Gość: bonar IP: *.telpol.net.pl 05.06.07, 19:27 Witam Dla zorientowanych mam pytanie, jak właściwie się nazywał i w jakiej miejscowości się urodził? (wiem tyle, że na wsi gdzie dzisiaj co drugi nazywa się Zorbas. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bonar Re: Grek Zorba IP: *.telpol.net.pl 06.06.07, 20:04 Będę musiał jeszcze raz spotkać rodowitego greckiego przewodnika, by zapisać skrywane wiadomości o słynnym Greku Zorbasie którego tańce znamy ale nie jego biografię. pozdrawiam grekomaniaków którzy lubią kąpać się w greckim Morzu Egejskim i opalać się na jego pięknych plażach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbelek Re: Grek Zorba IP: *.chello.pl 06.06.07, 23:27 Zorba- to po prostu Alexis Zorba, kreteńczyk z dziada pradziada. Co do miejsca urodzenia nie będę się wypowiadał bo nie wiem. W każdym razie film "Grek Zorba" kręcony był w miejscowości Stavros na półwyspie Akrotiri (to tam kręcona była ta scena z najpiękniejszą katastrofą w historii kina ((wg mnie)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doro-tka Re: Grek Zorba IP: *.metrolink.pl 17.06.07, 14:53 Film o Zorbie kręcony był nie tylko w Stavros i nie tylko na Krecie. Sama odwiedziłam kilka miejsc związanych z tym filmem na Rodos np. cudowną zatokę w Ladiko - nazwaną imieniem Anthony Quinna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonar Re: Grek Zorba IP: *.telpol.net.pl 07.06.07, 07:35 Wiemy, prawidłowo Alexis Zorbas i z tego co się orientuję to urodził się na terenie Macedonii na stałym lądzie a nie jak sugerujesz na wyspie Kreta. Wiem, że wczesne młodzieńcze lata spędził w swojej wsi po czym wyemigrował, no właśnie gdzie? No tak, o filmie wiemy (prawie wszystko) jednak zbyt mało o głównym bohaterze. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Grek Zorba 07.06.07, 08:30 A. Zorba byl z pochodzenia Macedonczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Bonar- odsyłam tutaj: 07.06.07, 14:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=63784258&a=63784258 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonar Re: Bonar- odsyłam tutaj: IP: *.telpol.net.pl 07.06.07, 16:55 Wielkie dzięki, nie żebym się wymądrzał. W tym roku jestem już po urlopie i właśnie zaliczyłem 5 wycieczek fakultatywnych gdzie między innymi jechaliśmy przez jakąś miejscowość w której urodził się ten słynny Grek i nadal nie znam tej miejscowości. A dlatego dochodzę, ponieważ moja mapa turystyczna ma znacznik Grecja-Macedonia i brak mi (kropki) gdzie urodził się Zorbas. Podróże nas kształcą i warto o nich podyskutować za co wielkie dzięki za podjęcie tematu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apostolis Re: Grek Zorba IP: *.hsd1.fl.comcast.net 08.06.07, 06:42 Zorba urodzil sie w wiosce o nazwie Katafigio, dokladnie na zachod (kilkanascie km) od miasteczka Katerini lezacego w poblizu Morza Egejskiego lub tez Zatoce Salonickiej. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 bachula ty grasz glupka czy jestes nim ? 18.06.07, 22:38 pytam ze zwyklej ciekawosci.. gdyz juz nie raz dalas plame swymi glupowatymi tekstami. napisz jeszcze ze byl albanem zebym juz calkiem nie mial watpliwosci co do twego stanu umyslowego.. Odpowiedz Link Zgłoś