Dodaj do ulubionych

Cypr - Triada - Paphos

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 10:36
Witam
Pod koniec czerwca lecena na Cypr do Paphos, może ktoś był tam
kiedyś i może poleci jakieśkonkrety typu:
- gdzie warto jechac na wycieczki (z Traidy czy samemu)
- jeśli samemu to gdzie można wypożyczyć samochód
- lepiej kupić w Polsce Euro i tam wymienić czy może od razu tam
wypłacic z bankomatu.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 11:48
      moim zdaniem warto po0jechać z nimi na wycieczki, mielismy fajna przewodniczke,
      Polka która tam osiadła - potrafi zainteresować,

- wypożyczalni jest full, na każdym rogu

- kasy zabierałam z Polski - nie odp. czy warto, bo się nie interesowałam,
    • grekan Re: Cypr - Triada - Paphos 23.06.09, 00:08
      Lepiej na miejscu wykupic wycieczki, duzo biur i znacznie
      taniej.Pieniadze lepiej wymienic w bankomacie/ 3% prowizji/.W Paphos
      juz mozesz zwiedzac muzeum archeologiczne, warto pojechac do
      Curium/wykopaliska, mozaiki, amfiteatr/, moze w gory Troodos a takze
      wycieczke statkiem wzdluz brzegu wyspy.
    • rozdziawipapa Re: Cypr - Triada - Paphos 23.06.09, 08:13
      Po pierwsze, na co chcesz to EUR kupione w Polsce wymieniać? Walutą
      Cypru (przynajmniej w Pafos) jest właśnie EUR.

Po drugie, będac w Pafos nie zapomnij odwiedzić miejsc związanych ze
      św. Pawłem, szczególnie pręgierza (St. Paul pillar).
      W Larnace odwiedź miejsca związane ze św. Łazarzem z jego DRUGIM
      grobem włącznie (przypomnę - facet umierał 2 razy).
    • Gość: gość Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 10:25
      w Paphos jeszcze koniecznie groby królów, katakumby, stara cerkiew niedaleko
      miejsca z preg. św. Pawała no i obok sam kościół na ruinach, jest tam co
      pozwiedzac, jeszcze w okolicy plaza koralowa
      • monika_701 Re: Cypr - Triada - Paphos 23.06.09, 21:19
        byłam z triada w pafos na początku maja na 8 dni...jestem pod wrazeniem jesli
        chodzi o sprawy organizacyjne...wszystko łączenie z lotem było na czas, zadnych
        opoznien...byłam w hotelu laura beach...piekny hotel...przepyszne
        jedzenie...obsługa bardzo miła...w recepcji polka...superowa animatorka
        dorotka.....no i pani ilona rezydentka...bardzo piekna i miła
        kobieta...spisywała się na medal...wycieczki wykupilismy na miejscu u
        rezydentki...moze były drozsze, ale przewodniczka polka miała niesamowita wiedzę
        na temat cypru...warto było...bylismy na safari jeep w gorach troodos i na
        polwyspie akamas...bardzo polecam, szczegolnie gory troodos...zapierajace dech w
        piersiach widoki i ostra jazda po gorach...prawie na wysokosc 2000 m
        npm...akamas tez super...błekitna plaza lara...plaza afrodyty...skalne wąwozy...
        to robi wrazenie...kierowcy swietni, chociaz momentami jazda bardzo ekstremalna
        ;-)...w pafos na pewno warto zobaczyc grobowce królów...kato pafos z
        portem....tam muzeum archeologiczne...ładna plaża z piaskiem na coral
        bay...kilka minut jazdy autobusem, ktore jezdza jak im sie podoba, ale jesli nie
        masz cierpliwosci nie ma problemu z taxi....same podjezdzają i zapraszają
        ...ogolnie bardzo miło...sympatycznie...i gorąco :-)....autko wypozyczysz
        wszedzie...co kilka krokow są wypozyczalnie...wiesz ,ze ruch jest lewostronny?
        ;-)...ogolnie na cyprze drogawo...na coral bay gyros kosztuje 10 euro ;-)...piwo
        cypryjskie keo takie sobie..słabe ...to na razie tyle...jesli masz jeszcze
        jakies pytania, to sluze pomocą...w jakim hotelu bedziesz?..pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 11:04
          My 1 lipca lecimy również do hotelu Laura, z Twojej opinii wynika, że wcale nie
          jest tak źle jak czytałam na forach.
          • vespo Re: Cypr - Triada - Paphos 24.06.09, 13:25
            My lecimy 22 lipca do hotelu Riu Cypria Bay, może ktoś był? Czytałam
            wiele sprzecznych opini na temat tego hotelu. A samo Paphos podobno
            piękne.
            Udanego wypoczynku!
            • Gość: Trinni Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 22:18
              dziś wróciłem z Cynthiana Beach w Paphos z Triady. Odpowiem na
              wszelkie pytania. Co do Trodos Jeepami to polecam i nie polecam .
              Bardzo mecząca bez klimatyzowanych aut ( rezydentka mówiła ze klima
              jest ). Kierowca to anglik o imieniu Paul ( mówił ze jest
              Paweł ) :). Jakby nie on byłoby kiepsko. Generalnie ciekawe
              doswiadczenie ,wiele punktów - ten złoty IKONOSTAS!!!. Paul na
              koniec obcałowuje wszystkie panie :). Ubaw po pachy bo generalnie w
              Cynthianie same francuziki tak po 70 tce :). Polakow dosc sporo ,
              troche komuchów, . W samym hotelu kilka polek pracuje m,in w sklepie
              i ksiegowosci . Pomogą zawsze kiedy trzeba . PS. Wróciłem w anginą ,
              róznica temperatur jest znaczna od słonca do klimatyzowanej sali ,
              autobusu czy pokoju to pewnie z 30 stopni i padłem . Ale nie
              załuje ! Były dni ze człowiek padał.
              • Gość: gośc Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 18:26
                Hey: ) Poproszę o kilka informacji na temat Cynthiana Beach:
                Jakie pokoje i czy jest czysto?Jak sterowana jest klimatyzacja w pokojach -
                centralna czy indywidualna? Czy jest w pokojach minibar/lodówka?O której
                wylatywaliście do Polski jeśli w nocy to czy brałeś pokój i jaka jest jego
                cena? Jakie jest jedzonko- śniadania i obiadokolacje?Jakie są ceny w sklepach
                hotelowych? Czy byłeś w aqaparku? Czy ogólnie jesteś zadowolony? Z góry dziękuję
                za info_pozdrawiam. ps. poprosze o inne ,Twoim zdaniem cenne rady
                • Gość: Trinni Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 16:13
                  tak wiec - czysto w moim pokoju - tzn nr 959 jest to pokoj ktory
                  jest z widokiem na morze bo Triada tego nie gwarantuje i dopłaciłem
                  96 euro za przepiekny widok i ogromny pokoj. Warto dopłacić . wanny
                  wąskie , małe , zasłonka do prysznica jakas taka wilgotna to jedyny
                  minus toalety.

Jedzonko- sniadania typowo angielskie tzn fasolka kiełbaski bekon
                  jaja na rozne sposoby . Sa tez wedliny sery pomidory ogorki itp -
                  polecam jogurty i dzemy! Pieczywo świeże! Pyszne rogaliki - cos jak
                  7days :). Do tego słodkie soki gratis z nalewaka i herbata lub kawa
                  bez ograniczen . Generalnie codziennie cos sobie skomponujesz i
                  bedziesz zadowolona/y.

Obiadokolacje pozno - od 17 tej do 20 tej. Polecam jesc pozniej przy
                  zapadajacym zmroku tzn - juz ok 19 tej ciemno jest .
                  Menu fantastyczne - kalmary , makarony , ryby , jagniecina ,kurczak
                  itp do tego zawsze na rozne sposoby ziemniaki , kus kus lub
                  makarony. Napoje płatne tj 2,20 mineralna i chyba 3 euro wino dla 2
                  os.

Polecam wziąć cos na komary bo coś od strony parkingu podobno cięły.
                  warto zostawić droby napiwej raz czy dwa raz pani sprzataczce (
                  przewaznie rosjanka lub cypryjka ).

Powtarzam wrociłem z anginą wiec warto brac antybiotyki by sie
                  zabezpieczyc wrazie czego. Potworna roznica temp zrobic moze wiele.

oczywiscie adapter i dosc swobodne wsłuchiwanie sie w słowa
                  rezydentki niezbedne . To dosc ,, dziwna ,, osoba :).

Wylot LOT miał byc z POZ o 21.00 opoznił sie i wylecielismy o 23:20 -
                  Katowice juz były w samolocie - wakurzeni na maxa ze sie wracali po
                  Poznań:). Powrot wyjazd z Hotelu o 13:00 wylot 15:55 - było jakies
                  20 min spoznienia. I znow motyw - najpierw do Poznania pozniej
                  powrot do Katowic:). Lotnisko w Pafos przesliczne - zakupy jako
                  takie mozna zrobic .

Generalnie Cypr - jest drogi! samo Paphos to jakbys w Starym
                  Browarze chodziła - takie same sklepy :). Jakby co to masz i Pizza
                  hut i starbucksa i kfc i wszystko dowożą!!! - DZWONISZ i w hotelu
                  masz na lunch w południe kurczaka:)

Zatańcz z animatorami przeboj cYpryjskich basenów :) na youtube
                  znajdziesz filmiki :-) wpisz : HOLD YA HEAD - steve s

Jak coś jeszcze smiało wal
                  Pozdr

• Gość: gośc Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 17:19
                    dziękuję za info o hotelu :) napisz proszę co zwiedzałeś i co powinno się
                    zobaczy a co można odpuścic?
                    • Gość: trinni Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 20:12
                      zwiedzałem - zobacz odrobine wyzej - podtrzymuje - polecam i nie
                      polecam:). Przy takiej pogodzie to meczace . Uczestnicy zwiedzania
                      Nikozji strasznie narzekali na pogode . Samochody mozna wypozyczyc u
                      rezydentki - jakos dziwnie pachnie mi to prowizją dla niej.
                      • Gość: trinni Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 20:17
                        aha - dostaniecie od rezydentki wizytówki knajp . Niby darmowe wino
                        jak ja pokazesz ale samo MEZE rybne u Theo ( dałem sie skusić )
                        kosztuje 36 euro ale wino do tego , pita , sałatka i napiwek wyszło
                        60 :) ale mały dzbanek wina gratis bo znasz rezydentke hehehe.
                        Meze warte wrazen smakowych ale czy warte tylu pieniedzy hmmm. To
                        kilkanascie - ponad 20 roznych potraw -składnikow , Krewetki ,
                        małze,sardynki , makrele , osmiornica , szprotki itp sosy do teo i
                        ww pita sałatka wino .
                  • Gość: agga Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.tvgawex.pl 06.07.09, 23:02
                    Czy 96 EUR to dopłata przy pobycie tygodniowym czy 2 tygodniowym? Od
                    pokoju?
                    Z tego miejsca poproszę jeszcz o rozwinięcie kwestii dostawek :)
                    • monika_701 Re: Cypr - Triada - Paphos 15.08.09, 23:47
                      dostawka to tylko łóżko polowe...poduszka plus koc....my mielismy łózko
                      dwuosobowe plus dostawka...łózko było tak wielkie, ze spalismy we troje ..i
                      jeszcze by sie ktos zmiescił..dostawka więc sie nie przydała :)....hahahha
          • monika_701 Re: Cypr - Triada - Paphos 29.06.09, 15:55
            ania...tez sie naczytałam na forach roznych opinii i jechałam z pewna
            obawą...hotel jest ładny..przestronny...bardzo czysto...jedzenie
            przepyszne...pyszne halloumi...greckie jogurty...dania rowniez kuchni
            greckiej...jagnięcina...a jakie ciasta !!!...pyszne gorące francuskie
            bułeczki..mniam...tylko wędlina ciągle ta sama...dwa rodzaje...dwa baseny...duzy
            ogród...ja byłam zadowolona..nie miałam sie do czego przyczepic...rezydentka
            bardzo ok :-)...i animatorka dorotka tez :-)...zejscie na plażę po schodkach...i
            prosto do wody praktycznie...przydadzą sie buty do chodzenia w wodzie...tyle mi
            sie przypomniało..pozdrawiam :-)
            • Gość: trinni Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 23:08
              trzy baseny :)!!!
            • Gość: Aga Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.tvgawex.pl 07.07.09, 22:44
              Monika_701, możesz powiedzieć coś o pokojach? Miałaś pokój z
              widokiem na morze czy na parking? Czytałam, że te bez widoku mają
              nienajlepszy standard i większość dopłaca do tych z widokiem.
              • monika_701 Re: Cypr - Triada - Paphos 15.08.09, 23:24
                miałam pokoj od strony wejscia do hotelu...pokoj bardzo czysty....wielkosc
                wystarczajaca dla trzech osób...balkon..na nim stolik i dwa fotele...nie ma sie
                do czego przyczepic...nie widzialam potrzeby zeby doplacac za widok na morze...w
                koncu w tym pokoju tylko spałam..a przez sen nie podziwiałam widoków ;)
        • Gość: ziombek Re: Cypr - Triada - Paphos IP: 212.31.116.* 27.06.09, 19:14
          monika_701 a czy sa jakies biura podrozy w miescie z polskim
          przewodnikiem, ja bede w hotelu riu cypria bay
          pozdrawiam
          • Gość: ala Re: Cypr - Triada - Paphos IP: *.tosa.pl 28.06.09, 08:59
            Mam pytanie: czy w hotelu Riu Cypria Bay pokoje wykupione przez
            Triade są naprawdę z bardzo niskiej półki? (piwnice, widok na
            śmietniki, na ścianę, przy buczącej klimie???). Jak to jest tak
            naprawdę? Lecę z dziećmi więc stąd te obawy... Czy wiecie które
            biuro jeszcze ma w ofercie ten hotel?
            • monika_701 Re: Cypr - Triada - Paphos 29.06.09, 15:49
              ziombek...z tego co wiem biur jest troche, ale z polskim przewodnikiem nie
              ma...ja wybrałam dlatego wycieczki wykupione z triady, bo była polska
              przewodniczka...chciałam sie dowiedziec jak najwiecej....a moj angielski jest
              niestety taki sobie :-)
              • kjkk wróciłam z Aquamare -Paphos 07.07.09, 08:18
                TRiada OK, nawalił przewoźnik, czyli LOT - 3 h opóźnienia, ponadto
                wylot z Pyrzowic z międzylądowaniem w Poznaniu (!) męczący, ale cóż,
                początek sezonu... Także do hotelu dotarliśmy o .. 5 rano defacto
                drugiego dnia wczasów.
                Cypr bardzo ładny, jednak mniej urokliwy - dla nas - niż Kreta,
                wszystko jakby kolonia GB nadal trwała :-) Ceny, ruch lewostronny.
                ma to swoje plusy - wszysycy sa bardzo uprzejmi, mówią po angielsku
                itp.
                Wypożyczalnie - najlepiej chyba w renomowanych -Europcar, Avis, my
                zdecydowaliśmy się na Thriffty - inaczej : Dollar. Wszystko było OK,
                ford fiesta z klimatyzacją na 2 dni 70 E + 2 x 12 E zredukowanie
                wkładu własnego + 2 x 5 E ubezpieczenie opon i lusterek= 104 E.
                W 3 wypozyczalniach, także takich stricte lokalnych pytaliśmy o
                możliwość wjechania do północnej części wyspy - w 1 powiedziano nam,
                że na własną odpowiedzialność, bo polisa nie obowiązuje, w 2
                pozostałych , że nie można pojechać do cz. Tureckiej autem z
                wypożyczalni, gdyż nie jest to inne państwo, a jedynie strefa
                okupowana, ubezpieczenie nie działa itp. Nie zaryzykowaliśmy.
                Pierwsza nasza trasa: Kurion + sanktuarium Apollo Hylatesa- obie
                rzeczy baaardzo warte zobaczenia, następnie pojechaliśmy w G.
                Troodos - wioska Omodos, docelowo Kykkos - tu uwaga, bo pomimo, że
                wszędzie są informacje, że muzeum (piękne!) w Monastyrze jest czynne
                do 18, zamykają w poniedziałek o 16 i atmosfera była nerwowa dość...
                Następnie jakieś wioski po drodze i trzeba było wracać...
                Druga wycieczka - Monastyr Sw. Neofita, ciekawy, nie tyle Monastyr,
                co pustelnia, potem do Polis i w kierunku łaźni Afrodyty- łaźnie nas
                rozczarowały, ale warto usiąść na frappe w knajpce Cypr. Org. Tur. -
                zaraz obok - niesamowite widoki, krystalicznie czysta woda,
                bajka.Poźniej udalismy się do kościoła Ag. Georgios - pięknie
                położony, malutki kościół tuż nad brzegiem morza, w dole mini-port
                jachtowy, ładne widoki. Nastepnie osławiona Coral Bay - dla nas
                koszmar, nie odpowiada nam leżak na leżaku, dzikie tłumy, woda
                wprawdzie super, ciepła, płytka, aksamitny piaseczek, ale tłum+
                rycząca muzyka - żaden wypoczynek. na koniec drugiej wycieczki
                pojechalismy do skał Afrodyty.
                Ponadto w zasięgu Paphos bardzo polecam Kato Paphos + Grobowce
                Królów. Tzw. Paphos -"market" czyli wyżej położona część miasta dla
                nas nieciekawa, chyba, że kogoś interesuje bazar. I ładna panorama.
                Największe rozczarowanie to wykupiona w lokalnym biurze "Full Day
                Akamas" - wycieczka statkiem, 6 godzin wzdłuż przylądka Akamas - w
                programie miały być m.in. plaża żółwi - Lara, jaskinie widoczne od
                str morza, coral bay itp, tymczasem z nieznanych przyczyn kapitan
                uznał, że płynie na południe, w stronę skał afrodyty - rezultat -
                nie zobaczyliśmy nic ciekawego, 6 straconych godzin, wielkie
                rozczarowanie i stracone Euro.
                Hotel Aquamare jest świetny, wszystko na poziomie, pełen relaks,
                czystośc, obsługa, jedzenie (!) bez zarzutu.
                Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
                • Gość: Deos Wyposażenie pokoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 20:23
                  Wszystkie opinie o hotelu sa super, a ja mam jeszcze małe pytanko:
                  jak jest z internetem? czy w pokojach jest łącze czy gdzieś w hotelu
                  kafejka internetowa? Pozdrawiam wszystkich :))
                  • monika_701 Re: Wyposażenie pokoi 15.08.09, 23:19
                    internetu nie ma w laura beach w pokojach...jest przy recepcji jeden
                    komp...trzeba wrzucic z tego co pamietam 2 euro na 10 min....to taka chyba mini
                    kafejka ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka