Dodaj do ulubionych

Ceny z Grecji

IP: *.ynet.pl 07.07.03, 00:21
Witam wszystkich forumowiczów.
Zwracam się do Was z prośbą, zbieram do mojej domowej strony o Grecji
www.hellada.sns.pl aktualne ceny, tak więc jeśli byłeś/byłaś lub będziesz w
najbliższych tygodniach w słonecznej HELLADZIE, notuj proszę wszystkie ceny.
Czekam zatem na Wasze maile, a ceny wraz z autorem zamieszcze w dziale "Ceny"
na wymienionej wyżej stronie.

Pozdrawiam !!!
Marta
www.hellada.sns.pl
Obserwuj wątek
    • gingerus Re: Ceny z Grecji 07.07.03, 08:45
      właśnie wróciłam , byłam z BIG BLUE - najgorszym biurem podróży które
      istnieje!!!
      Interesuja ciebie ceny, to nawet dobrze sie składa bo przez okropne jedzenie
      które serowano nam w hotelu Gouves Bay - zywilismy sie na mieście.
      taxówka - 10 km - 10 euro
      lekarz w hotelu Eri - nagłe wezwanie do dziecka - 200 euro
      piwo greckie - puszka duza- 1 euro, małe 70 euro
      cola mała w tawernie- 1,40 euro do 1,90
      lezak na plazy - 2 euro
      autobus - 10 km - 1 euro
      park wodny - cały dzień 15 euro, lezak w paku - 3 euro
      połowa dnia 12 euro
      park wodny z transportem z hotelu - 23 euro
      wycieczka na santorni z Big Blue - 90 euro
      ta sama wycieczka wykupiona w miescie - 54 euro
      reszta póżniej
      • Gość: bolek...!!!!!!!!!! Re: Ceny z Grecji IP: *.kat.forthnet.gr 07.07.03, 09:22
        To co lekarz jakas operacje przeprowadzil ?
        Zabral bys dziecko i skoczyl do najblizszego swzpitala ,tam masz za darmo.
        To jest niemozliwoscia taka cena za jakies zwykle przyjscie i zbadanie.
        Takie zeczy tylko w polsce sie moga zdarzyc....i bangladeszu wschodnim ..
        Lekarz jest zobowiazany wystawic rachunek .
        Masz go ?
        Jestes ubezpieczony ?

• Gość: Betinka Re: Ceny z Grecji IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 12:27
          Gingerus "troszkę" psioczy na BB...ale troszkę prawdy przydałoby się...
          W cenie jest ubezpieczenie kosztów leczenia (rozliczenie bezgotówkowe) faktem
          jest że służba zdrowia troszkę przesadza wiedząc że turysci są dobrze
          ubezpieczeni...ale i tak ze swojej kieszeni tego nie płaciła..nie zwiększyło to
          też ceny pobytu..
          Jeśli chodzi o ceny, natomiast:
          mousaka- 4,8E
          sałatka grecka 3,8E
          tzatziki- 2E
          mięso z kozy z frytkami -6-7E
          drink- 3E
          wino- 0,5l- 3E
          kalmary z frytkami- 5E
          Oczywiscie ceny z knajpek.

• Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 07.07.03, 14:03
        Witaj, przykro mi, ze pojechalas do Grecji z takim biurem podrozy, Twoja opinia
        na temat tego biura jest kolejna jaka slysze niepochlebna na ich temat.
        Sa tez bardzo dobre biura podrozy, wiec jest to w jakims stopniu pocieszeniem.
        Ja pokochalam Grecje nie tylko za jej srodziemnomorski klimat, ale za ta
        niezwykla atmosfere, ktora tam panuje, za zyczliwosc ludzi i za tysiac innych
        rzeczy.
        Dziekuje za ceny, jesli dzis popoludniu wejdziesz na strone www.hellada.sns.pl
        znajdziesz tam swoj udzial w budowaniu dzialu "Ceny"

gingerus napisała:

> właśnie wróciłam , byłam z BIG BLUE - najgorszym biurem podróży które
        > istnieje!!!
        > Interesuja ciebie ceny, to nawet dobrze sie składa bo przez okropne jedzenie
        > które serowano nam w hotelu Gouves Bay - zywilismy sie na mieście.
        > taxówka - 10 km - 10 euro
        > lekarz w hotelu Eri - nagłe wezwanie do dziecka - 200 euro
        > piwo greckie - puszka duza- 1 euro, małe 70 euro
        > cola mała w tawernie- 1,40 euro do 1,90
        > lezak na plazy - 2 euro
        > autobus - 10 km - 1 euro
        > park wodny - cały dzień 15 euro, lezak w paku - 3 euro
        > połowa dnia 12 euro
        > park wodny z transportem z hotelu - 23 euro
        > wycieczka na santorni z Big Blue - 90 euro
        > ta sama wycieczka wykupiona w miescie - 54 euro
        > reszta póżniej
      • Gość: ika Re: Ceny z Grecji IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.07.03, 18:43
        Właśnie wróciłam z Grecji /Olimpik- Paralia/ a w ubiegłym roku byłam na Krecie
        i stwierdziłam, że ceny na kontynencie są o1/4 niższe niż na wyspach.Np.sałatka
        grecka -2,5euro, kolacja na dwie osoby z karafką wina 10 euro , piwo amstel
        0,50euro, pomidory 0,5 za kilogram, melony 0,8 za kg.Na Krecie było wyraznie
        drożej.Pozdrawiam.
        • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 10.07.03, 19:54
          Witaj Iko, to wlasnie jeden z powodow dlaczego chcemy jechac na Grecje
          kontynentalna. Dziekuje za aktualne ceny :-)

Pozdrawiam.
          Marta
          www.hellada.sns.pl
        • Gość: 76Krzys Re: Ceny z Grecji IP: 213.186.79.* 14.07.03, 09:00
          Mam prośbę do gość: Autor: Gość: ika IP: *.walbrzych.dialog.net.pl

Wybieram się w to samo miejsce i też do Paralii. Proszę o kontakt na
          76krzys@gazeta.pl. Pozwoliłbym zapytać sie o parę porad związanych z pobytem w
          tej miejscowości.
    • Gość: Fajlo Re: Ceny z Grecji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 12:14
      Witam.
      Ja też niedawno wróciłem z Grecji, a dokładnie z Krety. Co do interwencji
      lekarzy, to niestety kosztuje dość drogo. W hotelu, w którym mieszkałem,
      lekarz za zbadanie dziecka i przepisanie jakiś leków wziął 60 euro. Oczywiście
      trzeba poprosić o rachunek, który jest podstawą zwrotu poniesionych kosztów,
      ale dopiero w Polsce.
      Jeśli chodzi o ceny podstawowych produktów (sklep IN-KA, chyba jeden z
      tańszych):
      - woda mineralna 1,5l - 0,29 euro
      - coca-cola 1,5l - 1,40 euro
      - piwo AMSTEL 0,5l - 0,70 euro
      - METAXA *** 0,7l - 6,60 euro
      Tawerny:
      - tzatziki - 2-2,5 euro
      - sałatka grecka - ok. 3- 3,5 euro
      - musaka - ok. 4,5 euro
      - suvlaki - ok. 5-6 euro
      - browarek - 2 - 2,5 euro
      - cola - 1,5 - 2 euro
      w tawernie warto zwrócić uwagę na cenę za nakrycie - średnio 0,6 euro od
      osoby. Ale na Santorini trafiliśmy na Tawernę, gdzie nakrycie kosztowało 3
      euro od osoby :)))
      Turystyka - wycieczki:
      - prom z Rethymonu na Santorini - 58 euro w obie strony
      - wycieczka do zatoki Balos (z portu w Kissamos) - 20 euro
      - bilet do Wąwozu Samaria - 5 euro (statek z Agia Roumeli do Sugia - 3,20)
      - bilet do Knossos - 6 euro
      - benzyna 95 od 0,75 do 0,79 euro za litr
      - park wodny koło Chanii - 15 euro - wstęp na cały dzień, 10 euro - w
      godzinach 15-18 (leżaki i parasole na terenie parku były bezpłatne).
      Pozdrawiam
      • bms01pl Re: Ceny z Grecji 07.07.03, 17:00
        ha, muszę się z szanownym przedmówcą zgodzić, tym bardziej, że mieszkalismy w
        sąsiednich pokojach:) a przy okazji chciałbym doprecyzować wypowiedź naszej
        gingerus (uważam, że nienawiść do big blue pozbawia ją obiektywizmu, co ci
        biedni grecy są winni, że mieszkają w eurolandzie???) oraz uzupełnić listę
        porzednika (myślę fajlo, że się zgodzisz) - taksówka za 10 euro to chyba jakaś
        pomyłka, my za pięcio- sześciokilometrowy kurs z dojazdem pana taksówkarza pod
        hotel płaciliśy 3,5 euro wobec 1,30 za bilet autobusowy na tej samej trasie,
        tak więc już trzem osobom opłaca się brać taksówkę:)

ogólnie co do cen - na santorini, co zrozumiałe, są sporo wyższe niż na samej
        krecie. nie opłaca się zupełnie brać do posiłku coca-coli - dwie butelki 0,25
        litra kosztują więcej niż kufelek chłodnego piwka (co to za barbarzyński
        zwyczaj sprzedawać colę w tak małych butelkach???). no i oczywiście w wiejskich
        tawernach jest sporo taniej niż w mieście - super omlecik z szynką i dodatkową
        miseczką quasi sałatki greckiej wraz z obowiązkowym piwkiem oraz opłatą za
        nakrycie kosztował mnie poniżej pięciu euro. co do dań regionalnych - muszę
        dopisać pastissio, coś podobnego do musaki, ale z makaronem zamiast ziemniaków.
        owo cudo kosztuje niewiele więcej niż musaka, w granicach 5 euro. kolega
        zapomniał nadmienić o cenach lokalnego napoju - kawy frape (a może frappe, nie
        pamiętam). w zależności od lokalu cena wahała się od 1,30 do 3,00 euro, przy
        czym najlepsza była ta najtańsza kawa, w fajnej nawet knajpce przy "dworcu"
        autobusowym w kissamos, więc cena nie jest tu raczej wyznacznikiem.

lokalne atrakcje typu oliwa z oliwek z aromatycznymi ziołami, miód tymiankowy z
        orzechami czy też fajnie pachnące mydełko oliwkowe są dość drogie - buteleczka
        0,25 l. wspomnianej oliwy kosztuje w markecie in-ka ok. 4,80 euro, mały
        słoiczek owego miodku ok. 3 euro, zaś mydełko od 0,80 do 1,20 euro (co wydaje
        się zrozumiałe, biorąc pod uwagę fakt, iż są to dobra szczególnie popularne
        wśród turystów). tanie są za to wszelkie ogólnodostępne destylaty - np. whisky
        johny walker red label 0,7 l. kosztuje w przeliczeniu ok. 50 złotych, czyli
        niewiele więcej niż na lotnisku okęcie, ale kto by tam pił whisky na krecie,
        hehe. już lepiej spożywać tamtejsze wina, naprawdę niezłej jakości - przeciętna
        cena butelki 0,75 l. oscyluje w granicach 3 euro, choć oczywiście zdarzają się
        super gatunki po 35 euro lub też nędzne popłuczyny za 1 euro. porażką są zaś
        dla mnie ceny owoców - wszystkie "owoce południowe" są nie wiedzieć czemu sporo
        droższe niż w polsce.

wskazówka dla osób, którzy tradycyjnie chcą zaoszczędzić robiąc zakupy w
        sklepie wolnocłowym na lotnisku - w chanii (nie wiem, jak jest w heraklinie,
        ale ponoć podobnie) alkohole lokalne są droższe niż w sklepach, tak około o
        15%. opłaca się kupować jedynie perfumy i słodycze.

w kwestii cen panujących w większych miastach godnych zwiedzania - najdroższy
        jest heraklion (jak to w stolicach bywa), potem chania, najtańszy zaś rethymon.
        choć z kolei w opisywanej w każdym niemal przewodniku hali targowej w chanii
        większość produktów była tańsza niż gdzie indziej. porażające są ceny w barkach
        przy miejscach szczególnie atrakcyjnych turystycznie - np. filiżanka herbaty
        lipton w knossos kosztowała 2,5 euro.

ale się rozgadałem, uff.

pozdrawiam wszystkich, bartek.
    • gingerus Re: Ceny z Grecji 07.07.03, 15:21
      w hotelu ERi znajomych syn dostał 39 temperatury goraczki i co mieli robic .
      Zgłosili sie do recepcji , gdzie zadzwoniono po lekarza i prxzyjechał , zapisał
      antybiotyk i wzioł 200 euro.
      za kazda strone wysłanego faxy do wart - 1 euro
      rezydentka sie zdziwiła - dlaczego gotówką zostało zapłacone- ale na pytanie co
      mieli zrobic juz nie opowiedziała!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      a co innego- żadnej pomocy innej nie było
      robiłabym to samo.
      ubezpieczenie zwróci - ale na pewno nie całośc.
      • Gość: Betinka Re: Ceny z Grecji IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 16:57
        słońce, naprawdę się dziwię...nasz rezydent I dnia powiedział żeby absolutnie
        nic nie płacić!!! Rzeczywiście fatalnie zostaliście poinformowani.
    • gingerus Re: Ceny z Grecji 07.07.03, 19:59
      dziwie sie wam iz negujecie cene taxówki ?
      zapłaciłam tyle i to dwa razy - podobno płacono 12 euro.
      Dlaczego jak odpowiada sie na pytanie zawsze znajdzie sie ktos kto oczywiscie
      neguje.
      To chyba nasza narodowa domena.
      Przykro!
      • bms01pl Re: Ceny z Grecji 07.07.03, 23:58
        droga gingerus,
        może spędzaliśy urlop na innych wyspach, bo na tej krecie, na której ja byłem
        (jeśli mi nie wierzysz, możesz o to spytać również fajlo), cena taksówki za
        dziesięciokilometrową podróż na pewno nie wynosiła 10 euro, zaś bilet na
        autobus na tej samej trasie 1 euro. mieszkaliśy w okolicach kissamos, jednego
        z większych kreteńskich miast, i dlatego jestem niemal pewien, że skoro tam
        cena była taka a nie inna, to albo padłaś łupem taksówkarza-oszusta (co mnie
        dziwi, gdyż kreteńczycy to ludzie z zasady uczciwi i mafie taksówkowe w
        polskim stylu są im obce), albo po prostu troszkę przeinaczasz fakty. i nie
        powołuj się proszę na nasze jakoby narodowe przywary, które powodują, iż
        neguję twoje słowa, bo po pierwsze mierzenie innych według swoich nawyków może
        kogoś dotknąć, a po drugie chyba nie ma sensu.

pozdrawiam, bartek.
        • gingerus Re: Ceny z Grecji 08.07.03, 11:59
          ZAPŁACIŁAM ZA TAKSÓWKE 10 EURO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! za 10 kilometrów
          HURA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          A jak miałam wrócic z imprezy w Hersonisos jak mieszkałam w Kato GOVES?
          masz jakis pomysł- autobusy jeżdzą do 23,10 a ja wracałam o 2 w nocy.
          i zapłaciłabym nawet kilka razy poniewaz taka była
          impreza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          i czułam sie ekstra
          Masz jakis problem- boli ciebie to iz zapłaciłam za taksówke 10 euro.
          Ale powiem ci było WARTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          tak było warto i napewno bym to powtórzyła!!!!!!!!!!

Ogladam własnie zdjecia z Krety , wszyscy usmiechnieci i zadowoleni- szkoda ,
          że u nas w kraju kazdy każdemu wilkiem- nawet nie mozna zapłacic za taksówke 10
          euro.
          Pozdrawiam mocno!!!!!!!!!
          • bms01pl Re: Ceny z Grecji 08.07.03, 15:09
            ależ droga gingerus, dla mnie to za taksówkę możesz płacić nawet 75 euro,
            wszystko według własnego uznania i satysfakcji, jaką się ma z powodu aż tak
            udanej inwestycji. i nie wiem skąd ta sugestia, że patrzę wilkiem na to, co
            piszesz. po prostu śmiać mi się chce i tyle. aha, problemów żadnych też nie
            mam, jestem już dużym chłopcem.

trzymaj się cieplutko, bartek.
          • Gość: ewa Re: Ceny z Grecji IP: *.acn.waw.pl 09.07.03, 14:32
            Moi drodzy,

uwazam, ze nie ma sie co klocic kto ile zaplacil za taksowke. Fakty sa takie,
            ze taksowkarze na calym swiecie sa po prostu tacy sami i wiekszosc z nich
            niestety jesli tylko wyczuje okazje ( czyli turyste) oszukuje jak moze
            zawyzajac ceny 2-3 razy, bo skad przyjezdny ma wiedziec, ile uczciwie kosztuje
            kurs na danym odcinku...grecy to rzeczywiscie narod z gruntu uczciwy, ale jak
            juz mowilam taksowkarze nie wylamuja sie z ogolnoswiatowych standardow i
            wiekszosc lze jak trzeba. warto wyklocac sie o cene i jesli wydaje nam sie, ze
            jest ona zawyzona po prostu nie placic zadanej stawki. ja kilka razy za granica
            ( m,.in. w Atenach czy na wyspach grckich) zaplacilam slono, a gdy jechalam
            nastepnie ta sama trasa z moim greckim znajomym cena wyniosla 1/3!!przejrzalam
            wowczas na oczy i pozniej zawsze kiedy taksowkarz mowil mi cene za kurs
            patrzylam na niego jak na wariata, pukalam sie w czolo i wysiadalam z taksowki
            zostawiajac mu 1/3 zadanej kwoty...

pzdr

e.
        • Gość: Betinka Re: Ceny z Grecji IP: *.mragowo.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 12:02
          Z Ammoudary do Heraklionu bilet autobusowy 0,90E taxówka -4,5E
          pozdrawiam
    • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 07.07.03, 20:48
      To znów ja,
      tym razem dzięki waszej pomocy mogłam uaktualnić dział "Ceny", oczywiście
      zamieściłam też autorów, ale co ja będe tu pisać sami zobaczcie
      www.hellada.sns.pl/ zapraszam wszystkich na moją stronkę oraz do pisania
      dalej cen :-)

Pozdrawiam!
      Marta Podleśna
      • Gość: MArek Re: Ceny z Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 21:32
      • Gość: MareK Re: Ceny z Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 21:45
        Kreta:
        muzeum archeologiczne 6 euro,
        klasztor Arkadi 2 euro,
        jaskinia Zeusa 4 euro (plus parking za samochód 2), ewentualny osiołek 10,
        stateczek Elounda-Spinalonga-Elounda 8 euro, wstęp do twierdzy 2 euro. Z Agos
        Nikolaos 10 euro,
        Gortyna 4 euro - uwaga, część ruinek (trzeba poszukać) za darmo :)
        katakumby w Matali 2 euro - uwaga, z plaży można dopłynąć do dwóch darmowych :)
        pałac w Fajstos 6 euro
        Marek
        • Gość: Bebiak Re: Ceny z Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 22:21
          Marto, wysłałam mail z cenami i odpowiedziami na Twoje pytanka. Pozdrowionka
          cieplutkie:-) B.
          • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 07.07.03, 22:27
            Dziękuje Bebiak, jesteś wielka !!!

Marta
    • Gość: Fajlo Re: Ceny z Grecji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 08:37
      Hello Marta. Super strona. Moje gratulacje. Pewnie sporo osób wybierających
      się do Grecji znajdzie tu cenne porady i informacje. Mam tylko jedną uwagę. W
      linku ceny podałaś, że woda mineralna (1,5 l w In-Ka) kosztuje 3 euro. Tak na
      prawdę kosztuje 0,29 euro. Pozdrawiam. Fajlo.
      • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 08.07.03, 14:57
        Czesc, dziękuje za tą istotną uwagę:-) tak się wczoraj spieszyłam, że
        popełniłam głupstwo w opisie ceny.
        Pozdrawiam !
    • gingerus Re: Ceny z Grecji 09.07.03, 08:24
      byłam na stronie
      Troszke przekręciłas moją wypowiedz - zapłaciłam za taksówke 10 euro za 10 km
      a nie za autobus.
      autobus kosztuje1 euro na tej trasie.
      taksówka była brana w nocy na trasie Hersoniso- Kato Goves.
      popraw to prosze .
      Pozdrawiam
      • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 09.07.03, 13:25
        Dziękuje Gingerus, mialaś raręciłam. Już chyba jest wszystko dobrze ?
    • Gość: dorota Re: Ceny z Grecji IP: *.tele2.pl 10.07.03, 12:08
      Wszyscy się awanturują, więc nie czytam dalej tylko podaję ceny, jakie musiałam
      uiścić w czasie wędrówki po Grecji od Katerini do Spary - w euro oczywiście:
      1.w knajpach
      tzw greek coffe: 0,90-1,20
      frappe:1,5-2,5
      sałatka grecka: 3,5-3,8
      jogurt z miodem - 2,5
      2. w sklepie
      chleb( okropny)- ok. 0,65
      jogurt owocowy - 0,85-1,20(!!!)
      jogurt naturalny grecki- 1-1,20
      kawa(100g)- 0,90-1,20
      sok 1l- 1,20-1,45
      miód(250 g)- 2,35
      ouzo(0,25l)- 1,20-2
      retzina (1,5)- 2,5
      oliwa 0,25l- 1,30-1,60
      pomidory - 0,80-1,80
      arbuz(1/4 całego) - ok. 1,10- na targu ok 0,30-0,40/kg
      melon-0,60/szt
      pomarańcze- 0,80/kg na targu
      oliwki( na targu)- 2,4-3/kg etc

bilety do parków archeologicznych i muzeów archeologicznych:
      Dion- 4(6 z muzeum)
      Wergina -8
      Korynt-8
      Mykeny-6
      Sparta-2(muzeum; wykopaliska bezpłatne)
      Ateny- 12( w tym Akropol, agora, teatr Dionizosa,rzymska agora, Kerameikos,
      świątynia Zeusa)

Podróż:ceny za 1 osobę
      autobus podmiejski- 1-1,2( w kiosku tańsze)
      pociąg Ateny-Katerini i odwrotnie -11, 70
      pociąg Ateny- Mykeny - 3,5
      autobus Sparta - Tripoli i odwrotnie- 3,70
      autobus Tripoli - Isthmos- 5,5

noclegi: cena za pokój 2osobowy
      Mykeny - 30( w cenie śniadanie)
      Sparta - 35 ( pokój z klimatyzacją)
      Stary Korynt - 30 (z klimatyzacją, łazienka na korytarzu)

Jeśli potrzebne będą jeszcze jakieś szczegóły - służę.
      Pozdrawiam
      Dorota
      • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 10.07.03, 15:16
        Witaj Doroto, dziękuje za takie szczegółowe ceny:-) A właśnie piszesz, że
        przejechałaś dużą część Grecji, czy możesz mi na maila greece@wp przysłać ceny
        hoteli/moteli, wejść do poszczególnych obiektów turystycznych jak muzea,
        archeologiczne miejsca. Prosze Cię o to, bo we wrześniu 2004 roku wybieram sie
        z przyjaciółmi i chcemy objechać Grecje i tym samym pozwiedzać. Czekam na
        odpowiedź.
        Pozdrawiam.
        Marta
        • Gość: dorota Re: Ceny z Grecji IP: *.tele2.pl 10.07.03, 15:32
          Gość portalu: Marta Podleśna napisał(a):

> Witaj Doroto, dziękuje za takie szczegółowe ceny:-) A właśnie piszesz, że
          > przejechałaś dużą część Grecji, czy możesz mi na maila greece@wp przysłać
          ceny
          > hoteli/moteli, wejść do poszczególnych obiektów turystycznych jak muzea,
          > archeologiczne miejsca. Prosze Cię o to, bo we wrześniu 2004 roku wybieram
          sie
          > z przyjaciółmi i chcemy objechać Grecje i tym samym pozwiedzać. Czekam na
          > odpowiedź.
          > Pozdrawiam.
          > Marta

Z przyjemnością podzielę się wszyskim co wiem i co sprawdziłam, ale niestety
          dopiero jutro rano. Proszę, potwierdź tylko swój adres mailowy.
          Pozdrawiam
          Dorota
          • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 10.07.03, 17:07
            Witaj ponownie Doroto,
            Zapewne już wyszłaś z pracy, mój mail to greece@wp.pl
            Pozdrawiam
            Marta
    • Gość: Rufus Re: Ceny z Grecji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.03, 09:35
      ceny ze sklepów w Parali

Woda niegaz/gaz 0,30/0.44
      ser feta 0d 2,5-6,5 kg
      oliwki 2-,4 kg
      piwo amstel 0,5l-0.88
      haineken 1,1
      miejscowe 0,5l -o,50-,06 euro
      chałwa 0,5kg do 2E
      1l metaxa ***** 12,6euro
      pita gyros 1,2-1,8
      frape 1,5-2 w knajpie
      piwo 1,5-2 w knajpie
      owoce na targu w katarini ok 1 euro za kg pomarańczy,brzoskwiń,moreli,
      0,2euro za 1kg arbuza
      0,5 zielona papryka
      1,2 czerwona papryka

• czarodziejka1 Re: Ceny z Grecji 11.07.03, 10:38
      Nikt z piszących tu nie podał cen na Rodos :) Oto one:

CENY na RODOS :

Tawerna przy drodze:
      Kielisze wina (tawerna) – 1,40 Euro
      Karafka wina (0,5l) (tawerna) – 2,70 Euro
      Butelka wody (1,5l) (tawerna) – 0,90 Euro
      Piwo (tawerna) – 1,80 Euro

Sklep:
      Butelka wody (1,5l) sklep – 0,60 Euro
      Piwo AMSTEL w puszce (duże) sklep – 1,10 Euro
      7-UP (puszka) – 1 Euro
      Batonik Snikers – 0,80 Euro
      Fanta, Cola (1,5l) – 1,80 Eruo
      OUZO (0,75l) – 3,50 Euro
      OUZO (1l) – 6,80 Euro
      Likier bananowy (1l) – 4,90 Euro
      Oliwki (w folii) – 5,10 Euro
      Film Kodaka (24)– 4,10 Euro

Hotel:
      Kawa mrożona – 2,20 Euro
      Piwo małe – 2,60 Euro
      Napój pomarńczowy – 1,80 Euro
      Butelka wina (0,75l) – 10,80 Euro
      Butelka wina (0,3) – 5,80 Euro
      Leżaki przy basenie i na plaży – 2,5 Euro

Miasto Rodos:
      Autobus na trasie Kalitetha - Rodos (6 km) – 1,55 Euro
      Taksówka – 7 Euro
      Kawa mrożona (stare miasto) – 3,70 Euro
      Piwo (duża puszka) (stare miasto) – 4,70 Euro
      Long drink (Blue Lagoon) – 5,5 Euro
      Cola (Blue Lagoon) – 3 Euro
      Sok pomarańczoy (rynek Starego Miasta) – 5 Euro
      Piwo (rynek Starego Miasta) – 5 Euro

Przejażdżka kolejką turystyczną po mieście Rodos –2 Euro
      Internet – 2,70 Euro/ 30 minut

Faliraki – przejażdżka koleją turystyczną po mieście – 3 Euro
      Faliraki – internet 3 Euro/30 minut

Lindos – wejsćie na Akropol – 6 Euro
      Dolina Motyli – 2 Euro
      Wycieczka statkiem z Rodos na wyspę Simi - 20 Euro
      Wycieczka wodolotem z Rodos na wyspy Tilos i Nisyros – 34 Euro
      Autobus do wulkanu Nisyros – 7 Euro

Serdecznie pozdrawiam :)

• Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 11.07.03, 13:49
        Witaj Czerodziejko,

pisząc ten temat na forum nie sądziłam,że będzie taki odzew (ale nie chce
        zapeszać) A w każdym razie chce jeszcze raz podziękować Tobie i tym wszystkim
        osobom (aż trudno wymienić, tak ich dużo) za tak szczegółowe ceny.

Pozdrawiam.
        Marta
        www.hellada.sns.pl
        • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 13.07.03, 21:08
          Witam jeszcze raz,

wpisuje sie ponownie na Forum,by powiadomic,szczegolnie nowe osoby,ktore moze
          tu zajrza,ze wszystkie te ceny, ktore od Was kochani forumowicze dostalam,sa
          juz na www.hellada.sns.pl w dziale "Ceny w Vademecum.

Pozdrawiam.
          Marta
          www.hellada.sns.pl
    • Gość: tf Re: Ceny z Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 23:44
      Dawno nikt się nie dopisywał, więc kontynuuję wątek.
      "Byłem w Grecji samochodem" to mój link więc trochę cen z września.Przejrzałem
      Marto twój wykaz cen i żeby się nie powtarzać dodaję.Benzyna 95 najdrożej w
      drodze z Igumenitsy do Joaniny 0,86, w Tessalii, na Halkidiki 0,73-0,77
      koło Delfów 0,82 , ale koło Patras znów taniej 0,82 . Gaz bardzo trudno
      osiągalny 0,45 - 0,5
      Samochód promem Andirio-Rio 6,50 .
      Bramki na autostradzie z Salonik do Aten po 1,40 (Do Lamii spotkałem 3)
      Muzea: Petralona 5
      Delfy 6
      Olinthos 3
      Ossios Loukas 3
      Wycieczka Athos autokar+statek 30
      Rada: nie kupujcie owoców u przydrożnych straganiarzy, bo są 2-razy drożsi niż
      w sklepie
      Pozdrawiam
      f
      • Gość: Marta Podleśna Re: Ceny z Grecji IP: *.ynet.pl 23.11.03, 00:05
        Ależ miła niespodzianka :)
        teraz już idę spać, ale jutro umieszcze Twoje sugestie na helladzie :)

Dzięki wielkie

Pozdrawiam Cię cieplutko !!!
        Marta
        • Gość: raf Re: Ceny z Grecji IP: *.smrw.lodz.pl 03.12.03, 22:26
          mam zdjęcie z cennikiem z baru może w wolnej chwili przesle
          • martapodlesna Re: Ceny z Grecji 04.12.03, 14:03
            Będe bardzo wdzięczna

Pozdrawiam
            Marta
            www.hellada.sns.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się