Dodaj do ulubionych

Wyspa La Palma czy Madera?

04.11.05, 20:11
Tej wiosny planuje podróż poslubną,zastanawiam sie pomiędzy tymi dwiema
wyspami,czy ktos mógłby mi pomóc w wyborze?
Pozdrawienia!
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.11.05, 19:13
      Może zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=10593610

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=31249321

Pzdr.

bah7
    • Gość: zosik Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: 212.160.165.* 15.11.05, 15:10
      Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie należałoby wiedzieć jakie są Twoje
      oczekiwania co do owej podróży poślubnej. Wyspa La Palma np jest według mnie
      najpiękniejszą z wysp Kanaryjskich, ponieważ jeszcze w najmniejszym stopniu
      jest zurbanizowana. Mało tu jest jeszcze wielkich betonów, czyli hoteli. Są za
      to super finki, czyli hiszpańskie domki do wynajęcia. Wtedy jednak trzeba
      samemu przygotowywać posiłki, lub chodzić do różnych przesympatycznych
      lokalików na owe. Posiłki we własnej fince można natomiast spożywać podziwiając
      przepiekne widoki. Finki dobrze wyposażone, nawet w przybory do grylowania.
      Poza tym wyspa doskonale nadaje się do pieszych wędrówek po górach. Przepiękne
      widoki gwarantowane. Nie ma pięknych piaszczystych plaż, lecz ciemne z piaskiem
      pochodzenia wulkanicznego. Trudno mi się wypowiedzieć na temat Madery, bo
      jeszcze tam nie byłam (ale mam w planach). Wiem na pewno, że jest też
      przepiękna, zwana wyspą kwiatów, ale trzeba uważać z porą roku, żeby nie trafić
      na okres z opadami deszczów. Zanim się wybierzecie, lepiej sprawdzić jaka jest
      pogoda o tej porze roku. Jeśli zdecydowalibyście się na Palmę, to chętnie podam
      stronę internetową, aby korzystnie wynając finkę. Warunek trzeba znać
      niemiecki, albo angielski...Życzę udanej podróży poślubnej
      A może Sardynia? Jest boska i jest to bliżej?
      • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 15.11.05, 20:37
        Witaj Zosik!

Czy wypożyczałaś auto do zwiedzania wyspy?
        Jakie najpiękniejsze miejsca na Palmie trzeba koniecznie zobaczyć?

Pozdrawiam

bah7
      • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 16.11.05, 15:17
        Dzięki za informacje na temat La Palmy!Na Sardyni byłem trzy lata temu,i bardzo
        mi się ta wyspa spodobała,chetnie tam jeszce kiedys powrócę.Urzekł mnie jej
        klimat,to że ma ona swój własny charakter,dziki i nieujarzmiony,jeśli na La
        Palmie można znaleźć podobne klimaty to to jest to czego z żona
        szukamy.Generalnie zamierzamy wybrac się tam na przełomie kwietnia i maja,więc
        pogoda pewnie będzie dobra...Czy wypozyczenie auta jest drogie?Uwielbiam
        samodzielnie odkrywac uroki danego miejsca.A czy szlaki wędrowne sa trudne?
        Lubię chodzic po górach,ale nie ukrywam że alpinista nie jestem,i nie mam
        doswiadczenia na trudniejszych szlakach...Na maderze pociaga mnie ta soczysta
        bujna zieleń,czy La palma jest w połowie choc tak zielona?
        Prosiłbym także o linki do tych domków na La Palmie
        Pozdrawiam!
        • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 16.11.05, 20:48
          > A czy szlaki wędrowne sa trudne? czy La palma jest w połowie choc tak zielona?

Na wątkach, które Ci podałem, jest wiele info, linków i fotek na te tematy,
          szczególnie o Maderze...
          A także podałem stronę m.in. z całą listą domków wakacyjnych na Palmie, nie
          widziałaś?

holiday.islalapalma.com/

Jeszcze ciekawa galeria z polskich wędrówek pieszych po Palmie:

tiny.pl/xtbs

> Czy wypozyczenie auta jest drogie?

Nie.

www.carhiresearch.co.uk/cars/Spain/La-Palma-Airport.html

> Na Sardyni byłem trzy lata temu,i bardzo
          > mi się ta wyspa spodobała,chetnie tam jeszce kiedys powrócę.Urzekł mnie jej
          > klimat,to że ma ona swój własny charakter,dziki i nieujarzmiony...

Jeszcze piękniej jest na Korsyce!

Pzdr.

bah7

• niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 19.11.05, 19:37
            wielkie dzieki bah7 za informacje!A co na ten temat sądzi zosik?
            Pozdrowienia!
            • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 16.02.06, 20:34
              Jeśli interesuje Cię moja relacja z La Palmy, to zapraszam tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=36925422

Pozdrawiam

bah7
              • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 21.02.06, 12:32
                Hej Bahu!
                Dawno już nie zaglądałem na forum,a tu jaka niespodzianka twoja relacja z La
                Palmy!Mam w związku z tym parę pytań do ciebie,wykupiłeś pakiet hotel + przelot
                w biurze podróży czy wykombinowałeś to inaczej?Twoja relacja zawiera mnóstwo
                cennych informacji,daje blizsze wyobrażenie o tej wyspie,ale nie mogłem sie w
                niej doszukać twoich osobistych odczuć odnośnie tej wyspy.Czy ciebie
                oczarowała,chciałbys tam kiedys wrócić,polecasz ją innym?Z tego co piszesz
                wiosna jest idealną porą na odwiedzenie tej wyspy.Ja ciagle jestem jeszcze
                niezdecydowany,a w głowie zaswitał mi jeszcze taki pomysł by wykupić jakis tani
                czarter na teneryfe i z tamtąd skoczyc na gomerę oraz el hierro.Mógłbym cie
                prosić o subiektywizm wobec tej wyspy,jakie wrażenie wywarła ona na tobie?
                Pozdrawiam!
                • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: *.crowley.pl 21.02.06, 14:07
                  Witaj Niord_m!

> pakiet hotel + przelot...

Tak, łącznie z szybkim promem TF - LP.

> nie mogłem sie w niej doszukać twoich osobistych odczuć odnośnie tej
                  > wyspy. Czy ciebie oczarowała...

Dobre pytanie, ale myślałem, że starannie dobrane linki do fotek mówią za
                  mnie... :)

Odpowiem Ci tak:
                  Widziałem w słońcu w zimie TF, FV, GC i LZ - tu Lanzarote jest moją faworytką.
                  A większość powierzchni LP widziałem w chmurach.
                  To tak jakby porównywać 4 uśmiechnięte, śliczne, rozebrane kobietki z taką
                  akurat ponurą i ubraną...

> chciałbys tam kiedys wrócić...

Chciałbym, ale mam jeszcze wiele w Europie do zobaczenia, a wtedy, kiedy LP
                  jest bardziej przystępna (np. kwiecień, maj) to czeka na mnie teraz np. Cypr...
                  A zawsze chcę wrócić na Korsykę!

Polecasz ją innym?

Polecam, ale raczej nie w zimie, bo przecież najsłynniejszą atrakcją LP jest
                  caldera i piesze (lub rowerowe) wędrówki - mnóstwo szlaków!...

Polecam, bo oprócz zieleni jest tam mało betonu, mało wieżowców, mało hoteli, a
                  mnóstwo ciekawych rzeczy i to nawet na samym, bardzo malowniczym wybrzeżu,
                  choćby w subiektywnie najpiękniejszym rejonie - Fuencaliente...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=36486533&a=36982194

> skoczyc na gomerę oraz el hierro...

Ja o LG i EH napiszę może za rok, teraz czekam szczególnie na relację z
                  dziewiczej EH... ;-)

Do Zatoczki Piratów nie zdążyłem dotrzeć - zrobisz to za mnie i opiszesz po
                  powrocie (w tej Galerii jest ponad 2.000 fotek z LP!)?

www.lapalma-galerie.de/dierk/matrix.php3?basis=piratenbucht&lang=

Pozdrawiam

bah7

• niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 22.02.06, 13:07
                    Dzięki za informacje,oczywiscie jesli tylko zdecyduje się na La Palmę to
                    odwiedzę z pewnością zatoke piratów,niedaleko Tazacorte prawda?Zreszta
                    Tazacorte bardzo mi się podoba....A co powiesz o Los Cancajos koło stolicy
                    wyspy,widziałeś może tą miejscowość?Pytam się bo tam jest najwięcej tanich
                    ofert .Swoja drogą dziwnie zaczynać zwiedznie archipelagu wyspy kanaryjskch od
                    La Palmy,ale kompletnie mnie nie interesuja przepełnione turystycznie wieksze
                    wyspy :).Nie znam nikogo kto by dotarł na El hierro,ciekawie było by tam
                    dotrzeć.Gdzie wybierasz się na Cypr,może mógłbym ci cos doradzić,moja kumpela
                    tam pracowała pół roku.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: *.crowley.pl 22.02.06, 14:33
                      > A co powiesz o Los Cancajos koło stolicy
                      > wyspy,widziałeś może tą miejscowość?

To jest właściwie tylko skupisko hoteli i knajp, choć nawet niezbyt szpetnych.
                      Oczywiście, byłem tam kilka razy, ze względu na bardzo bliską i ładną plażę,
                      ale niestety trudno z niej było korzystać w pełni, bo leży w strefie
                      zwiększonych opadów, tak jak Ci pokazywałem na tej mapce:

www.weatherlapalma.com/climate_lapalma.htm

W lecie to pewnie nie ma żadnego znaczenia, ale na wiosnę to jednak bym wybrał
                      kolor żółty.
                      A jeśli ma być ładnie, to polecam Puerto de Tazacorte, ewent. Puerto Naos...

> Pytam się bo tam jest najwięcej tanich ofert .

To już wiesz, dlaczego... :-)

> odwiedzę z pewnością zatoke piratów,niedaleko Tazacorte prawda?

Trochę bardziej na północ, ścieżka jest z Tijarafe.

> na El hierro,ciekawie było by tam dotrzeć.

Zapewne.
                      Na EH jest np. najmniejszy oficjalny hotel na świecie, bodaj 3 pokoje 2 os. -
                      czyż to nie urocze info?

Na Cypr wybiorę się wtedy, gdy tylko zostanę "zachęcony" do wzięcia urlopu
                      wiosną.
                      Ale i już teraz bardzo chętnie skorzystam z aktualnych info, szczególnie nt.
                      przekraczania granicy cypryjsko-cypryjskiej i wszelakich Cudów Natury na całej
                      wyspie.

Może dalszy ciąg dyskusji na moim wątku o podróżach?

Pozdrawiam

bah7
                      • Gość: bah7 Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 22.02.06, 16:51
                        Może to dla Ciebie ważne, że Los Cancajos leży tylko ok. 1.5 km od pasa
                        startowego lotniska?

Ciekawe fotki można robić... ;-)

bah7
                        • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 22.02.06, 17:28
                          Blisko lotniska?No to teraz jasne czemu tak tanio hehe.Ok skrobne ci co wiem o
                          Cyprze podaj tylko proszę odpowiedniego linka na właściwe forum dyskusyjne :)
                          Aha co do La Palmy,przez nieciekawą pogodę musiałeś sobie pewnie darować wulkan
                          San Antanio w pobliżu Fuencaliente?
                          • bah77 Re: Wyspa La Palma czy Madera? 22.02.06, 18:24
                            Witaj!

Chętnie poczytam o przejeżdżaniu tej granicy autem, drogach krajobrazowych,
                            pięknych miejscach, plażach itp. na Cyprze:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088

> przez nieciekawą pogodę musiałeś sobie pewnie darować wulkan
                            > San Antanio w pobliżu Fuencaliente?

Na szczęście nie, byłem tam 2x i było pogodnie, bo jest on dość blisko
                            strefy "żółtej" - polecam Ci bardzo tamtejsze szlaki!

Pozdrawiam

bah7 obecnie już bah77

• niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 23.02.06, 11:13
                              Ok o Cyprze ci napisze na poczatku przyszłego tygodnia,wysłałem maila do
                              kumpeli,która obecnie siedzi w irlandi,jak odpisze zaraz skrobne cos na tym
                              forum ktore mi wkleiles.Co do La Palmy ,mam nadzieje że cie nie zameczam,czy
                              byłeś w lesie laurowym,w rezerwacie Los Tilos?Czy liznołeś też północ wyspy?
                              Pozdrawiam!
                              • bah77 Re: Wyspa La Palma czy Madera? 24.02.06, 03:39
                                Na moim wątku oczywiście b. chętnie poczytam także o Twoich podróżach autem po
                                Europie! :)

> Co do La Palmy ,mam nadzieje że cie nie zameczam...

Oczywiście nie, pytaj śmiało.
                                Mam nadzieję, że Ciebie nie nudzę.

> czy byłeś w lesie laurowym,w rezerwacie Los Tilos?

Myślę, że to wspaniałe, zacienione miejsce na wędrówki w upalne dni.
                                Pomiędzy deszczami było zbyt ślisko...

www.lapalmabiosfera.com/biosfera_ing/reserva_biosfera/album_reserva.htm

Musiałem zadowolić się pięknymi, pojedyńczymi okazami drzew laurowych, np. koło
                                mojego hotelu w stolicy.

> Czy liznołeś też północ wyspy?

Liznąłem.

Obszedłem m.in. wylot Barranco del Agua, czyli obszar od Los Sauces po ocean:

# Piękny most nad doliną;

# Urocze miasteczko San Andres:

www.lapalma-galerie.de/dierk/matrix.php3?basis=san_andres&lang=

# A tu kąpię się w Charco Azul (k. wioski Puerto Espindola):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=37203745&a=37220161

Byłem także w okolicy Barlovento:

# Obserwowałem remont i czyszczenie jeziora (Laguna d. B.);

# Na kąpielisku Piscinas de La Fajana (bardzo polecam, przepięknie położone!);

# Obok latarni Punta Cumplida.

Dzikie wybrzeże w rejonach Garafia, Puntagorda i Tijarafe czekają na Ciebie! ;-)

www.lapalma-galerie.de/dierk/matrix.php3?basis=garafia-strand&lang=

Pozdrawiam

bah77
                                • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 24.02.06, 12:29
                                  hej bahu na tym wątku znajdziesz odp. na twoje pytania na temat cypru:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=37419353
                                  Powiedz mi proszę lecąc na La Palmę z jakiego organizatora usług korzystałeś?
                                  Ile ta przyjemność w sumie cię wyniosła?
                                  Pozdrawiam!
                                  • bah77 Re: Wyspa La Palma czy Madera? 24.02.06, 20:47
                                    Witaj Niord_m!

> znajdziesz odp.

Dzięki - odpisałem Ci.

Na LP byłem przez Ecco:

www.eccoholiday.pl/terminy,la%20palma.php

Oferta jest oczywiście trochę naciągana, bo np.:

# Na apartamentach La Fuente** wisi tylko 1 hiszpański klucz;
                                    # Apartamenty Castillete*** mają dach w remoncie po grudniowym huraganie (tzn.
                                    nikt nic nie robi, a basen nieczynny)...

Do tego dodaj koszty komunikacyjne, po kilka € za wstępy i koszty wyżywienia
                                    (trochę drożej niż w PL)...

Napisz, jak cóś wybierzesz.

Pozdrawiam

bah77
                                    • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 01.03.06, 12:26
                                      znam twoje opisy Lanzarote i La Palmy?A mógłbym cie prosic abys cos niecos
                                      opowiedzial o pozostalych wyspach archipelagu kanaryjskiego,ktore odwiedziles?
                                      Skoro Lanzarote jest No 1 to ktora wyspa jest No 2?
                                      Pozdrawiam
                                      • bah77 Re: Wyspa La Palma czy Madera? 01.03.06, 19:49
                                        Dla mnie No 2 jest ~50% Gran Canarii:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=10243040

O Wyspach Kanaryjskich pisałem wiele razy na moim wątku i tu...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=20180827

Pozdrawiam

bah77
                                        • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 02.03.06, 11:06
                                          Kurde bahu im bliżej podróży poślubnej tym wiekszy zamet mam wglowe,razcej
                                          wybor moj jest ograniczony miedzy La palma a Madera,ale w ostatecznosci pewnie
                                          zadecyduje przypadek i żona oczywiście :)
                                          • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 02.03.06, 11:17
                                            fajne linki ze zdjeciami z wysp kanaryjskich:
                                            www.insel-la-gomera.de/net1.htm
                                            ekstra zdjecia z gomery:
                                            www.mygomera.de/archiv/04-03-24_slideshow.html
                                            Swietne zdjecia z wysp kanaryjskich i nie tylko-cos w stylu trekearth:
                                            www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/168Pozdrawiam
                                          • bah77 Re: Wyspa La Palma czy Madera? 02.03.06, 20:41
                                            Myślę, że obie te wyspy to dobry wybór na maj.
                                            Jeśli wybierasz się na tydzień - wybierz mniejszą, a jeśli na 2 - większą.
                                            Albo tą, z której widziałeś ciekawsze fotki... :-)

Pozdrawiam

bah77
                                            • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 03.03.06, 13:10
                                              Widokowo zdaje się byc bardziej atrakcyjna Madera,aczkolwiek La Palma kusi
                                              wieksza różnorodnościa.zielona północ,wulkaniczne południe,cóz zostałem sam na
                                              sam z jakże przyjemnym dylematem :)
                                              • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 04.03.06, 10:53
                                                Bahu wiem że mi podawałeś linki do wypozyczalni samochodów,ale jak to wyglądało
                                                na miejscu czy ceny pokrywały sie z tymi jakie możemy znaleźć w internecie?Ile
                                                płaciłeś za dobę?Czy na miejscu żadają kaucji?
                                                Pozdrawiam
                                                • bah77 Re: Wyspa La Palma czy Madera? 04.03.06, 15:13
                                                  Niestety, nie czuję się najlepszym specjalistą w wyszukiwaniu najtańszych opcji.

Ale najtaniej wypożyczyłem auto na GC (pisałem już jakie) - osobiście, w małej,
                                                  prywatnej, hiszpańskiej wypożyczalni, nie na lotnisku, poza szczytem sezonu, po
                                                  utargowaniu wyszło ~16 €/d. przy 2 tyg., bez kaucji.

Myślę, że ~20 €/d. za niewielkie auto na LP w maju to chyba OK.
                                                  Ok. 10 €/os. kosztował mnie dzień z podróżowaniem autobusami po LP, i to na
                                                  karnet.

Możesz zresztą jeszcze poszukać w sieci:

www.buenviaje.net/rentacar_lapalma.html

www.la-palma.de/autos24/in/in_preisliste.htm

itd.

Pozdrawiam

bah77
                                                  • Gość: ktos Re: Wyspa La Palma czy Madera? IP: 213.199.197.* 04.03.06, 15:59
                                                    Zwracam sie do przyszlego meza! :) Sadzac z czasu, jaki juz sie zastanawaiasz
                                                    nad celem podrozy poslubnej, to jestes wyjatkowo malo zdecydowany... :) Usiadz
                                                    z (przyszla) zona i zdecyduj w koncu!!! Odwlekanie to najgorsza sprawa! A tak
                                                    naprawde, to wazne jest ogolne nastawienie! Jesli nie mozesz sie na nic teraz
                                                    zdecydowac, to poprostu odlozcie te podroz na pozniej, az bedziecie miec jakies
                                                    konkretne marzenia. Podroz na sile na zasadzie"wypada pojechac" albo, zeby
                                                    opowiedziec pozniej o tym znajomym nie jest tak przyjemna, jak wyjazd w
                                                    wymarzone miejsce...! :)
                                                  • niord_m Re: Wyspa La Palma czy Madera? 06.03.06, 12:41
                                                    Podroz i tak jest przelozona z jesieni,wtedy mielismy jechac na madere,juz
                                                    mialem wykupic dobrego lasta,ale jak to w zyciu bywa przelozyli termin urlopu,a
                                                    im wiecej czasu czlowiek ma tym wiecej pomyslow do glowy przychodzi,w zasadzie
                                                    to wiem czego chce,ale marzenia to jedno a konfrontacja z rzeczywistoscia
                                                    drugie,do tego sluzy to forum aby uzyskac dzieki uprzejmosci innych
                                                    forumowiczow jak najwiecej informacji :)
                                                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka