Dodaj do ulubionych

komunikacja w Barcelonie

IP: 178.73.49.* 10.08.11, 18:52
Jak podrózowaliscie po tym miescie? jakie bilety, od strony technicznej jak je kasować...?czy sa bilety na cały dzień na wszytskie rodzaje miejskiej komunikacji (metro, autobus, tramwaj)?
Obserwuj wątek
    • Gość: emeryt Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 19:22
      Wklej do Google > Transport publiczny w Barcelonie
      • xulu Re: komunikacja w Barcelonie 10.08.11, 19:37
        www.poznajhiszpanie.pl/barcelona.html
        • Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 00:10
          Bilety są na liczbę przejazdów - najbardziej chyba opłaca się T10 za 8 euro z drobnymi - to na 10 przejazdów - bilet możesz wykorzystywać wspólnie z innymi. Kasuje sie w kasowniku:)Automaty są w każdej stacji.Mapy też.
          • Gość: janek Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.11, 09:14
            a całodzienne bilety? nie opłaca się to? są takie?
            • Gość: kotek195 Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.11, 09:26
              właśnie są, ale rzadko o nich się wspomina. Ja planuje 2 dni w BCN w 4 osoby i mam wrażenie, że taki bilet jest lepszy dla mnie niż ten T10...
          • Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 09:36
            A ja jeśli można się przyłączyć do wątku mam pytanie jak jest ze strefami komunikacji miejskiej jakie strefy obejmuje bilet T10 na stronie komunikacji w Barcelonie znalazłem różne ceny tego biletu na różne strefy. Strefa 1/8,25e 2/16,40e 3/22,35 tak samo T-DIA strefa 1/6,20e 2/9,75e 3/12,25e w cenniku są też strefy 4 ,5 ,i 6 jestem trochę zdezorientowany tymi strefami we wcześniejszych wątkach nic o nich nie pisano.
            • Gość: kotek195 Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.com.pl 11.08.11, 10:37
              www.fgc.es/eng/planol.aspstrefy
              • Gość: kotek195 Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.com.pl 11.08.11, 10:43
                www.fgc.cat/eng/planol.asp
                coś zle się wkleiło wczesniej ;)
                • Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.centertel.pl 11.08.11, 11:05
                  Z tego co wiem to prawie całe miasto to jest jedna strefa - przynajmniej tak mówiły mi osoby, które tam mieszkają więc wystarczy t-10. Z drugiej strony jeśli ktoś korzystać z metra będzie kilka razy codzienne to być może opłacają się inne bilety.Ja z moim kumplem w ciągu 10 dni wykorzystaliśmy w sumie 3 razy T-10 jeżdząc po głównych atrakcjach i na plaże. Dużo też jednak chodziliśmy.
                • Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 11.08.11, 11:08
                  Po prostu T-10 za 8,25 jest na 1 strefę, która obejmuje większe centrum Barcelony, jest specjalna mapka ze strefami. I taki bilet na zwiedzanie się opłaca. Wiadomo że do części atrakcji można dojść pieszo.
                  Natomiast jeśli ktoś chce dojechać np. do Blanes czy Calleli to juz strefa 4 lub 5 wtedy kupujesz jeden bilet, bo na 10 przejazdów się nie opłaca, skoro tego nie wykorzystasz.

Barclona kard za 27,50 na 2 dni też się nie opłaca, bo zniżki są tak małe(ok 1-2 €) że lepszy T-10
                  • Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 16:14
                    Dzięki za podpowiedź trochę mi się rozjaśniło wychodzi na to że T-10 za 8,25 e wystarcza na 75min. jazdy dowolnym środkiem w 1 strefie natomiast bilet jednorazowy za 1,45 e obejmuje jeden środek transportu tzn.metro , autobus lub tramwaj ale można jechać przez wszystkie strefy
                    • Gość: ola Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 20:12
                      czy dobrze rozumuję: bilet T-10 jest na 10 przejazdów które trzeba wykorzystac w jakims okreslonym czasie? to chyba kiepskie rozwiazanie...? ktos gdzies wspominał ale zapytam na takim T10 jak jestem jeszcze z 2 osobami to i za nich tez mozna kasować? jest bezimienny wiec mozna...?
                      • Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 20:21
                        Si, może go wykorzystać nawet 10 osób na jeden przejazd trwający coś ponad godzinę:)
                        • Gość: ed Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 20:49
                          od skasowania liczy sie jego ważnośc, czyli te 75 minut ? tak?
                          • Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 21:03
                            Tak,choć w sumie nie widziałem żeby ktoś to sprawdzał. A jeśli nie wykorzystuje go naraz 10 osób:) to ważny jest chyba miesiąc od skasowania jeśli dobrze pamiętam. Ogólnie to chyba najbardziej opłacalna rzecz dla turystów biorąc pod uwagę, że do większości miejsc turristic można dojść pieszo.
                            • Gość: ed Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 21:37
                              oj to chyba masz racje... to dobry bilet... on jest papierowy czy "elektroniczny" - jakas karta magnetyczna?
                              • Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 21:47
                                Coś na kształt karty z takim "paskiem magnetycznym". Zresztą wszystkie bilety w Katalonii są takie same - czy to na metro czy kolejkę poza miasto.
                                • Gość: ed Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 21:51
                                  pytanie techniczno- praktyczne :) jak to się kasuje?
                                  • Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 22:03
                                    Wkłada się do takiego czytnika przy bramkach do wejścia i wtedy bramka się otwiera. Jeśli jedziesz z kimś - bilet po prostu przekazujesz tej osobie. A taki bilet można kupić w automacie przy wejściu chyba do każdej stacji.
                                    • Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 08:34
                                      Ponawiam pytanko o bilet jednorazowy za 1,45e wiem że ten bilet obowiązuje tylko w jednym środku transportu ale czy można na nim jeździć w różnych strefach i czy na autobus i metro są takie same bilety czy różne tzn. jeśli kupię bilet jednorazowy na metro to mogę go skasować w autobusie.
                                      • Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 08:49
                                        I jeszcze jedno odnośnie biletów ,wybieram się na wycieczkę do Montserrat .Wiem, że na stacji Plaza Espanya można kupić bilet zintegrowany TransMonserrat, który obejmuje przejazd koleją linii R5 oraz Aeri Montserrat i z powrotem, wjazd kolejką linową na wzgórze, słyszałem że bilet ten obejmuje także dojazd metrem do linii R5 czy to znaczy że mogę bilet kupić dzień wcześniej i skasować go po wejściu do metra na dojazd do stacji Espanya i z powrotem też obejmuje metro? A może ktoś wie jeszcze ile aktualnie ten bilet kosztuje.
                                        • Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 12.08.11, 08:56
                                          Z tego co wyczytałam to bilet jednorazowy kosztuje różnie zależnie od strefy, nie podam ci konkretnie cen, ale za 3 chyba 3,05€ za 4: 3,80€ za 5 - chyba 5,15€ także np. na Monserrat możesz jechac kolejką na bilecie pojedyńczym - bo to chyba 4 strefa, a jak z dużą rodziną to T10 na strefę, wszystko zależy ile osób.
                                          Jak kupisz to skasowac możesz w każdym środku lokomocji. tzn. kolejka, autobus, metro
                                        • Gość: af-bcn TransMontserrat IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 12.08.11, 09:18
                                          TM obejmuje dojazd Metrem (lub autobusem) 'tam' i 'z' , liczy się dzień skasowania - zatem można zakupić wcześniej, chyba na każdej stacji FGC , przynajmniej ja 3 lata temu kupiłem przy Pl. Catalunya
                                          cena powinna być na www.FGC.cat

btw chciałeś napisać :
                                          TransMonserrat, który obejmuje przejazd koleją linii R5 do Aeri Montserrat i z powrotem, wjazd kolejką linową na wzgórze, jako że Aeri to kolejka linowa właśnie

btw, z TM nie można np wjechać Aeri/linową a zjechać cremallera/górską , trzeba wybrać juz kupując albo A, albo 'c'

Myślę że możnaby znależć przez wyszukiwarkę forumową posty o tym mówiące
                                          pozdr
                                      • Gość: af-bcn jednorazowe na odp zonę i tylko tam gdzie kupione IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 12.08.11, 10:26
                                        jednorazowe tylko tam gdzie kupione - tak jak piszesz , tylko w jednym i określonym środku transp. -
                                        tzn np te z Metra nie są akceptowane w FGC, ani Rodalies, ani busach ,
                                        i odwrotnie

Oczywiście na strefy 2,3,4 cena się zmienia i każdy przewoźnik może mieć inną

A
                                    • Gość: ola Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.11, 09:17
                                      czyli jak jest nas trójka to bilet kasujemy 3 razy i zostaje jeszcze 7 wolnych ( w przypadku T-10) ??
                                      • Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 12.08.11, 09:45
                                        Tak - dokładnie zostaje ci 7 przejazdów
                                        czyli na T10 możecie jechać 3 razy- to będzie 9 .
                                        • Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 13:42
                                          Wielkie dzięki za pomoc ,trochę to skomplikowane z tymi strefami i szukaniem biletów na dany środek lokomocji tzn. na autobusy (bo rozumie że metro to 1 strefa) i znać ceny w różnych strefach chyba że jest możliwość kupienia biletu u kierowcy
                                          • Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 12.08.11, 14:03
                                            Jeżeli kupisz T10 na 1 strefę to nie musisz już się przejmować i kasujesz wszędzie ten sam bilet:-) A z pojedyńczymi musisz wiedzieć gdzie.
    • Gość: bosmanek Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.metrointernet.pl 19.08.11, 00:46
      Ja byłem 3 dni i kupiłem bilet 3 dniowy, koszt to 16 euro, opłaca się tylko kiedy planujemy sporo jeździć.
      • Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 19.08.11, 08:00
        Ale ten 3 dniowy obowiązuje tylko na 1 strefę? czy na wszystkie?
        • Gość: gość Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.ip.netia.com.pl 19.08.11, 10:16
          rozumiem że to na nieograniczona ilośc przejazdów wszystkimi srodkami transportu czy tylko metrem?
          • Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.11, 15:38
            Jeszcze jedno pytanko o bagaż ,czy obowiązują dodatkowe opłaty w komunikacji miejskiej za bagaż jak u nas
            • Gość: ee Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.08.11, 09:50
              w warszawie za bagaż w komunikacji miejskiej nie płaci się - a w łasnie czy w Barcelonie sie płaci?
              • Gość: af-bcn za bagaż w Bar-nie się nie płaci i... www tmb.cat IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 21.08.11, 10:35
                za bagaż w Bar-nie się nie płaci
                a w sprawach biletów , stref (poprzednie serie postów) - były już takie posty na forum i większośc informacji u źródła ... www tmb.cat

pozdrawiam
                762214
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka