Dodaj do ulubionych

Barcelona 2017

28.11.16, 14:39
Witam wszystkich,
po serii all i innych organizowanych przez BP postanowiłem zorganizować coś sam :) padło na Barcelonę, i mam parę pytań do znawców i doświadczonych organizatorów

- czy jest szansa na hotel w samej Barcelonie za ok 1000 zł/osoba za 7 do 10 dni
- jak wygląda własnie komunikacja bo może lepiej dojechać z 30 -40 min a mieć lepszy hotel w okolicach Barcelony?
- jak wygląda transport publiczny z/na lotnisko do Barcelony i okolic(również w godzinach wieczornych i nocnych) ?myślę że jest OK bo Barcelona mała nie jest no ale
- może i tandetne pytanie ale 7-10 dni, 2 osoby dorosłe i dziecko lat 10 jak zaplanować sobie budżet? zastanawiamy się nad wyżywieniem w hotelu (HB, lub same śniadania) lub całkowite żywienie się na mieście. Chcemy zobaczyć trochę w Barcelonie i okolicy. Transport publiczny lub auto wynajęte

dzięki z góry za pomoc dziękując za odpowiedzi "w google poszukaj" :) wiem jak się nim posługiwać i zamierzam tez skorzystać chce po prostu sprawdzonych rad :)
Obserwuj wątek
    • radekk10 Re: Barcelona 2017 28.11.16, 14:40
      aha podróż samolotem, lipiec 2017 :)
    • mysimpleworld Re: Barcelona 2017 28.11.16, 21:28
      Powiem Ci tak...
      Barcelona jest bardzo droga. Bardziej niż Ci się wydaje :/
      Hotel spokojnie znajdziesz w tej cenie - wychodzi ok. 3 tys./pobyt. Szukałeś już czegoś, np. na bookingu?
      Na którym lotnisku lądujecie?
      Czy wybierzecie hotel w centrum, czy na obrzeżach to już zależy od Was - dojazd do centrum metrem zajmie chwilę, ale z drugiej strony przyda się wi-fi lub internet w telefonie (żeby sprawdzić kierunki jazdy metra). Jeśli w centrum, to liczcie się ze sporym hałasem (który nam nie przeszkadzał), ale też z możliwością wieczornych spacerów i wędrówek po mieście ;)
      W Barcelonie lwią część budżetu "pożerają" wejściówki - prawie wszędzie ok. 20 euro/os.
      Więc w zaplanowaniu budżetu zapewne pomoże rozeznanie co chcecie zobaczyć. Obiad to ok. 10-15 euro/os, tapasy, piwa, wina itp. to już zależy od Was. Myślę, że na 3 os. powinniście mieć ok. 60 euro/dzień, biorąc pod uwagę, że o śniadania lub kolacje zadbacie sami. Marketów pod dostatkiem ;) drożej niż u nas, ale idzie kupić dobre owoce, niezłe pieczywo i trochę lokalnych przysmaków np. w Lidlu czy Mercadonie.
      • radekk10 Re: Barcelona 2017 29.11.16, 09:29
        dzięki, nie mamy jeszcze sprecyzowanego lotniska :) chcemy lecieć z Berlina bo mamy najbliżej.
        dzięki za info
        • mysimpleworld Re: Barcelona 2017 29.11.16, 14:07
          Jeśli lecicie z Berlina, a nie rozważacie pobytu na wybrzeżu, to nie pchajcie się do Girony. Z Berlina na El-Prat lata Ryanair i EasyJet. A z lotniska do centrum dojedziecie pociągiem i potem metrem. Bilet T-10 na 10 przejazdów za 9 euro z czymś ;)
      • mocno.zdziwiona Re: Barcelona 2017 29.11.16, 11:52
        Barcelona jest droga, ale w sumie najdroższe są noclegi. Nie jestem zwolenniczką wchodzenia do każdego płatnego muzeum, tylko dlatego, że Gaudi spędził w danym miejscu godzinę i posłużyło mu do medytacji.
        Budżet na noclegi macie znośny, choć wcale nie powalający. Około 750 euro na 7-10 nocy, daje możliwość zarezerwowania hotelu Ibis w centrum. Choć zważywszy na fakt, że czasu jest sporo, warto przeglądać booking.
        Co do wyżywienia, to jeśli będziecie spać w hotelu dobrze mieć śniadania. Obiady na mieście, kolacje raczej też, chyba że dziecko nie wytrzyma za długo na mieście i trzeba je położyć wcześnie spać, wtedy kolacje w hotelu są nie od rzeczy. Ewentualnie opcją może być apartament z dostępem do kuchni.
        Myślę, że zdecydowanie lepszy będzie hotel w centrum, bo w lipcu jest gorąco i łażenie męczy. Więc po paru godzinach przyjemnie wrócić do hotelu, wziąć prysznic, odpocząć, przespać się. A jeśli hotel będzie daleko, to się nie chce.
        W ogóle się zastanawiam czy wytrzymacie 7-10 dni w mieście, w upale, w środku lata, w dodatku z dzieckiem. Może pobyć w samej Barcelonie 3-4 dni, a następnie przenieść się gdzieś na wybrzeże? Bo umówmy się, polegać na tym, że Barcelona ma plażę, to tak nie bardzo. Bo ani tam czysto ani ładnie, a i od kieszonkowców się roi.
        • radekk10 Re: Barcelona 2017 29.11.16, 13:09
          co do dziecka to spokojnie, jest zaprawione w bojach :)
          dzięki za informacje!
          • jorn Re: Barcelona 2017 29.11.16, 14:11
            Szukałem jednoosobowego pokoju w Barcelonie na weekend pod koniec października. Najtańsze, co znalazłem w zadawalającym standardzie (zależało mi na pokoju z łazienką), kosztowało 40 EUR za noc. Dojazd pociągiem z lotniska El Prat do dworca Barcelona Sants (stamtąd do centrum można dojechać np. metrem) zajmuje 19 minut i kosztuje 4,10 EUR. Alternatywą są autobusy i metro.
        • mysimpleworld Re: Barcelona 2017 29.11.16, 13:58
          Zgodzę się z Tobą.
          Plaża w Barcelonie nie należy do najlepszych do wypoczynku. Ot pójść na godzinę, pomoczyć się i tyle. No i ci kieszonkowcy... może nawet nie tyle kieszonkowcy co złodzieje. Oczy dookoła głowy, lub iść na plażę tylko z ręcznikiem ;)

Nie chodziło mi o zwiedzanie samych muzeów - ale chociażby wstępy do casa battlo czy casa mila to 21 eur/os. Camp nou, aquarium - to samo. Sagrada to ok. 15 euro z wjazdem na wieżę. No a jechać taki kawał i wszystko oglądać z zewnątrz, bo drogo, to też lipa...
          • mocno.zdziwiona Re: Barcelona 2017 29.11.16, 14:45
            Jasne, są miejsca gdzie wejść warto. Choć ja raczej casa batllo bym sobie odpuściła. Z tych 2 casa milo wg mnie ciekawsza. Stadion też bym odpuściła, za to wolałabym muzeum historii naturalnej albo kupić bilety na koncert do palau de la musica. Ale wiadomo, kwestia upodobań.
            • radekk10 Re: Barcelona 2017 29.11.16, 16:41
              No stadion jest glowna atrakcja ;) chlopak ma lat 9
    • Gość: halszka Re: Barcelona 2017 IP: *.121.66.236.dyn.user.ono.com 30.11.16, 18:03
      Cześć, jeśli zależy Ci na skromnym noclegu, ale z dostępem do kuchni i metrem o dwa kroki, to polecam Ci Melon District Marina. Pokoje są niezbyt duże, ale za to dostęp do kuchni na każdym piętrze, nawet półka w lodówce, do której możesz założyć własną mala kłódkę. Ja przeznaczyłabym więcej kasy na zwiedzanie, tapasy, a na nocleg mniej.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka