Dodaj do ulubionych

Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka

13.04.14, 22:45
Witajcie,

dawno dawno temu (to nie będzie bajka) zarezerwowaliśmy sobie rodzinnie bilety do Malagi. Ciągle mieliśmy w pamięci, że to jeszcze dużo czasu a tymczasem minuty uciekają i długi weekend majowy zbliża się nieubłaganie a my niewiele mamy ustalone. Szukam więc u Was pomocy i wsparcia, bo gdzie indziej jeśli nie tu? :)
Lecimy rodzinnie do Malagi na tydzień. Planujemy objazdówkę, jeszcze się zastanowimy, jak to zrobić, ale na wstępie borykamy się z problemem samochodu - jesteśmy z dziećmi i choć zaprawione w bojach z pewnością nie będą aż tak spokojne i cierpliwe jak my po takiej podróży. Zastanawiamy się nad tym, czy brać samochód prosto z lotniska około północy (w zasadzie bliżej 1 w nocy) i jechać gdzieś (gdzie to jeszcze ustalimy), czy przeczekać te parę godzin na lotnisku w Maladze, dzieci się prześpią, my (hm, niekoniecznie?) odpoczniemy i wsiądziemy rano w auto. Koszt opłaty dodatkowej (około 40 Euro) nie jest może zaporowy, ale bardziej obawiam się, że w nocy, po godzinach pracy biura trudniej będzie cokolwiek ustalić niż normalnie. I tu klasycznie: - czy czekać czy jechać od razu? I gdzie wypożyczyć - kilka miejsc patrzyliśmy, generalnie już wiemy, że siedziska zabierzemy pewnie z domu i tam zostawimy (chyba że zostanie nam miejsce), bo to jednak znacznie taniej wyjdzie i będziemy wiedzieli, co mamy dla dzieci, że czyste itd. Kwestie połowy baku mniej nas bolą, bo my pewnie wyjeździmy, ale mam już mętlik w głowie od pozostałych spraw.
Przede wszystkim czeka nas zdecydowanie dokąd i jaką drogą będziemy jeździć - no i gdzie spać, ale to już na kolejne wpisy (chyba że ktoś już dziś ma świeże informacje - część tu to odświeżane wątki sprzed kilku lat...).

Będę wdzięczna za pomoc, póki co - w temacie komunikacji :) czy na Gibraltar warto jechać z dzieciakami?
Obserwuj wątek
    • mama.globtroterka Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 08:40
      Pytanie w jakim wieku są Wasze dzieci. Ja bym pewnie się pokusiła o wzięcie auta i dojechanie na nocleg. Po nocy na lotnisku będziecie padnięci. Parę postów niżej jest pytanie o wypożyczalnię - pisałam tam o malagacar to już nie będę się powtarzać.
      Gibraltar koniecznie! My byliśmy z naszym kilkulatkiem - rewelacja :) Zapraszam tu
      globtroterek.blogspot.com/search/label/Gibraltar
      Poza tym? Sewilla, Granada, Ronda, Tarfia, Nerja, Pueblos Blancos, Cordoba... Można przebierać. Wszystkie miejsca fantastyczne.
      Co do noclegów to chyba najlepiej ustalić trasę a potem szukać spania. Ja mogę polecić apartamenty Manilva Green - jakies 30 km od Gibraltaru, 70 km od Rondy. Po wschodniej stronie Malagi to warto zatrzymać się w Nerji.

globtroterek.blogspot.com
      • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 13:48
        Cześć mamo.globtroterko,

dzięki za informacje. O wypożyczalni czytaliśmy i chyba się zdecydujemy tam właśnie - zastanawiamy się tylko, czy od razu brać samochód po przylocie i jechać czy przeczekać noc na lotnisku, ale to już chyba sami musimy zdecydować ;) Dzieci mamy nie za duże (7 i 5 lat), więc przetrwają jedną i drugą opcję, ale chyba faktycznie lepiej będzie zadekować się wyjeżdżając od razu.

Jak z Gibraltarem - nie mieliście problemów żadnych, zwłaszcza z samochodem?

Jeśli miałabyś namiary jakieś na noclegi będę wdzięczna - mam mętlik w głowie powoli i każde wskazanie palcem jest tu przydatne ;)

• mama.globtroterka Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 15:02
          pucaluta,
          pisałam wcześniej o apartamentach - wrzucam link - www.apartamentosmanilvagreen.com/
          Jeśli chodzi o Gibraltar to samochód zostawiliśmy na parkingu po hiszpańskiej stronie w La Linea. Z parkingu pieszo 5 minut do granicy. Po przekroczeniu wsiedliśmy w autobus i dojechaliśmy do Main Street. Nie pchałabym się autem, bo przy granicy tworzy się czasem spory korek. Za parking zapłaciliśmy kilka euro.
          • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 15:36
            Dzięki, wieczorem jak opadnie ze mnie praca usiądę i poszukam czegoś w tych rejonach.
            Mam jeszcze pytanie organizacyjno-pieniężne - braliście ze sobą Euro czy większość transakcji robiliście kartami? Mam visę, więc przelicznik jest i tak w euro i zastanawiam się czy brać gotówkę czy nie..
            No i chyba muszę jeszcze pomyśleć o ubezpieczeniu i lekarzach - w sensie NFZtu na wszelki wypadek...
            • mama.globtroterka Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 15:40
              Miałam i kartę i gotówkę. Raczej używam gotówki bo mam większą kontrolę nad wydatkami :) ale nie było problemów z płatnością kartą. Przelicznik podobny.
              My mieliśmy karty EKUZ, dla synka wykupione ubezpieczenie podróżne.
              Na szczęście nie było potrzebne.
              • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 19:22
                Ubezpieczenie! dzięki za przypomnienie o systemie EKUZ - czeka mnie wycieczka do nfztu, ale to nic a wieczorem musimy przysiąść i poszukać czegoś do spania.

jeszcze co do fajnych stron o tym rejonie - czy znasz może jakieś blogi (poza Twoim, który zamierzam przejrzeć), gdzie znajdziemy przydatne i fajne opisy miejsc wartych zobaczenia w tym rejonie? I tak czeka mnie szukanie w wolnych chwilach, ale jeśli już masz coś przepatrzone będę wdzięczna za pomoc w szukaniu.
                • mama.globtroterka Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 20:25
                  Co do blogow to fajny jest pisanewsewilli.com
                  Informacje mialam glownie z przewodnikow. szukalam tez na hiszpanskich stronach. no i oczywiscie forum.
                  U mnie znajdziesz info o sewilli, granadzie i giblartarze. Pisze teraz o Rondzie wiec moze zdazy sie pojawic przed Waszym wyjazdem. Nie znalazlam bloga o podrozowaniu z dziecmi po Andaluzji wiec moze ktos podesle jakies ciekawe namiary.
                  Jak bedziecie planowac podroz to warto tez zajrzec do Tarify - miasteczko przy brzegach ktorego laczy sie morze z oceanem.
        • Gość: gg Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka IP: *.Red-83-46-134.dynamicIP.rima-tde.net 14.04.14, 19:21
          bieżąca sytuacja na gib....
          frontierqueue.gi/split-view-cam.aspx
          w chwili obecnej...3 godziny stania, żeby wyjechać z powrotem do Hiszpanii!!!!!
          Ja jako pieszy stałem dzisiaj 20 min..
          Jadąc na Gibraltar zostaw samochód na parkingu po hiszpanskiej stronie
          Ewentualnie możesz podjechać w Sabinillas do kwiaciarni FLORISTERIA VIOLETA .
          prowadzi ją polka, pewnie coś ci doradzi w kwestii wycieczek

przejrzyj oferty samochodów tutaj...
          podając numer lotu nie będziesz musiała się martwić o samochód, bedą czekać.
          w tej chwili widzę np. że za wypożyczenie na 5 dni, 30.04-04.05 zapłacisz 28€ za citroena C2 czy fiata 500
          • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 19:24
            Fajnie, dzięki za informacje. Czyli auto absolutnie należy porzucić przed wycieczką :)

Co do wypożyczalni - niestety nie widzę linka, który pewnie tam miał być. Podaj jeszcze raz jeśli możesz.
            • Gość: gg Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka IP: *.Red-83-46-134.dynamicIP.rima-tde.net 14.04.14, 19:33
              sorry zapomniałem wkleić...
              www.doyouspain.com/
          • Gość: gg Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka IP: *.Red-83-46-134.dynamicIP.rima-tde.net 14.04.14, 19:32
            zapomniałem dopisać...nie warto wypożyczać fotelików, taniej wyjdzie chyba przywiezienie własnych lub kupno na miejscu w najbliższym sklepie NORAUTO czy carrefour(2km)
            weźcie to też pod rozwagę, o GPS nie wspominam.
            Jeśli ktoś ma tomtoma mogę pomóc wgrać najświeższe punkty w których stoją z radami.
            inne nawigacje też można, ale z nimi nie mam doświadczenia... szczegóły na tej stronie.
            www.puntodeinteres.es/
            Polecam uzupełnienie bo najtańszy mandat to 100€.
            Osoby nie posiadające rezydencji, w przypadku zatrzymania... MUSZĄ PŁACIĆ na miejscu, Guardia Civil w wielu wypadkach nie pozwala nawet podjechać do bankomatu!!! kartą nie można płacić. Gdy nas złapie na radar stacjonarny, wypożyczalnia nie omieszka podać naszego polskiego adresu i mandat przyjdzie w ciągu kilku tygodni do Polski!!!
            • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.04.14, 19:43
              Dzięki - to już zostawiam mężowi, ale pospieszę mu powiedzieć, że tyle newsów mamy w tej sprawie. Może wreszcie nabierzemy wiatru w żagle :D
            • marcinoit Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 15.04.14, 00:49
              Zdecydowanie ńie oplaca sie przekraczac predkosci. Nie radze tez ryzykowac z zapinaniem pasow i fotelikami. Czasem da sie zaplacic karta ale lepiej miec gotowke jak zaznaczyl gg. No i parkowac lepiej w dozwolonych miejscach... Choc jak widze jak parkuja hiszpańie to sam ńie wiem :)
              • miss_paradox Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 15.04.14, 22:41
                Marcinoit, co masz na mysli, mowiac, ze nie radzisz ryzykowac z fotelikami?
                dzieki
                • marcinoit Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 10:59
                  miss_paradox napisała:

> Marcinoit, co masz na mysli, mowiac, ze nie radzisz ryzykowac z fotelikami?
                  > dzieki
                  tylko tyle ze fotelik powinien byc dostosowany do rozmiarow dziecka. Bo tu chodzi o bezpieczenstwo ale tez jesli ktos uzna ze fotelik jest nieodpowiedni lub ,czego sobie nie umiem nawet wyobrazic, dziecko jedzie bez fotelika , bedzie to duzo kosztowalo. Zapewne jesli chodzi o "podstawki" to taniej wyniesie kupic na miejscu ale co do fotelika to nie jestem przekonany. no i z lotniska tez trzeba jakos dziecko przewiesc ....
                  • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 11:08
                    Tyle, że w Hiszpanii obowiązują przepisy, które moje dzieci (7 i 5 latki) umieszczają tylko na podkładkach. W tym przypadku taniej i pewniej wychodzi kupić taką w kraju i zabrać ze sobą, czy zostawiać tam czy nie to już inna sprawa. Ja też sobie nie wyobrażam jazdy bez fotelików, choć nie trzeba wyjeżdżać z Polski, żeby wiedzieć, że nie każdy tak sądzi.
                    • marcinoit Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 15:35
                      pucaluta napisała:

> Tyle, że w Hiszpanii obowiązują przepisy, które moje dzieci (7 i 5 latki) umies
                      > zczają tylko na podkładkach. W tym przypadku taniej i pewniej wychodzi kupić ta
                      > ką w kraju i zabrać ze sobą, czy zostawiać tam czy nie to już inna sprawa. Ja t
                      > eż sobie nie wyobrażam jazdy bez fotelików, choć nie trzeba wyjeżdżać z Polski,
                      > żeby wiedzieć, że nie każdy tak sądzi.
                      nie bardzo wiem o jakich przepisach mowisz. jedyne znane mi uregulowania prawne w tej sprawie nie odnosza sie do wieku dziecka a jedynie do jego wzrostu i ewentualnie wagi. nie orecyzuja tez rodzaju fotelika czy tez podkladki ale nakladaja obowiazek uzywania sprzetu homologowanego i dostosowanego do wzrostu i wagi
                      • pucaluta Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 15:45
                        marcinoit napisał:
                        > nie bardzo wiem o jakich przepisach mowisz. jedyne znane mi uregulowania prawn
                        > e w tej sprawie nie odnosza sie do wieku dziecka a jedynie do jego wzrostu i ew
                        > entualnie wagi. nie orecyzuja tez rodzaju fotelika czy tez podkladki ale naklad
                        > aja obowiazek uzywania sprzetu homologowanego i dostosowanego do wzrostu i wagi

Wiem, dlatego właśnie, znając wzrost i wagę moich dzieci napisałam, że w ich przypadku stosuje się podkładki. Znajomi mieszkający w Hiszpanii na stałe takich właśnie zabranych z Polski poddupuników używają i nie mieli problemów z policją i sprawdzaniem homologacji.
                        • marcinoit Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 18:07
                          pucaluta napisała:

> marcinoit napisał:
                          > > nie bardzo wiem o jakich przepisach mowisz. jedyne znane mi uregulowania
                          > prawn
                          > > e w tej sprawie nie odnosza sie do wieku dziecka a jedynie do jego wzrost
                          > u i ew
                          > > entualnie wagi. nie orecyzuja tez rodzaju fotelika czy tez podkladki ale
                          > naklad
                          > > aja obowiazek uzywania sprzetu homologowanego i dostosowanego do wzrostu
                          > i wagi
                          >
                          > Wiem, dlatego właśnie, znając wzrost i wagę moich dzieci napisałam, że
                          > w ich przypadku stosuje się podkładki. Znajomi mieszkający w Hiszpanii na stałe
                          > takich właśnie zabranych z Polski poddupuników używają i nie mieli problemów z
                          > policją i sprawdzaniem homologacji.
                          no to niezle wyrosniete musi byc to 5 letnie dziecie ;)
                          w kazdym razie chodzi o to by nie kierowac sie wiekiem jak to , zapewne przypadkiem, zasugerowalas w swoim poscie . Na czym jak na czym ale na bezpieczenstwie ,zwalszcza dzieci , nie powinno sie moim zdaniem oszczedzac. Mowie to tez w kontekscie przekimania sie na lotnisku.
                        • miss_paradox Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 20:06
                          Dzieki za odp

My lecimy milosciwym easy jetem i mozemy wziac wozek i fotelik bez dodatkowych oplat.
                          Raz w pl wypozyczylismy auto z fotelikiem i jego jakos pozostawiala duzo do zyczenia.
                          • marcinoit Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 16.04.14, 20:32
                            miss_paradox napisała:

> Dzieki za odp
                            >
                            > My lecimy milosciwym easy jetem i mozemy wziac wozek i fotelik bez dodatkowych
                            > oplat.
                            > Raz w pl wypozyczylismy auto z fotelikiem i jego jakos pozostawiala duzo do zyc
                            > zenia.
                            zapewne masz racje co do jakosci wypozyczanych fotelikow , nigdy w Hiszpanii nie pozyczalem auta. natomiast na teneryfie fotelik byl w cenie wynajmu i o dziwo, byl w przyzwoitym stanie.
                            • Gość: Olik Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.14, 13:51
                              W Hiszpanii nie, ale wypożyczałam auto z fotelikiem na Krecie i była to absolutna masakra. Najtańszy, rozpadający się, brudny... Zrobiliśmy awanturę, nawet poszliśmy do innej wypożyczalni, ale tam pokazali nam dokładnie to samo :-(. Teraz na Majorkę w maju będziemy jechać już z własnym, zwłaszcza, że wypożyczenie w dodatku sporo kosztuje.
                              • Gość: gg Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka IP: *.Red-79-155-239.dynamicIP.rima-tde.net 17.04.14, 15:15
                                dlatego ja też pisałem o przywiezieniu swojego czy wręcz zakupie w norauto na miejscu ...wyjdzie taniej niż wypożyczać, szczególnie że będziecie musieli 2sztuki...
    • Gość: MAtt Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka IP: *.usul.arrakis.es 02.02.15, 20:18
      teraz na stałe mieszkamy w okolicach Estepony jeśli potrzebujecie jakis wskazówek piszcie Pozdr
      • szurkas do Matt 19.02.15, 23:12
        Wybieramy sie pod koniec marca do Estepona w weekend.Poprosze o namiar ,gdzie mozna smacznie zjesc I jak sie nazywaja potrawy :) ?Ja uwielbiam ryby a maz wszystkie owoce morza :) jakas winiarnie lub dobre regionalne wino,gdzie warto pojechac,jakas urokliwa plaze z pieknymi widokami ? jaka jest teraz pogoda :) ?
        • Gość: gg Estepona IP: *.Red-83-41-8.dynamicIP.rima-tde.net 20.02.15, 16:11
          Możesz spróbować wszystkich potraw w restauracji WOK, która mieści się koło McDonalds/Carrefoura na Av. Litoral. To nie tylko chińska restauracja.
          www.mydestination.com/marbella/restaurants/179065/mr-wok-estepona
          Co ważne, cena za posiłek jest stała, jesz ile chcesz i próbujesz wszystkiego, nie musisz zamawiać ani znać nazw potraw. płacisz dodatkowo tylko za napoje.
          Jeśli chcesz dobrze zjeść w mieście, to polecam niepozorny bar przy Av. Puerta del Mar.
          nazywa sie Bar Candela.
          Bardzo często, trzeba zamawiać wcześniej miejsca bo jest mnóstwo ludzi!! polecam!.
          sami dość często tam bywamy.
          www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g187437-d7619334-Reviews-Bar_Candela-Estepona_Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia.html
          Poniżej masz port Estepona, tam jest mnóstwo barów i restauracji, też dobrze pojesz. zresztą sami zobaczycie który dobrze gotuje, bo ma zawsze pełno ludzi.
          nazwy potraw możesz sprawdzić sobie wpisując w google RECETAS MARISCOS, RECETAS PESCADOS

www.abc.es/recetas-cocina/recetas-cocina.asp?ordena=9
          www.abc.es/recetas-cocina/recetas-cocina.asp?ordena=8
          Wino polecam z pobliskiej Manilvy, jest tam nowo otwarte muzeum, w którym można zobaczyć i historię i produkcję. Jeśli chcesz więcej namiarów to mogę później podać.

Plaża z ładnym widokiem to playa del Cristo, przy Av del Carmen
          ...maps/EH6LF
          www.google.es/search?q=playa+del+cristo&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ekjnVIHaEYmqUaq6hLAO&ved=0CCIQsAQ&biw=1280&bih=675
          Playa la Rada za to jest szeroka i długa.
          Plaże w kierunku Gibraltaru są za to bardziej urokliwe, często kamieniste i z zatoczkami w których można się skryć przed wścibskimi...

Polecam też, wybrać się nad ocean, do Tarify(70km) lub troszkę dalej Bolonia(85km). Są tam piękne piaszczyste plaże jak w Polsce, za to szerokie na 100m.
          A pogoda coż....w nocy około 10 st, w dzień mamy 18-20. w tej chwili jest piękna słoneczna pogoda, chociaż przez ostatnie 3 dni wiało niemiłosiernie, fale były na 3m, i nawet padało!!!
        • Gość: MAtt Re: do Matt IP: *.usul.arrakis.es 20.02.15, 17:40
          hej ,
          Jeśli mogę coś doradzić to faktycznie jak odpowiedział przedmówca Tarifa jest wspaniałym miejscem , niedaleko od portu w środku miasta jest bazarek zlokalizowany w budynku jeśli chcesz rybkę , owoce morza to polecam tam zawitać wieczorem, wtedy bazarek przemienia się w restauracje (pośrodku są rozstawiane stoliki ) i można tanio zjeść pyszne świeze ryby z frytury.
          Byliśmy tam z rodziną w październiku jakoś ostatni raz.
          Przy samym lotnisku Malaga jak wyjezdzasz nie odbijaj na autostrade tylko przejedz kladka nad autostrada (prosto ) skieruj sie na san Julian miniesz po lewej cocacole przejedz tunelem (krotkim) kilkaset metro dalej jest hiszpanska knajpka u abueli (u babci) tam jest super pizza.
          Poza tymi miejscami niewiele znam knajp , gotujemy w domu :)
          Pozdrawiam
    • szurkas Dziekuje za wszystkie wskazowki! 22.02.15, 08:36
      Przejrze w necie propozycje przez Panstwa podane, bardzo dziekuje za wszystkie informacje!
    • morfineczka Re: Hiszpania z rodziną - Malaga i objazdówka 14.09.16, 12:24
      Witam,
      jeśli ktoś zastanawia się nad Malagą to zapraszam do obejrzenia mojego filmiku z wypadu:)
      Mam nadzieję, że się spodoba i zachęci do wyprawy :)
      www.youtube.com/watch?v=qNtO-LzqfS4
      POZDRAWIAM !:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka