Dodaj do ulubionych

Ciąża Kreta maj/czerwiec

17.05.07, 09:53
Hej .Mam pytanie ,czy ktos spotkał się z tym ,iż potrzebne jest zaświadczenie
od ginekologa,żeby nie było problemów z wpuszczeniem do samolotu?Ja lecę w
środę jestem na początku 6 miesiaca,ale brzuszek mam już okazały.Przed chwilą
koleżanka mi powiedziała,że moga być problemy jak się nie ma takiego
zaświadczenia.I jeszcze ,czy ktoś ma namiary np na ginekologa na Krecie
(szpital) w razie odpukać jakby cos sie działo?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 09:56
      Słyszałam o takim obowiązku ale w 8-9 m-cu.
      Lepiej upewnij się u przewoźnika jakie są jego wymagania w tym względzie, aby
      uniknąć nerwów na lotnisku.
      Na Krecie w Iraklionie mają dobry szpital, ale na pewno nie będzie konieczności
      odwiedzenia tego przybytku :)
      • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:00
        ok będziemy pod Rethymno więc nie za blisko,ale nie tak daleko.Tez sie nie
        nastawiam na komplikacje:) po prostu chcę wiedzieć w razie co ,gdzie się udać.
      • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:00
        aha i jeszcze jedno przysżło mi do głowy.Czy powinnam wyrobić jakieś
        zaświadczenie,że jestem ubezpieczona?Bo chyba taka zwykła ksiązeczka z pracy to
        dla nich mały dowód.
        • marghot Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:04
          a nie należy wystarać się o jakieś zaświadczenie E1 czy coś takiego? takie
          potwierdzenie ubezp. na kraje unijne - dzwoń do nfz lub pytaj kadrową.
          w rethymno też mają szpital :)
          • Gość: d.biel Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.chello.pl 17.05.07, 14:01
            Zdecydowanie powinnaś postawrać się o wniosek E1. Na wszelki wypadek, gdyby
            konieczna była wizyta u lekarza, czego oczywiście nie życzę. My jechaliśmy w
            ubiegłym roku z maleńkim dzieckiem i uczulano nas na to. Wydaje go NFZ.
    • Gość: myszeki Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.ghnet.pl 17.05.07, 10:03
      Witaj!
      W ubiegłym roku byłam na Rodos na pocz. 5 mies. ciąży i przy wylocie do Polski
      zatrzymywano wszystkie panie z brzuszkami (grecka odprawa) żądając
      zaświadczenia od lekarza(po ang.) i karty ciąży (kręcenie nosem że jest po
      polsku). Na nasze uwagi że jest to wymagane w zaawansowanej ciąży rezydenci
      któży nam toważyszyli powiedzieli że Grecy żądzą sie swoimi prawami. Każda
      kobieta w ciąży była proszona o kartę i zaświadczenie i to było kserowane przy
      odprawie. Nie wspomnę ile to trwało przy greckim pośpiechu! Lekka porażka ale
      bądź na to przygotowana.
      Pisz jak masz pytania!
      Aga.
      • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:07
        ok juz zadzwoniłam do mojej kliniki i poprosiłam o przygotowanie
        zaświadczenia.Mamnadzieję,że kobieta wpadnie na to ,że musi być po
        angliesku.BYłam na wizycie we wtorek dała mi zielone światło ,powiedziała,że
        samam jest tam co roku,ale o zaświadzceniu nic nie powiedziała:(
        • Gość: myszeki Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.ghnet.pl 17.05.07, 10:17
          Przy odprawie poproś o miejsce z przodu, przyda się bliskość toalety:)(ja
          biegałam co chwilę na siusiu) i nie zapomnij karty ciąży.
          Miłych wakacji! Skąd lecicie? My w tym roku z dwójką maluszków na Chalkidiki
          28.05 z Pyrzowic.
          Aha przy starcie i lądowaniu jak jest zmiana ciśnienia możesz odczuwać coś
          nieprzyjemnego w brzuszku:(
          Pozdrawiam!
          • neronka Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:23
            Wykup sobie ubezpieczenie podrózne np. w Hestii to koszt raptem 30 zł za
            tydzień, a obowiązuje wszędzie i w każdym przypadku. Z tymi ubezp. z KAsy
            Chorych to kręcą nosem i jeszcze trzeba długo czekać na zwrot.
            • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:25
              neronka ja wykupiłam wczasy z Itaki i tam podwyższyłam sobie jakies koszty
              ubezpieczenia (wiecej o okolo 45 zł) .Jakiś limit do 35 tys euro.Neronka jeszcze
              mam pytanie,czy jest problem fotelikami dla dzieci w samochodach.Bo pani z
              biura podrozy powiedziala,ze to trudne pytanie,bo nikt jeszcze o to nie pytał:(.
          • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:23
            błagam nie starsz ja panikara jestem.Wczoraj zapłaciłam za wycieczkę i w nocy
            zaczęłam sie bać.Lecimy z Warszawy z synkiem 5 letnim (nie moze sie doczekac)
            głownie dla Niego.Ok powiem o przodzie samolotu jeżeli będa jeszcze miejsca,bo
            chce przy moich chłopakach siedzieć.Leciałam tylko raz 3 lata temu na Rodos i
            nie miałam sensacji,ale teraz jestem w innej sytuacji.Mam tez nadzieje,że nasz 5
            latek nie spanikuje,bo leci pierwszy raz w życiu.
            • Gość: myszeki Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.ghnet.pl 17.05.07, 10:31
              no coś Ty nie staszę! Czym niby?? Poproście wszyscy o miejsca z przodu. Poza
              tym najpierw do odprawy podchodzą ludzie z dziećmi więc wybierzecie sobie
              miejsca.
              pa
              • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 10:37
                i jeszcze przepraszam,że jęczę....ale co warto zwiedzić tzn inaczej,czego
                napewno sobie nie odpuścić.Jesteśmy raczej typem osób,które nie leżą nad
                basenem,ale teraz sytuacja jest inna,bo ciężko mi sie wybrać na długie
                spacery.Chciałabym nie miec po powrocie poczucia,że widziałam tylko hotel z
                drugiej strony chcialabym mieć przygotowany taki plan minimum.Wynajmiemy napewno
                samochód.
                • Gość: Maraska Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.zr.univ.gda.pl 17.05.07, 11:36
                  Marto mysle ze jesli jestescie w okolicach rethymnonu to oczywiscie samo
                  miasteczko, poa tym Chania, nie ejst tak daleko a bardzo urokliwa. Poza tym
                  proponuje, skoro chcecie wypozyczyc samochod wyjechac z rethymnonu na poludnie
                  Krety np n plaze preveli, tam jest tez klasztor i calkiem niedaleko
                  Franko...kurcze cos tam nie pamietam nazyw:-)takie ruiny zamku, ale chyba
                  calkiem dobrze zachowane...tweirdzy przepraszam, twierdzy:-)...co
                  jeszcze...moze kolo Chani plw. Akritori, nie bylam, ale bardzo go polecaja na
                  forum. No i chyba dla 5-latka atrakcja bedzie jakis Aquapark ...
                  pozdrawiam i udanego wyjazdu
                  Maraska
    • Gość: majka-to-ja Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.eth.net.pl 17.05.07, 12:24
      Kurcze tak Was czytam i jestem w szoku po prostu. Tez bylam na wycieczce (Rodos)
      w ciazy (w 5 m-cu). Nie mialam zadnego zaswiadczenia, ubezpieczenie dodatkowe
      owszem. Nikt na lotnisku nic ode mnie nie wymagal, choc brzuszek mialam juz
      sporawy, wiec niezauwazyc po prostu nie mozna bylo i nic...Oczywiscie sprawdzaj,
      zalatwiaj zaswiadczenie, bo w ciazy spokoj psychiczny jest bardzo wazny :). Co
      do ginekologa na pewno sa i z tego co wiem tak, jak u kazdego innego lekarza za
      wizyte placisz z kieszeni, bierzesz rachunek i oddaje Ci ubezpieczenie w Polsce,
      no chyba, ze szpital, wtedy chyba nic nie placisz. Tak na marginesie po co od
      razu takie czarne mysli, ze lekarz, szpital. Okres ciazy pomiedzy 4-7 miesiacem
      jest super, nic sie nie dzieje (poza naprawde kilkoma wyjatkami), mozna "gory
      przenosic", wiec po co ten pesymizm :). Pozdrowienia dla Ciebie i dzidzi i
      udanych wakacji :)
      • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 13:05
        dziewczyny dzięki za info:) ja nie chce sobie krakać,po prostu za wczasu wolę
        wiedzięć,że np blisko mnie jest szpital.Mam kłopoty z szyjką (choć ginka
        pozwoliła lecieć) stąd wolę dokładniej wiedzieć w razie czego.
        Neronka tak bardzo prosze o info co warto zwiedzić.
    • wielorybka Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 17.05.07, 23:11
      Marta, to spotkamy sie w samolocie?
    • Gość: tomekza Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec IP: *.crowley.pl 18.05.07, 00:07
      W Chanii jest prywatna klinika ginekologiczna dr. Kapakisa (na ul. N. Foka,
      tel. 2821054523). Żona będąc na Krecie w 3 mc ciąży spędziła tam 3 tygodnie.
      Warunki "lokalowe" i wyżywienie - doskonałe (jakby był alkohol, toby all
      inclusive wysiadały).
      Polecam w razie potrzeby, ale mam nadzieję, że takowej nie będzie.
      tz
      • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 18.05.07, 10:31
        wielorybka a ty tez lecisz?23 z wawy?fajnie:)I jeszcze pytanie,czy my sie nie
        znamy przypadkiem z KMW?
        • wielorybka Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 18.05.07, 11:39
          no przecie dlatego sie dopisałam, że się znamy :)
    • marta76 Re: Ciąża Kreta maj/czerwiec 18.05.07, 15:13
      załatwiłam wszystkim karty ubezpieczeniowe.Zaświadczenie od ginki odbiore
      jutro.Pediatra do Młodego dzisiaj .Wiec pozostaje zacząć się cieszyć wyjazdem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka