Dodaj do ulubionych

ceny na Krecie

05.07.09, 21:19
Witajcie,

W środę jadę pierwszy raz w życiu do Grecji, na Kretę na 2 tygodnie. Nie mam zielonego pojęcia jakie mogą tam być ceny za podstawowe artykuły spożywcze i za kawę w kawiarni. Wszystkie strony jakie znalazłam na ten temat podają ceny sprzed kilku lat. :( Czy możecie mi podpowiedzieć na jakie ceny trzeba się nastawić?

I na co zwrócić uwagę? Co na pewno wziąć ze sobą? Poradźcie, proszę, niedoświadczonej turystce! Czy w Grecji np. są komary?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jacek1f tu: 05.07.09, 21:24

potrzebne rzeczy do zabrania na Kretę:
      jacek1f 23.06.05, 13:08 zarchiwizowany
      To wg mnie, niech inni podbijają...

Oczywiście zawsze są dwa sposoby... albo tylko szorty, koszulka, sandały i karta kredytowa lub bankomatówka (bo wszystko można kupić na miejscu), albo jednak coś do walizki/torby włożyć w Polsce:

Ubrania – każdy sobie oczywiście, ale:
      - oprócz sandałów 60-70% czasu, warto mieć butki do
      pływania – pomagają bezboleśnie i niegroźnie jeżowcowo (szczególnie na północy) wchodzić do morza na kamienistych plażach;
      - jeśli będziemy się przemieszczać nie tylko po turystycznych
      wydeptanych ścieżkach basen-hotel-morze-taverna itp., to warto mieć twardsze buty. To w końcu same góry i sandały mogą nie wystarczeć;
      - jedne cienkie długie spodnie i koszula cieplejsza lub bluza (nie
      polar, ale z długimi) – po pierwsze do klasztoru, teatreum, kościółków itp. nie wypada półgoło włazić, po drugie wieczorem po nasłonecznieniu się solidnym może nas wytrząść w tavernie, szczególnie nad samym morzem;
      - czapka, chustka, bandanka na głowę – koniecznie;
      - własne plażowe ręczniki. Nie znoszą jak się wynosi na basen lub plażę hotelowe...
      - okulary koniecznie;

Kremy i smarowidła słoneczne. Warto zabrać, bo na tym największa różnica cenowa jest. Podobnie balsamy po opalaniu.

Antykomarowy sprzęt. Ze dwie maszynki do kontaku z wkładami i offy. Wkłady dokupimy spokojnie jak zabraknie. Także na miejscu lepiej kupić świeczkę antykom na wieczory tarasowe.

Mała latarka (późne powroty z tavernyJ)

Nóż ostry (do bagażu oczywiście), a to dlatego, że w apartamentach bardzo często nie ma innych oprócz małych i szał ogarnia przy krojeniu warzyw i owoców.

Warto mieć = kupię dobrą mapę w sklepie tamże na miejscu, jeśli zamierzamy wracać na Kretę, bo te darmowe w wypożyczalniach są średnie bardzo.

Ja zabieram małą torbę termosową (na 8 puszek miejsce) i w niej noszę nad wodę piwo i napoje puszkowe – trzyma zimno do 3-4 godzin.

Nie oszczędzam podczas pobytów, ale zawsze na wszelki wypadek mamy kilka zupek błyskawicznych. Ratują czasem, jak ma się lenia, a chce się coś w południe wchłonąć, by dotrwać do nocnej taverniady.

Mini apteczka: plastry, bandaż jeden, fenistil (po komarach), aspiryna, wapno (od słońca), przeciwbólowe jakieś nurefonawate, coldrex i coś na gardło do ssania (czasem za dużo zimnego piwa...). Węgiel. Reszta – nie daj boże potrzeby! – do kupienia wszędzie.

Ceny - piwo ok 2 e, woda ok 1 e, salatka recka od 3 do 5,
      kawa 2,5 - 4..
      Lozka i parasol na plazy na calyy dzien ok 7 e.
      • b-b1 Re: tu: 05.07.09, 21:56
        Jeśli kwaterujesz się w dobrym hotelu-dobrze jest miec więcej niż jedną pare
        długich spodni(znaczy u męskiej połowy:-)-na zmianę na wieczorną kolację. I
        ręczników własnych nie trzeba mieć. Są osobne "plażowe" i osobne hotelowe(pokojowe).
      • Gość: matrei99 Re: tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:30
        Hej, kawa mrożona w kawiarni 2 euro , piwo 2,50 euro, pizza od 6
        euro
      • asteraki Re: tu: 07.07.09, 15:54
        jako ze komarow w grecji jest pelno i meduzy tez spotkac mozesz kup sobie krem w
        razie czego. nie wiem czy w polsce sa takie i na meduzy, ale jak cos to na
        miajscu znajdziesz. ja osobiscie zawsze kupuje w grecji moustipik (z aloe
        vera)- on jest i na komaty, muchy (bywaja takie wredne co gryza :)), osy i co
        najwazniejsze na meduzy (cuhtres - tak sie wymawia nazwe tych najczesciej
        spotykanych w grecji). niewazne jednak czy kupisz w polsce czy w grecji pamietaj
        zeby ten srodek byl tez na maduzy. w ten sposob w razie malej przygody z
        medyzami nie bedziesz miala blizn.
        • Gość: r. Re: tu: IP: *.acn.waw.pl 13.08.09, 08:21
          byłam w grecji kilkanaście razy i żadnych madyz, medyz nie spotkałam, nigdy tez
          nie oparzyła mnie (ani nikogo innego) MEDUZA. nie ekscytuj się tak:)haha
          • asteraki Re: tu: 13.08.09, 09:40
            hihi, dowcipny :/ no to masz szczescie ze nie mialas/es spotkania z meduza, ja
            mieszkalam w grecji i poparzyna bylam 2 razy + w ostatnie wakacje raz. wiec nie
            wmawiaj ludziom ze tam nie ma meduz, bo sa! zalezy od przyplywu.
            • Gość: ania A jak sytuacja... IP: *.mofnet.gov.pl 13.08.09, 10:28
              z jeżowcami i meduzami w okolicach Hersonissos ?
              Wracając do głównego wątku - jak ceny wypożycz. auta w Hersonissos
              aktualne ? (wiele o tym pisano, ale ceny się mogą różnić od tych z
              np. 2005 czy 2007)
              • asteraki Re: A jak sytuacja... 13.08.09, 19:21
                ja pierwszy raz bede na krecie, wiec nie wiem jak z meduzami. z tego co czytalam
                na forum to jezowce sa (ale tak ogolnie na krecie). najwieksze
                prawdopodobienstwo ze je spotkasz jest na plazy kamienistej. na piaszczystej z
                tego co wiem to raczej nie wystepuja. jesli plaza obok was bedzie kamienista lub
                wybierasz sie w okolice skal, to polecam buty do plywania (gumowej podeszwy nie
                przebije zadny kolec :) - sama testowalam na koloni jezowcow :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka