jot.be 16.09.14, 11:52 Coś jeździ (w miarę szybko) ? Ktoś ma doświadczenia? Zastanawiam się nad sensem wypożyczenia auta... Co zobaczyć ciekawego pomiędzy tymi dwoma punktami? Wdzięczny będę za wszystkie sugestie.. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cauliflowerpl Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 17:55 W miarę szybko jeździ autobus a w dodatku jeździ co godzinę. Siedemdziesiąt minut i jesteś na miejscu. Tylko najpierw musisz się dostać na dworzec - z lotniska na dworzec Termibus jeździ autobus co 20 minut. A potem autobusem firmy Pesa do Donostii: www.pesa.net/pesa/horariosBD/ctrl_horarios.php Możesz też pojechać Euskopociągiem, ale ten jedzie 2:30h www.euskotren.es/sites/www2.euskotren.es/files/G10_Bilbao_DonostiaINV2014CMODImp_0.pdf Zwiedzić... autobus po drodze raczej się nie zatrzyma Jeśli zdecydujesz się na samochód to polecam całe baskijskie wybrzeże, w szczególności San Juan de Gaztelugatxe (obowiązkowo), Lekeitio jest całkiem ładne, bardzo malownicze Mutriku (starówka wpisana do rejestru dziedzictwa, Zumaia ze względu na flisz, rybacka Getaria z wyspą - szczurem. Możesz wpaść do Guerniki, ze względu na jej historyczną przeszłość, ale samo miasto jest takie sobie. Ostrzegam tylko, droga jest chwilami męcząca, same zakręty. Ale widoki piękne. Przejechanie całej tej trasy na raz może być męczące, polecam jednak autostradę, ale jeśli jedziesz na klika dni to polecam. Bardziej na wschód od Donostii jest jeszcze Hondarribia, też bardzo malownicze miasteczko. Do wielu z tych tych miasteczek jeżdżą też autobusy z San Sebastian. Obejrzyj sobie te krótkie odcinki, są po hiszpańsku, ale same widoki będziesz mógł ocenić, a nazwy miejscowości pokazują się na ekranie: www.youtube.com/watch?v=NMy2Bvtk88k www.youtube.com/watch?v=GeCVxxJCFjA www.youtube.com/watch?v=ZLnBj1CTL7k www.youtube.com/watch?v=TK6bUh0zVFY Na ile dni jedziesz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 18:02 *starówka Mutriku wpisana do rejestru dziedzictwa kulturalnego Baskonii (część portowa również) Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 18:04 Po południu w dni powszednie autobus jeździ nawet co pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 18:16 Aaaa, coś mi się przypomniało. W Kraju Basków generalnie płaci się za parkowanie. W małych miejscowościach parkingi bywają darmowe poza sezonem turystycznym, ale w samym San Sebastian bardzo ciężko zaparkować gratis. Weź to pod uwagę jeśli Twój hotel nie ma własnego parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 20:21 Dzięki wielkie !! No właśnie to parkowanie zniechęca mnie do samochodu. Bo wychodzi mi że parkowanie w Bilbao czy San Sebastian kosztuje za dobę dwa razy drożej niż sam wynajem :o( A planuję wypad na krótko - czwartek >> niedziela. Z jednej strony bym pojeździł, ale z drugiej na Bilbao i San Sebastian chyba z trudem wystarczy czasu. Rozdarty jestem strasznie :o) Ale pomogłeś mi bardzo w każdym razie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 20:36 Hmm, w takim razie chyba zostawiłabym sobie wybrzeże na następny raz ;) San Sebastián na dobrą sprawę można zobaczyć w jeden dzień, ale niecałe dwa będą w sam raz jeśli lubisz powoli i spokojnie wszystko obejrzeć. Ja zwykle plączę się po nim wolnym krokiem jakieś 8 godzin, praktycznie bez ustanku, zaliczając falochron z rzeźbami (słynna El peine del viento), spacerek wzdłuż plaż do portu, wejście na Monte Urgull i wpadnięcie do dwóch czy trzech knajp na starym mieście. Na Katedrę, na wejście do Akwarium (muzeum morskie), na spokojne posiedzenie na plaży, na wjechanie kolejką na Monte Igueldo już mi te osiem godzin nie starcza. A i jakiś obiad trzeba zjeść w międzyczasie. W Bilbao byłam do tej pory tylko przejazdem, ale starówka jest bardzo zachęcająca, a do tego duża, więc podejrzewam, że też można się sporo nachodzić. Baw się dobrze, ciekawa jestem, czy Ci się spodoba, bo dla mnie Donostia to jedno z najpiękniejszych i najprzyjemniejszych miast w Hiszpanii. I życzę dobrej pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 16.09.14, 21:20 Jeszcze raz pięknie dziękuję. Zwłaszcza za linki do filmów - rewelacja. O to czy mi się spodoba jestem spokojny akurat :o) Do tej pory w Hiszpanii nie podobało mi się tylko w Lloret i Benidormie :o)) , a poza Atlantyckim wybrzeżem i Ibizą byłem prawie wszędzie... Przylatuję do Bilbao we środę wieczorem - będę miał trzy pełne dni i kawałek niedzieli. Chyba jednak wezmę auto i poszukam lokum nie w samym San Sebastian a w okolicy. Mam jeszcze duuuużo czasu do wyjazdu. Zastrzegam sobie prawo zadawania dalszych pytań :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Bilbao (lotnisko) > San Sebastian 18.09.14, 07:18 Będzie mi miło jeśli będę mogła pomóc. Jestem wielką fanką Costa Vasca :) P.S: widzę, że mamy podobny gust jeśli o Hiszpanię chodzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Pasaia Donibane 26.10.14, 15:22 Wprawdzie nie jest "pomiędzy", ale jest tak blisko, że z Donostii można dojść na piechotę. Parkujesz w Pasaia San Juan i idziesz do starej części portowej. Tam łódeczką za 70 centów (kursuje cały czas w tę i z powrotem) przepływasz na drugi brzeg do Pasaia Donibane. A tam to już po prostu jest pięknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Pasaia Donibane 27.10.14, 12:40 Ooooo .... właśnie .... o takie rzeczy pytałem :). Dzięki. Zapisuję w kajeciku i wężykiem... .. i proszę o jeszcze :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś