IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 13:10
Witam, przed kilkoma laty czytałam relację dziewczyny z jej pobytu w Hiszpanii, jako jedną z atrakcii zaplanowała sobie mieszkanie w grocie. Było ich tam całkiem sporo, częśc zamieszkała.
Bardzo mnie to wtedy zainteresowało, a teraz myśle sobie " a może by tak ;) "
Ale gdzie to jest takie miejsce, gdzie te groty sa ? Może ktoś coś wie?
W 2014 jedziemy do Hizpanii...
Obserwuj wątek
    • skara Re: groty 06.12.13, 13:50
      Takich miejsc jest sporo rozsianych po całej Hiszpanii. Bodajże najbardziej znane są w Guadix, ale takie miejsca są po całej Andaluzji, Murcji, La Manczy. Naprawdę jest w czym wybierać.
      Taka jaskinia mieszkalna nazywa się "cueva". Cueva habitable to byłaby jaskinia przystosowana do zamieszkania.
      • Gość: TAJGA Re: groty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 19:16
        A możesz podać jakieś konkretne miejsca ( np. niedaleko od morza) jakie prawa zwyczajowe tam obowiązują, czy trzeba komuś zgłaszać? Coś opłacać?
        • skara Re: groty 06.12.13, 19:44
          Myślę, że 99% procent jaskiń to własność prywatna. Tak naprawdę w środku to są prawie zwykłe domy (wyposażone pokoje, kuchnie, łazienki, telewizory), tyle że ciche, ciemne i o nieregularnych ścianach i sklepieniach. Można oczywiście poszukać kogoś kto taką jaskinię wynajmuje i dogadać się co do ceny.
          Nie słyszałam o jaskiniach nieprywatnych a zarazem odpowiednich do zasiedlenia. Zwykłe groty gdzieś przy szlakach to jamy jak u nas w okolicach Ojcowa mniej więcej. A jaskinie mieszkania są prywatne.
          Co do konkretnych nazw to podałam Guadix, jest też Blanca i Valle de Rocote, różne wioski w Alpujarras i wiele innych. Trzeba szukać, ale czegoś w stylu zamieszkałej groty z widokiem na morze nie ma.
          • Gość: TAJGA Re: groty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 19:57
            Bardzo Ci dziękuję, jeżeli coś sobie jeszcze przypomnisz, to dopisz..:)
        • Gość: gg Re: groty IP: *.Red-81-43-207.staticIP.rima-tde.net 06.12.13, 19:58
          www.complejolatala.com/
          www.cuevasabuelojose.com/
          www.tripadvisor.es/Hotel_Review-g608987-d310016-Reviews-Cuevas_Pedro_Antonio_de_Alarcon-Guadix_Province_of_Granada_Andalucia.html
          • Gość: TAJGA Re: groty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 21:43
            Dziękuję za linki, ale my szukamy czegoś bardziej blisko natury , czegoś bardziej stosownego dla turystyki trampingowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka