Dodaj do ulubionych

Barcelona- czy to prawda

28.09.04, 18:34
Wybieram sie do B. w grudniu, na 5-10 dni,wyjazd niezorganizowany, 3 osoby.
Szperam po necie, robie male poszukiwania (bilety, miejsce do spania ) i
przy okazji wyszperalam nieco zdjec.
Czy Barcelona rzeczywiscie wyglada tak jak na tych zdjeciach ????????
www.tinlup.com/wien/barcelona/gotic.jpg

www.questier.com/Photos/200305_Spain/20030524_20_Spain_Barcelona_Barri_
Gotic.jpg

home2.pi.be/ren1911/barcelona/fotos/Placa%20del%20Rei%20Barri%
20gotic.jpg

www.edu.kitee.fi/~oaj/barcelona2000/2kapea_katu.jpg

www.telusplanet.net/public/sanjeevv/BarcelonaPictures.html

www.1stbarcelonahotels.com/travel/attractions/Barri_Gotic.htm

Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.karwiny.multicon.pl 28.09.04, 19:54
      Czy co jest prawda?

Mnie się tam niewiele podobało, delikatnie mówiąc (1 dzień wystarczył mi na
      zawsze), ale to pewnie kwestia gustu...

No bo ile godzin można podziwiać 1 fontannę, choćby była magiczna?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=2781188&a=6073192

bah7

• tremona Re: Barcelona- czy to prawda 28.09.04, 20:17
        Gość portalu: bah7 napisał(a):

> Czy co jest prawda?
        >
        > Mnie się tam niewiele podobało, delikatnie mówiąc (1 dzień wystarczył mi na
        > zawsze), ale to pewnie kwestia gustu...
        >
        > No bo ile godzin można podziwiać 1 fontannę, choćby była magiczna?

Fontanny ogladalam w Las Vegas, to wystarczy :)
        Chodzi mi raczej o nastroj i ogolne wrazenie jakie robi dane miejsce.
      • Gość: hispanola Re: Bah 7 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.04, 16:44
        współczuję ci bah7 jeśli tylko to widziałeś w Barcelonie-to szkoda było
        pieniędzy na wyjazd
        • Gość: bah7 Re: Hiszpania... IP: *.karwiny.multicon.pl 29.09.04, 20:18
          Dzięki za troskę, ale w/g mnie nie zmarnowałem kasy na objazd Hiszpanii...

Widziałem wiele naprawdę wspaniałych miejsc, miasteczek...

No cóż, w tym kontekście, to Barcelona okazała się niezbyt ciekawym, dużym,
          śmierdzącym miastem - zachwyciła mnie tylko grająca fontanna i "ławeczka" w
          Parku Guell...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14790152

bah7
          • www.kataloniablog.pl Re: Hiszpania... 07.05.13, 23:17
            Byłeś na zorganizowanej wycieczce czy na własną rękę? Mam wrażenie, że Cię przewodnik przeganiał z miejsca na miejsce, a do tego na zakupy u zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Bo nie chce mi się wierzyć, że jedno z najciekawszych miast na świecie nie zrobiło na kimś wrażenia.
            • Gość: Anka Skakanka Re: Hiszpania... IP: *.Red-83-54-250.dynamicIP.rima-tde.net 08.05.13, 20:52
              Allleee jaja! Wyszło Ci identyczne zdjęcie, jak w reportażu z WP.PL!
              turystyka.wp.pl/gid,11238620,title,barcelona--idealne-miasto-na-wiosenny-weekend,galeria_zdjecie.html
      • Gość: martaer Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.red-62-57-226.user.auna.net 05.11.04, 20:55
        tos w takim razie nie za wiele widziala,bo pewnie przyjechalas w nocy z
        wycieczka autokarowa z wybrzeza wlasnie na fontanny.
    • Gość: sabna Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.09.04, 23:54
      Dla mnie Barcelona to miasto jedno z piekniejszych architektonicznie na
      swiecie. Wspaniale budynki Gaudiego, które sa niepowtarzalne i potrafily snic
      mi sie po nocach. Jedyna w swoim rodzaju magiczna. Jade tam znow za 2 tygodnie.
    • aseretka Re: Barcelona- czy to prawda 29.09.04, 08:38
      Barcelona, jak chyba każde miast ma i ładne brzydkie miejsca. Barri Gotik może
      zachwycić architekturą alei zniechęcić brudnymi zaułkami ( aż strach w niektóre
      uliczki wejść ). Ramblas, jak dla mnie, zbyt zatłoczone. Architektura Gaudiego
      jednym wydaje się zachwycająca, innym dziwna. Mnie podobał się ogólny widok na
      miasto ze wzgórza Montjuic.
    • adams123 Re: Barcelona- czy to prawda 29.09.04, 08:44
      Właśnie tak wygląda i to jest właśnie piękne.
      Te "brudne zaułki" jak ktoś napisał włąśnie nadają charakteru.
      Ja bardzo lubie Barcelonę i naprawdę polecam poznac ją od środka.
      • expert-ise Co mnie sie tez to barszo podobalo w Barcelonie 29.09.04, 18:25
        adams123 napisał:

> Właśnie tak wygląda i to jest właśnie piękne.
        > Te "brudne zaułki" jak ktoś napisał włąśnie nadają charakteru.

Te brudne uliczki. Wychodzac z baru mozna sobie po prostu ulzyc w rogu w drodze
        do hotelu. Wystarczy w bialy dzien stanac gdzies w rogu budynku i juz.
        Bardzo mi sie tez podobalo jak kobiety zalatwiaja swe potrzeby fizjologiczne
        wprost na ulicy : panienka zatrzymala swego Seacika w bocznej uliczce ,
        otworzyla drzwi od strony kierowcy,zadarla sukienke i kucnela , a po chwili
        bylo juz krzyku . Zostala tylko plama ktora i tak zaraz rozdeptano. Fajne
        to,wygodne i naturalne, nigdzie tego nie widzialem a w niektorych miastach to w
        ogole za sikanie na ulicach wlepiaja mandaty, tez cos.
        Bardzo polecam Barcelone z tego wzgledu ;)
    • Gość: Yola Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 11:56
      Każde miasto ma takie miejsca, niekoniecznie uczęszczane przez
      turystów,zazwyczaj jak gdzies jestem to oprócz szlaku typowo turystecznego i
      tego co trzeba zobaczyć zapędzam się w zaułki, takie uliczki gdzie tylko
      mieszkańców można spotkać, wtedy dopeiro można atmosfere tego miejsca.Mnie się
      Barcelona bardzo podobała.
      • Gość: stokrotka Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.09.04, 12:48
        Jestem zdecydowana milosniczka tego miasta.Jak (narazie) zadne inne nie zrobilo
        na mnie tak duzego wrazenia jak wlasnie Barcelona.Przez 4 dni pobytu trafialismy
        calkiem przypadkiem na miejsca magiczne.Nigdy nie zapomne kolorow oraz
        atomosfery Barcelony. Polecam baaaardzo. Pozdrawiam
        • Gość: hispanola Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.04, 16:42
          Byłam już dwa razy w tym mieście.
          Mnie osobiście podoba się architektura Gaudiego ale nie można jej oglądać z
          okien autokaru lub na wycieczce z przewodnikiem -to zupełne nieporozumienie.
          Polecam wejść na dach budynku Casa Mila.Parc Guell też jest niesamowity-
          pomyśleś że facet tworzył takie cudeńka pod koniec 19- wieku.
          Warto nabyć jednodniowy bilet na metro,ale aby to zrobić trzeba nauczyć się
          odpowiedniego zwrotu po hiszpańsku-pan w kasie nie rozumiał innych języków.

Pewnie,że o gustach sie nie dyskutuje, ale streszczenie Barcelony "przecież nie
          można w kołko oglądać fontann" to dla mnie czysty ignorantyzm.

hispanofilka
        • expert-ise Co mnie sie tez to barszo podobalo w Barcelonie 29.09.04, 18:28

adams123 napisał:

> Właśnie tak wygląda i to jest właśnie piękne.
          > Te "brudne zaułki" jak ktoś napisał włąśnie nadają charakteru.

Te brudne uliczki. Wychodzac z baru mozna sobie po prostu ulzyc w rogu w drodze
          do hotelu. Wystarczy w bialy dzien stanac gdzies w rogu budynku i juz.
          Bardzo mi sie tez podobalo jak kobiety zalatwiaja swe potrzeby fizjologiczne
          wprost na ulicy : panienka zatrzymala swego Seacika w bocznej uliczce ,
          otworzyla drzwi od strony kierowcy,zadarla sukienke i kucnela , a po chwili
          bylo juz krzyku . Zostala tylko plama ktora i tak zaraz rozdeptano. Fajne
          to,wygodne i naturalne, nigdzie tego nie widzialem a w niektorych miastach to w
          ogole za sikanie na ulicach wlepiaja mandaty, tez cos.
          Bardzo polecam Barcelone z tego wzgledu ;)

• tremona Re: Co mnie sie tez to barszo podobalo w Barcelon 30.09.04, 11:26
            expert-ise napisał:

>
            > Bardzo mi sie tez podobalo jak kobiety zalatwiaja swe potrzeby fizjologiczne
            > wprost na ulicy : panienka zatrzymala swego Seacika w bocznej uliczce ,
            > otworzyla drzwi od strony kierowcy,zadarla sukienke i kucnela , a po chwili
            > bylo juz krzyku .

No nie, to musze chyba koniecznie zobaczyc :)
    • miriam_73 Re: Barcelona- czy to prawda 29.09.04, 18:43
      Każdy widzi, co chce. "Moja" Barcelona utrwalona na zdjęciach wygląda inaczej,
      także Barri Gotic (link na dole). Możesz zerknąć dla porównania. Fakt, jest to
      niesamowity labirynt uliczek, w tym różnych wąziutkich zaułków z wysoką
      zabudową.
      Ja proponuję - nie martw się na zapas - jeśli pojedziesz, sama ocenisz, czy
      jest to miasto godne zainteresowania czy nie.
      Pozdrawiam
      • tremona Re: Barcelona- czy to prawda 30.09.04, 11:25
        Dziekuje za link i zdjecia :)
      • Gość: martaer Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.red-62-57-226.user.auna.net 05.11.04, 21:05
        no bardzo aldne fotki,tam gdzie masz napisane PATIO to scislej jest patio de la
        casa L*Ardiaca.Fotki czadowne.
    • Gość: LULU Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 19:21
      Barcelona to miasto sprzecznosci,piekna architektura,cudowny ogrod
      Gaudiego,panorama Barcelony zatyka dech w piersi.Najsłynniejsza promenada
      Rambla zdecydowanie przereklamowana,nie radze zamawiac tam piwa ok 12 EURO,a
      juz nie radze wchodzic w zadne boczne uliczki-brud i smrod. W knajpkach kilku
      centymetrowa warstwa petow na posadzkach,tam mieszkaja sami imigranci
      kanalizacja fatalna bardzo ciezko jest znalezc przyzwoite WC
    • Gość: bomboniera Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.net.autocom.pl 07.10.04, 11:50
      otworzylam tylko jedno zdjecie i rozumiem, ze taka Barcelona nie jest do przyjecia... Coz. Bylam 2 razy.
      W srodku sezonu i po - w grudniu; milej jest latem; brudnawo jest we wszystkich wiekszych
      aglomeracjach, ale Barcelona ma mnostwo pieknych miejsc; osobiscie polecalabym jegnak cieplejsz?
      pore - kiedy kursuj? wygodne i niegrogie wycieczkowe autobusy i mozna zobaczyc cudny park
      Gaudiego. Ale jesli termin juz ustalony, to nie ma sie co przerazac takimi widoczkami
    • Gość: witka Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.10.04, 14:50
      Barcelona jest super, parki rzezbami Gaudiego, Sagrada Familia, muzea Picassa i
      Miro, przepiekne kamienice i fajna atmosfera. Mi sie podobalo i zdecydowanie
      polecam.
    • Gość: Kir Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 11:59
      Mnie się Barcelona nie podoba. A to dlatego:
      - jest za duża, nie ma nastroju i za dużo tam turystów. Owszem stara częśc Bari
      Gothic jest wartsa obejrzenia jednak to samo moża znaleźć w wielu innych
      miastach, znacznie ciekawsza i nastrojowa jest starówka w pobliskiej Taragorze.

- mnie się wypuski Gaudiego nie podobają i już. S. Familija robi na mnie
      wrażenie przereklamowanego pierwowzoru gargamelizmu. Gaudiego mogę cenić za
      odwagę w proponowaniu nowych wzorców ale mnie one nie odpowiadają. Podobały mi
      się tylko rzeźby kubistyczne na zachodniej elewacji - jeszcze takich nie
      widziałem.

- Czystość - byłem już trochę po zezonie, akurat odbywał sie jakiś kongres
      kulturalny, wszędzie pełno ludzi, sporo śmieci które służby z trudem na bieżąco
      sprzątały, najgorszy był jednak zapach moczu w zaułkach. no i jakiś gościu
      który korzystając z tego że byliśmy w takim zaułku i robiliśmy zdjęcia
      wieczorem o mało nie podtopił nas swoim moczem

-Komunikacja - jeżeli ktoś chce zobaczyć co znaczy parkować rozpaczliwie to
      powinien do Barcelony pojechać. To jest komunikacyjny koszmar. Do miasta się co
      prawda świetnie wjeżdza od strony Girony autostradą ale spróbujcie przejechać
      dalej niż do S.Familja. Teraz już wiem ze trzeba się pchać na Diagonal ale
      próbowałem przejechać Grand Via - i trwało to 2 godziny + 1.5h z portu do
      wyjazdu z agromeracji. Dla niewtajemniczonych - na dużych ulicach postanowiono
      ograniczyć ruch w ten sposób że na środku drogi gdzie najczęściej są tory
      tramwajowe zrobiono alejki dla pieszych i rowerzystów tak ok 10 metrowej
      szerokości (na których prawie nikt nie jeździ) a dla samochodów po obu stronach
      zostawiono po 2 pasy w każdą stronę i to pasy szerokosci ok 2.2m a jeden z tych
      pasów teoretyczie jest wydzielony dla taksówek i autobusów. Teoretycznie bo
      wszyscy to wydzielenie olewają. A jeden samochód na awaryjnych potrafi
      sparaliżować ćwierć miasta.

- głośno, wielkie ilosci ludzi, głośno w knajpach

Na koniec co jest ładne: ciekawa secesyjna zabudowa inne niż ta we Wiedniu,
      Rijece, Wrocławiu i dziesiątkach maist w Europie. Ktoś kto lubi architekturę z
      przełomu XIX i XX wieku będzie zachwycony. Dobre knajpy i dobre w nich
      jedzenie, gorzej że trochę droga a obsługa albo sobie nie radzi albo olewa.
      Bardzo miła Policja - przynajmniej dla obcokrajowca który trafił do tego
      komunikacyjnego piekła.
      • wari Re: Barcelona- czy to prawda 18.10.04, 02:44
        Polecam gorąco Barcelonę i do pobliskiej Terragony też warto się wybrać. Moim
        zdaniem B. to najpiękniejsze miasto Hiszpanii. Byłem chyba z 5 razy. Jak każde
        duże miasto ma swoje wady, ale też wiele zalet. Warto uważać na kieszonkowców,
        bo niestety dużo (widziałem ich "w akcji" w tym roku). Zdecydowanie warto zejść
        z głównych ścieżek po których poruszają się turyści, aby poczuć prawdziwą
        Katalonię. Na mniej niż tydzień nie opłaca się się przyjeżdżać, a fontanny o
        których tu pisano nie widziałem i nie żałuję, fontanny są wszędzie na świecie.
        Jeśli ktoś nie widział w B. nic poza fontannami to współczuję.
        • liloom Re: Barcelona- czy to prawda 19.10.04, 02:38
          Jak juz wspominalam w innym watku o Barcelonie uwazam ja za jedno z ciekawszych
          miast, ktore widzialam - warte obejrzenia, i do obejrzenia jest duzo.
          Dolaczam link ktory mam nadzieje, ze zadziala...

www.hiszpania-online.com/przewodnik/katalonia/barcelona/?plik=zabytki.html

Warto przejsc sie Rambla i poczuc jej radosna atmosfere - czy widzieliscie te
          wszystkie stoiska z wlasciwie wszystkim o czym mozna tylko pomyslec?
          Bardzo podobaly mi sie waskie uliczki z atmosfera calkiem inna niz w innych
          znanych mi miastach - czy podnosiliscie glowe do gory zeby oberzec te wszystkie
          przepiekne balkony?
          Gaudi gargamelowy? Na tym wlasnie polega innowacja, pomysl, idea. A moze by tak
          sie zachwycic czyjas fantazja, umyslem, umiejetnoscia wymyslenia czegos
          nowego...
          To miasto ma po prostu artystycznego ducha i to mi sie tak strasznie podobalo.
          Drogie piwo? W Hiszpanii pija sie wino, moze trzeba wziac to pod uwage...
          A widok z gory Parku Güell - warto rozlozyc mape i zobaczyc co jest gdzie...
          Warto tez wykupic bilet objazdowy auobusem i zobaczyc jak rozne jest miasto w
          roznych dzielnicach i jak ciekawa jest architektura.
          Chcialam tez dodac, ze ani z wjazdem ani parkowaniem (mnostwo parkingow w
          centrum) ani z wyjazdem z miasta nie mialam wogole klopotow. Jak ma sie plan
          miasta to wystarczy kierowac sie na Diagonal, ktora prowadzi do autostrady.
          Fontanny byly dla mnie tylko zrodlem mokrego bo bylam w sierpniu;)

wari napisał:

> Polecam gorąco Barcelonę i do pobliskiej Terragony też warto się wybrać. Moim
          > zdaniem B. to najpiękniejsze miasto Hiszpanii. Byłem chyba z 5 razy. Jak
          każde
          > duże miasto ma swoje wady, ale też wiele zalet. Warto uważać na
          kieszonkowców,
          > bo niestety dużo (widziałem ich "w akcji" w tym roku). Zdecydowanie warto
          zejść
          >
          > z głównych ścieżek po których poruszają się turyści, aby poczuć prawdziwą
          > Katalonię. Na mniej niż tydzień nie opłaca się się przyjeżdżać, a fontanny o
          > których tu pisano nie widziałem i nie żałuję, fontanny są wszędzie na
          świecie.
          > Jeśli ktoś nie widział w B. nic poza fontannami to współczuję.
          • Gość: Iwona Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 11:17
            Zgadzam się z tym co napisał(-a) liloom.Barcelona ma swój specyficzny klimat.I
            jak Każde miasto na świecie ma swoje złe strony.We Wrocławiu np.też są miejsca
            i uliczki gdzie lepiej nie pojawiać się po zmroku ale i w dzień.Kwestia
            gustu.Byłam w Barcelonie 3 razy.Każdy pobyt był kilkudniowy i za każdym razem
            odkrywaliśmy w tym mieście coś innego.Widzieliśmy miejsca brzydkie,biedę i
            bogactwo.Mnie osobiście ( i mojej rodzinie)klimat południowy jaki panuje między
            innymi w Barcie bardzo odpowiada.Jeżeli chodzi o ruch na drodze to proponuję
            spróbować przejechać się przez ww Wrocław.W Barcie trzeba zostawić samochód na
            parkingu i poruszać się komunikacją miejską.Mniej stresu a zobaczy się
            więcej.Mimo wszystko warto tam pojechać.Polecam.
            • Gość: aaaaaaaaaaa Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.chomiczowka.waw.pl 02.02.05, 21:29
              Barcelona jest najpiekniejszym miastem w jakim dotad bylam (a bylam w wielu)
              wracalkam tam juz 3krotnie i w te wakacje wracam ponownie. Czuje sie tam
              cudownie, znam miasto dosc dobrze, uwielbiam poznawac nowe zaulki, uliczki...

Barcelona brudna? Tak, a pewnie Polska jest bardzo czysta...
              • Gość: Grażka Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.mech.pg.gda.pl 03.02.05, 08:33
                Re: Hiszpania...
                Autor: Gość: bah7

-----------------------------
              • Gość: benitzes Re: Barcelona- czy to prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 22:01
                Barcelona jest piękna, jak dla mnie. Są gusta i guściki, ot co.
    • ksenia13 gdzie spalas? 16.02.05, 07:59
      Ja tez sie wybieram do Hiszpani w wakacje. Zamierzam zaczac od B. Masz namiary
      na jakis tani nocleg? A jak dalsza trasa?
      • ima55 podrzućcie parę wskazówek 17.02.05, 09:37
        Ja, tak jak ksenia13 myślę o podrózy do Hiszpanii a szczególnie interesuje mnie
        właśnie Barcelona, Madryt też. Może Ci, co tam byli, mogliby coś podpowiedzieć o
        niedrogich noclegach.
        • maarcin1982 Re: podrzućcie parę wskazówek 09.05.13, 13:27
          Polecam ściągnąć aplikację n telefon TcTrips. Od niedawna jest polska wersja Wersją z Barcelony kosztuje chyba 3,50 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka