Dodaj do ulubionych

bloki i wybory

17.11.10, 19:58
Szanowni współmieszkańcy,
na jednym z wcześniejszych wątków ktoś zapytał gdzie jeszcze bloki ? Otóż odpowiedź jest bardzo prosta : Osielsko ul. Tymiankowa - "raptem" 2 budynki 46 mieszkań , Myślęcinek Arkadia 2 "raptem" kilkadziesiąt mieszkań , Osielsko/Niemcz ul.Lagunowa poza "raptem" kilkudziesięcioma mieszkaniami również kilka bliźniaków (dla tych co nie wiedzą - ok 500 metrów od blokowiska przy ul. Mickiewicza). Podobno rada gminy akceptowała zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego ? Moim zdaniem coś nie tak, jeśli rada ta chwali się ograniczeniem wysokości budynków. A teraz najważniejsze - w myśl aktualnie obowiązujących przepisów , budownictwem jednorodzinnym określa się także budowę bliźniaków oraz szeregów , a zatem jeśli dzisiaj koło Was jest pusta działka, uważajcie by jutro nie wyrósł "mały" bliźniaczek lub szereg wybudowany na handel: w urzędzie Gminy dowiecie się, że wszystko jest zgodne z prawem - zgadzam się : skoro prawo jest chore to wszystko może być zgodne z nim. W tym momencie przypomniały mi się posty kolegi "jedyny misiek" który wielokrotnie tu pytał co z ulicą Kopernika!? , zróbcie kanalizację na ul.Kopernika!! itd, itd.
I tutaj kolego, wygląda na to, jakbyś sam chciał się opodatkować opłatą adiacencką która to oczywiście "zgodnie z wolą Bożą" czyli uchwałą Rady Gminy jest naliczana w niektórych rejonach - to tak jakbyś dopytywał się : ja , ja , ja chcę zapłacić - mieszkam przy ul. Kopernika , opodatkujcie i mnie !!! A wracając do drugiej części wątku czyli wyborów - zastanawia mnie fakt tak nagłej aktywności Pani Sołtys Niemcza na forum, którą z całym szacunkiem , z zebrania z Panem Wójtem zapamiętałem z wypowiedzi dotyczącej przesunięcia terminu rozpoczęcia zebrania sołeckiego o pół godziny. Dziwnym trafem , czy ktoś wie jakie ulice w ostatnim czasie doczekały się położenia nowiutkiej kostki brukowej ? Otóż "zaułki" czyli bardzo bliskie sąsiedztwo Pani Sołtys - zbieg okoliczności ? Im dłużej żyje tym mniej w to wierzę. Rozbawiło mnie także "karygodne" ograniczenie prędkości do 40km/h na ul. Słowackiego - przecież można byłoby zwiększyć dopuszczalną prędkość jak to przedstawiła Pani Radna.
I ja jestem za - przecież Pani Radna zasługuje na to aby szybciej dotrzeć do domu - w końcu w tym rejonie nie mieszka! Jesli ktoś chciałby posądzić mnie o kandydowanie w wyborach to oświadczam, że nie kandyduję i z żadną partią polityczną nie mam nic wspólnego i niestety postanowiłem się wymeldować ! No bo dlaczego ja mam płacić podatki gminie, skoro większość tak chętnie widzianych przez Wójta mieszkańców blokowisk jest tu nie zameldowana i na pierwszym miejscu stawia się interes "deweloperów" niż dotychczasowych mieszkańców ? Każdy niech sam sobie odpowie na to pytanie przed wyborami.....
Obserwuj wątek
    • lesz1411 Re: bloki i wybory 17.11.10, 21:42
      Chciałbym wyjaśnić sprawę położenia kostki brukowej w Zaułkach. Propozycja kompleksowego utwardzenia ulicy Leśnego Runa i przylegających do niej Zaułków została zgłoszona ponad 2 lata temu, gdy sołtysem był p.Paternoga . Po jakimś czasie został zrobiony projekt i po przejściu pełnej procedury i zatwierdzeniu projektu zostało wydane pozwolenie na budowę. Budowa miała się rozpocząć w przyszłym , czyli 2011 roku lecz w wyniku poślizgu przy budowie ul. Słowackiego w 2009 roku zostały niewykorzystane pewne środki , które zostały wykorzystane w 2010 r.na budowę pierwszego etapu czyli Zaułków. W przyszłym roku będą wyłożone kostką ulice Leśnego Runa i Żurawinowa . Pozdrawiam
      • soltysniemcza Re: bloki i wybory 18.11.10, 00:10
        Leszku,z całym szacunkiem do Ciebie,wniosek inwestycyjny został z Eli i mojej inicjatywy złożony już w 2006 roku,a w 2008 byłprojekt i pozwolenie na budowę.
    • soltysniemcza Re: bloki i wybory 17.11.10, 23:55
      Szanowny "niemczanin_ziemianin...
      Jasne-bardzo fajnie to sugerować,że jeżeli ktoś został sołtysem to koniecznie musi sobie coś załatwić.Ale do FAKTÓW!!!!!,które można sprawdzić w Urzędzie Gminy.Mieszkam na Leśnego Runa od 2004 roku.W 2006 zostało położone ostatnie medium brakujące,czyli gaz.Niezwłocznie z sąsiadką napisałyśmy wniosek inwestycyjny i odwiedziłyśmy sąsiadów,którzy JEDNOGŁOŚNIE poparli naszą inicjatywę.W tamtym czasie(2006)nawet przez myśl nie przeszło mi ,że kiedykolwiek zostanę sołtysem Niemcza!!!!.Minęły dwa lata,gdy poprzedni sołtys p.Paternoga poinformował mnie,że sporządzono projekt i jest wydane pozwolenie na budowę Zaułków i Lesnego Runa.Sołtysem,jak zapewne Pan wie,zostałam w 2009 roku w czerwcu,w wyniku wyborów uzupełniających,po rezygnacji poprzedniego sołtysa.
      W związku z upływem terminu pozwolenia na budowę ,w tym roku zrealizowano budowę Zaułków(na Leśnego Runa nie starczyło pieniędzy).W związku z powyższym,mam pytanie,czy to że ktoś jest sołtysem oznacza,że nie może się doczekać brukowanej drogi,jeżeli wniosek wpłynął wiele lat wcześniej,jeżeli wszystkie ulice posiadają wymagane media,a zabudowa jest bardzo gęsta,osiągająca 85-90% terenu?Proszę,bez złośliwości odpowiedzieć sobie na to pytanie-sięgając do dokumentów przedłożonych w gminie!!!.
      Odpowiadając na kwestię zebrania wiejskiego.Statut sołectwa Niemcz przewiduje formalne otwarcie spotkania,jeżeli jest quorum,które wynosi 10% wszystkich mieszkańców.Nigdy się to nie zdarza,w związku z tym po pół godzinie następuje ponowne formalne otwarcie spotkania,bez wymaganego quorum.
      Szkoda,że tylko moment otwarcia zebrania utkwił Panu w pamięci.Poświęcone było zatwierdzeniu funduszu sołeckiego,który mieszkańcy poparli jednogłośnie.Pan Wójt szczegółowo określił,które ulice zostaną utwardzone w przyszłym roku-podał dokładny spis.
      Pani Radna,którą tak Pan zjechał,nie dojeżdża ulicą Słowackiego do domu.
      Proszę,jednak zwrócić uwagę,że ulica Słowackiego jest całkowicie niezamieszkana-po cóż więc utrzymywać ograniczenie do 40km/h?
      Żyjemy w wolnym kraju,czy się Pan wymelduje,czy będzie Pan głosował,czy popiera Pan jakąkolwiek partię-jest Pańską sprawą i nikogo nie interesuje.
      Moją sprawą jest natomiast,jeżeli spotykam się z mieszkańcem,który mówi mi,że siłownię ma swoją i nie interesuje go,czy gmina wybuduje świetlicę i siłownię,,stwierdzić,że działam na rzecz WSZYSTKICH mieszkańców i jednoosobowa opinia mnie nie interesuje.
      Skąd moja aktywność?Odkryłam to forum niedawno.Oczywiście tajemnicą nie jest,że kandyduję do Rady Powiatu.Bez względu jednak na wynik wyborów,mam zamiar dalej służyć radą,pomocą,czy po prostu komentować wątki.Jak pewnie Pan zauważył,robię to pod własnym nazwiskiem(mam ta odwagę,w przeciwieństwie do Pana).
      Pozdrawiam
      Małgorzata Rutka

• niemcz44 Re: bloki i wybory 18.11.10, 01:35
        ... statut gminy przewiduje 10%....nigdy się to nie zdarzyło. Nieprawda raz się to w Niemczu zdarzyło, a było to jakieś 3 lata temu, obecnych /wg listy obecności - podpisanych osobiście na liście/ było ponad dwieście osób. Był to swoisty rekord w Gminie, który pewnie długo jeszcze /na zebraniu wiejskim/ nie zostanie pobity
        • soltysniemcza Re: bloki i wybory 18.11.10, 09:51
          W takim razie przepraszam,na tym spotkaniu nie byłam.
      • oren12 Re: bloki i wybory 18.11.10, 07:43
        A może ktoś wie co z ulicą Reymonta w Niemczu?.Dość długa to ulica, dość czesto uczęszczana, baaardzo błotnista, i baaardzo zapomniana. Chciałbym wiedzieć przed wyborami :))
      • niem-czanin Re: bloki i wybory 18.11.10, 17:50
        Witam
        Pani Sołtys, nie chciał bym się szczególnie czepiać, ale kilka osób wstrzymało sie podczas głosowania nad budżetem sołectwa. Wiem to na pewno, bo jedną z nich byłem ja. Pan Wójt przedstawił listę ulic, ale nie była to lista ulic które zostana zbudowane w przyszłym roku, tylko lista ulic, które są w pełni uzbrojone, mieszkańcy złożyli wniosek inwestycyjny, przygotowano projekt i uzyskano ważne pozwolenie na buowę, innymi słowy były to ulice w takiej samej sytuacji jak zaułki. Ja zapamiętałem Pania znacznie lepiej :-)
        Ukłony
        • soltysniemcza Re: bloki i wybory 18.11.10, 21:17
          Witam niem-czanina
          Miło mi i dziękuję za ukłony.Dziwi mnie trochę Pańska wypowiedż,głosy wstrzymujące się i przeciwne nie dotyczyły głosowania nad funduszem sołeckim,a innych spraw i jest to zapisane w protokole.Ma Pan rację,że lista dotyczyła dróg,które mają wykonaną dokumentację i pozwolenie na budowę(nie wyraziłam się zbyt precyzyjnie,za co przepraszam).Procedura jest następująca-do 15 listopada wójt jest zobowiązany przedłożyć projekt budżetu na rok przyszły.Jest on następnie dyskutowany w komisjach,w zależności od ilości pieniędzy,które są przeznaczone na inwestycje.Rady już nie mamy,jej mandat wygasł,więc to nowo-wybrana rada będzie opiniowała budżet,a ma na to czas do 31stycznia 2011.Słusznie Pan zauważył,że dopiero wtedy będzie można określić,które z dróg będą budowane w przyszłym roku.
          Pozdrawiam
          Małgorzata Rutka
    • red.traktor Re: bloki i wybory 21.11.10, 00:30
      Jaśnie pan "ziemianin" nie toleruje bloków, ani ich mieszkańców... Nawet jest gotów wymeldować się z tego powodu... Uważam, że powinien pójść dalej i nie tylko się wymeldować, ale również się stąd wyprowadzić. Mieszkam na terenie gminy Osielsko ponad 20 lat i kiedy się tu przeprowadzałem, mieszkało tu znacznie mniej różnych zarozumiałych bubków. W zasadzie też powinienem mieć pretensje do gminy, że pozwalają się tu osiedlać byle komu - wpływy z podatków może i rosną, za to mentalnie lecimy w dół na łeb, na szyję...
      • bolekxlolek Re: bloki i wybory 21.11.10, 19:40
        Zgadzam się z poprzednią opinią. To nie pierwsza wypowiedź tego Pana świadcząca o jego wysokim o sobie mniemaniu, które niestety nie znajduje potwierdzenia w jakości i poziomie opinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka