Gość: Gość IP: 178.73.49.* 10.08.11, 18:52 Jak podrózowaliscie po tym miescie? jakie bilety, od strony technicznej jak je kasować...?czy sa bilety na cały dzień na wszytskie rodzaje miejskiej komunikacji (metro, autobus, tramwaj)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emeryt Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 19:22 Wklej do Google > Transport publiczny w Barcelonie Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: komunikacja w Barcelonie 10.08.11, 19:37 www.poznajhiszpanie.pl/barcelona.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 00:10 Bilety są na liczbę przejazdów - najbardziej chyba opłaca się T10 za 8 euro z drobnymi - to na 10 przejazdów - bilet możesz wykorzystywać wspólnie z innymi. Kasuje sie w kasowniku:)Automaty są w każdej stacji.Mapy też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.11, 09:14 a całodzienne bilety? nie opłaca się to? są takie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek195 Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.11, 09:26 właśnie są, ale rzadko o nich się wspomina. Ja planuje 2 dni w BCN w 4 osoby i mam wrażenie, że taki bilet jest lepszy dla mnie niż ten T10... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 09:36 A ja jeśli można się przyłączyć do wątku mam pytanie jak jest ze strefami komunikacji miejskiej jakie strefy obejmuje bilet T10 na stronie komunikacji w Barcelonie znalazłem różne ceny tego biletu na różne strefy. Strefa 1/8,25e 2/16,40e 3/22,35 tak samo T-DIA strefa 1/6,20e 2/9,75e 3/12,25e w cenniku są też strefy 4 ,5 ,i 6 jestem trochę zdezorientowany tymi strefami we wcześniejszych wątkach nic o nich nie pisano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek195 Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.com.pl 11.08.11, 10:37 www.fgc.es/eng/planol.aspstrefy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek195 Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.com.pl 11.08.11, 10:43 www.fgc.cat/eng/planol.asp coś zle się wkleiło wczesniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.centertel.pl 11.08.11, 11:05 Z tego co wiem to prawie całe miasto to jest jedna strefa - przynajmniej tak mówiły mi osoby, które tam mieszkają więc wystarczy t-10. Z drugiej strony jeśli ktoś korzystać z metra będzie kilka razy codzienne to być może opłacają się inne bilety.Ja z moim kumplem w ciągu 10 dni wykorzystaliśmy w sumie 3 razy T-10 jeżdząc po głównych atrakcjach i na plaże. Dużo też jednak chodziliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 11.08.11, 11:08 Po prostu T-10 za 8,25 jest na 1 strefę, która obejmuje większe centrum Barcelony, jest specjalna mapka ze strefami. I taki bilet na zwiedzanie się opłaca. Wiadomo że do części atrakcji można dojść pieszo. Natomiast jeśli ktoś chce dojechać np. do Blanes czy Calleli to juz strefa 4 lub 5 wtedy kupujesz jeden bilet, bo na 10 przejazdów się nie opłaca, skoro tego nie wykorzystasz. Barclona kard za 27,50 na 2 dni też się nie opłaca, bo zniżki są tak małe(ok 1-2 €) że lepszy T-10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 16:14 Dzięki za podpowiedź trochę mi się rozjaśniło wychodzi na to że T-10 za 8,25 e wystarcza na 75min. jazdy dowolnym środkiem w 1 strefie natomiast bilet jednorazowy za 1,45 e obejmuje jeden środek transportu tzn.metro , autobus lub tramwaj ale można jechać przez wszystkie strefy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 20:12 czy dobrze rozumuję: bilet T-10 jest na 10 przejazdów które trzeba wykorzystac w jakims okreslonym czasie? to chyba kiepskie rozwiazanie...? ktos gdzies wspominał ale zapytam na takim T10 jak jestem jeszcze z 2 osobami to i za nich tez mozna kasować? jest bezimienny wiec mozna...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 20:21 Si, może go wykorzystać nawet 10 osób na jeden przejazd trwający coś ponad godzinę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 20:49 od skasowania liczy sie jego ważnośc, czyli te 75 minut ? tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 21:03 Tak,choć w sumie nie widziałem żeby ktoś to sprawdzał. A jeśli nie wykorzystuje go naraz 10 osób:) to ważny jest chyba miesiąc od skasowania jeśli dobrze pamiętam. Ogólnie to chyba najbardziej opłacalna rzecz dla turystów biorąc pod uwagę, że do większości miejsc turristic można dojść pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 21:37 oj to chyba masz racje... to dobry bilet... on jest papierowy czy "elektroniczny" - jakas karta magnetyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 21:47 Coś na kształt karty z takim "paskiem magnetycznym". Zresztą wszystkie bilety w Katalonii są takie same - czy to na metro czy kolejkę poza miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: komunikacja w Barcelonie IP: 178.73.49.* 11.08.11, 21:51 pytanie techniczno- praktyczne :) jak to się kasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chico Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 22:03 Wkłada się do takiego czytnika przy bramkach do wejścia i wtedy bramka się otwiera. Jeśli jedziesz z kimś - bilet po prostu przekazujesz tej osobie. A taki bilet można kupić w automacie przy wejściu chyba do każdej stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 08:34 Ponawiam pytanko o bilet jednorazowy za 1,45e wiem że ten bilet obowiązuje tylko w jednym środku transportu ale czy można na nim jeździć w różnych strefach i czy na autobus i metro są takie same bilety czy różne tzn. jeśli kupię bilet jednorazowy na metro to mogę go skasować w autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 08:49 I jeszcze jedno odnośnie biletów ,wybieram się na wycieczkę do Montserrat .Wiem, że na stacji Plaza Espanya można kupić bilet zintegrowany TransMonserrat, który obejmuje przejazd koleją linii R5 oraz Aeri Montserrat i z powrotem, wjazd kolejką linową na wzgórze, słyszałem że bilet ten obejmuje także dojazd metrem do linii R5 czy to znaczy że mogę bilet kupić dzień wcześniej i skasować go po wejściu do metra na dojazd do stacji Espanya i z powrotem też obejmuje metro? A może ktoś wie jeszcze ile aktualnie ten bilet kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 12.08.11, 08:56 Z tego co wyczytałam to bilet jednorazowy kosztuje różnie zależnie od strefy, nie podam ci konkretnie cen, ale za 3 chyba 3,05€ za 4: 3,80€ za 5 - chyba 5,15€ także np. na Monserrat możesz jechac kolejką na bilecie pojedyńczym - bo to chyba 4 strefa, a jak z dużą rodziną to T10 na strefę, wszystko zależy ile osób. Jak kupisz to skasowac możesz w każdym środku lokomocji. tzn. kolejka, autobus, metro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn TransMontserrat IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 12.08.11, 09:18 TM obejmuje dojazd Metrem (lub autobusem) 'tam' i 'z' , liczy się dzień skasowania - zatem można zakupić wcześniej, chyba na każdej stacji FGC , przynajmniej ja 3 lata temu kupiłem przy Pl. Catalunya cena powinna być na www.FGC.cat btw chciałeś napisać : TransMonserrat, który obejmuje przejazd koleją linii R5 do Aeri Montserrat i z powrotem, wjazd kolejką linową na wzgórze, jako że Aeri to kolejka linowa właśnie btw, z TM nie można np wjechać Aeri/linową a zjechać cremallera/górską , trzeba wybrać juz kupując albo A, albo 'c' Myślę że możnaby znależć przez wyszukiwarkę forumową posty o tym mówiące pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn jednorazowe na odp zonę i tylko tam gdzie kupione IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 12.08.11, 10:26 jednorazowe tylko tam gdzie kupione - tak jak piszesz , tylko w jednym i określonym środku transp. - tzn np te z Metra nie są akceptowane w FGC, ani Rodalies, ani busach , i odwrotnie Oczywiście na strefy 2,3,4 cena się zmienia i każdy przewoźnik może mieć inną A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.11, 09:17 czyli jak jest nas trójka to bilet kasujemy 3 razy i zostaje jeszcze 7 wolnych ( w przypadku T-10) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 12.08.11, 09:45 Tak - dokładnie zostaje ci 7 przejazdów czyli na T10 możecie jechać 3 razy- to będzie 9 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 13:42 Wielkie dzięki za pomoc ,trochę to skomplikowane z tymi strefami i szukaniem biletów na dany środek lokomocji tzn. na autobusy (bo rozumie że metro to 1 strefa) i znać ceny w różnych strefach chyba że jest możliwość kupienia biletu u kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 12.08.11, 14:03 Jeżeli kupisz T10 na 1 strefę to nie musisz już się przejmować i kasujesz wszędzie ten sam bilet:-) A z pojedyńczymi musisz wiedzieć gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosmanek Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.metrointernet.pl 19.08.11, 00:46 Ja byłem 3 dni i kupiłem bilet 3 dniowy, koszt to 16 euro, opłaca się tylko kiedy planujemy sporo jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: komunikacja w Barcelonie IP: 195.116.20.* 19.08.11, 08:00 Ale ten 3 dniowy obowiązuje tylko na 1 strefę? czy na wszystkie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.ip.netia.com.pl 19.08.11, 10:16 rozumiem że to na nieograniczona ilośc przejazdów wszystkimi srodkami transportu czy tylko metrem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.11, 15:38 Jeszcze jedno pytanko o bagaż ,czy obowiązują dodatkowe opłaty w komunikacji miejskiej za bagaż jak u nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: komunikacja w Barcelonie IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.08.11, 09:50 w warszawie za bagaż w komunikacji miejskiej nie płaci się - a w łasnie czy w Barcelonie sie płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn za bagaż w Bar-nie się nie płaci i... www tmb.cat IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 21.08.11, 10:35 za bagaż w Bar-nie się nie płaci a w sprawach biletów , stref (poprzednie serie postów) - były już takie posty na forum i większośc informacji u źródła ... www tmb.cat pozdrawiam 762214 Odpowiedz Link Zgłoś