Dodaj do ulubionych

Grek Zorba

IP: *.telpol.net.pl 05.06.07, 19:27
Witam
Dla zorientowanych mam pytanie, jak właściwie się nazywał i w jakiej
miejscowości się urodził? (wiem tyle, że na wsi gdzie dzisiaj co drugi nazywa
się Zorbas.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bonar Re: Grek Zorba IP: *.telpol.net.pl 06.06.07, 20:04
      Będę musiał jeszcze raz spotkać rodowitego greckiego przewodnika, by zapisać
      skrywane wiadomości o słynnym Greku Zorbasie którego tańce znamy ale nie jego
      biografię.
      pozdrawiam grekomaniaków którzy lubią kąpać się w greckim Morzu Egejskim i
      opalać się na jego pięknych plażach.
      pozdrawiam
    • Gość: Barbelek Re: Grek Zorba IP: *.chello.pl 06.06.07, 23:27
      Zorba- to po prostu Alexis Zorba, kreteńczyk z dziada pradziada. Co do miejsca
      urodzenia nie będę się wypowiadał bo nie wiem. W każdym razie film "Grek Zorba"
      kręcony był w miejscowości Stavros na półwyspie Akrotiri (to tam kręcona była ta
      scena z najpiękniejszą katastrofą w historii kina ((wg mnie)).
      • Gość: doro-tka Re: Grek Zorba IP: *.metrolink.pl 17.06.07, 14:53
        Film o Zorbie kręcony był nie tylko w Stavros i nie tylko na Krecie. Sama
        odwiedziłam kilka miejsc związanych z tym filmem na Rodos np. cudowną zatokę w
        Ladiko - nazwaną imieniem Anthony Quinna.
    • Gość: bonar Re: Grek Zorba IP: *.telpol.net.pl 07.06.07, 07:35
      Wiemy, prawidłowo Alexis Zorbas i z tego co się orientuję to urodził się na
      terenie Macedonii na stałym lądzie a nie jak sugerujesz na wyspie Kreta. Wiem,
      że wczesne młodzieńcze lata spędził w swojej wsi po czym wyemigrował, no właśnie
      gdzie?
      No tak, o filmie wiemy (prawie wszystko) jednak zbyt mało o głównym bohaterze.
      • bachula_gr Re: Grek Zorba 07.06.07, 08:30
        A. Zorba byl z pochodzenia Macedonczykiem.
        • barbelek Bonar- odsyłam tutaj: 07.06.07, 14:32
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=63784258&a=63784258
          • Gość: bonar Re: Bonar- odsyłam tutaj: IP: *.telpol.net.pl 07.06.07, 16:55
            Wielkie dzięki, nie żebym się wymądrzał. W tym roku jestem już po urlopie i
            właśnie zaliczyłem 5 wycieczek fakultatywnych gdzie między innymi jechaliśmy
            przez jakąś miejscowość w której urodził się ten słynny Grek i nadal nie znam
            tej miejscowości. A dlatego dochodzę, ponieważ moja mapa turystyczna ma znacznik
            Grecja-Macedonia i brak mi (kropki) gdzie urodził się Zorbas. Podróże nas
            kształcą i warto o nich podyskutować za co wielkie dzięki za podjęcie tematu.
            pozdrawiam
            • Gość: apostolis Re: Grek Zorba IP: *.hsd1.fl.comcast.net 08.06.07, 06:42
              Zorba urodzil sie w wiosce o nazwie Katafigio, dokladnie na zachod (kilkanascie
              km) od miasteczka Katerini lezacego w poblizu Morza Egejskiego lub tez Zatoce
              Salonickiej.
              Pozdrawiam,
              • janosik6 bachula ty grasz glupka czy jestes nim ? 18.06.07, 22:38
                pytam ze zwyklej ciekawosci..
                gdyz juz nie raz dalas plame swymi glupowatymi tekstami.
                napisz jeszcze ze byl albanem zebym juz calkiem nie mial watpliwosci co do twego
                stanu umyslowego..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka