Dodaj do ulubionych

Costa del Sol - hotel Marbella Playa

IP: 62.29.137.* 11.07.05, 14:45
Czy ktos tam był i mógłby podzielić się opinią?
Czy to dobry wybór na urlop z małym 1,5 rocznym dzieckiem?
Czy jedzenie w hotelu jest smaczne (wybraliśmy opcje z 2 posiłkami)? Czy
lepiej mieszkać w bungalowie czy w hotelu? Czy jest tam cicho i spokojnie?
Wyjazd planujemy na przełomie września i października. Jaka jest tam o tej
porze temperatura?

Będę wdzięczna za każdą opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: witold17 Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 23:46
      Byłem tam 2 lata temu. Ja nie miałem wtedy możliwości wyboru między hotelem i
      bungalowem- miało być albo-albo. Pani w biurze podróży zastrzegła w centrali
      Neckermana, że wolę hotel, ale to nie wyszło. Dostałem bungalow, ale okazało
      się, że tak jest znacznie lepiej. Bungalowy są parterowe, położone w ogrodzie,
      niedaleko od hotelu i restauracji. Spełniają standard 4****, a mają jedną
      istotną przewagę nad hotelem- jest tam ciszej i spokojniej. Przy hotelu nad
      basenem grała muzyka, a życie rozrywkowe w Hiszpanii zaczyna się bardzo późno.
      Mieszkając w bungalowie miałem wybór: impreza albo spanie (co było istotne,
      jeżeli następnego dnia jechałem na wycieczkę i zbiórka była o 6 rano). Tak więc-
      zwłaszcza z dzieckiem- zdecydowanie radzę bungalow (jeśli 4****, bo może są i
      inne).
      Jedzenie było bardzo dobre, urozmaicone, duży wybór (też mieliśmy 2 posiłki).
      Bardzo dobra obsługa, odnosiłem nawet wrażenie, że kelnerów jest za dużo, pusty
      talerz znikał błyskawicznie. Za napoje płacisz kartą wydawaną przy
      zameldowaniu.
      Hotel jest tuż przy plaży, dobry basen, mały brodzik z jacuzzi, płytkie miejsce
      poza basenem do chlapania dla małych dzieci. Leżaki przy basenie bezpłatne,
      ręczniki na leżak też, wymieniane na każde żądanie. Leżaki na plaży płatne, ale
      można siedzieć na basenie, przejść przez bramkę i kąpać się w morzu- my tak
      robiliśmy. Plaża piaszczysta, dno morza też. Woda bywa dość chłodna, jak na M.
      Śródziemne, jeśli są prądy od Altantyku. To i tak dużo cieplej niż Bałtyk, ale
      my przez pierwszy tydzień kąpaliśmy się głównie w basenie (a byliśmy tam w
      sierpniu!).
      W okolicy nie ma żadnych atrakcji, do Marbelli jest około 7 km. Jeżdżą
      autobusy, ale rozkłady jazdy są raczej fikcyjne. Kilka razy dziennie do miasta
      kursuje autobus hotelowy- punktualny i bezpłatny.
      Wycieczki pewnie Cię nie zainteresują, bo z takim maluchem będzie trudno, są
      dość dalekie przejazdy. Ale małpy na Gibraltarze pewnie by go zaiteresowały.
      Jeśli chodzi o wrześniowo-październikowy termin- niestety nie mogę Ci pomóc.
      Jak pisałem- byliśmy tam w sierpniu. Nad morzem temp. w cieniu była wtedy od 28-
      32 st., więc znowu nie tak gorąco- na Krecie i w Turcji miałem więcej.
      Myślę, że wybrałaś dobrze, hotel jest dobrej klasy, jest czysto i ładnie.
      Jeżeli coś jeszcze chcesz wiedzieć- chętnie odpowiem.
      Pozdrawiam
      Witold
      • Gość: koalla55 Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 23:09
        dziękuję bardzo za długą wypowiedź; tylko mnie upewniła co do słuszności wyboru;
        zastanawiam się tylko czy na przełomie września i padziernika nie będzie tam
        zbyt zimno żeby poplażować...
        • Gość: pola Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.chello.pl 04.08.05, 21:04
          Wybieram się do tego hotelu w najbliższą niedzielę na dwa tygodnie. Wprawdzie w
          Marbella Playa nie byłam , ale wypoczywałam dwukrotnie w dwóch różnych hotelach
          należących do tej sieci (playa hoteles...byłam w playaballena na costa de la
          luz i playabonita na costa de la sol )i było ok. Dlatego wybrałam trzeci raz .
          Jestem pewna, że warto.

A może ktoś z Was też będzie w tym hotelu lub w okolicy między 7 a 21 sierpnia?
          • Gość: pola Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.chello.pl 04.08.05, 21:07
            sory ..costa DEL sol
          • Gość: koalla55 Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: 62.29.137.* 12.08.05, 11:42
            Pola,

będę wdzięczna za podzielenie się wrażeniami z pobytu w tym hotelu zaraz po
            powrocie

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: pola Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.chello.pl 21.08.05, 23:16
              Dzisiaj wróciłam, więc opinie na gorąco. Faktycznie pokój w hotelu jest głośny,
              w domku jest ciszej. Z drugiej strony, w terminie, w którym wyjeżdżasz nie
              powinno już być imprez na wolnym powietrzu, a w pubie Al-Andaluz, który jest
              wewnątrz hotelu. Ale lepiej to sprawdź po przyjeżdzie. Jeśli się okaże , że tak
              jest, to wybierz pokój w hotelu, nie będziesz miała problemu z przejściem z
              dzieckiem z wewnętrznego, ciepłego basenu do pokoju, tak samo jak z
              przyniesieniem np. czegoś do picia.. tak na szybko.
              To prawda morze nie jest ciepłe, ale płytkie i plaża piaszczysta. Mozna to
              porównać z Bałtykiem....oczywiście nie dosłownie.
              Mój trzeci pobyt w hotelu sieci Playa nie zawiódł mnie, następnym jednak razem
              pojadę do tego z oznaczeniem luxury, a nie gran confort...bo cena ta sama , a
              jednak warunki lepsze.
              Przed Tobą jednak te wakacje, więc jeśli nie masz zbyt wygórowanych oczekiwań
              będziesz zadowolona..zwłaszcza, że to jednak jak na polskie warunki droga
              zabawa.
              Nie wiem jaka jest teraz różnica między dwoma posiłkami a all inclisive.. ale
              3lata temu była minimalna. Dlatego od tej pory , zwłaszcza jadąc z dzieckiem
              bardziej się to opłaca. My w tym roku, w szczycie sezonu za dwie dorosłe osoby
              i 7-mio letnie dziecko z niemieckiego katalogu(niestety wylot z Berlina)
              zapłaciliśmy 3800 Euro...na miejscu przepiliśmy..700...mówię o piciu, bo
              jedzenia ma sie dość po 3 dniach. Piciu jednak nie tylko wody czy coli, ale np.
              koktajli...

To był mój piąty raz w Hiszpanii, i trzeci w Andaluzji, jeśli chcesz jeszcze
              sie czegoś dowiedzieć... chętnie opowiem, bo zwiedziłam tę część Hiszpanii
              bardzo dokładnie.

I tak bardzo prywatnie.. mieszkaliśmy w 423... cicho.. ale szaro.. zajrzyj tam
              i odezwij się po powrocie.

Pozdrawiam i życzę Wam miłych wakacji.

• Gość: koalla55 Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: 62.29.137.* 24.08.05, 10:39
                Bardzo dziękuję za opinię na gorąco. Mam jeszcze kilka pytań do Ciebie -
                byłabym wdzięczna za odpowiedź.

My wybralimy opcję z dwoma posiłkami (nie all inclusive). Z tego co piszesz
                chyba bardziej opłacalo się wziąć opcję all inclusive. Czy rzeczywiście w tym
                hotelu sa aż tak drogie napoje? Doznałam szoku jak przeczytałam ile wydaliście.
                Ile np. kosztuje butelka coca coli, wody mineralnej czy puszka piwa?

Napisz proszę czy posiłki w tym hotelu są smaczne,zróżnicowane (w jednym hotelu
                w Portugalii codziennie, przez 2 tygodnie, na śniadanie jadaliśmy taki sam
                dżem, ser żółty i szynkę; zero owoców i warzyw - koszmar) i czy odpowiednie dla
                1,5 rocznego dziecka (chodzi mi o to czy serwują tylko jakieś ciężkie dania
                obiadowe czy znajdzie sie coś lekkiego dla takiego malucha). Czy w menu jest
                dużo owoców i warzyw? Czy w opcji 2 posiłki jest jakikolwiek napój do śniadania
                i obiado-kolacji czy trzeba dodatkowo kupić?

Czy basen jest czysty? A plaża? Jest piaszczysta? Czysta?

Czy zwiedzaliście okolicę? Gdzie warto się wybrać? Jak długo się jedzie do
                Gibraltaru, Rondy, Sewilli i Granady? Chcielibysmy cokolwiek zwiedzić (mamy już
                zarezerwowany samochód) i zastanawiam się jakie to są odleglości (z 1,5 rocznym
                dzieckiem ciężko podróżować cały dzień).

Czy blisko hotelu są jakieś puby, restauracje, sklepy? Czy gdzieś w pobliżu
                jest jakiś supermarket gdzie można byloby zaopatrzyc się w pampersy, mokre
                chusteczki itp. Czy w Marbelli jest bardzo drogo? Czytałam w przewodniku, że
                tak ale co to znaczy, że bardzo drogo (drożej niż 5 razy w Polsce?).

Czy pokój hotelowy jest schludny, czysty, komfortowy? Czy gniazdka sa takie
                same jak u nas? Chcialabym zabrać czajnik, ładowarkę do telefonu itp. i nie
                wiem czy jest sens (słyszałam, że na Majorce gniazdka sa inne niż w Polsce więc
                zastanawiam sie czy tak jest w całej Hiszpanii).

Jakie tam były temperaury powietrza podczas Waszego pobytu? Troszkę mnie
                zmartwilaś pisząc o temperaturze wody w morzu - liczyłam, że będzie cieplej niż
                w Bałtyku :-)

Jak przyjdzie mi jeszcze jakies pytanie do głowy to napiszę. Na razie czekam na
                odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.
                • Gość: pola Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.chello.pl 25.08.05, 20:48
                  Przepraszam, że czekałaś, ale już spiesze z odpowiedzią. A zatem po kolei. Z
                  naszych wyjazdów do Hiszpanii na Costa de la Luz i Costa del Sol do hoteli
                  Playa wynika jedno... tylko all inclusive... zdecydowanie taniej i spokojniej.
                  Wiesz ile zapłaciłaś i to wszystko, żadnych dodatkowych pieniędzy przy
                  opuszczaniu hotelu.
                  Czy napoje są drogie czy tanie oceń sama.. podam przykłady

-kawa z mlekiem lub bez- 1.70
                  -woda- 1.70
                  -cola, fanta, sprite 0,3- 2,15
                  -campari z sokiem, czy rum z colą- 4.20
                  -wino do obiadu- 4.95
                  -piwo-2.75
                  Oczywiście w Euro.

Jedzenie jest bardzo dobre i bardzo zróżnicowane, owoce, warzywa.....i
                  specjalna lodówka z przysmakami dla dzieci...specjalne jogurty, serki, itp.
                  Do śniadania są za darmo kawa, herbata, kakao, czekolada, woda, soki, w tym
                  pomidorowy i ..szampan.
                  W twoim przypadku do kolacji będziesz musiała zapłacić nawet za wodę.
                  Basen jak i plaża wspaniałe. Do morza tylko krok, ale i tak większość wyleguje
                  się na leżakach przy basenie. Radzę więc zawsze przed śniadaniem zarezerwować
                  ręcznikiem leżaki. Są palmy i parasole.. sama wybierzesz czy chcesz mieć trochę
                  cienia.
                  A gdzie warto pojechać? WSZĘDZIE. Byłam już w Andaluzji 5 razy i jeszcze mam
                  wielki niedosyt. Z hotelu w którym będziesz, blisko jest do Marbelii..taka
                  sobie, jeśli już będziesz to proponuje przejażdżkę 7 km na zachód do Puerto
                  Banus.. tam jest port , w którym kotwiczą najdroższe jachty w Europie, m.in.
                  należące do króla Arabii Saudyjskiej, a na ulicach jeżdżą roll roys'y i inne
                  niespotykne na codzień samochody, a wzdłuz marnej promenady swoje sklepy mają
                  najwieksi kreatorzy.
                  Nieco dalej warto i to bardzo wybrać sie do Rondy, Grazalemy, wąwozu el
                  Chorro, Sevilli, Kadyksu, na Gibraltar. Wszystko w granicach 200 km, nieco
                  dalej jest Granada z Alhambrą.
                  Samochód można wypożyczyć na miejscu bez żadnych problemów... im dłużej tym
                  taniej. My w tym roku wzięliśmy tylko na dwa dni Fiata Punto za 100 Euro.
                  Polecam NizaCars... sprawdzone już pięciokrotnie.
                  W poblizu hotelu nie ma pubów, restauracji... przynajmniej ja ich nie odkryłam,
                  ale jest supermarket, w którym kupisz wszystko, również dla dziecka.
                  Gniazdka elektryczne takie same.. a jescze pogoda... jak ja byłam ...40 stopni,
                  ale nad morzem nieodczuwalne, tak jak w górach( A tam w okolicy nawet do 3 tys.
                  metrów szczyty) gorzej w miastach, ale da się przeżyć nawet z dzieckiem. Nasza
                  córka była z nami dwa razy, jak miała 3 i 4 lata.. dziś ma 7 i niestety niczego
                  nie pamięta.
                  Polecam Ci stronę Hotelesplaya.com...tam dowiesz się o hotelu do którego się
                  wybierasz więcej.

I jeszcze jedno prywatne pytanie... z jakiego jesteś miasta? bo ja z Warszawy..
                  może .....
                  • Gość: koalla55 Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: 62.29.137.* 26.08.05, 09:12
                    Wielkie dzięki za szybki odzew.

Twoje informacje są bardzo przydatne. Trochę się stresuję wyjazdem z naszym
                    maluchem taki kawal drogi. Do tej pory jeździlismy z córką tylko po Polsce. Nie
                    wiem jak ona zniesie lot samolotem, zmiane klimatu, jedzenia itp. itd. Stąd tak
                    sie o wszystko dopytuję.

A odpowiadając na Twoje prywatne pytanie - jestem z Krakowa. Ale w Warszawie
                    jestem dość częstym gościem. Średnio 2 dni w tygodniu spędzam służbowo w
                    stolicy.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Aha, jak mi jeszcze jakieś pytanie przyjdzie do glowy to pozwolę sobie
                    jeszcze napisać.
                  • Gość: koalla55 Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: 62.29.137.* 26.08.05, 09:40
                    Sorry, że tak Cię zamęczam pytaniami ale jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi.

Zastanawiamy sie teraz z mężem, że może warto byłoby jednak dokupić opcję all
                    inclusive. Czy moglabyś napisać co obejmowało all inclusive (bo co hotel to
                    jest inaczej). Czy ta opcja obejmuje tylko wszystkie napoje w cenie czy może
                    też jakiś lunch w południe lub jeszcze cos innego.

I czy to jedzenie dla dzieci (to co pisałaś - osobna lodówka z jogurtami,
                    serkami dla maluchów) to tylko w opcji all inclusive czy to akurat jest
                    dostępne dla wszystkich śmiertelników przebywających w hotelu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
                    • Gość: pola Re: Costa del Sol - hotel Marbella Playa IP: *.chello.pl 29.08.05, 21:32
                      Jeśłi chodzi o lodówkę to nie wiem, równiez nie wiem czy all inclusiv obejmuje
                      inne posiłki, ale nawet jeśli ma się 3 dziennie, to i tak myślę wystraczy...
                      śniadanie od 8 do 11. Obiad od 13.30 do 16 i kolacja od 19 do 23.. i w tych
                      godzinach mozesz wchodzić wielokrotnie do "stołówki"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka