Dodaj do ulubionych

Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckiem??

IP: *.ghnet.pl 18.06.07, 00:18
Poradźcie... Którą wyspę wybrać na wczasy z niespełna 2-letnim dzieckiem?
Żeby było dużo piasku i niezbyt dużo turystów...;) I żeby coś pozwiedzać...
Byłam na Krecie w miejscowości Stalis. Plaża ładna choć starsznie zaludniona i
ogólnie strasznie dużo (za dużo) ludzi. Niestety na Krecie, poza Stalis, nic
nie widziałam, więc nie mam zdania.
Szukamy jakiegoś spokojnego miejsca ale nie totalnej dziury;)
Na Korfu nie byłam i przyznam się, że kusi mnie ta wyspa. Ale mąż się boi, że
tam nie ma za bardzo co zwiedzać i że Kreta ciekawsza... Ma rację..???
A może Thassos..??
Już sama nie wiem.
Help me please! :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 18.06.07, 00:34
      Zdecydowanie bardziej Korfu niż Kreta jeśli naprawdę ma być tak, jak piszesz. Pewnie, że na Korfu jest mniej do zwiedzania niż na Krecie, ale tylko dlatego że Kreta jest kilka razy większa;D

Na Korfu jest mnóstwo pięknych i romantycznych okolic. Świetna stolica (zasłużenie nazywana "małą wenecją". Wiele ciekawych plaż, no i dużo mniej turystów niż na Krecie. Zwiedzanie Korfu zajmie Wam co najmniej kilka dni więc nie jest źle...

Thassos też by było dobre. To wyspa klimatycznie zbliżona do Korfu, z tym że zupełnie inna od strony przyrody. Na Korfu macie przede wszystkim zieleń. Thassos to głównie góry.

Jeśli mąż lubi typowo kreteńskie klimaty to na obie wyspy go zawiodą. Musielibyście jechać na Rodos żeby było podobnie do Krety:) Ewentualnie na Kretę jeszcze raz (bo i tak niewiele widzieliście).

Tak czy siak, z maluchem powinniście raczej wypoczywać, a nie przepychać się wśród turystycznych mas. Tak mi się przynajmniej wydaje;)

Pozdrawiam
      Marcin
      • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.ghnet.pl 18.06.07, 21:06
        Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź:-)

Małe sprostowanie - na Krecie byłam tylko ja, mąż tam nie był, i pewnie dlatego
        chce tam jechać;-)) Mnie się nie pali za bardzo, bo wydaje mi się, że ciężko by
        było znaleźć tam jakieś bardziej odludne miejsce...

Pozdrawiam!
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:01
          Agios Georgios Pagi na Korfu!!! Polecam zdecydowanie.Myślę,że potwierdzisz
          Marcinie,biorąc pod uwage rodzinkę z małym dzieckiem :)
          • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:48
            Że tak przekornie zapytam : dlaczego akurat tam....? :-)
            Zależy mi bardzo na piaszczystej plaży (ze względu na dziecko oczywiście)

Możesz polecić jakiś konkretny obiekt (hotel/apartamenty)?

Pozdrawiam!
            • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 19.06.07, 16:56
              Rezydent, potwierdzam:)

Akurat dlatego tam, bo w AG jest bardzo piękna zatoka z kilkukilometrową plażą. Na spokojny wypoczynek jest to naprawdę fajne miejsce, ale nie wiem czy nie będzie dla Was za spokojnie.

Tutaj możesz zerknąć na zdjęcia z miejscowości:

www.ocenyhoteli.pl/KORFU/index.html

Z drugiej strony, jeśli mają być super widoki, miejsce żeby posłuchać muzyki na wieczór, coś zjeść i napić się. No i przede wszystkim leniuchować z dojazdami zwiedzającymi skuterkiem, czy autem to miejsce będzie świetne. Na pewno jedno z najładniejszych do dluższego pobytu na wyspie...

Pozdrawiam
              Marcin
    • Gość: lucia77 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 19.06.07, 19:34
      Hej my wlasnie 14.06 wrocilismy z Korfu - szczerze odradzam ... moze i pieknie
      ale 1000 lat za murzynami niestety a ceny powalajace !

Widoki , morze itd ok nie moge nic powiedziec ale czy z malym dzieckiem
      zjezdzicie wyspy - moj 6 latek sie nudzil ...
      a plaze no coz nie wiem czy plazami mozna to nazwac - dla mnie szok mase kotow
      i blakajacych sie psow ... jeden podbiegl do zamku mojego synka i poprostu go
      obsikal dokladnie w Sidari - sama nie wiem , czy dobrze , ze to pisze ale sa
      to moje odczucia !

• Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 19.06.07, 20:16
        Hmmmm...co to dla Ciebie znaczy 1000 lat za murzynami?:) Wybacz, ale ja tam widziałem i prąd i paliwo i samochody i autobusy i lody, których w PL nigdzie nie kupię i promy i duże sklepy i drogi bez dziur...

Ciekawi mnie wyjaśnienie...

Co do plaży to akurat Sidari ma bardzo nieciekawą "plażę". Atutem tej miejscowości jest tzw. "kanał miłości". Jest to jednak bardziej atrakcja widokowa niż wypoczynkowa. Piszesz tak jakbyście nie byli nigdzie poza tą miejscowością, tak było?

Co do zwierzaków to się trochę dziwię. Jeszcze nigdzie w Grecji nie widziałem żeby było ich pełno przy plażach zajętych przez ludzi (w Sidari również ich nie widziałem). Wyjścia są dwa. Albo się tam wyjątkowo rozmnożyły, albo plaża była opuszczona... Szkoda, że mieliście kiepskie wrażenia. Nikt o zdrowych zmysłach estetycznych, by Wam wyjazdu do Sidari nie polecił. Zerknij na link, który podałem wyżej. To na dowód, że są jednak plaże na tej wyspie. Tylko akurat nie w Sidari:)

Pozdrawiam
        Marcin
    • Gość: lucia77 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 19.06.07, 20:53
      Kazdy czlowiek ma inne odczucia , napisalam takie jakie ja mam ...

bylismy w 7 miejscach ... miedzy innymi w Sidari ... to tylko przyklad

tak jak napisalam zjezdzilismy i oplynelismy duzy kawalek tej wyspy ...

mieszkalismy blisko stolicy i mam porownanie ...

wstawialam zdjecia pare z 1200 na fotoforum Grecja , takze owszem widoki cudne
      ale zaplecze turystczne dla mnie na 2+ .
    • Gość: lucia77 ... IP: *.bredband.comhem.se 19.06.07, 20:59
      aha co do psow i kotow ... to ja nie niestety nie wiem czy sie rozmnozyly czy
      nie , ale w restauracjach np chodzily miedzy stolikami w stolicy podkreslam ,
      psow mase bezdomnych ... mam pare zdjec , jak ktos jest zainteresowany to
      przesle ... takze do konca niestety nie zgodze sie z wypowiedziami
      poprzednika - bo lody za 2 Euro czy kawa Frappe czy antena staelitarna na
      rozwalajacych sie domach - to nie sa wakacje ze snu ...

ja chyba jestem estetka !!!

• Gość: Ocenyhoteli.pl Re: ... IP: 80.54.0.* 19.06.07, 21:22
        No to są te widoki piękne, czy ich nie ma? Przecież sama piszesz, że nie ma plaż:)

Masz absolutne prawo do własnych odczuć, tylko troszkę je wypaczyłaś moim zdaniem.

Idąc Twoim tokiem rozumowania uznać trzeba, że np. Wenecja tez jest niezwykle obrzydliwa... Bo nie dość, że domy stare to jeszcze wodą śmierdzi:)

Co do kotów. Nie wiem, czy wiesz ale koty są znakiem rozpoznawczym Grecji. Znaczna część to są mruczki przywiązane do danej tawerny. Nawet pocztówki z nimi robią. Może miałem szczęście, ale na żadnej wyspie nie widziałem zawszonego zwierzaka kręcącego się w tawernie. Mruczki są zadbane i na tyle najedzone, że nawet się nie interesują zbytnio ludźmi. Po prostu sobie łażą jako element dekoracyjny. Nie każdy może lubić koty i nie każdy może je tolerować. Ty Grecję powinnaś odpuścić, bo wszędzie tak jest. Nie jest to dla mnie oznaka niecywilizowania...

Nie wiem też, co z tymi murzynami... Czy Polska jest bardziej cywilizowana niż Korfu (Grecja)? Znam bowiem "mniej estetycznie" cywilizowane miejsca w dużych miastach...

Zastanawiają mnie też te piesy. O ile wiem to dzikie psy i dzikie koty zagryzają się nawzajem. Czy te zwierzęta walczyły na Waszych oczach? Jeśli nie to być może nie były to dzikie zwierzęta:)

Nie chcę żeby zabrzmiało jak bagatelizowanie problemu. Ciekawi mnie to. Kotów w Grecji widziałem już mnóstwo. Piesów raczej mało... Stąd moja ciekawość. Co do cen, to są takie jak wszędzie na wyspach, czy w znacznej części Europy. Ja w kiedyś w Kołobrzegu widziałem butelkę napoju po 8 PLN. To trochę więcej niż 2 Euro;)

Pozdrawiam
        Marcin

• Gość: lucia77 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 19.06.07, 21:31
      Widoli - widokami ...plaze - plazami ... psy -psami i etc ...
      bez komentarza !

Wracajac do pytania autorki :

Nie polecam wakcji na Korfu z 2 latkiem - jesli masz jakies pytania z checia
      odpowiem Ci na maila : lucia77@gazeta.pl i podesle pare zdjec .

Naszczescie forum - to WOLNOSC WYPOWIEDZI !

• Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.ghnet.pl 19.06.07, 23:52
        No to teraz już nic nie wiem...
        Skoro Korfu takie kontrowersyjne, to może jednak Thassos...?
        • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 20.06.07, 00:12
          No i właśnie dlatego zależało mi na jasnym i konkretnym wyjaśnieniu sprawy. Skończyło się na "bez komentarza".

Kwestia jest taka, że tej pani na Thassos też by się nie podobało. Tak samo złe budynki + koty;)

Jeśli Cię to jakkolwiek uspokoi to jedź na Thassos, ale Korfu to też piękne miejsce. No i przede wszystkim są inne opcje względem zwiedzania niż tylko wyprawa na ląd i wypady z lądu. Bo tak będzie na Thassos... Jest taka strona fanów Korfu: www.agni.gr

Marzenia ściętej głowy żeby u nas był kiedyś sens zrobienia takiej strony:( Jeśli znasz angielski to poczytaj co tam piszą. Pooglądaj zdjęcia. Może wtedy uwierzysz, że Korfu wcale nie jest kontrowersyjne...

Tam latami jeżdżą ludzie z Anglii i Niemiec np. Zapewniam Cię, że nie dlatego że ich nie stać na coś innego lub za karę. Po prostu są tak bardzo oczarowani tą wyspą. Ja mam tę różnicę, że mimo wielkiego oczarowania jedną wyspą, jednak decyduję się na kolejną. Po prostu żeby nacieszyć zmysły wszystkimi... Rozumiem jednak osoby, które naście lat jeżdżą na Korfu, Rodos, Kretę, czy inną...

Grecja i wyspy greckie to bardzo specyficzny klimat. Wyczuwalna w powietrzu dusza, która powoduje, że człowiek myśli sobie "kurczę, jak tu pięknie". Zaczyna zazdrościć Grekom, którzy żyją inaczej niż my. Z większą radością na codzień. Tych objawów jest dużo więcej.

Grecję kochają ludzie jakkolwiek empatyczni. Nie wszystkim ten klimat refleksji odpowiada. Nie radziłbym Ci jednak (tak w ogóle na życie), zrażać się jedną opinią kogolwiek. Warto poczytać ogólniej, dlatego podsyłam Ci obcojęzyczną stronkę. Żeby nikt zaraz nie wyskoczył, że w konsulacie Grecji pracuję lub lepiej...

Pozdrawiam
          Marcin

Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: Rezydent z Korfu Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:39
            Podpisuje się pod wszystkim co pisze Marcin oczywiście!! Zawsze ktoś ma prawo
            byc niezadowolony i miec swoje zdanie...Ja pracowałem na Korfu jako rezydent 5
            sezonów pracowałem tez na Krecie,Rodos i Riwierze olimpijakiej...zwiedziłem
            kawał Grecji i powiem Ci,ze korfu jest najbliższe mojemu sercu!!! Nie jest to
            miejsce rozrywkowe chociaż i rozrywki tam znajdziesz!! ja jezdze do Agios
            georgios z moimi dziećmi(2,5 i 5 lat) od ich urodzenia( no przepraszam z córka
            pierwszy raz byłem w Acharavi) i jesteśmy super zadowoleni!!1 Plusy są takie,ze
            hotele i apartamenty połozone sa blisko plaży(piasek i drobny zwirek)więc
            możesz jak się dziecku znudzi zejśc a potem znowu przyjsc na plaze..Jest to
            miejsce spokojne a jednoczesnie bardzo urokliwe...korfu jest wyspą z mnóstwem
            zieleni wiec klimat sprzyjajacy malym dzieciom..plaża niezatłoczona 16 tawern
            itd..Moim zdanim idealne miejsce!! Z wypowiedzi Marcina(nie tylko na tym forum)
            wiem,ze on tez jest dosyc wymagającym klientem więc bardziej skłaniam się w
            kierunku jego opinii.Pozdrawiam
            • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 20.06.07, 13:06
              Owszem, jestem dosyć wymagającym klientem jak na PL warunki. Chociażby dlatego, że w Grecji staram się wybierać hotele A lub w najgorszym przypadku B (przynajmniej na razie - odpukać;) ). Większość rodaków zadowala C. Wiadomo jak jest w PL. Nie każdy może sobie pozwolić na te lepsze obiekty i nie ma w tym nic złego, ani krępującego. Ja zawsze powtarzam. Nie liczy się czy hotel będzie Lux, A, B, C, byleby wybrać z głową. Bo z każdej kategorii są i lepsze i gorsze;) Namawiam też zawsze do zachowania umiaru i zdrowego obiektywizmu. Często ludzie mają niesamowite wymagania. Aż się włos jeży na głowie. Zarówno, co do kwaterunku, jak i wyżywienia np. Czasami człowiek się wręcz zastawia spontanicznie w jakich pałacach muszą mieszkać na codzień i iludaniowe (+/- 20) mają śniadania i obiady?:)

Tak samo jest i z miejscami. Każdy ma święte prawo do swojej opinii, ale nie warto czegoś skreślać tylko przez jedną skrajną. Warto poznać ogół i dopiero potem podejmować decyzję. Nie każdy lubi Grecję, bo wakacje w tym miejscu wymagają pewnego wysiłku. To nie jest kraj super mega jeśli masz zamiar w ogóle się nie angażować w swój urlop. Tutaj idealnie spisuje się Egipt i Tunezja. Człowiek ląduje w często odseparowanym obiekcie pełnym ochrony i bytuje. Wiele ludzi to lubi i mają do tego prawo...

Grecja jest cudowna jeśli masz zamiar trochę poodkrywać lub ewentualnie leniuchować w pięknym NATURALNYM otoczeniu, zwaracając jakąkolwiek uwagę na to, że jesteś akurat w Grecji, akurat na tej wyspie. Jest to rodzaj specyfiki kierunku, który czuje się na miejscu.

Tak więc jeszcze raz namawiam do poczytania dyskusji ludzi na agni.gr - jeśli sama nie znasz języka to poproś kogoś o pomoc. Myślę, że warto:) Jeśli jednak marzy Ci się tak naprawdę urlop z pewną dozą ignorancji (masz do tego prawo) to polecałbym bardziej Egipt lub Tunezję lub Turcję.

Pozdrawiam
              Marcin
              • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:27
                ;-)
                Egipt i Tunezja to jedyne dwa kraje których w ogóle nie biorę pod uwagę:-)
                Właśnie dlatego, że nie mam zamiaru spędzić 2 tygodni w ogromnym hotelu stojącym
                wokół innych równie ogromnych lub położonym na "odludziu" czyt. w szczerym polu,
                leżąc przy basenie na leżaku.
                Byłam raz (nieopatrznie) w Alanyi i obiecałam sobie już nigdy do takiego miejsca
                nie trafie.
                W Grecji byłam raz na kontynencie, konkretnie w Kokino Nero. Totalna dziura a
                było to moje najwspanialsze wakacje:-)
                Potem była wycieczka na Kretę, trochę z przypadku, bez męża, z grupa bliżej nie
                znanych mi osób, gdzie oprócz fatalnie zorganizowanej wycieczki na Santorini nie
                widziałam NIC poza Stalis... Tak bywa.
                Bardzo podobało mi się też w Chorwacji.
                Ale teraz nastawiłam się na jakąś wyspę Grecką... problem tylko w tym, że nie
                wiem którą wybrać;-)
                Słyszałam tez wiele pochlebnych opinii o Peloponezie...
                A wracając do Korfu... Wybrałam już nawet wstępnie miejsce i hotel - Belle
                Helene w Agios Georgios. Ale troche zniechęcająco jak dla mnie wygląda
                plaża/wybrzeże hotelu...
                A z kolei na Thassos bungalowy Makryammos położone w lesie piniowym... no raj po
                prostu. Ale cena jest niestety jak dla mnie zabójcza:((
                Pozdrawiam, dzięki za wszystkie głosy i buszuje dalej w poszukiwaniu idealnego
                dla mnie miejsca:-)
                • Gość: magda Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 81.210.69.* 20.06.07, 14:53
                  A to szkoda, ze Makryammos odpada, bo własnie chciałam Ci je polecić. Nie
                  nocowałam tam co prawda, ale widziałam z zewnątrz a i turyści chwalili. Byłam w
                  tańszym hotelu, w Skala Rachoni z piaszczystą plażą ale nie ma tam atrakcji dla
                  dzieci. Miejscowość to totalna dziura (w moim przypadku to akurat plus).
                  Ogólnie hotel i jedzenie i obsługę sobie chwalę, ale moze faktycznie dla małego
                  dziecka to nie to. Może znajdziesz coś przy Golden Beach w Skala Potamii na
                  wschodzie wyspy.
                  A koty są! Piękne: rude, w łatki, dachowce, szarosrebrne z niebieskimi oczkami.
                  Jakoś nie zauważyłam, żeby były namolne. Raczej nas olewały.
                  A co do cen... duzo było wypowiedzi, że Scan w tym roku ostro pojechał...
                  Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
                  Magda
                  • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.ghnet.pl 20.06.07, 20:01
                    > A co do cen... duzo było wypowiedzi, że Scan w tym roku ostro pojechał...

No chyba tak. Ponad 4 tysiace za hotel 3,5 gwiazdki z dwoma posiłkami...? Lekka
                    przesada chyba.
                    Pozdr.!
    • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 20.06.07, 13:29
      Hej

odpisalam Ci dzisiaj i wyslalam zdjecia ... mam nadzieje , ze pomoze Ci to w
      podjeciu decyzji co do wyjzadu :)

a moje bez komentarza - w tej sytuacji jest najlepszym wyjsciem... co tu duzo
      pisac , kazdy ma prawo uwazac , myslec , oddychac jak chce - takze dla mnie
      wakacje na Korfu z 2 latkiem nie sa marzeniem ... na swiecie jest wiele
      pieknijszych , cywilizowanych miejsc ... hmmm Kofu bede wspominac ale
      kompletnie z innej strony !!!!

• Gość: lucia77 Re: mialo byc do anety IP: *.bredband.comhem.se 20.06.07, 13:30
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Korfu - Belle Helene IP: 80.54.0.* 20.06.07, 13:39
        Dlaczego zniechęcająco.

Zerknij na www.ocenyhoteli.pl/KORFU/index.html

Zdjęcia z plaży są właśnie sprzed Belle. Tam jest bardzo ładna plaża:) Naprawde ładna. W serwisie znajdziesz też mój opis Belle wraz z fotami. Widok z jadalni i basenu tego hotelu do dziś wspominam bardzo bardzo miło. Szczególnie fajny klimat jest jak ktoś wpadnie jachtem do zatoczki:) Rano widzisz jak cumuje, wieczorem zastanawiasz się czy jeszcze jest:)

Belle Helene to będzie bardzo dobry wybór jakby coś. Plaża jest o rzut kamieniem. Trzeba przejść przez drogę, ale jeździ nią mało aut. W hotelu oprócz widoków jest też smaczne jedzonko. Minus pewien, że serwują odgórne dania do stolika. Jest jednak pysznie i na tyle, by spokojnie się najeść. O ile pamiętam to można też składać indywidualne zamówienia w miarę jakichś tam możliwości kuchni.

Poczytaj o Belle jeśli masz ochotę. Jakbyś miała jakieś pytania to śmiało...

Pzdr
        Marcin
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Korfu - Belle Helene IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:05
          Super wybor moim zdaniem..tym bardziej,ze piszesz o preferencjach na spokojne
          miejsca!!! Jedz!! gwarantuje,że z tego miejsca i z hotelu bedziesz nawet
          bardziej zadowolona niż z Kokino :):) Pozdrawiam
          • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Korfu - Belle Helene IP: 80.54.0.* 20.06.07, 14:26
            Szczególnie, że Kokino to taka hmmm...niezbyt prestiżowa przystań uwielbiana przez low-costowe polskie i wschodnie biura:)

Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: Rezydent z Korfu Re: Korfu - Belle Helene IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:36
              Ale to już Marcinie inna bajka :):) jestem pzrekonany ,że z AG będzie bardzo
              zadowolona szczególnie w opcji Belle Helene!!
    • Gość: viking2579 Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: *.ang.sth.bostream.se 20.06.07, 19:25
      Jade sam, w sierpniu, czy nocleg mozna zalatwic w miare latwo na miejscu?
      Zalezy mi na spokoju ale nie odludziu, najlepiej przy samej plazy, raczej pokoj
      prywatnie lub w pensjonacie niz hotel. I zeby spacerkiem mozna bylo pojsc
      gdzies zjesc :)
      Chyba mnie zachecilo to, ze sa 1000 lat za murzynami :) Ostatnio bywalem w
      Rumunii a oni sa 2000 lat za murzynami (he he, troche przesadzilem ale
      zdecydowanie polecam ten kraj!)

Znacie jakies miejsca lub wiecie, gdzie ich szukac?
      Pozdr
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: 80.54.0.* 20.06.07, 20:45
        Ale konkretnie jakieś miejsce?:) Bo wiesz, można byłoby Cię wysłać praktycznie na każdą wyspę grecką:D

Pozdrawiam
        Marcin
        • Gość: viking2579 Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: *.ang.sth.bostream.se 20.06.07, 21:56
          Ha ha, nie zdazylem sobie jeszcze wyrobic zdania, dopiero co zarezerwowalem
          bilet na Korfu, dosc przypadkowo ze tak powiem... To bedzie moj pierwszy wyjazd
          do Grecji, do tej pory jezdzilem jak szalony do Chorwacji :), nawet w czasie
          wojny.
          Przez najblizsze tygodnie zamierzam oczywiscie poczytac co sie da, aby nie byc
          zupelnym ignorantem jak juz tam wyladuje.
          Moge powiedziec, ze miejsce nie wazne, natomiast pewne warunki sa istotne:
          cisza do spania (koniecznie!)
          mozliwosci komunikacyjne aby cos zwiedzic (autobus jest ok)
          najchetniej przy samej plazy (lubie sie wykapac przed sniadaniem :))
          restauracje aby sie dalo dotrzec na piechote, bary niekoniecznie ale tez moga
          byc, byle nie za blisko.

Gdzies chyba na tym forum przeczytalem, ze poludniowa czesc wyspy jest mniej
          wyeksploatowana, moze wiec tam?
          Dodam jeszcze, ze luksusy nie sa dla mnie wazne byle bylo czysto i ladne
          otoczenie. Nie przeszkadza mi tez zmiana noclegu w czasie pobytu.
          Wiem, ze nie jest to zbyt konkretnie, ale tyle na razie moge powiedziec.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
          Jurek
          • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: 80.54.0.* 20.06.07, 22:33
            Źle przeczytałeś. Południe Korfu jest oblężone przez Anglików. W dosłownym tego słowa znaczeniu. To zachodnia strona nie jest przesadnie oblężona. Jeśli znasz angielski to zerknij na stronkę www.agni.gr. Tam wyczytasz sporo informacji o kwaterach, pensjonatach itd. Od tego zacznij. Skoro podróżujesz, jak podróżujesz to myślę, że nie będzie problemu:) A w jakim miesiącu ten wyjazd ma być? W szczycie lepiej będzie nie ryzykować w ciemno imo...

Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: viking2579 Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: *.ang.sth.bostream.se 20.06.07, 23:31
              Miedzy 7 a 14 sierpnia, czyli sezon w pelni...:)
              No to chyba wole zachodnia strone. Jesli jest tam jakies przytulne miejsce to
              sie polecam.
              Patrzylem juz wczesniej na agni.gr, ale:
              1. wszystko jest juz porezerwowane (tak na pierwszy rzut oka)
              2. spodziewam sie, ze jest duzo innych mozliwosci, ktore tam nie sa wymienione
              (tak normalnie bywa)
              3. mysle, ze na miejscu zawsze sie cos znajdzie, tylko trzeba byc przygotowanym
              na to gdzie i jak szukac
              Bede wdzieczny za wszystkie porady, moge sie zrewanzowac informacjami o
              Rumunii! :)
              Pozdr
              Jurek
              • Gość: kl Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: *.minrol.gov.pl 21.06.07, 10:20
                mam pytanie do rezydanta z Korfu, we wrześniu wybieram się na północ Korfu, a
                dokładnie do hotelu Mitsis Roda , to jest niedaleko Achavari, czy wiesz coś na
                temat tego hotelu, proszę o wrażenia z miejscowości Roda, Achavari,
                • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: 80.54.0.* 21.06.07, 12:25
                  Viking, powiem tak. Wszędzie na zachodnim wybrzeżu jest bardzo ładnie. Tzn. Agios Georgios Pagi, Paleokastrista, Agios Gordis. Jest też Arrilas trochę na północ (już mniej fajne, przez wąską plażę) i Sidari (najazd Anglików). Na północny masz Acharavi i Rodę z wielką plażą, ale to typowa masówka na Anglików również. Na północnym-wschodzie jest urokliowa Kassiopia (ta mitologiczna:) ). No i potem jest już wszchodnie wybrzeże, mniej atrakcyjne widokowo.

I teraz tak. Teoretycznie wszędzie możesz na własną rękę coś znaleźć. Przyłazisz i pytasz się po pensjonatach. Ewentualnie w Kerkirze, w informacji turystycznej. But...

W szczycie sezonu może być wszystko zajęte. Tam nie ma wielkiej bazy, a fanów wyspy sporo. Rozważ więc, czy nie lepiej coś zarezerwować wcześniej.

Do Kl:

Chodzi Ci o hotel Roda Village? Podaj dokładną nazwę, bo Mitsis ma dwa hotele na Korfu i oba w Rodzie;)

Sama miejscowość dysponuje dużą, szeroką i ładną plażą. Plaża ciągnie się od Rody po Acharavi (wiele kilometrów). Roda to malutka miejscowość, przedłużenie Acharavi. Acharavi to z kolei kurort budowany od drogi. Typowa masówka dla Anglików. Cywilizowane miejsce (bankomaty itd.), ale bardziej proangielskie niż progreckie:)

Pozdrawiam
                  Marcin

• Gość: kl Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: *.minrol.gov.pl 21.06.07, 14:13
                    dokładnie hotel nazywa się Mitsis Roda Beach village, i położony jest w Rodzie
                  • Gość: viking2579 Re: Korfu bez rezerwacji noclegu? IP: 212.181.1.* 21.06.07, 15:24
                    Marcin, dzieki za duzo informacji.
                    Bede na pewno szukal czegos bardziej greckiego i mniej nastawionego na Anglikow
                    czy Niemcow (brrrrr, nie mam do nich urazy, ale chce przezyc Grecje na ile to
                    mozliwe!). To samo nastawienie mialem w Rumunii i absolutnie nie zaluje!

Chetniej bede mieszkal w wynajetym pokoju u greckiej rodziny niz w hotelu :)

Na www.greeka.com/ionian/corfu/index.htm znalazlem troche informacji i
                    sprobuje je skojarzyc z Twoimi. No i bede szukal dalej, raczej nie szerokiej
                    plazy z parasolami tylko urokliwych zatoczek, cos jak w Chorwacji...

Z doswiadczenia wiem, ze w rzeczywistosci jest duzo wiecej ciekawych miejsc niz
                    te co widac na internecie i dlatego chcialem sie zorientowac, czy nie lepiej
                    sprobowac na miejscu.
                    Jeszcze raz dzieki i pozdr!
                    /Jurek
    • Gość: Aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:29
      Widzę, że zostałaś zasypana odpowiedziami, dla mnie dość niejasnymi, więc
      spróbuję coś doradzić. Korfu /niedawno wróciłam / ma niewątpliwy plus tj.
      zieleń. Myślę że w dużych hotelach /takich kompleksach/ może być fajnie,
      roślinność dająca choć trochę cienia, bezpiecznie dla przewracającego się
      małego dziecka. I to by było na tyle, bo nie bardzo jest co zwiedzać, centralną
      część wyspy zajmuje masyw górski, drogi "otaczające" wyspę są wąskie, i te
      plaże - przyznaję, że zjechałam 3/4 wyspy, darowując sobie imprezowy południowy
      wschód - wystarczy, że ląd styka się na równi z morzem, da sie zmieścić kilka
      leżaków i znajdziemy drogowskaz kierujący na plażę; oczywiście na północy jest
      trochę fajnych miejsc, ale otoczonych kompleksami wypoczynkowymi, północny
      -wschód i -zachód to fajne zatoczki u zbocza góry, ale najlepsze dla żeglarzy,
      okolice jeziora proponują rozległą dziką plaże, z ładniejszych piaskiem od str.
      północnej i to tyle; dlatego proponuję Kretę na której wprawdzie byłam kilka
      lat temu, ale wiem że da się znaleźć spokojniejsze mieściny i więcej plaż i
      możliwości,
      pozdr.
      • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:50
        Hmm.. Jesteś już drugą kobietą, która była tam z dzieckiem i mi tą wyspę odradza;-))
        Czyli wioskując z Twojej wypowiedzi ładnych plaż tam jak na lekarstwo...? To
        jest akurat coś na czym mi bardzo zależy. I mówiąc "ładna" nie mam na myśli
        szerokiej i długiej na kilka km plaży z szeregami leżaków;-) Szczerze mówiąc
        oglądałam trochę zdjęć na różnych forach, robionych przez turystów a nie biura
        podróży i... miałam mieszane uczucia. Chyba jednak bardziej korzystnie wygląda w
        moich oczach Thassos. A jak już mam wydać te ileśtam tysięcy na wakacje to chce
        być z nich zadowolona:)
        A jeśli chodzi o Kretę to czy pamiętasz może te "spokojniesze mieściny", możesz
        coś polecić..? Na Krecie też jest znacznie więcej do zobaczenia i to jest jej
        plus. Kreta mi się podobała i chętnie bym tam wróciła tylko problem w tym, żeby
        znaleźć takie właśnie spokojne i nie przeludnione miejsce.
        Dzięki i pozdrawiam!
        • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 21.06.07, 17:50
          viking2579 - z Twoimi wymaganiami będziesz zachwycony Grecją i greckimi wyspami. Pięknych zatoczek tam multum. Polecam Ci szczególnie wycieczkę po zachodzie wyspy i północy.

Ta stronka, którą znalazłeś jest bardzo solidna. Na greeka mają wiele hoteli i hotelików z najróżniejszych zakątków Grecji. Jeśli nie Agios Georgios to polecałbym Ci Paleokastriste. Będziesz zachwycony wizualnie miejscem. To znana na całym świecie piękna klifowa zatoczka. No i odchodzi tam dzień w dzień około 4-5 autobusów do stolicy (najelpszych zresztą). Ze stolicy będziesz mógł się wybrać praktycznie do każdego zakątka wyspy. Minusem Paleokastristsy jest jedynie chłodna woda. Tam są zimne prądy...

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania o Korfu przed wyjazdem to pytaj śmiało...

Do KL:

Ten hotel to będzie trafiony wybór. To duży kompleks na północy wyspy dysponujący własną szeroką plażą. Niezbyt popularny wśród Polaków (zbyt wysoki standard i co za tym idzie zapewne cena), ale całkiem popularny wśród zachodnich gości (to akurat dobrze wróży:) ). Niemcy oceniają go raczej pozytywnie. Większość marudzenia dotyczy bungalowów. Zarówno Niemcy, jak i Anglicy twierdzą że lepsze pokoje są w budynkach centralnych. Wieksza część gości ocenia ten hotel na 4* w każdej kategorii. To duży ośrodek. Idealny m.in. dla dzieciaków. Musisz tylko wiedzieć, że sama Roda nie jest zbyt duża. To raczej wioska turystyczna. Niemniej bardzo blisko z niej do rozrywkowych Sidari i Acharavi. Blisko też na zachodnie wybrzeże. Jeśli chcesz pojechać do sporego hotelu na Korfu z przyzwoitym standardem to ten będzie ok.

Do Anet

Drogie panie. Ja Was proszę:) Aneta nr 2. Ta od niekonkretnych komentarzy. A co pani, droga Aneto konkretnego napisała?:) Tylko to, że w centrum Korfu są góry. To ja dodam dla ciekawostki, że Kreta to najbardziej górzysta wyspa grecka. To fakt naukowy. Można go potwierdzić:)Podać najwyższe wysokości i średnie?:) No, ale skoro twierdzi Pani, że na Korfu było wyżej...

Co do tych plaż. Jeśli żadna z Pań nie chce sobie zainstalować Google Earth i samemu obejrzeć to kilka linków tych paskudnych plaż z Korfu:

www.ocenyhoteli.pl/fotos/alonaki/Korfu%20062.jpg

www.ocenyhoteli.pl/fotos/belle_hellene/belle_helene4.jpg

www.korfuweb.de/assets/images/acharavi.jpg

www.corfu-beaches.com/pictures/ipsos-beach.jpg

www.corfu-pictures.com/beaches/issos-beach.jpg

I kilka zdjęć z samego Korfu i okolic:

www.ocenyhoteli.pl/forum/read.php?69,20

Aneta 1. Jak już pisałem. Masz ochotę jechać na Thassos to jedź i wypoczywaj super! Ale prawda historyczna musi być. Najgorsze co może być w obojętnie jakiej dziedzinie to mity bez potwierdzenia.

Co do zwiedzania. Aby cokolwiek zobaczyć na Thassos musisz wybrać się na ląd. Z lądu dopiero możesz zwiedzać. W przypadku Korfu możesz popłynąć na Paxos - Antipaxo, Itakę, Skorpios ze stolicy wyspy.

Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.ghnet.pl 21.06.07, 19:00
            Owszem, oglądałam wyspę Korfu na Google Earth ale niestety obraz jest dość
            nieostry, tzn jest słabe przybliżenie (jedynie dwa fragmenty na zachodnim
            wybrzeżu są dość dobrze widoczne).
            Ja nie byłam nigdy na Korfu więc wsłuchuję się w głosy tych co tam byli:)
            A oto zdjęcia Korfu (jak dla mnie mało zachęcajace, ale może po prostu ich
            autorce nie udało się uchwycić uroku wyspy...)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,55801908,55801908,0,2.html?v=2
            A to Thassos:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,36215685,36402205.html
            I proszę się nie denerwować na tych co mają inne zdanie:-))
            • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: 80.54.0.* 21.06.07, 19:29
              Ale ja się nie denerwuję na inne zdanie, tylko na mity bez pokrycia;)

Zdjęcia jak dla mnie całkiem fajne. Przydałby się filtr polaryzacyjny, ale sporo całkiem dobrych ujęć. Z tą różnicą, że po prostu autorka nie pstrykała plaż. Plaże za to ja podesłałem. Mogę jeszcze podesłać Paleokastristę etc.

Nie będą złośliwym. Gdzie są te grupki rozwścieczonych psów?:) To już do autorki zdjęć...

Aneto. Jeśli te fotki, Ci się nie podobają to nie jedź na Korfu, bo nie ma sensu. Po prostu porzućmy ten pomysł. Teraz tak. Zobacz na Google Earth jak duże jest Thassos jaką część wyspy zajmują tam góry. Takie naprawdę wysokie.

Wiem, że Korfu jest niezbyt ostre, ale i tak można ocenić ile jest plaż i zatok. To miałem na myśli w kontekście, że nie ma w ogóle;)

No i jeśli te Thassos (2 razy mniejsze od Korfu i w 80% górzyste) naprawdę Cię ucieszy to super (bo imo to miniaturka Korfu bez stolicy, też piękna wyspa ale podobna do Korfu). Szukaj szybko oferty, póki coś jest. Nawet mogę Ci doradzić względem fakultetów na własną rękę jak będziesz chciała...

Pozdrawiam
              Marcin
            • agula07 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie 25.07.07, 14:39
              Mam pytanie? którą część Korfu wybrać? południowa czy północną, a może macie
              jakieś fajne namiary...
          • Gość: viking2579 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.ang.sth.bostream.se 21.06.07, 22:10
            Dzieki Marcin za nowe inspiracje i pozytywne przyjecie nowicjusza!
            W miedzyczasie wyslalem zapytanie do Agni Travel i przyslali mi pare propozycji
            w polnocno wschodniej czesci wyspy: Loustri i Agnos Stefanos. Wygladaja ladnie
            ale nie wiem czy jestem gotow placic ok. 100 EUR albo wiecej za jedna noc...
            Bez jedzenia oczywiscie! Bede szukal tanszych miejsc :), zaczne od greeka.
            Pozdr
            /Jurek
    • Gość: lucia77 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 21.06.07, 21:55
      Widze , ze tylko nie ja mam takie zdanie ...

Co do tych rozwscieczonych psow - to niestety zle cytujesz - napisalam , ze
      widzialam mase bezdomnyc psow !!!

Nie wiem czemu tak usilnie chcesz przekonac Anete - ze Korfu to taka
      rewelacja ... zastanawia mnie to bardzo ?

Hmmm o plazach tez pisalam , zreszta wyslalam Anecie zdjecia takze widziala ,
      ktore sa z kamieni a ktore sa piaszczyste ... niestety nie sa ta wymarzone !

Ogolnie ton wypowiedzi Pana Marciana jest wielce uniesiony jak dla mnie ...
      i trudno przyjadz mu slowa krytyki na temat wypsy - ciekawe czemu ????

• Gość: Lucia77 do Anety IP: *.bredband.comhem.se 21.06.07, 22:09
      I podjelas juz jakas decyzje - zdecydowaliscie gdzie pojedziecie ?

Pytam z ciekawosci - podalam Ci link w mailu - obejrzalas plaze ?

• Gość: aneta Re: do Anety IP: *.ghnet.pl 21.06.07, 23:00
        Chyba jednak zaufam Paniom ;-)
        A tak szczerze mówiąc to właśnie przed chwilą wpadłam na trop hotelu, który na
        pierwszy rzut oka jest dla mnie strzałem w dziesiątkę, czyli dokładnie czymś
        takim czego szukałam! Muszę tylko jeszcze przedyskutowac z meżęm;) Aha, hotel
        ten znajduje się na... Krecie, pomiędzy Chanią i Rethymnonem, w maleńkiej
        miejscowości, z dala od zgiełku miasta i tłumu turystów, a jednocześnie w
        miejscu, które jest świetną bazą wypadową do zwiedzania wyspy:)
        Dziękuje jeszcze raz za wszystkie Wasze sugestie:-)
        Pozdrawiam!
    • Gość: lucia77 Re: do Anety IP: *.bredband.comhem.se 21.06.07, 23:28
      To gratuluje wyboru :) i zycze udanych wakacji ...a pozniej poprosze o
      sprawozdanie :)

Pozdrawiam :)
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: do Anety IP: 80.54.0.* 22.06.07, 09:24
        viking2579 - 100E za nocleg w prywatnej kwaterze to dużo. Nawet jeśli to miałoby być za pokój. Jeśli ceny nie poszły mocno w góre, to tyle kosztuje pokój w A:) No chyba, że to świetnie wyposażona willa, z wszystkimi udogodnościami. Szukaj dalej. Jak pisałem, może nie być łatwo przez szczyt sezonu. Tam jest tak paskudnie, że ludzie rezerwują domy wakacyjne dużo wcześniej. Masochistów nie brakuje;)

Lucia77

Ja nie mam uniesionego tonu. Po prostu czasami jak rozmawiam z ludźmi, którzy gdzieś jadą i szukają jakiejś porady (a rozmawiam z wieloma) to strasznie się cieszę, że nie pracuję w żadnym biurze podróży. Pozostawiam to Twojej interpretacji:)

Tak swoją drogą na forum widziałem wątek, w którym chwalisz Korfu. Ten, gdzie ludzie Ci wytykali dziwne IP. Zakładam, że to Ty pisałaś? Skąd ta zmiana na finale?

A do Korfu namawiam, bo to fajna wyspa - inna niż Kreta, na którą jeździ 99% Polaków i tylko tam. Ja należę do wielkich fanów wysp greckich. Dla mnie wizyty tam to już coś więcej niż tylko urlop. Może nie mam aż tak ortodoksyjnego podejścia jak pani bebiak np, ale sporo większe niż przeciętny turysta:)

Aneta
        Mam nadzieję, że urlop w się pełni uda. Tego Ci zyczę... Jeszcze raz tylko namawiam na szybką rezerwację (chyba, że czekasz na lasty) już jest naprawdę bardzo późno na te nafajniejsze z jakiegokolwiek powodu hotele. Ja też w tym roku będę na Krecie. Miałem być na Naxos, ale dopiero w kwietniu zyskałem pewność, że uda się wyjechać w tym roku, no i na Naxos było dużo za późno...

Tak przynajmniej odhaczę Kretę. Dojdzie najbardziej popularny w PL kierunek do fotoporadnków i będę mógł sam stwierdzić o co ta cała wojna Rodos vs Kreta...

Pozdrawiam
        Marcin

• Gość: viking2579 Do Marcina IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 11:04
          Znalazlem liste z duza iloscia hoteli (link). Gdybys w wolnej chwili znalazl
          tam cos ciekawego (miejsca albo hotele) to polecam sie.
          www.corfunet.com/corfu/accommodation/hotels.php
          No i bede szukal dalej. Zastanawiam sie tez, czy nie wziac namiotu, w razie,
          gdybym nic nie znalazl... Nie wiem tylko, ktory kemping (albo ktora
          miejscowosc) wybrac.
          www.corfunet.com/corfu/accommodation/camping.php
          A w ogole, gdzie znalezc dobra mape Korfu? Te mapy, ktore znalazlem sa troche
          podejrzane: np na jednej Agios Stefanos lezy na pln. wschodzie, a na drugiej na
          pln. zachodzie wyspy! Zupelnie zglupialem!
          Pozdr
          /Jurek
          • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Do Marcina IP: 80.54.0.* 22.06.07, 11:14
            Pewnie, że zerknę i jeśli będę coś mógł pomóc to chętnie pomogę. Tyle, że popołudniu lub wieczorem. Pomysł z namiotem to dobra alternatywa. Tak na wszelki wypadek nie zaszkodzi. W końcu to nie aż tak wielki znowu sprzęt. Może też uda mi się coś wyszukać w tym temacie. Dwa lata temu czytałem o polach campingowych. Wiem, że się ktoś zastanwaiał czy w ogóle są i podobno są, ale niewiele:)

Jeśli chodzi o mapy to polecałbym ci w poradnik Marco Polo. Ja miałem mapę klasyczną (gdzieś nadal mam). Kupiłem w Empiku na zamówienie. Tylko dwie były w kraju, z czego jedna w Katowicach (fart):/ Była w porządku. Maszerowałem z nią + kompas do Arrilas. Jechałem rowerem do Sidari i udało się trafić w obie strony:) Reszta okolic też się zgadzała.

Potem jednak używałem i używam już tylko Marco Polo. Oni mają bardzo fajne mapki z tyłu swoich przewodników. A i sam przewodnik może się przydać. Kosztuje jakieś 20 PLN więc przyzwoicie. Mapy za mniej nie kupisz...

Co do Agios Stefanos to musiałbym zerknąć, ale całkiem możliwe że są dwie miejscowości o tej samej nazwie:)

To jak z Agios Georgios. Jest północne i południowe. To północne to Agios Georgios Pagi, a południowe Agios Georgios. Do tego jest jeszcze Agios Gordis (pomiędzy). Wiele osób się więc często myli. Agios to po grecku Świety. Reszta to imię. W Grecji bardzo wiele rzeczy nazywa się Agios Gergios tak btw. lub Agios Stefanos, bo to główni patroni;)

Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: Marcin Re: Do Marcina - Camping IP: 80.54.0.* 22.06.07, 11:23
              Spróbuj w między czasie poszperać inforacje o campingu w miejscowości Dassia...

Pozdrawiam
              Marcin
              • Gość: viking2579 Re: Do Marcina - Camping IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 11:37
                Fajnie, bede zagladal na forum. Dzieki!
                Pozdrowienia
                /Jurek
                • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Do Marcina - Camping IP: 80.54.0.* 22.06.07, 11:46
                  Tutaj masz namiar na ten camping:

www.kardacamp.gr/main.asp?lg=2
                  Jest to zawsze jakaś alternatywa, koszty widze że bardzo przyzwoite.

Nawet jakieś domki mają za 48E. Ja bym na Twoim miejscu zameilował tam i potwierdził, co jeszcze jest dostępne...

Dobra. Uciekam popracować;)

Pozdrawiam
                  Marcin
                  • Gość: Rezydent z Korfu Re: Do Marcina - Camping IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:06
                    Ceny które podales za pokój sa przesadzone!1 fakt,że wybierasz się w
                    najludniejszym okresie ale studio można wynając za 30-40 eur na dobę w
                    sierpniu.W innych miesiącach zdecydowanie taniej.Apartament dla 4-5 osób to
                    koszt 60-100 eur w zalażnosci od miejscowosci i standardu.Camping w dassi jest
                    faktycznie najlepszy na Korfu ale nie jest to szczyt marzen!! Ot taki sobie
                    grecki camping.Domków nie polecam bo strasznie duszne i pełno róznych
                    zwierzątek.W stolicy jest mnóstwo agencji turystycznych w których możesz
                    zapytac o studia czy apartamenty.We większych miejscowościach typu
                    Acharavi,Roda ,dassia czy Ipsos tez są agencje które oferują
                    zakwaterowanie.Moja rada jest jednak taka bys nie czekał tylko załatwił już
                    sobie coś bo z doswiadczenia wiem,że sierpien jest strasznie ciasny i mozesz
                    sie długo naszukac.Proponuje pogadac z Atlasem i jestem pewny,że znajdą Ci coś
                    fajnego na dojazd własny w cenie zdecydowanie nizszej niż 100 eur za pokój.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: viking2579 Re: Do Marcina - Camping IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 12:29
                      Dzieki Marcin i Rezydent! :)
                      Juz wyslalem zapytanie do Karda Beach Camping (maja tez namioty do
                      wynajecia "fully equipped"), sprobuje tez z Atlasem.
                      Pozdr
                      /Jurek
                    • Gość: viking2579 Re: Do Marcina - Camping IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 14:56
                      Atlas juz mi odpowiedzial, ceny 34 do 50 EUR za dobe.
                      Ale ktora miejscowosc wybrac:
                      Agios Gergios Pagi, Arilas czy Acharavi?
                      Pozdr
                      /Jurek
                      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Do Marcina - Camping IP: 80.54.0.* 22.06.07, 15:08
                        Z tych trzech polecałbym Agios Georgios. Tam jest spokojnie, ale pięknie. Jak na Twój gust myśle, że będzie bardzo ok. W tym wątku zamieszczałem fotki z tego miejsca.

Dlaczego nie Arrilas? Ano dlatego, że mają słabiutką plażę vs. AG. Nie jest też nawet w połowie tak urokliwie. Co do wielkości to może ciut większa mieścina niż AG, o ile nie taka sama.

Acharavi to z kolei kurorcik proangielski. Budowany od drogi. Nastawiony na Anglików. Sporo barów etc., ale też i niskie doznania estetyczne.

Żebyś wiedział o czym mówimy. Sidari to połowa Acharavi (jest na zachód od Acha). No i w tej mieścince nawet angielski fryzjer przyjmuje (niecywilizowana wyspa, przypominam;) ) Sic. Nie tam grecki, angielski;) Oczywiście na każdym kroku puby dla anglików:) Nawet MC Donald jest. W Acharavi masz tego x 2. Są też bankomaty w tej miejscowości.

Jeśli wolisz typowe miasteczko turystyczne z wieloma barami, bankiem etc. to weź Acharavi. Jeśli ma to być jakkolwiek grecka miejscowość to Agios Georgios. Cena, którą Ci proponują jest bardzo przyzwoita imo...

Ja właśnie z nimi byłem na Korfu i są godni zaufania;)

W Arrilas z kolei jest fajne biuro lokalne. Arrilas Travel. W google ich bez problemu znajdziesz. Oferują wycieczki po wyspie (mają polski cennik, ale na miejscu trzeba załatwiać w eng lub ger). Korzystałem i wszystko w jak najlepszym porządku. Przewodniczka mówiła po angielsku, niemiecku, francusku i włosku...

Pozdrawiam
                        Marcin

• Gość: viking2579 Re: Do Marcina - Camping IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 19:14
                          A wiec unikam Acharavi, Sidhari itp. W koncu nie jade do Angli :)
                          Z tego co piszesz wyglada na to, ze sie rozumiemy o co mi chodzi.
                          A na czym polega slabiutka plaza w Arrilas? Bo dla mnie nie musi byc szeroka na
                          100 metrow ale np kamieni nie lubie (skalki moga byc).
                          Pozdr
                          /Jurek
                          • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Do Marcina - Camping IP: 80.54.0.* 22.06.07, 19:27
                            Polega to właśnie na tym, że jest wąziutka i krótka. 1/3 tego tego co w Agios Georgios. Zerknij tutaj. To kraniec tej plaży:

www.panoramio.com/photo/1154070
                            i tutaj:

Użytkowa część plaży Arrilas kończy się tam, gdzie w środkowym planie zaczynają się zabudowania. Jak widać nie jest to dużo. Jest też wąsko bardzo:

www.panoramio.com/photo/1153835
                            Jeśli chodzi o fakturę to w Arrilas jest piasek, a w Agios Georgios miejscami piasek, a miejscami takie malutkie kameczyki wymieszane z piaskiem. Ogólnie o wiele bardziej piasek niż nie piasek:)

Arrilas ma około 800m - 1km. Zatoka Agios Georgios ciut ponad 2km. Mnie osobiście Arrilas nie przypadło do gustu. Przede wszystkim dlatego, że AG jest zamknięte w fajnym i widowiskowym łuku (pomiędzy dwiema górami). W Arrilas masz minimalnie zakrzywioną wąską i "płaską" plaże...

Pozdrawiam
                            Marcin
                            • Gość: viking2579 Re: Do Marcina - Camping IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 20:30
                              Na tym pierwszym zdjeciu plaza mi sie podoba! Jesli w samej miejscowosci nie ma
                              anielskiego fryzjera :) i charakter ma podobny do Agios Georgios to tez chyba
                              mi bedzie pasowac.
                              Zobacze, co mi Atlas konkretnie zaoferuje, na razie bylo tak ogolnie :)
                              Czy komunikacja na wyspie umozliwia zwiedzanie czy lepiej wynajac auto?
                              Pozdr
                              /Jurek
                              • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Do Marcina - Camping IP: 80.54.0.* 22.06.07, 20:42
                                Tutaj masz Agios Georgios:

www.ocenyhoteli.pl/KORFU/index.html

Moim zdaniem jest ładniej, ale to Ty się wybierasz;) Ten kawałek plaży to była końcówka.

Tutaj bardziej widać:

www.corfu-pictures.com/arillas/2/arillas-11x.jpg
                                Miejscowość ogólnie podobna charakterem do AG. Trochę bardziej rozrywkowa, są też obiekty NN i TUI, ale różnica niewielka. Nie ma MC Donalda i angielskiego fryzjera:)

Mieszkając w AG i Arrilas lepiej byłoby mieć auto lub skuterek. z AG jest 1 autobus do stolicy + powrót i jeden bez powrotu. Z Arrilas podobnie. To chyba wynika z tego, że są to małe miejscowości. Ze stolicy można dotrzeć za to wszędzie. Z Acharavi też by się dobrze podróżowało autobusami.

Pozdrawiam
                                Marcin
                                • Gość: viking2579 Re: Do Marcina - Camping IP: *.ang.sth.bostream.se 22.06.07, 21:49
                                  Dzieki za pomoc, przydalo mi sie tak na poczatek, zeby od czegos zaczac :)
                                  Teraz czekam tylko na pare odpowiedzi a potem decyzja!!!
                                  Mysle, ze bedzie fajnie!
                                  Pozdr
                                  /Jurek
                        • ekstremalna Do Marcina - 01.08.07, 12:42
                          Witam, czy moglys mi polecic jakies miejsce na Korfu?
                          szukam:
                          -ciszy i sokoju
                          -blisko do morza
                          -najlepiej niewielkie zatoczki, polwyspy, nie musze miec piasku(byle sie dalo
                          plywac :)
                          -'pieknego, dzikiego :) krajobrazu' bez hoteli, kurortow, tlumow!!!
                          -...no i jeszcze najwiekszy problem, chce spac na kempingu :)

Bede bardzo wdzieczna za pomoc..
                          pozdrawiam, ekstremalna
    • Gość: lucia77 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 22.06.07, 21:33
      Tak pisalam podziekowania ...
      duzo dowiedzialam sie na tym forum o Korfu , o wycieczkach , plazach itd ...
      i tak jak pisalam widoki sa cudne .. piekne miejsce na ziemi :) ale jak dla
      mnie na pewno 2 raz tam na wakacje nie pojade ... takze nie bede sie
      powtarzac , zycze wszystkim odwiedzajacym Korfu - milego wypoczynku :)

a jesli macie jakies pytania to moge z checia raz jeszcze odpowiedziec :)

• sonia671 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie 30.06.07, 14:29
        Witam wszystkich miłosników Korfu!
        Kolejne wakacje ,juz 9 spedzam wraz z rodzina na Korfu i nie zamieniłabym tego miejsca na inne.Za kazdym razem odkrywamy te wyspe na nowo docierajac do pieknych miejsc.Wiele jest tez takich do których nie sposob nie wrócić.Jedziemy własnym samochodem więc jestesmy niezalezni jesli chodzi o przemieszczanie się po wyspie.Co do wyjazdu z dzieckiem to nasza młodsza corka miała półtora roku gdy pierwszy raz postawila swoje stópki na greckiej plaży. Teraz ma 7 lat i o niczym wiecej juz teraz nie gada jak o Korfu.Mysle ,że to ,że ciągle tam wracamy to zasługa równiez tego ,że nie korzystamy z usług biur podrózy. Od lat rezerwujemy miejsce u szefa hotelu,zamawiamy taki pokój jaki chcemy ,widok jedzenie iutd w zaleznosci od kasy.Wiemy na co możemy liczyc na miejscu i absolutnie nie jest dla nas ryzykiem jechac tam z dziecmi i to wtedy gdy były malutke.Mieszkamy na zachodniim wybrzeżu,które zawsze było i bedzie najpiekniejsze.Piekne piaszczyste plaze Glifady i Pelekas nie ominiemy i tym razem i znowu jak co roku braknie nam czasu by wszystko zobaczyć. Za nic nie oddałabym tej atmosfery gdy przyjezdzamy i wszyscy nas tam znaja,gdy spotykamy ludzi z Holandii, Niemiec, Anglii którzy jezdża tam od 20 lat.Czujesz sie wtedy jak u siebie.A TO jak piekna jest wyspa nie musimy nikogo przkonywać gdy zobaczy nasze zdjecia.W ubiegłe wakacje zrobilismy ich 1800...Pozdrawiam
        • Gość: aneta Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.ghnet.pl 30.06.07, 14:51
          O matko! Dziewiąte wakacje w tym samym miejscu???? Nie znudziło Wam się...? My
          staramy się co roku jechać w inne miejsce, żeby coś innego zobaczyć...
    • Gość: lucia77 Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.bredband.comhem.se 30.06.07, 23:30
      I jeszcze dzis trzesienie male na Korfu bylo ... media trabia o tym.... wiem ,
      ze male ale jednak ... ufff ze nas juz tam nie bylo - kolejny minus jak dla
      mnie dla tej wyspy ... :(
      • Gość: Ola Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 21:06
        Wybieram się z dziecmi( 3 i 6lat)do miejscowości Gouvia lub mamy jeszcze
        mozliwośc wyboru Ermones .Czy ktos był w tych miejscowościach imoże powiedziec
        cos wiecej.Pozdrawiam
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Kreta czy Korfu na wczasy z 2-letnim dzieckie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 10:19
          jedziesz z dziecmi to zdecydowanie z tych dwóch propozycji polecam
          Ermonez.Cisza spokój i ładne widoczki.Guvia to nieciekawe miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka