Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie

IP: *.rev.ndi.net.pl 21.06.16, 21:01
hej, lecimy z mężem w lipcu na 11 dni na Teneryfe i właśnie szukam jakiegoś taniego, dobrego ubezpieczenia turystycznego ponieważ lecimy na własną rękę.....możecie coś mi polecić?
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Ubezpieczenie 22.06.16, 09:01
      Tylko wizyta w NFZ i zabranie tzw. Karty EKUZ (europejskie ubezpieczenie zdrowotne). Wszelkie inne ubezpieczenia, szczególnie w UE są najzwyczajniej niepotrzebne, no chyba, że podejrzewasz, że będzie potrzebny transport lotniczy osoby chorej specjalnym samolotem. Faktycznie, za to NFZ ci nie zapłaci, ale czy warto z takim nastawieniem na urlop jechać? A EKUZ wyrób, to mieć musisz (za darmo jest).
      • Gość: agag Re: Ubezpieczenie IP: *.play-internet.pl 22.06.16, 12:14
        Dzięki za info, własnie EKUZ już od dwóch miesięcy czeka na podróż :) słyszałam o tym i wyrobiłam wcześniej bo przed samym wyjazdem mam sporo innych rzeczy do ogarnięcia. No właśnie wiem, że te ubezpieczalnie to pic na wode jak się coś stanie to się bronią żeby cokolwiek zapłacić....
    • anuusia_80 Re: Ubezpieczenie 22.06.16, 09:52
      ja wykupuje w porównywarce, wpisuję gdzie jadę ile osób i wybieram. Na Lanzarote skorzystaliśmy raz z lekarza, ale na wszelki wypadek wolę mieć prywatne. Nie wiem jak sprawdza się ekuz, teraz sobie wyrabiam na wrzesień.. Kiedyś rezydentka w Grecji powiedziała mi ze to działa tylko w przychodniach państwowych, a tam ich jak na lekarstwo...
      • Gość: agag Re: Ubezpieczenie IP: *.play-internet.pl 22.06.16, 12:17
        no a korzystałaś kiedyś takiego ubezpieczenia? Ja wiem, że są różne porównywarki itd.. bo już to oglądałam ale chodzi o to co jest w OWU, bo można zapłacić za ubezpieczenie a w OWU wszystko jest wyłaczone z odpowiedzialności, tak myślę, że chyba tak profilaktycznie jakieś niedrogie ubezpieczenie wezmę żeby coś mieć i tak myślę, że podróż przebiegnie bez żadnych niespodzianek i jak pojedziemy tak cali wrócimy :)
        • ja.s.i.u Re: Ubezpieczenie 22.06.16, 13:26
          Nigdy żadne prywatne ubezpieczenie nie będzie ci potrzebne, o ile nie zamierzasz korzystać z ekstremalnych urlopów. Tylko pytanie - czy na urlop survivalowy znajdziesz ubezpieczenie w porównywarce.

W każdym innym przypadku ubezpieczenie prywatne jest jedynie wyciągnięciem od ciebie pieniędzy, bo z uwagi na przepisy unijne masz prawo do pełnego zakresu usług medycznych, dokładnie takiego, jak tubylcy.

Jeden problem - hiszpańska służba zdrowia nie należy do najlepszych, choć lepsza niż w Polsce, ale jak trzeba będzie zrobić operację woreczka, bo atak, to na EKUZ ci zrobią, a na prywatne ubezpieczenie niekoniecznie. Poza tym często prywatne ubezpieczenie polega na tym, że płacisz z własnej kieszeni (czasem bardzo dużo), a później po powrocie i przedstawieniu rachunku, prywatny ubezpieczyciel zwraca ci koszty, o ile zakwalifikuje je jako zgodne z warunkami ubezpieczenia.
          • anuusia_80 Re: Ubezpieczenie 22.06.16, 14:27
            ja korzystałam raz na lanzarote z prywatnego, zadzwoniłam na infolinie ubezpieczyciela i za nic nie płaciłam, przysłali mi lekarza do pokoju w hotelu. Kiedyś też z prywatnej polisy byłam hospitalizowana na Litwie, też nic nie płaciłam i był przejazd karetką... Teraz jak pisałam wyżej wyrabiam sobie EKUZ na wrzesień ale nie wiem, czy nie wykupic dla rodziny jeszcze czegoś dodatkowego, bo NFZ raczej mi nie przyśle lekarza do pokoju, jak dziecko będzie miało wysoką gorączkę ;)
        • anuusia_80 Re: Ubezpieczenie 22.06.16, 14:34
          dokładnie, ja wolę być jakoś dodatkowo ubezpieczona, bo jak pisałam, mam jakieś niebywałe szczęście do szpitali za granicą... :D kartę EKUZ wyrabiałam już wielokrotnie, ale ostatnio we Włoszech np nie miałam i liczyłam tylko na te prywatne. Na Lanzarote jak dzwoniłam do ubezpieczyciela to też się zapytali czy mam dodatkowo tę kartę... więc myślę, że warto w Hiszpanii ją mieć.
          • ja.s.i.u Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 22.06.16, 14:42
            Wejdź na forum o wyspach kanaryjskich, konkretnie tu: forum.gazeta.pl/forum/w,39880,161606360,161606360,EKUZ.html

I poczytaj, co pisze na ten temat bemeta - to prawie tubylec, który na wyspach mieszka już trochę i kieruje jednym z lepszych (może najlepszym) hoteli na Gran Canarii.

Absolutnie, oprócz EKUZ nic ci nie jest na Wyspach Kanaryjskich potrzebne. Inaczej twierdzą tylko spamerzy, którzy żyją z tzw. szeptanej reklamy na forach po pińdziesiunt groszy od posta.
            • anuusia_80 Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 22.06.16, 16:07
              oki raczej na kanary już sie nie wybiorę...., myślisz ze na Majorkę nie trzeba nic prywatnie dokupywać?
              • ja.s.i.u Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 22.06.16, 18:29
                a myślisz, że to inny kraj, nie Hiszpania? A poważnie, przecież tam właściwie tylko na EKUZ lekarze leczą, tyle że nie z NFZ, a Krankenkasse, ale procedury identyczne. Nie masz się czego obawiać, no chyba, że boisz się, jak lekarz z tobą po niemiecku rozmawia ;-)
              • Gość: Ada Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.16, 20:38
                Wszystko zależy od tego gdzie się jedzie. Jeśli będziesz blisko szpitala - nie ma problemu, wezwiesz karetkę z EKUZ, ale jeśli będziesz w jakiejś maleńkiej wiosce i coś Ci się stanie i natychmiast potrzebny będzie lekarz - trafisz najczęściej na prywatnego i wtedy bez prywatnego ubezpieczenia musisz za pomoc zapłacić. W małych kurortach zazwyczaj są tylko przychodnie prywatne.
                Mnie nigdy nic się nie działo, ale w ubiegłym roku ugryzła mnie osa, poważna reakcja uczuleniowa i musiałam szybko mieć pomoc, na szczęście miałam ubezpieczenie prywatne, bo wiedziałam, że jadę do wsi zabitej dechami, za nic nie płaciłam, choć są towarzystwa ubezpieczeniowe, które wizyt do 25-50 euro nie pokrywają.
                EKUZ nie pokrywa transportu medycznego do kraju, ani brrrr transportu zwłok, taka prawda. Człowiek nigdy nie wie co go spotka, zakłada, że nic na urlopie mu się nie stanie, ale bywa różnie.
                • ja.s.i.u Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 28.06.16, 16:31
                  Ada, a w jakim państwie "w maleńkich wioskach" mieszkają prywatni lekarze, którzy nie każą sobie płacić, honorując nieznane ubezpieczenie, a nie honorując powszechnej w całej unii karty EKUZ?

Nie poniosła cię fantazja czasami? Byłem w bardzo wielu miejscach w Hiszpanii, od Kanarów po Baleary i wszędzie jedynym potrzebnym dokumentem był EKUZ.

Z małym wyjątkiem. Pewna pani w Costa Calma potrzebowała lekarza. Był niemieckojęzyczny, ale ona nie miała EKUZ, tylko polisę wciśniętą jej w biurze podróży. Pani w recepcji powiedziała, że w takim razie 150 Euro, ona da rachunek, to ubezpieczyciel zwróci, bo oni nie będą się użerać z prywatnym zagranicznym ubezpieczycielem, a jeśli na EKUZ, to zwróciliby Hiszpanie, jak za tubylców. Oczywiście że za całe leczenie wówczas płaci się z własnej kieszeni, bo na podstawie rachunków zwrócą.

I jeszcze z La Palmy. Można było skorzystać z pomocy lekarza w hotelu. Za darmo (ale o EKUZ pytali), tyle że w określonych godzinach. Poza nimi pani w recepcji proponowała wezwanie taksówki, która dowoziła do lekarza za 6 Euro. Bo na Kanarach akurat taksówki są bardzo tanie (za to taksówkarz oczekuje, że rachunek zaokrąglisz ciut w górę, dasz mu napiwek).
                  • anuusia_80 Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 29.06.16, 10:02
                    no to ja miałam przypadek, że w marcu tego roku, lekarz przyszedł (anglojęzyczny - wezwany przez naszego prywatnego ubezpieczyciela) lekarz z przychodni, która była obok hotelu... I nic nie płaciliśmy, wizyta kontrolna też w cenie i ewentualnie leki przepisane przez lekarza. Wybadał dokładnie, włacznie ze zrobieniem testu moczu.... Panował jakis mega wirus, utrzymująca się wysoka gorączka. Wtedy EKUZ nie mieliśmy, ale na infolinii, jak dzwoniłam się pytali czy mamy ;)
                    • anuusia_80 Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 29.06.16, 10:04
                      też w Costa Calma... ale my kupiliśmy dodatkową polisę oprócz tej oferowanej przez BP. Jak zadzwoniłam do rezydenta, to w ogolę mi nie pomogła, kazała dzwonić do ubezpieczyciela.. wiec zadzwoniłam do swojego..
                      • anuusia_80 Re: Żadnych ubezpieczeń ci nie potrzeba! 29.06.16, 10:05
                        Costa Teguise nie costa calma :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka