Dodaj do ulubionych

hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie temp?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 09:59
chce jechac pojezdzic po chiszpanii przez min 2 tyg, nie bylam nigdy, czy
wyjazd po 10 wrzesnia na min 2 tyg jest ok?jakie sa wtedy temperatury? druga
opcje mam przelom lipca/sierpnia ale wtedy bedzie max gorąco.przoszę o opinie
Obserwuj wątek
    • llora Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 27.04.05, 18:14
      nie wiem w którą częśc hiszpanii jedziesz ale ja byłam na costa brawa 3 lata
      temu w lipcu i przez 6 dni pogoda była kiepska i za ciepło nie było(tak na
      spodnie 3/4 i bluze)

Spodziewam sie że we wrześniu może sie zdarzyć jeszcze gorzej(jak będziesz
      miała pecha:()
      • aseretka Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 28.04.05, 08:08
        Myślę, że nie bedzie tak źle, jak przewiduje Ilora, chociaz zawsze pogoda może
        spłatać figla. Byłam w Hiszpanii trzy razy we wrzesniu i było bardzo ciepło.
        Nawet wieczorami.
        • vojager29 Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 28.04.05, 08:59
          nie bylem w Hiszpanii we wrzesniu ale obserwuje co rocznie wyscig kolarski
          Vouleta, ktory wlasnie odbywa sie we wrzesniu i jest tam zawsze goraco
          mysle, ze nie musisz miec zadnych oporow, pogoda w Hiszpani do konca
          pazdziernika jest urlopowa
          • llora Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 28.04.05, 21:45
            a w jakim regionie odbywa sie ten wyścig?
            Chyba nie na costa brawa bo tam w pażdzierniku gorąco nie jest może być nawet
            chłodno jak by ktoś miał pecha.

To że widzisz słońce w telewizorze nie znaczy że jest upalnie.
            • joven25 Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 28.04.05, 22:19
              Byłam w tamtym roku na Costa Brava we wrześniu- chyba poleciałam ok.10 i było
              naprawdę super i bardzo gorąco!!polecam
            • vojager29 Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 29.04.05, 08:16
              llora napisała:

> a w jakim regionie odbywa sie ten wyścig?
              > Chyba nie na costa brawa bo tam w pażdzierniku gorąco nie jest może być nawet
              > chłodno jak by ktoś miał pecha.
              >
              >
              > To że widzisz słońce w telewizorze nie znaczy że jest upalnie.

po pierwsze, czytaj uwaznie, wyscig odbywa sie we WRZESNIU
              po drugie, moglas poprawic pisownie na Vuelta
              po trzecie, przed startem zawsze sa podawane temperatury i prognosa pogody
              po czwarte, mozna o tym wyczytac na ich stronach internetowych, sa bardzo
              dokladne informacje

jednym slowem nie trzeba koniecznie byc, zeby wiedziec

pozdrawiam

• llora Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 29.04.05, 12:31
                nadal pytam w jakim regionie odbywa sie ten wyścig?

Jestem przekonana że również we WRZESNIU tam akurat gorąco nie jest.
                Ale może być ciepło jak szczęście dopisze.

A swoją drogą dziwne że zawsze jest słońce.Ja byłam w Blanes w tym roku również
                z tym że w sierpniu.Było wprawdzie bardzo ciepło ale z 2 dni zupełnie
                pochmurnie.

Jestem więc całkiem przekonana że osoba która wybiera sie do hiszpani we
                Wrześniu nie może spodziewać sie na 100% idealnej pogody akurat w tym zakątku
                (na południu zapewne faktycznie jest upalnie)
                • aseretka Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 29.04.05, 14:14
                  Ilora, nie siej paniki...:)Na Costa Brava wrzesień jest ciepły. Chyba, że
                  temperatura 25-30 to dla ciebie chłody. Byłam trzykrotnie w tym rejonie we
                  wrześniu i nie zamarzłam. Oczywiście może się zdarzyć i chłodniejszy dzień, bo
                  pogoda lubi płatać figle. Przed 7 września w ubiegłym roku, zanim
                  przyjechaliśmy na camping w Platja d`Aro, było deszczowo i nawet jak mówili
                  przebywajacy tam od kilku dni Polacy, chłodno. Ale od następnego dnia, aż do
                  końca maszego dziesieciodniowego pobytu skwar był ogromny. A i w nocy też było
                  ciepło.
                • Gość: Aza Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 29.04.05, 17:44
                  Witam,
                  Jak sama nazwa wskazuje to wyscig dookola Hiszpanii, wiec odwiedza wiekszosc
                  zakatkow - ze szczegolnym uwzglednieniem Pirenejów (czyli najzimniejszej czesci
                  kraju.
                  Rowniez nie podzielam (podobnie jak aseretka) Twojego przekonania, ze "tam we
                  wrzesniu nie jest goraco". Swego czasu zadalem pytanie troche na polnoc od
                  costa brava, czy wrzesien jest dobrym miesiacem na kapiele i plazowanie (w
                  kontekscia, czy aby nie za zimno) - patrzono na mnie jak na kosmite....
                  NIGDZIE nie jest zawsze slonecznie, ale odradzanie wyjazdu do katalonii z
                  powodu zlej pogody we wrzesniu to spora przesada...
                  Pisze na podstawie wlasnych wieloletnich doswiadczen z tej czesci europy, w tym
                  roku tez tam jade...na przelomie sierpnia i wrzesnia...
                  Pozdrawiam
                  Aza
                  • llora Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 29.04.05, 21:46
                    nie odradzam-pisze że nie musi być ciepło-nie lubie nadinterpretacji.

jak ja byłam w lipcu za pierwszym razem to noce były tragicznie zimne!!!
                    Co prawda spałam w namiocie ale miałam koc,kołdre a nie mogłam wytrzymać.
                    spałam w spodniach(!!!!!)takich normalnych-jeansach.Brrr...
                    W żadnym kraju nie było tak zimno-nawet w namiocie.
                    • vojager29 Re: halo llora 30.04.05, 08:24
                      llora 29.04.2005 12:31 + odpowiedz

nadal pytam w jakim regionie odbywa sie ten wyścig?

odpowiedź na pytanie udzieliła ci Aza, można nie interesować się kolarstwem ale
                      znając Hiszpanię i bywając tam, nie sposób nie słyszeć o Tour Vuelta, przez 3
                      tygodnie września żyje nim cała Hiszpania

odnośnie pogody, pewnie słyszałaś, że w Finlandii czy Norwegii bywają upały po
                      30'C, aura potrafi płatać figle

pozdrawiam

• llora Re: halo llora 30.04.05, 13:52
                        nie znam Hiszpani-znam tylko bardzo dobrze Costa Brava.
                        Jeżeli 2 razy w Hiszpani pogoda wcale nie była rewelacyjna(w lipcu i w sierpniu)
                        to znaczy że pogoda często płata tam figla:(
                        wszędzie mam zawsze dobrą pogode(nawet nad bałtykiem)
                        Rodzina mówi nawet że przywoże im słońce.Ciekawe czemu nie do Hiszpanii:)

We wrześniu nie byłam nigdy w Hiszpani a jak widze w telewizji cokolwiek na
                        temat kolarstwa to przełączam program.Nie moge patrzeć na facetów w getrach;)
                        tour vuelta totalnie nic(!!!)mi nie mówi naprawde.Nigdy nawet tej nazwy nie
                        słyszałam

• vojager29 Re: halo llora 30.04.05, 16:20
                          tu możesz zawsze poczytać o aktualnej pogodzie w Catalonii
                          www.gencat.net/turistex_nou/temps/dinamic/Alemany/home.htm
                          bez konieczności bywania tam
                    • aseretka Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 09.05.05, 14:19
                      > Co prawda spałam w namiocie ale miałam koc,kołdre a nie mogłam wytrzymać.
                      > spałam w spodniach(!!!!!)takich normalnych-jeansach.Brrr...
                      > W żadnym kraju nie było tak zimno-nawet w namiocie.

Ja też bym nie wytrzymałam śpiąc w jeansach. Brrr...

• llora Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 09.05.05, 15:13
                        Czy Ty udajesz ...... czy taka jesteś?

Warto nauczyć sie czytania ze zrozumieniem...

Coż ja nie mam żadnych schorzeń,hmm... intymnych i w spodniach było mi całkiem
                        wygodnie...
                        ale niestety baaardzo zimno...w tej zawsze upalnej(nawet we wrześniu
                        podobno ...-Hiszpanii)
    • rav_rav Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 04.05.05, 14:16
      imho wyjazd w II połowie wrzesnia to doskonaly pomysl. pogoda powinna byc
      przyjemna. a dodatkowo stosunkowo malo turystow.

bylem w ubieglym roku w tym okresie w andaluzji. bylo bardzo cieplo. w
      granadzie mialem okazje ogladac finisz jednego z etapow vuelta a espana
      (www.lavuelta.com/). temperatura na ulicznych termometrach pokazywala
      wowczas 35 stopni. kilka dni pozniej w sevilli bylo 38. przez prawie 3 tygodnie
      trafily mi sie dwa pochmurne dni. w conil (niedaleko kadyksu). mimo to bylo
      cieplo.

oczywiscie, nie znaczy to, ze w tym roku bedzie tak samo. np. wedlug
      weather.com najwyzsza srednia temperatura we wrzesniu w madrycie wynosi 28
      stopni C, ale najnizsza - 13. Z kolei w Barcelonie najwyzsza - 26, najnizsza -
      17. roznie bywa :-)

mysle, ze swobodnie mozesz jednak zalozyc, ze II polowa wrzesnia na poludniu
      hiszpanii jest ciepla lub bardzo ciepla.
      • Gość: MAJA Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:55
        Byłam w ubiegłym roku na Costa Brawa na ostatnim turnusie tj. od 20 września do
        4 października. Pogoda w dzień była upalna, ale ranki i wieczory chłodne ale
        nie zimne tzn.bluzka z długim rękawem i długie spodnie. Turnus przed nami mówił
        nam, ze nawet od czasu do czasu im popadało ale krótko. Wybraliśmy się
        prywatnie do Barcelony na pokaz tańczących fontan, skwar był niemiłosierny. Ale
        pogoda zmienną jest i to nie znaczy, że w tym roku też będzie upał na przełomie
        września i października. Rezydentka nam powiedziała, że tak pięknej pogody o
        tej porze roku dawno w Hiszpanii nie było. Nam sie udało, plaże prawie puste
        żadnego tłoku. Aha byłam w Malgrat de Mar. Jeżeli macie pytanka to pytajcie.
        Udanych i pełnych słońca wakacji. Pozdrawiam.
    • Gość: Moni Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t IP: 80.102.45.* 18.05.05, 16:15
      Hej!
      Tak sobie czytam i czytam WAsze wypowiedzi i zastanawiam sie..kazdy ma inne
      doswiadczenia, to logiczne. Ja mieszkam na stale w Hiszpanii i uwazam, ze
      wrzesien jest idealna pora roku dla Polaka nie szukajacego upalow na odbycie
      wczasow w Españii.
      Fakt, ze lipiec i sierpien to baardzo gorace miesiace na ogol w calej
      Hiszpanii. Oczywiscie w niektorych regionach bardziej, niz w innych, ale zalezy
      gdzie dokladnie chcesz jechac. Sluze pomoca w sprawie pogody jak i innych
      kwestii, w miare mozliwosci!
      Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wakacji wszystkim, ktorzy przybywaja do
      Hiszpanii, warto.

Moni
      • murcia5 Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t 19.05.05, 08:10
        ludzie z europy polnocnej, przebywaja cala zime w Hiszpanii, Costa del Sol ze
        wzgledu na cieply klimat
        w styczniu bywa tam 20´C a tu ktos twierdzi, ze wrzesien to za zimny miesiac na
        urlop ale fakt, pogoda plata czasami figle i moze troche popadac a moze byc
        nawet i chlodno, chyba w tym roku spadl snieg w Madrycie !!!
        • Gość: gosela Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:38
          Jest różnica pomiędzy costa brava (wspomnianym wcześniej), a costa del sol.
          • murcia5 Re: dla przypomnienia ......... 20.05.05, 07:13
            Gość: nina 27.04.2005 09:59 + odpowiedz

chce jechac pojezdzic po chiszpanii przez min 2 tyg, nie bylam nigdy, czy
            wyjazd po 10 wrzesnia na min 2 tyg jest ok?jakie sa wtedy temperatury? druga
            opcje mam przelom lipca/sierpnia ale wtedy bedzie max gorąco.przoszę o opinie

tu nie ma mowy o Costa Brawa droga goselo !!!

• Gość: gosela Re: dla przypomnienia ......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:38
              Napisałaś "w styczniu bywa tam 20´C a tu ktos twierdzi, ze wrzesien to za zimny
              miesiac", osoba, która odwołuje się do września pisze o costa brava (swoją
              drogą podzielam jej zdanie):"ja byłam na costa brawa 3 lata temu w lipcu i
              przez 6 dni pogoda była kiepska i za ciepło nie było. Spodziewam sie że we
              wrześniu może sie zdarzyć jeszcze gorzej"

Skoro osoba rozpoczynająca nie sprecyzowała, gdzie jedzie dokładnie (oprócz
              tego, że do Hiszpanii przez "Ch") to każdy pisze swoje doświadczenia - ktoś o
              costa brava, Ty o costa del sol - sama przyznasz, że są to zupełnie dwa inne
              miejsca i zupełnie różne pod względem temperatur, więc bez sensu jest Twoje "a
              tu ktos twierdzi, ze wrzesien to za zimny miesiac" - ja poprzednio odwoływałam
              się do tego sformułowania, a Ty przywołujesz pierwszą wypowiedź (????).
              • dzenifer Re: dla przypomnienia ......... 20.05.05, 20:12
                Oczywiscie, ze pogoda na poludniu i polnocy to calkiem rozne tematy. mieszkam
                na costa del sol i wszystkim odradzam przyjazd tutaj w lipcu i sierpniu gdyz
                jest tu po prostu nie do wytrzymania. temperatury sa okropne. teraz tutaj jest
                ponad 20º dochodzi 30º a w madrycie pada snieg (nie w miescie, ale w gorach).
                jesli planujesz wyjazd do andaluzji to polecam wlasnie wrzesien. pozdrawiam
                • murcia5 Re: dla przypomnienia ......... 23.05.05, 08:58
                  > Skoro osoba rozpoczynająca nie sprecyzowała, gdzie jedzie dokładnie (oprócz
                  > tego, że do Hiszpanii przez "Ch") to każdy pisze swoje doświadczenia

moze masz i racje, nie warto tematu przeciagac, dopowiem tylko, iz
                  twierdzenia "o zimnie" w odniesieniu do Hiszpani jest chyba nieporozumieniem
    • Gość: megisa1 Re: hiszpania-po 10 wrzesnia-nie za pozno?jakie t IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 22:45
      Byliśmy 2 razy w terminie koniec sierpnia/początek września. Wrzesień był
      kiepski, raczej chłodne wieczory,w Barcelonie nie było fontann,portaventurę już
      powoli zamykają,mało turystów bo już prawie po sezonie i pewnie to zależy od
      miejsca ale po sieście juz mało kto wracał do pracy i zakupy faktyczie można
      było robić raczej tylko w markecie. Osobiście sądzę że to zbyt późno na urlop
      2tyg! w hiszpanii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka