Gość: koko IP: *.eranet.pl 06.05.06, 22:14 zamierzam urodzic dzieko na Teneryfie ,,,czy bedzie mialo dwa paszporty???, Hiszpanski i Polski ? ,,czy tylko polski ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anna Re: jaki paszport ma dziecko urodzone w hiszpani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 10:09 Jesli Twoj malzonek jest obywatelem Hiszpanii, to dziecko dostaje obywatelstwo hiszpanskie. Jesli brak meza Hiszpana - to dziecko ma obywatelstwo polskie. Hiszpania nie uznaje podwojnego obywatelstwa - jesli na przyklad Polka wychodzi za maz za obywatela Hiszpanii i potem stara sie o obywatelstwo hiszpanskie,to musi sie zrzec polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: nie znasz prawa?? 07.05.06, 16:53 to dosc proste. w hiszpanii jak i polsce obowiazuje ius sanguinis czyli prawo krwi.jesli matka posiada obyw.polskie,szwedzkie lub inne jej dziecko posiada to samo obyw.. w wypadku meza hiszpana,nie jest to kwestia automatyczna,nalezy o to poprosic. pozdrawiam z hiszpanii www.poloniamadryt.net/forum/index.php www.poloniamadryt.net Odpowiedz Link Zgłoś
sandia Re: nie znasz prawa?? 07.05.06, 17:57 Dlaczego jak ktos o cos pyta, bo najzwyczajniej w swiecie nie wie, to Ty odpowiadajac zamieszczasz w temacie postu pytanie "nie znasz prawa?" - widac, ze nie zna, skoro pyta. Po co taki jad? Nie wszyscy sa tak, jak Ty icaro, prawnikami (?). A co do tematu postu - ja slyszalam, ze duzo zalezy tez od indywidualnych umow jakie ma Hiszpania podpisane z konkretnymi panstwami. Na przyklad jesli kobieta posiada obywatelstwo argentynskie,nie ma meza Hiszpana i rodzi na terenie Hiszpanii - to jej dziecko dostaje obywatelstwo hiszpanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: uf.... 08.05.06, 00:45 ja slyszalam, ze duzo zalezy tez od indywidualnych umow > jakie ma Hiszpania podpisane z konkretnymi panstwami. Na przyklad jesli kobieta > > posiada obywatelstwo argentynskie,nie ma meza Hiszpana i rodzi na terenie > Hiszpanii - to jej dziecko dostaje obywatelstwo hiszpanskie. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ zle slyszalas. powtarzam,w hiszpanii obowiazuje Ius sanguinis a nie Ius soli(to prawo istnieje w USA).inaczej mowiac,w hiszpanii obowiazuje prawo krwi,a nie prawo ziemi. kobieta posiadajaca TYLKO obyw. Argentyny , dzieci urodzone na terytorium hiszpanii posiadaja to samo obyw. dadam ze niezaleznie od miejsca urodzenia dziecka pozostaje ono obyw. polskim jesli JEDNO z rodzicow jest tego obyw. mozna oczywiscie zrzec sie ,ale to kosztuje dosc duzo,nie mowiac juz o calym procesie administracyjnym ktory trwa dosc dlugo(musi wyrazic zgode prezydent polski w ostatniej instancji). www.poloniamadryt.net/forum/index.php www.poloniamadryt.net Odpowiedz Link Zgłoś
sandia Re: uf.... 08.05.06, 08:05 Ktos mi kiedys mowil o tym przypadku kobiety z Argentyny, dlatego o tym wspomnialam. Ale moze zle slyszalam albo zle zrozumialam - nie wiem. Nie bede sie upierac. Znowu "ciekawie" zatytulowany post. Nie bede jednak dochodzic coz oznacza to "uf...", bo nie chce sie denerwowac. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreLAnd, pozdr Re: uf = user friendly. no txt :-) IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 08.05.06, 09:12 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sandia Re: uf = user friendly. no txt :-) 08.05.06, 09:40 Ale tutaj mamy "uf...." i te kropki sa mocno niepokojace... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreLAnd zupeLnie nie na temat RE: .... ;) IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 08.05.06, 14:22 no tak... gdyby to byLy ... to jakby c.d.n. ale sa 4 uf.... niepokojace ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sandia w dalszym ciagu zupeLnie nie na temat RE: .... ;) 08.05.06, 15:15 Dokladnie tak! Ciesze sie, ze mnie rozumiesz. Gdyby to byly ... , to wszystko byloby jasne a przez to, ze sa .... - to sa nerwy, obawy, stres i ogolny niepokoj. Kto by pomyslal, ze jedna . moze tyle szumu wprowadzic ;) P.D. zrobie sobie melise na uspokojenie, bo ta . mnie wykonczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreLAnd, pozdr gdyby byLo ...: w dalszym ciagu nie na temat IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 08.05.06, 23:11 moZe nie ma co popadac w przesade. gdyby byLo to ...i: to by dopiero byLo - hej!!! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
sandia Re: teraz juz z powaga i na temat! ;)) 09.05.06, 00:55 Ojej, gdyby tak bylo,to rzeczywiscie dopiero by bylo!! I juz wtedy nie niepokoj by byl, tylko zawal na miejscu. ;) A Ty sobie wyobrazasz co by bylo, jakby "uf...." w ogole nie bylo?! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: jaki paszport ma dziecko urodzone w hiszpani? 08.05.06, 10:39 Gość portalu: anna napisał(a): > Hiszpania nie uznaje podwojnego obywatelstwa - jesli na przyklad Polka wychodzi > > za maz za obywatela Hiszpanii i potem stara sie o obywatelstwo hiszpanskie,to > musi sie zrzec polskiego. Jeżeli Hiszpania nie uznaje podwójnego obywatelstwa, to w takim razie na tych stronach musi być błąd, na obydwu jest napisane o podwójnym obywatelstwie (hiszpańskim i brazyliskim lub polskim). Dziwne, bo jedna z tych stron, to strona ambasady polskiej w Madrycie: www.polonia.es/x.php/1,5/Wydz.-Konsularny.html sport.wp.pl/kat,1750,wid,7708318,wiadomosc.html O zasadach przyznawania obywatelstwa polskiego można przeczytać m.in. na tej stronie: www.uric.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: jaki paszport ma dziecko urodzone w hiszpani? IP: *.Red-83-52-202.dynamicIP.rima-tde.net 07.05.06, 22:09 Mam znajomych mieszkajacych w hiszpani. Maja dzieci ktore sie tu urodzily i niestety sa obywatelami polski i posiadaja paszporty polskie. Ale z tego co sie orientuje (nie jestem w 100% pewna) po skonczeniu 18 lat moga wybrac obywatelstwo. Ale to najlepiej potwierdzic w ambasadzie lub konsulacie jak sie maja sprawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta "niestety sa obywatelami polski " a to dobre..... 07.05.06, 23:34 Niezle, jak wyzej. Masz na mysli "niestety" po tym jak Endrju Lepper i Wysmukly Romek zostali wicepremierami czy generalnie? Polska zawsze DUZA litera. pozdro, bart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: "niestety sa obywatelami polski " a to dobre. IP: *.Red-83-52-202.dynamicIP.rima-tde.net 08.05.06, 18:00 To kto zostal wicepremierem nie ma tu znaczenia, Koko pytala czy jak urodzi na teneryfie to dziecko bedzie mialo obywatelstwo hiszpanskie czy polskie. Tylko odpowiadam. A to "niestety" to dlatego iz wiele osob sadzi ze jak sie dziecko urodzi poza granicami Polski to juz jest obywatwlem tego kraju (kraj urodzenia). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: jaki paszport ma dziecko urodzone w hiszpani? 07.05.06, 23:53 Nika wydaje mi sie, ze masz racje. Mialem kiedys znajomego Hiszpana - matka Polka, ojciec poszedl w Hiszpanie :-), chlopak ni w zab po polsku, mial 17 lat i polski paszport, po skonczeniu 18 mial wybierac obywatelstwo. Co do wielkiej Trojcy - Lepper-Kaczor-Giertych - linie lotnicze chyba zacieraja rece z radosci - szykuje sie Wielka Emigracja. Odpowiedz Link Zgłoś