Dodaj do ulubionych

SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS

01.09.11, 18:15
Witam. Zauważyłem że w sąsiedniej gminie Dobrcz funkcjonuje SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS.
Jest to system do bezpośredniej komunikacji i ostrzegania mieszkańców gminy za pośrednictwem smsów
System Samorządowy Informator SMS daje władzom samorządowym możliwość:
 ostrzegania przed zagrożeniami (zarządzanie kryzysowe),
 przesyłania wiadomości podnoszących jakość życia mieszkańców,
 podniesienia poziomu bezpieczeństwa mieszkańców,
 zarządzania komunikacją wewnętrzną
W skrócie polega to na tym ze każdy mieszkaniec gminy może zarejestrować w gminnej bazie danych programu SISMS.PL swój numer telefonu z zaznaczeniem , jakiego rodzaju informacjami jest zainteresowany ( np. imprezy kulturalne , i sportowe , komunikaty i ostrzeżenia , powiadomienia o dużych imprezach lub wydarzeniach na terenie gminy ) Jest możliwość zawężenia powiadamiania do danego sołectwa czyli mieszkaniec np. Niemcza będzie otrzymywał informacje dotyczące tylko spraw związanych z Niemczem, np wyłączeniach prądu czy zebraniu wiejskim oraz tych dotyczących ogólnie całej gminy np. Święto Gminy czy imprez w GOK. W sytuacji , gdy UG chce przekazać jakieś informacje , wysyła je do zarejestrowanych mieszkańców w formie smsa
Koszt , jaki ponosi mieszkaniec , to jednorazowo ( podczas rejestracji ) cena jednego podstawowego smsa. Pozostałe koszty ponosi UG.

Proszę państwa o opinie na ten temat ponieważ chciałbym namówić naszych włodarzy na wdrożenie w naszej gminie tego projektu .

Dodam jeszcze że w opini mieszkańców gminy Dobrcz jest to dobre rozwiązanie w komunikowaniu się z lokalnymi władzami i coraz więcej osób korzysta z tego ułatwienia.
Pozdrawiam. L.K
Obserwuj wątek
    • osielsko Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 02.09.11, 08:33
      Przyznam, iz dokladnie identyczna propozycje chcialem zlozyc Radzie Gminy i Wojtowi. Nawet nie bylem swiadomy, iz podobny system pracuje w Gminie osciennej.
      Uwazam,iz nowoczesna Gmina, taki system powinna posiadac, z roznych, wieloplaszczyznowych wzgledow: bezpieczenstwa /skazenia wody, pozary, awarie itd/ czy chociazby informacyjnego /np: spotkania gminne/. Dodatkwo mozna zintegrowac system w np systemem podatkowym, przypominajacym o kwocie i terminie zaplaty okreslonego podatku.
      Rozumiem, iz juz nie musze dreptac do Gminy, gdyz Pan sie tym zajmnie;-)
      Jestem abslutnie ZA i moge byc pierwszym testerem takiego systemu.
      • strusz Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 02.09.11, 08:47
        Boję się, że jak zostanie uruchomiony taki system to pracownicy urzędu gminy całkowicie się zapomną po co są, straż gminna i inne służby będą w stanie uśpienia bo przecież mieszkańcy zostaną powiadomieni "o wszystkim". Ja jednak uważam, że największymi klęskami i żywiołami są sami mieszkańcy, którzy śmiecą, parkują przy Centralnej na chodniku uniemożliwiając pieszym przejście chodnikiem, stając na zakazach. Bardziej przydałby się numer na który można wysyłać SMS lub MMS z informacją o niszczeniu, zaśmiecaniu i łamaniu prawa do Straży Gminnej a zgłaszający otrzyma informację zwrotną o sposobie załatwienia sprawy.
    • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 02.09.11, 21:10
      To w naszej gminie aż tak dużo się dzieje, że trzeba smsami ludzi powiadamiać:-))))). Koszty ponoszone przez UG to koszty wszystkich płacących podatki w naszej gminie.....
      Dlatego też mówię NIE!
      • niemczxyz Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 02.09.11, 22:27
        Troska łukasza1209 o kasę naszego UG jest powalająca. A wiesz kolego z czyich podatków sa diety radnych i pensje urzędników? a z czyich podatków są płacone nietrafione lub spartaczone inwestycje w naszej gminie? Ja jestem za systemem powiadamiania SMS. Wreszcie urzędnicy będą zmuszeni do pracy na rzecz swoich chlebodawców czyli nas, mieszkanców tej gminy. A Ty kolego chyba nie jesteś mieszkańcem naszej gminy jeżeli nie widzisz ile się tu dzieje...i dobrego i złego ...ale sie dzieje
        • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 03.09.11, 11:26
          Ja troszczę się o wydatkowanie moich podatków.......Wprowadźmy system smsowy - to się zmusi urzędników do pracy :-))))) - do tego sprowadza się rozumowanie niemczxyz :-))))). Faktycznie w naszej gminie duuuuużo się dzieje:trawa rośnie, samochody jeżdżą, co jakiś czas gwiazda trzeciego lub czwartego sortu przyjedzie...... :-)))). Jestem na NIE.....
    • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 03.09.11, 11:34
      Istnieje już strona inernetowa naszej gminy - to tam są zamieszczane różne informacje. Może należy popracować nad tym, aby był zamieszczony na bieżąco np. kalendarz imprez odbywających się w danym miesiącu w gminie (oczywiście jeśli jest on niewystarczający).
    • felyetonista Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 12:47
      Panie Radny,
      jesli obieca pan, iz SMS'em dostane powiadomienie, iz na takim a takim stanowisku planuje sie zatrudnic ciocie, wojka czy dziecko kogos waznego, to jestem ZA.
      • lesz1411 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 14:51
        Witam.Tego typu smsa to chyba tylko od wróżki może Pan otrzymać :-). A poważnie, to myślę że można ten system zastosować do powiadamiania mieszkańców o różnych wydarzeniach. Przykładem może być to , że od dłuższego czasu mieszkańcy różnych zakątków naszej gminy dowiadują się o różnych inwestycjach w momencie ich realizacji zamiast planowania. Myslę że jedną z usług tego systemu może byc informowanie mieszkańców z dużym wyprzedzeniem , co w ich okolicy planują urzędnicy zmienić. Nie przemawia do mnie to , że wszystkie istotne informacje są zamieszczane na stronie UG i można tam się wszystkiego dowiedzieć . Wielu , szczególnie starszych mieszkańców nie ma dostępu do netu lub nie są tak biegli w poruszaniu się w necie aby czerpać stamtąd wiadomości . Zresztą wielu z nas nie ma czasu aby kontrolować na bieżąco , co się dzieje w gminie. A telefon prawie każdy z nas posiada przy sobie i tym sposobem informacja dociera natychmiast. Pozdrawiam
        • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 19:39
          A mnie nie przekonuje pomysł smsowego informatora za pieniądze podatnika. Jeśli Pan Radny znajdzie sponsora, który to opłaci to inna sprawa (jeśli ktoś chce sobie fundować nowe zabawki, to bardzo proszę , ale z własnej kieszeni)........Póki co jestem na NIE.
          • niemczxyz Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 20:20
            A Pan Łukasz to w którym pokoju Urzędu Gminy Osielsko pracuje?
            • osielsko26 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 20:31
              Myślę że pomysł jest ciekawy i warty przeanalizowania. Chyle czoła że Pan radny przedstawił ten pomysł. A pan ,,łukasz1209" myli pojęcia. To że ktoś wykazuje inicjatywę obywatelską , to nie znaczy że ma ją finansować. Czy jeżeli Pan ..łukasz1209" zapragnie mieć na Swojej ulicy oświetlenie lub inne udogodnienia , to ma pokryć koszty tej inwestycji z własnej kieszeni? Panie łukaszu, mamy XXI wiek...prosze otrząsnąć się resztek PRL-u i zacząc myśleć nowocześnie
              • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 22:44
                to w PRL-u władza wszystko dawała :-)
              • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 22:47
                jestem na NIE
              • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 22:49
                a cóż to za nowoczesność, żeby informacje smsem otrzymywać :-))))))
            • lukasz1209 Re: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS 04.09.11, 22:42
              w pokoju numer 201
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka