Gość: Paweł IP: *.crowley.pl 27.07.05, 13:36 Wybieram się we wrześniu do Hiszpanii. Co jest godniejsze polecenia Costa Brava czy Costa del Sol? Jaka pogoda może być w tych regionach we wrześniu? Z góry dziękuję za rady... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 28.07.05, 14:44 podnoszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:02 napewno nie costa brava,costa blanca jest najlepsza..a ..sol tez ale to juz kawalek dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.arspolona.com.pl 29.07.05, 09:01 Każdy z tych regionów jest piękny ale znając je wszyskie najbardziej polecam Costa Brawa. I nie te duże miejscowości typu Maigret de Mar, Lloret de Mar... ale malutkie miasteczka typu Llafranch i Calella de la Pallafrugel , Rosa. niedaleko od granicy hiszpańsko-francuskiej.W tym roku jadę znowu na Costa del Sol, bo chciałabym, żeby mąż zobaczył Cordobę, Granadę i Rondę, ale szczerze mówiąc cały czas tęsknię za Costa Brava. Pogoda jest wspaniała, na Costa Brava noce czasami są we wrześniu chłodne, na costa del sol jest gorąco i gorąco i jeszcze raz gorąco. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 29.07.05, 13:09 Bardzo dziękuję za porady... Rozumiem, że wrzesień jest dobry na zwiedzanie Barcelony itp., ale na plażowanie również? Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:04 Pawel faktycznie takie miasteczka jak Roses czy Cadaques na Costa Brava sa bardzo urokliwe, ale po 1) do nich nie ma wyjazdow organizowanych przez polskie biura ( no chyba ze chcesz jechac na wlasna reke, to ok) a po 2) a kurat z nich do barcelony jest bardzo daleko. natomiast miejscowosci typu Blanes czy Callela to juz tak naprwde Costa del maresme. Byalm w Calleli akurat rok temu we wrzesniu, co do pogody... bylo cieplo, ale ja juz specjalnie nie szalalm z plazowaniem, w Barcelonie dwa razy nas zlapal deszcz, dwa razy mialysmy burze... cos co do tej pory mi sie na wakajach nie zdarzalo. Do tego na plazy okrtunie wialo chwilami... zreszta sama plaza tez nie za ciekawa. W ogole moje osobiscte zdanie, poza oczywistymi moim zdaniem faktami to w zyciu nie na Costa Brava. To najgorsze miejsce w Hiszpanii, zero klimatu, zero atmosfery, zero prawdziwej Hiszpanii. A co do zwiedzania, coz na CB masz Barcelone, (duzo ladniejsza) Girone, wspomniane miejscowowsci Roses itp, blisko w Pireneje owszem.. i pare jeszcze innych drobiazgow. Na Costa del Sol masz ciut wiecej egzotyki, to jednak bardzo blisko Afryki, do ktorej zreszta mozna pojechac w ramach wycieczki, do tego Cudowna Cordobe, Grenade z Alhambra, male urokliwe miasteczka typu Mijas, Ronda, duzo miejsc widokowych, ekskluzywna Marbelle iii moim znowu zdnaiem jest duzo przyjemniej, nawet te molochy turystyczne sa duzo ladniejsze. jezeli masz wybor to zdecydowanie Costa del Sol, pogoda tez na pewno bedzie ladniejsza, wiecej do zwiedzania i ciekawiej. pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 29.07.05, 15:21 Dzieki. Ze zdjec tez bardziej podoba mi sie Costa del Sol, chociaz ta Barcelona.... Costa Brava jednak jest sporo tansza, a ja po prostu chce zamienic za Egipt. I wtedy w gre wchodzi wlasnie Calella... I w mare mozliwosci indywidualny wypad jakims nocnym pociagiem do Madrytu... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek1 Re: Costa Brava czy Costa del Sol 29.07.05, 15:31 Widać, że Paweł jest fanem piłki nożnej - Barcelona, Madryt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 31.07.05, 13:38 Hehehehe... Jestem fanem piłki nożnej. Przyznaję...:) Ale nie tylko stadiony chcę zwiedzać...;) Tym bardziej, że wcześniej chciałem do Egiptu, a tam interesujących piłkarskich obiektów raczej nie ma... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bikini kill Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: 83.16.133.* 01.08.05, 08:46 oj, za zadne skarby nie zamieniaj na Calelle! Odpustowa atmosfera,klimat jak z pralni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 01.08.05, 13:30 Hmmm... A mi się wydawało, że Calella to odpowiednie miejsce, żeby zwiedzić Barcelonę i okolice... Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Costa Brava czy Costa del Sol 01.08.05, 17:26 Gość portalu: Maraska napisał(a): > natomiast miejscowosci typu Blanes czy Callela to juz tak naprwde Costa del mar > esme. > Byalm w Calleli akurat rok temu we wrzesniu, co do pogody... bylo cieplo, ale j Jedna uwaga. Na Costa Brava są dwie miejscowości Callela i Callela de Parafrugell (i o niej mowa w pierwszej odpowiedzi). Pierwsza jest sporym kombinatem turystcznym, druga bardzo sympatyczną niewielką miejscowością. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Costa Brava czy Costa del Sol 01.08.05, 17:30 >> Callela i Callela de Parafrugell (i o niej tfu.. PALAFRUGELL...sorry A tak w ogóle północna część Costa Brava to dla mnie jedno z ciekawszych krajobrazowo miejsc w Hiszpanii. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 01.08.05, 18:02 Wielkie dzięki. To jeszcze jedno. Hotel Bon Repos w Calelli czy Reymar Playa w Malgrat de Mar? Która miejscowość ciekawsza i może ktoś ma doświadczenia z pobytu w którymś z tych hoteli? Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:39 To skoro tak to jeszcze raz sie odezwe. Widze ze Cie nie przekonamy do odpuszczenia sobie Costa Bravy..coz ja tez bylam uparta pojechalam... i zaluje:-) Ale to juz indywidulana sprawa, mam nadzieje ze Ci sie spodoba. Jeszcze tylko slowko, ze faktycznie sa dwie Calelle, ta druga to malenkie urokliwe miasteczko, ciche i spokojne, ale to nie o niej mysli pawel. Zreszta rzeczywiste Costa Brava, czyli od blanes na polnoc, poza Lloret de mar to calkiem przyjemne miejsca, krajobrazowo na pewno. Natomiast nasze biura wrzucaja w pojecie Costa Brava caly rejon od barcelony na polnoc, czyli takze i Callele:-) Jak pisalam... a moze nie..bylam wlasnie w Calleli i wcale nie bylo tak tragicznie, mi sie nawet podobala ta miejscowosc, ale now alsnie nie mieszkalam w tym kombinacie turystycznym. Tzn z Calella jest tak, ze jest miasteczko a na jego brzegach po obu stronach sa cale hotelowe "miasteczka". podejrzewam ze Bon Repos tez jest wsrod nich. Od razu uprzedzam ze zapewne daleko ebdzie do dworca koelejki i do centtrum mzoe tez z 20 min, za to pewni blisko dyskoteki itp. Ja bylam z Triada w hotelu Vila, praktycznie w samym centrum, ale nie przy glownej uliczce tylko elkko na uboczu i bardzo sobie ten hotel chwale. jedzeni smaczne i urozmaicone, wszedzie blisko, fajnie bylo:-) Ale jezeli ktos szuka basenu i lubi na nim polezakowac to w Vili praktycznie nie ma zadnego, wiec trzeba szukac gdzie indziej. Wszystkoz alezy co kto lubi a moze basen nie jest zlym rozwiazaniem bo plaza nie wydala mi sie zbyt atrakcyjna. Jezeli bedziesz mial jakies pytania to postaram sie odpowiedziec, zreszta opisywalam swoj wyjazd w zeszlym roku po powrocie pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bikini kill Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:50 bylam w Bon Repos. na plus na pewno wyzywienie- ja mialam 3 posilki, wybor bardzo duzy-szwedzki stol,i dodatkowo fast foody an sniadanie przy basenie. Sam basen bardzo maly, ale animacje sie udaje tam im robic. Na plaze jest ok 300m, plaza ladna ale woda gleboka juz od brzegu, zreszta jak na calym Costa Brava. Dalej utrzymuję ze wybrzeze Costa del Sol jest lepsze (nie mowie o odcinku Costa Brava bardziej na polnoc, przy granicy francuskiej-tam gdzie przemysl turystyczny nie jets tak prężny), ale jesli tak bardzo chcesz miec dobre miejsce wypadowe do Barcelony, to polecam Tossa de Mar albo Blanes. Przynajmnmiej wiecej tam zobaczysz niz w Calelli (nic...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Costa Brava czy Costa del Sol IP: *.crowley.pl 02.08.05, 17:55 Dziękuję za wszystkie rady. Tak, zdecydowałem się na Costa Brava... Zależy mi jednak na tej Barcelonie, a Costa del Sol troszkę jest za drogie... Zastanawiam się jeszcze tylko nad hotelem i miejscowością... Albo Bon Repos w Calelli albo Reymar Playa w Malgrat de Mar. Pozdrawiam wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś