Dodaj do ulubionych

wycieczka samochodem - costa brava

IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.12, 19:22
Pod koniec sierpnia chcielibysmy wybrac sie samochodem pierwszy raz do Hiszpanii. Mysle, ze jak na pierwszy raz nie ma co jechac dalej niz na Costa Brava. Czy ktos obeznany moglby polecic jakas trase, wraz z propozycjami miejsc do nocowania - nie musza byc konkrety , choc mile widziane nazwy hoteli czy pensjonatow (ale wystarczy tez po prostu nazwa miejscowosci). Nie znam sie kompletnie na tym kierunku, nie wiem ile mozna przejechac w ciagu dnia, ile noclegow i gdzie zaplanowac. Jedziemy bez dzieci, ale nie lubimy sie spieszyc. Po drodze chetnie cos zobaczymy, ale chyba niekoniecznie jakies wielkie miasta. Raczej cos niewielkiego, klimatycznego, fajnego widokowo. Aczkolwiek wszystkie sugestie mile widziane. Tak jak pisalam - jedziemy pierwszy raz w tym kierunku i chetnie przeczytam opinie juz zaprawionych na tej trasie.Nie chcemy sie jakos specjalnie spieszyc ale tez nie chce byc w drodze za dlugo. Chyba optymalne bylyby jakies 3-4 noclegi po drodze. Czy to za duzo? Jak autostrady po drodze? Podobno na niemieckich zrobil sie tlok. Bardzo prosze o wszystkie uzyteczne informacje. Oczywiscie sugestie na temat pobytu na miejscu - gdzie - mile widziane. Lloret de Mar nie wchodzi w gre. Nie jedziemy imprezowac do bialego switu. Nie te lata:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogdan1 Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 08:30
      Podaj adres e-mail. Chętnie odpowiem na priv
      • Gość: pusia Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 11:33
        Bede wdzieczna za wszystkie informacje, chociaz dotarlo do mnie, ze na jakies intesywniejsze zwiedzanie na przelomie sierpnia i wrzesnia moze byc jeszcze za goraco w hiszpanii. troche moge wyjazd przesunac, ale do 10 wrzesnia musze wrocic. moj mail ulaborek@gmail.com
    • Gość: agat Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.mp.pl 08.08.12, 14:52
      Witam,
      w pierwszej połowie lipca bylismy w Hiszpanii na Costa Brava samochodem. Do zrobienia był rzeczywiście kawał drogi ok. 2100 km. Drogę podzieliliśmy na 2 dni, gdyż nie planowaliśmy po drodze zwiedzania. Były to rzeczywiście pełne 2 dni po 10-12 godzin jazdy. Polecam drogę przez Niemcy (bezpłatne autostrady!)/ Francję (tu już niestety platne). Z powrotem jechaliśmy przez wybrzeże francuskie, Włochy, Austrię itd. - kilometrowo podobnie, ale trudniej się jechało szczególnie wybrzeżem francuskim, bo tam co chwilę są zjazdy do kurortów i nawet 4 pasy w jedną stronę to za mało, żeby nie było korków, potem we Włoszech są góry i autostrada kręta. Sądzę jednak, że pod koniec sierpnia już nie będzie tłumów na drogach, bo to dla nich już koniec głównego sezonu urlopowego. Poszukaj tanich noclegów przez internet np. w hotelach F1, kórych akurat we Francji jest mnóstwo - my spaliśmy w Muluzie zaraz za granicą Niemcy/ Francja. B. proste, tanie hoteliki, idealne na przespanie się w drodze.
      Jeśli chodzi o noclegi w Hiszpanii - to my byliśmy na samej północy za granicą z Francją, na skalistym wybrzeżu z małymi zatoczkami. Żadnych hoteli-molochów, głównie kameralne domy/ apartamenty - polecam. Nie wiem jak z dostępnością tych noclegów , ponieważ nasz rezerwowaliśmy kilka miesięcy wcześniej przez internet.
      Zazdroszczę wam, że wakacje w Hiszpani przez wami! Chciałabym tam ponownie wrócić! A.
      • Gość: Rafał Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.14, 11:22
        Bardzo proszę jeżeli to możliwe w jakim hotelu Państwo spali w Muluzie i coś więcej o nim bo pod koniec czerwca wybieramy się samochodem na Costa Brava. Jeżeli coś jeszcze więcej mogą Państwo doradzić lub opowiedzieć o trasie byłbym wdzięczny.
        Pozdrawiam.
    • krzysztofk47 Re: wycieczka samochodem - costa brava 08.08.12, 17:11
      Byłem w tym rejonie Hiszpanii w ubiegłym roku (25.08 - 15.09) w miejscowości Estartit na campingu Castel Montgri. Miejsce wspaniałe niesamowita ilość atrakcji na samym campingu a i niedaleko do Barcelony, Monserrat, Figueres i Girony. Po drodze nocowaliśmy w hotelach Formula1 - niedrogie ale bardzo przyzwoite noclegi (rezerwacje: hotelformule1.com; accorhotels.com). Jest bardzo dużo ciekawych miejsc do zobaczenia po drodze - polecam dolinę środkowego Renu - od Koblencji do Rudesheim z obowiązkowym wjazdem na wzgórze Lorelei, Heidelberg, Strasburg, Avignon, most w Millau. W tym roku wybieram się z rodziną w podobną, ale nieco dłuższą trasę na camping La Torrre del Sol - na południe od Tarragony. Po drodze planuję odwiedzić parę ciekawych miasteczek w Niemczech (Wernigerode, Goslar) we Francji (Annecy) a w drodze powrotnej Madryt i Lourdes przejeżdżając przez przełęcz Somport.
      Ilość kilometrów do przejechania w jednym dniu zależy od doświadczenia kierowcy, ale ja planując podróż zakładam dzienny limit do 1000 km. Warto jechać jak najdalej przez Niemcy bo francuskie autostrady są drogie.
      • Gość: pusia Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 10:15
        Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Szukam, planuje, mam nadzieje, ze wyjdzie fajna wycieczka.
        • widelcemprzezswiat Re: wycieczka samochodem - costa brava 13.08.12, 15:05
          witaj,

Ja osobiście kocham całą Hiszpanię i północ, i południe, i Madryt, i Andaluzję, i Kraj Basków ;) Jeśli chodzi o Costa Brava, fajną miejscowością pobytową jest Tossa del Mar. Sporo hoteli w przyzwoitych cenach, a zarazem malowniczo i bez szału jak w lloret, które odradzam totalnie..
          Piękne jest też Cadaques tuż przy granicy z Francją, ale tam jest bardziej francusko niż hiszpańsko jak dla mnie ;) No ale i Dali i Picasso Cadaques kochali ;)

jak masz ochotę, polecam naszego bloga w ramach przygotowań do podróży ;)

widelcemprzezswiat.wordpress.com/2011/11/09/zarzuela-czy-paella/ - tutaj właśnie o Costa brava :)

Zazdroszczę!
    • Gość: maja Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 12.08.12, 00:32
      30.07 wróciliśmy z tego rejonu Hiszpanii i również był to nasz debiut w tym pięknym kraju. Jadąc z dolnośl. mieliśmy dwa rezerwowane noclegi w okolicy Dijon Premiere Classe-średni, ale na jedna noc ok i cenowo też ujdzie.Drugi w Etap w Gironie, zdecydowanie lepszy za podobną cenę. Na trasie przez Niemcy, przed dojazdem do BadenBaden , na trasie nr 5 jest przebudowa i straszne korki, lepiej tą dróżkę ominąć. Autostrady francuskie na tej trasie drogie i zatłoczone np przez Lyon przebijaliśmy się w korku. Dobrze jest zaplanować wyjazd i powrót w srodku tygodnia, my nie mieliśmy tej mozliwości z uwagi na termin urlopu, ale sądzę, że w tygodniu nie będzie takiego tłoku. W Hiszpanii obawiałam się tłoku, nawet na tym forum czytałam, że marne szanse w sezonie na pustawe plaże i mieścinki, jednak bez problemu takie znaleźliśmy. Też szukaliśmy spokoju i mogliśmy zasypiać na campie słysząc tylko cykady, a nie odgłosy imprez. I plaża pustawa też była, trzeba tylko zboczyć z tych znanych i wszędzie opisywanych tras. Na pewno bedziecie zadowoleni.
      • Gość: darek Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.xtra.pl 09.09.12, 12:33
        Maja, prosze o kontakt darek@xtra.pl
    • Gość: jan Re: wycieczka samochodem - costa brava IP: *.38.100.45.internetia.net.pl 21.08.12, 00:17
      polecam tossa de marr
      • Gość: SD Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.dynamic.mm.pl 17.06.14, 20:37
        Za kilka dni lecimy do Hiszpanii. Zamierzam tam wynająć samochód. Ale nie mam pojęcia jak tam się jeździ. Co ewentualnie trzeba dodatkowo mieć ze sobą ? Na co zwracać uwagę ? Jakie są ewentualnie podstawowe różnice w przepisach naszych i hiszpańskich ?
        Kiedyś jeździłem trochę za granicą : w Chorwacji, na Słowacji i na Sycylii. Ale to było b. dawno temu. W Hiszpanii będziemy po raz trzeci. Ale nigdy nie jeździłem tam samochodem. Jeśli ktoś mógłby coś ciekawego w tej sprawie napisać, będę b. wdzięczny.
        • Gość: miszasty Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.14, 22:43
          Normalnie się jeździ, choć dość luzacko w stylu jakby "maniana" - jak ktoś spotka znajomka na rondzie, to sobie stanie. Czerwone światło jest umowne - i takie tam...
          Przepisy niby takie same, ale inne - np. trzeba mieć 2-gą parę okularów jak je nosisz i parę innych "kwiatków"; ale zwykle jest tak jak z zakazem mocowania nawigacji na Słowacji na przedniej szybie: niby zakaz jest, a wszyscy go lekceważą, z Policją na czele. Nie wiem np. czy dalej też jest ZAKAZ tankowania gazem aut... PRYWATNYCH, bo firmowe można.
          Co do wynajmu - ceny są... różne: zwykle im dalej na południe, z Kanarami na czele - tym taniej. Choć są wyjątki. Nie napisałeś GDZIE lecisz - czyli kompletnie nie wiadomo.
          Generalna rada - przestrzegaj przepisów. :)
          • Gość: gg Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.Red-83-49-160.dynamicIP.rima-tde.net 17.06.14, 23:47
            Generalna rada - przestrzegaj przepisów. :)......
            ....bo wrócisz z mandatem czy to w formie listu czy pamiątki blankietowej. firma wypożyczająca już o to zadba, żeby nie zostawić im tej pamiątki.
            Obcokrajowcy MUSZĄ płacić na miejscu jeśli zatrzyma ich policja.

co jazdy bez przesady!! żadne tam luzackie czy jak tam piszesz... po prostu nie ma tyle chamstwa i złośliwości co w PL, pilnuj przejść dla pieszych... to podstawa, nie waż się wymuszać na pieszym swojej racji...bo jej nie masz.
            • Gość: SD Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.um.olsztyn.pl 18.06.14, 07:54
              Dzięki za przekazane informacje. A ponadto wyjaśniam poniżej :
              Będziemy mieszkać w Kadyksie. Zamierzamy tam wypożyczyć samochód i trochę pojeździć po okolicy : tak w promieniu 100 - 120 km. Interesują nas m.in. Costa de la Luz, "trójkąt sherry", miejscowości Zahara de la Sierra, czy Ronda. Jeżeli ktoś mogłby coś napisać jak tam się jeździ, albo ma jeszcze jakieś inne pomysły, co do zwiedzania tych okolic - będę wdzięczny.
            • Gość: miszasty Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.14, 08:55
              Gość portalu: gg napisał(a):

> co jazdy bez przesady!! żadne tam luzackie czy jak tam piszesz... po prostu nie
              > ma tyle chamstwa i złośliwości co w PL

I tak i nie - to nie do końca jest jak piszesz:
              Luzackie jest jak obserwowałem 10 dni temu, jak na rondzie codziennie ktoś stawał (bo do sklepu, bo pogadać z kimś, bo na kawę itp.) - pozostali przejeżdżali wtedy rondo... pod prąd.
              Z drugiej strony - 99% aut jest poobijanych, bo parkują wszyscy wg schematu "tego popchnę, tego stuknę" itd. A pozostały 1% nieobity będzie obity... jutro.
              • skara Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? 18.06.14, 10:41
                A to zależy też od miasta i regionu. W wioskach ogólnie parkuje się na awaryjnych gdzie bądź, w miastach też się czasem zdarza, ale raczej poza centrami. Ale np. z tym przepychaniem samochodów nie spotkałam się w Murcji a kwitnie to w Walencji. Obyczaje regionalne, że tak powiem.

Ogólnie zgadzam się, że Hiszpania jest bardziej na luzie: należy wpuszczać wjeżdżających na Twój pas, na skrzyżowaniach, przepuszczać pieszych, na autostradzie jak lecisz a widzisz, że ktoś wjazdem pomyka to zjeżdżasz na lewy pas żeby on nie musiał hamować (wszystko w granicach rozsądku). Drobne gesty, ale ułatwiające funkcjonowanie.

Co do przepisów zgadzam się - lepiej nie przekraczać prędkości.

W okolicach Kadyksu warto zahaczyć o Arcos de la Frontera, Sierra de Grazalema, jak lubisz przyrodę to park narodowy Dońana Cię nie rozczaruje, wioska El Rocio. A poza tym trzeba wyskoczyć do Sewilli, choć tu radziłabym jednak autobus i nie przejmować się parkowaniem i jazdą przez miasto.
                • Gość: SD Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.14, 17:56
                  Dziękuję za podpowiedzi. Myślę, że o ile będę miał więcej czasu, to jak najbardziej propozycje takie są do rozważenia. W Sewilli kiedyś byliśmy - to wspaniałe miasto. B. chcielibyśmy tam znowuż pojechać, tak na dłużej. Ale niestety tym razem nie da rady. Może kiedyś indziej.
                  Ale wracając do tematu. Może ktoś ostatnio wypożyczał auto w Kadyksie ? Interesowałoby mnie coś na 2 osoby jak np. Nissan Micra, Fiat 500, czy Peugot 206 i ewentualnie ceny tych samochodów. Wypożyczalnia zaś wcale nie musi być jakaś wielka, renomowana. Oferty tych dużych widziałem w necie. Zostały tam tylko jakieś wielkie i luksusowe pojazdy w kosmicznych cenach. Coś takiego mnie nie interesuje.
                  • Gość: gg Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.Red-83-49-160.dynamicIP.rima-tde.net 18.06.14, 22:56
                    A czemu nie chcesz na lotnisku.
                    Raz że odejdzie ci problem z przejazdem Z i NA lotnisko... a dwa, że koszty będą porównywalne do biletów.
                    poza tym większa ilość firm na lotnisku pozwala na większy wybór aut i co z tym związane SPADEK CEN!!!
                    • Gość: SD Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.06.14, 23:12
                      Ląduję w Maladze i stamtąd lecę z powrotem. Ale będę 5 dni mieszkał w Kadyksie. Samochód potrzebuję na 2, góra 3 dni. Potem autobusem wracamy do Malagi. A stamtąd będziemy poruszać się albo autobusami, albo kolejką.
                      • Gość: gg Re: Jak się jeździ po Hiszpanii samochodem ? IP: *.Red-83-49-160.dynamicIP.rima-tde.net 18.06.14, 23:22
                        policz koszta przejazdu, porównaj z wypożyczeniem auta
                        zrobiłem np. symulację...od 21...28 czerwca, cena.....usiądź..16€ za tydzień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        ZA TYDZIEŃ!!!!!! FIRMA GOLDCAR ...C2....
                        recordGo 17,25€...fiesta
                        focus w Goldcar .......20!!!!€

ŻYCZĘ miłej lektury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka