Dodaj do ulubionych

Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej?

13.06.08, 21:54
cześć,
mam do kreteńskich bywalców prośbę o poradę logistyczną. Otóż,
przylatujemy do Heraklionu EasyJetem ok. północy. Odbieramy na
lotnisku nasz samochód i nie za bardzo mogę się zdecydować, co
dalej. Problem bowiem w tym, że hotel mamy w Matali, a tam droga
prowadzi, m. in. przez góry, a wiadomo, jakie są drogi górskie na
Krecie. Nie jestem przekonany, czy byłby to dobry pomysł, by jechać
do Matali zaraz po przylocie, tym bardziej, że tą trasą jeszcze nie
jechałem. Może lepiej poczekać, aż zrobi się dzień i dopiero wtedy
ruszyć w drogę? Co prawda, lubię jeździć nocą, ale sam nie wiem...
A jesli radzilibyście przeczekać do wschodu słońca, to może macie
jakiś pomysł, gdzie można sobie sprawić odpowiednią poczekalnię?
Samochód wypełniony bagażami wydaje mi się jakiś taki mało
przytulny ;-)
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam, Bartek
Obserwuj wątek
    • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 13.06.08, 22:04
      Trochę średnio zrobiłeś, że ten samochód od razu od przylotu wynająłeś. Tę kwotę można byłoby w taksówkę zainwestować:) Najprościej byłoby chyba poczekać na lotnisku. Nie wiem, o której dokładnie przylatujecie. Generalnie ruch jest spory, chociaż lotnisko wygląda nieco sennie. Ja byłem w Heraklionie w samym środku nocy (jak to z Pyrzowic) i myślę, że na upartego w hali przylotów można byłoby posiedzieć. Wątpię, by ktoś was wywalił. Przy moim przylocie na monitorach było jeszcze trochę lotów, więc terminala raczej nie zamykano;)

Jakąś opcją byłoby szukanie połówki doby, ale jak to jest w sezonie, to sprawa słaba. Ewentualnie może ktoś ci z jakąś kwaterą się zaproponuje, ale to znowu dodatkowe koszty. Ja bym był za odpoczynkiem na lotnisku, skoro nie chcesz jechać w nocy. Zależy tez ile będziesz miał tych godzin do świtu. Inna sprawa, to także twój poziom zmęczenia. Ja np. w takich sytuacjach praktycznie nigdy nie śpię, więc najświeższy nie jestem:/ W samolocie też nie zasnę...
      • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 13.06.08, 22:09
        Sorki. Nie doczytałem, że koło północy. Zalezy od sezonu, ale raczej na bank lotnisko będzie czynne. Pyrzowickie loty sporo później są;) Więc do tego czasu pewno jeszcze sporo innych.

Z tym wschodem to do okolic 6 musisz czekać. Zależy jeszcze od daty, ale generalnie około 6 się rozjaśnia. Imo pozostaje szukanie doby w hotelu lub kwatery. Ewentualnie połówki. Taka opcja wchodzi w ogóle w grę?
        • tropikey Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 14.06.08, 00:00
          cześć,
          dzięki za szybką odpowiedź :-)
          Za samochód płacimy 220 Euro za 14 dni, czyli niecałe 16 Euro za
          dobę. Nie sądzę, by taksówka do Matali kosztowała mniej, niż jakieś
          40-50 Euro, więc nie byłoby w naszym wypadku sensu brać samochodu
          dopiero od następnego dnia ;-)
          Cholera wie, może rzeczywiście nie będę aż tak zmęczony i zdecyduję
          się pojechać zaraz po przylocie? W hotelu pokój będzie pewnie
          dostępny dopiero koło południa, ale na pewno w recepcji będzie mozna
          się przekimać. No, a jak nie będę w stanie jechać, to rzeczywiście
          zostaje chyba lotnisko, choć akurat harakliońskie, ze swym
          charakterem zblizonym do warszawskiego dworca centralnego (w mojej
          ocenie), do odpoczynku raczej nie zachęca.

Gdyby znalazł sie jeszcze ktoś, kto jechał z Heraklionu do Matali
          (zwłaszcza po zmroku) i mógł podzielić się doświadczeniami z trasy,
          byłbym bardzo wdzięczny!
          Bartek
          a ha, lecimy 25.06...
          • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 14.06.08, 00:20
            Za 16E faktycznie byście nie pojechali taksówką. Swoją drogą dobrą cenę dostaliście. Mając auto na tyle dni pewno objedziecie większość miejsc, a kwota nie jest wygórowana. Szczególnie jak na Kretę. Ja wydałem te okolice lub nawet więcej na KTEL więc tym bardziej.

Lotnisko w Heraklionie istotnie nie jest najbardziej luksusowe, ale hala przylotów jest imo jeszcze w normie. Na pewno o wiele lepsza, niż odlotów:) W zeszłym roku, w samym szczycie sezonu nie było drzwi w męskich toaletach;] Wyposażenie też wyjątkowo ascetyczne. Cóż. Grecy raczej tego nie niszczą.

Z tego co widziałem na Google Earth, to jest ok. 70 kilometrów. Nie tak źle. GE podaje, że większość trasy prosto. Są co prawda dwa krytyczne momenty, czyli ostre serpentyny na ok. 600 metrach, ale jeśli będziesz przytomny to na pewno dasz radę. Po drodze jest też kilka miasteczek. Z tego, co na GE widać, część trasy stosunkowo szeroka (fragment w dobrej rozdzielczości), a więc i zapewne przyzwoicie oświetlona. Całkiem możliwe, że skrajnie górskie fragmenty również.

Mam nadzieję, że ktoś ci tu podpowie z własnego doświadczenia, ale imo wszystko jest tu kwestią twojego "akumulatora", bo jak będziesz zasypiał to nawet najlepszy opis trasy nie pomoże.
    • barbelek Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 14.06.08, 10:56
      Witaj Bartek. Ja także easyjetem około północy będę w Heraklionie i także na
      mnie będzie czekał samochód. Z tym, iż znacznie bliżej będę jechał do pierwszego
      hotelu, bo raptem ok. 20km do Agia Pelagia. Nie jechałem trasą Heraklion-Matala,
      ale znając już co nieco kreteńskie drogi nie obawiałbym się zbytnio nocnej
      jazdy. Jedyną barierą może być zmęczenie. A to jest już kwestia zupełnie
      indywidualna. Ja w każdym razie niczego bym nie szukał na przeczekanie tylko od
      razu kierunek Matala. W zeszłym roku miałem taki maraton: ok. 21.00 samochodem z
      Gdańska do Warszawy, ok. 05.00 wylot do Heraklionu, ok. 9.00 z Heraklionu
      samochodem do Stavros. Bez problemu się dało. A tak nawiasem- lecisz może
      pierwszym lotem easyjeta w tym sezonie do Heraklionu? Jeżeli tak to spotkamy się
      pewnie w samolocie. Pozdrawiam
      • Gość: gtw Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? IP: *.171.15.158.crowley.pl 14.06.08, 13:38
        droga do Matali jest przyzwoita, oczywiście góry, zakręty, ale nie
        jest to żadne ekstremum, jadąc ostrożnie bez problemu
        przejdziesz...dystans ok. 70 km....
        • tropikey Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 14.06.08, 14:23
          dzięki za porady :-)
          Chyba rzeczywiście zdecyduję się na jazdę zaraz po przylocie. Lot
          jest w końcu dość krótki, a w Berlinie będziemy wypoczęci, bo
          przyjeżdżamy tam juz poprzedniego dnia i nocujemy w hotelu.
          Barebelek - my lecimy 25.06. Jeśli lecicie tego samego dnia, możemy
          się jakoś zgadać ;-)
          Pozdrawiam, Bartek
          • barbelek Bartek- na gazetowego maila wysłałem 15.06.08, 14:59
            • tropikey Re: Bartek- na gazetowego maila wysłałem 15.06.08, 23:06
              melduję, że odpowiedź poszła ;-)
              • tropikey DO Barbelka... 18.06.08, 09:11
                cześć,
                nie mam od ciebie jeszcze odzewu po mojej odpowiedzi na maila, więc sprawdzam,
                czy aby nie doszło do jakiś zakłóceń na łączach?
                Pozdrawiam, Bartek
                • barbelek Do Tropikey'a... 21.06.08, 11:38
                  Teraz ja się pytam czy moja wiadomość do Ciebie dotarła (wysłałem na podany
                  przez Ciebie adres). Pozdrawiam.
    • kbernatka Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 14.06.08, 16:59
      przylatujemy do Heraklionu tez easyjetem ale 28.06. Mam
      pytanie:gdzie wypożyczyłeś auto? Bo cena jest ok.
      • tropikey Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 14.06.08, 18:36
        cześć,
        po pozytywnych doświadczeniach z ub. roku, powtarzamy wypożyczenie
        tu:
        www.carrentalcrete.gr/index.php
        Mają swój parking zaraz przy lotnisku.
        Pozdrawiam, Bartek
        • zlotajagoda Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 18.06.08, 19:18
          Witaj,

Jechałam tą trasą w zeszłym roku, co prawda w odwrotnym kierunku ( Matala -
          Heraklion) ale kierunek nie ma wpływu na jakość drogi :-)
          Droga jest przyzwoita, są nawet kawałki " autostradowe" - szerokie, z drugim
          pasem do wymijania. Choć nie było to potrzebne gdyż ruch był niemal żaden. Nieco
          trudniejszy fragment to wjazd i zjazd z płaskowyżu Lasithi - droga jest tu kręta
          i ostro idzie pod górę a potem w dół. Szkoda, że jedziesz w nocy bo widoki są
          niezapomniane.
          Tak więc, jeśli nie będziesz zmęczony to przejazd tą trasą nie powinien być
          problemem. Pozdrawiam i sama już się szykuję - w tym roku znów pokonam tę trasę
          :-) bo Matala jest piękna.
          • zlotajagoda Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 18.06.08, 19:39
            Sorry, pomyliłam dwie trasy - nie na Lasithi ale zwyczajnie w góry.
            • tropikey Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 18.06.08, 20:15
              serdeczne dzięki za pomocną wypowiedź! Utwierdzasz mnie w
              przekonaniu, że będzie mozna spokojnie jechać. A co do widoków
              straconych nocą, to samochód mamy na 2 tygodnie, więc jeszcze okazja
              będzie (choćby w drodze powrotnej na lotnisko;-)
              Miłego pobytu w Matali!
              Bartek
              • zlotajagoda Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 18.06.08, 20:17
                Pozdrawiam również i życzę bezproblemowego przejazdu.
                J.
    • Gość: rX Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? IP: 81.210.29.* 19.06.08, 07:55
      Trasa z Heraklionu do Matali to zaden problem. Normalna droga, pare zakretow.
      Zupelnie tak jak w Polsce - lepszy asfalt za to. Polecam www.pokluda.net/mapa i
      tam mape podrozy po Krecie. Polecam droge do Kato Zakros i Lendas - kolo Matali
      - tam jest jazda z serpentynami.. mozna znalezc fotki na mojej stronie:
      www.pokluda.net/foto/kreta
      • tropikey Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 19.06.08, 18:51
        cześć,
        fajny patent z tymi mapkami. Musimy sami pomysleć o czymś takim :-)
        No i dzieki za potwierdzenie, że trasa jest ok.
        Bartek
        • ada-992 Re: Przylot do Heraklionu w środku nocy-co dalej? 21.06.08, 17:33
          Ja też potwierdzam, że trasa ok, nawet dla "kierowczyni" z dwu-letnim
          doświadczeniem. Przejechałam w tym tygodniu "tam" i "z powrotem" bez
          najmniejszych problemów.
          W jednym miejscu jakiś drobny remoncik. Wolniej troszkę w tych dwóch małych
          miejscowościach, bo dość wąsko. Przyjemnej drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka