Dodaj do ulubionych

Hiszpania. Jak tanio zwiedzić Barcelonę?

• maarcin1982 Re: Hiszpania. Jak tanio zwiedzić Barcelonę? 09.05.13, 13:27
      Polecam ściągnąć aplikację n telefon TcTrips. Od niedawna jest polska wersja Wersją z Barcelony kosztuje chyba 3,50 zł
    • Gość: aniad Re: Barcelona tanio. Jak tanio zwiedzić Barcelonę IP: 94.42.205.* 04.07.13, 16:19
      Wszyscy piszecie o t10 a nikt nie wspomniał o 2dniowych kartach travel card, na metro autobus - nielimitowane przejazdy - 13.40 euro. Pytam, bo nie byłam jeszcze w Barcelonie, ale wydaje się że jest to korzystniejsza opcja. A może coś źle sprawdziłam...
      • gabsisia Re: Barcelona tanio. Jak tanio zwiedzić Barcelonę 28.07.13, 09:23
        Byłam w lipcu z 2 dzieci (7 i 10 lat) - 8 dni. Kupiłam bilet 70/30 czyli 70 przejazdów ważny przez 30 dni, kasujesz za każdym razem przy przejściu przez bramkę. Bilet zintegrowany z kolejką, autobusem i metrem. Idealnie wykorzystany w ciągu 8 dni, zostały mi 3 przejazdy. Z lotniska ElPrat wzięłam taksówkę, głównie ze względu na dzieci i późną porę przylotu oraz duże bagaże. - Tibidabo 25 euro. Noclegi: korzystam z 2 portali: www.wimdu.pl i www.airbnb.pl - prywatne osoby, bardzo ładne mieszkania ze wszystkimi wygodami. My mieszkaliśmy niedaleko wzgórza Tibidabo. Dużo zwiedzaliśmy, ale niestety nie zobaczyliśmy wszystkiego - pogoda jak dla mnie nie do zniesienia, w związku z czym umowa z dziećmi była taka: pierwsza część dnia - zwiedzanie, druga plaża (San Sebastian, La Barceloneta i troszkę dalej, bliżej stacji Bogatell.)
        Żałuję tylko wydatku na bus Touristic - uważam że spokojnie można te trasy zrobić samemu bez potrzeby wydawania 55 euro za 3 osoby. Dla dzieci polecam Poble Espanyol (Hiszpania w pigułce - nie mylić z parkiem miniatur pod Barceloną, Dzielnicę Gotycką czyli Barri Gotic, Plac Hiszpański z fontannami, stadion FC Barcelona (syn nie odpuścił:). Pomijam kwestię cen biletów wejściowych, w środku zrobienie sobie zdjęcia z piłkarzem (Photoshop) - 14 euro za 1 zdjęcia, 20 euro za 2. Można też sobie zrobić z pucharem w sali konferencyjnej ale nie pamiętam ile to kosztuje. Tibidabo super, nie wchodziłam do parku rozrywki, jak dla mnie przereklamowane, ale z wycieczek za miasto warto odwiedzić Park wodny MarineLand, ok. 60 km od Barcelony. Pociągiem do Santa Susana, na stacji w Barcelonie zintegrowany bilet za 27 euro dorosły (przejazd pociągiem, bus z Santa Susana + wejście do Parku. Pokazy fok, delfinów i papug. Wracając do Barcelony - pokaz fontann warty obejrzenia ale trzeba bardzo uważać - miliony ludzi. La Rambla - rzeczywiście ceny z kosmosu - zwykły sorbecik 2 euro - w supermarkecie pudełko z tymi samymi lodami 2 euro za 5 sztuk. Nie ruszałam się na miasto bez dużej wody, 1-2 euro w zależności o miejsca zakupu. Sklepy z gadżetami i pamiątkami przy parku Guell - negocjacje cenowe jak najbardziej wskazane, zbijają nawet do 40 %. Dzieciom bardzo podobał się port Vell, piesza wycieczka była super. Na plaży rzeczywiście pije się wino, piwo, pali skręty właściwie bez żadnych ceregieli. Mnóstwo kobiet po 70-ce z widoczną nadwagą w skąpym dole od bikini, przyzwyczaiłam się do widoku już po pierwszym dniu. Na plażę nie wychodziłam bez faktora 50. Ze względu na masakryczny upal właściwie nie jedliśmy obiadów, wyłącznie owoce - genialne arbuzy, brzoskwinie, papaje, czereśnie,, lody i wodę. normalny posiłek dało się jeść nie wcześniej niż o 21. zestaw w Dzielnicy Gotyckiej 12,5 euro w tym: przystawka: do wyboru skrzydełka kurczaka, pieczone ziemniaki, danie główne paella z kurczakiem lub owocami morza, i do tego kieliszek sangrii lub napój. W sklepach bardzo tanie i świetne wina, do 3 euro jest tego mnóstwo i naprawdę pyszne, w Polsce ich cena to ok 25-30 zł. La Sagrada - obejrzeliśmy tylko z zewnątrz, jak zobaczyłam wijącą się kolejkę to policzyłam, że to najmarniej 2 godziny stania w ok 35 stopniach, widok z zewnątrz jest super, tylko niewątpliwie psują go wszechobecne żurawie. Mieszkańcy Barcelony baaardzo przyjaźni i pomocni, język angielski znają wszędzie, problem będzie miał ktoś mówiący np. tylko po niemiecku. Na pewno tam wrócimy, nie daliśmy rady zobaczyć wszystkiego ale słońce, plaża, miasto, luz to jest co co polecam wszystkim ! Basia
    • Gość: podróżniczka Hiszpania w grudniu IP: *.204.85.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.11.13, 13:53
      dzień dobry, będę z dziećmi w Barcelonie, w grudniu, będę pierwszy raz w Hiszpanii:) I mam prośbę, czy ktoś mógłby napisać coś o pogodzie, jaka jest na ogół w grudniu, czy dostęp do parków jest taki sam jak w okresie letnim? No i jak najlepiej dostać się z Barcelony do Madrytu autokarem czy pociągiem?
      Poza tym, jakby ktoś miał fajne rady, proszę pisać, z przyjemnością przeczytam.
      Aha, no i czy ktoś płynął promem z Hiszpanii do Maroka? Jak można tam się dostać najtaniej?
      Z góry dziękuję:)
    • Gość: Ela Re: Hiszpania. Jak tanio zwiedzić Barcelonę? IP: 91.221.145.* 29.11.13, 12:20
      Podstawa to tani lot do i z Barcelony. Wizzarem, mając kartę WIZZ Discount Club można polecieć już za 228 PLN w dwie strony (wyloty z Warszawy i Katowic Pyrzowic). Kilka lotów w dobrych cenach na styczeń i luty, pobyt weekendowy:

etraveler.pl/bilety-lotnicze/barcelona-na-weekend-lot-wizz-air-od-228-pln-w-dwie-strony,artykul.html?material_id=52986e499a22dd787fd95af4
    • Gość: Aga forum - barcelona . pl IP: *.57.154.46.dyn.user.ono.com 30.11.13, 19:46
      Może komuś przyda się ta stronka: www.forum-barcelona.pl
      Dużo cennych porad jak tanio zwiedzić Katalonię i Barcelonę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka