Dodaj do ulubionych

Naxos prom bilety

04.05.07, 12:43
witam, czy w sierpniu powinnam kupić bilety na prom Ateny Naxos wcześniej, czy
na promie dostanę bez problemu? Na stronie z promami znalazłam 2 około 8 rano,
nie jestem pewna czy zdążę, samolot ląduje o 4 rano, ale to teoria a w
praktyce bywa różnie, ile czasu potrzebuję na dostanie się z lotniska do
Pireusu i jak to najszybciej uczynić? Jola
A może z Rafiny byłoby lepiej?
Obserwuj wątek
    • elinida Re: Naxos prom bilety 04.05.07, 22:40
      hej
      Po pierwsze, nigdy nie kupuje się biletow na promie, tylko musisz miec
      wczesniej wykupiony w punkcie sprzedazy biletow.
      W przypadku wielkich promow, nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby nie bylo biletow,
      choc kupowalam juz i na 5 minut przed czasem.
      Za to niestety w przypadku szybkich lodzi i katamaranow juz niestety spotkalam
      sie z tym, ze nie bylo miejsc, wszystko bylo wykupione w ekonomicznej klasie, a
      w klasie biznes bilet jest o 50% drozszy. W takim przypadku uwazam (zalezy
      jeszcze od terminu i godziny) nalezy dobrze sie zastanowic, czy nie wykupic
      wczesniej biletu. Ja nauczona juz faktem, ze musialam zaplacic 50% wiecej tylko
      dlatego, ze mi sie nie chcialo wczesniej biletu kupic, w przypadku katamaranow
      i wodolotow wolę kupowac bilet wczesniej. W przypadku promow, uwazam ze jest na
      nich tyle miejsca, ze zawsze sie znajdzie jeszcze jedno na decku :)
      Tez sie wybieram na Naksos i tez z Aten pod koniec lipca, i takze juz
      sprawdzalam promy. Moj samolot przylatuje o 2:25, ale ostatnio tak samo
      przylatywalam, a na przystanku autobusowym na lotnisku bylam dokladnie godzine
      pozniej... wszystkie procedury, wychodzenie, kontrola paszportowa, czekanie na
      bagaze, dojscie do przystanku - wszystko trwalo dokladnie godzinę. Zamierzam
      zdarzyc spokojnie na ten statek o 8 rano i Ty chocbys i nawet o 5 wyruszyla z
      lotniska, na pewno zdarzysz. Jakie masz mozliwosci dotarcia do portu: metrem -
      najszybciej, najdrozej, ale niestety metro startuje dopiero ok. godz. 6.00 czy
      6:30 z lotniska. Ale i tak i tak podejrzewam, ze zdarzysz na ten o 8, kupujac
      jeszcze przedtem w budce w porcie bilet na prom. Ale lepiej chyba sie zabrac
      autobusem expresowym nocnym E96 prosto do Pireusu. Autobus na Syntagmę jechał
      także w nocy, wiec podejrzewam ze do Pireusu tez beda jezdziły w nocy. Jeżdzą
      tez expressy KTEL do Rafiny, ale nie wiem, czy w nocy rowniez. Na mapie
      wyglada, ze do Rafiny jest blizej niż do Pireusu. Z tymże z Rafiny czas
      plyniecia statku jest krotszy jedynie o 40 minut, a drozszy o 13 euro, bo to
      szybki katamaran. No i nie wiem czy kazdego dnia tak samo plywają, ale mojego
      dnia wyplywa on o 7:25 rano.
      To tyle
      Pozdrawiam
      Eli
      • Gość: alojjola3 Re: Naxos prom bilety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 02:44
        dziękuję bardzo ale wczoraj ogarnęło mnie chyba jakieś szaleństwo, bo tylko tak
        można wytłumaczyć fakt, że mają zarezerwowany hotel na Naxos kupiłam bilety na
        samolot z Aten do Santorini,
        życzę fantastycznego pobytu na Naxos Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka