Dodaj do ulubionych

parkingi w Sewilli i Granadzie

IP: 193.45.14.* 10.04.03, 10:23
Czy może ktoś powiedzieć cos więcej na ten temat tzn.
- czy można zostawić auto na zwykłym parkingu czy strzeżonym
- ile kosztuje parkowanie
- chcę zarezerwować nocleg w centrum Sewilli - gdzie są korzystne parkingi
- czy jest łatwo znależć wolny parking w sierpniu

pozdrawiam
gutek
Obserwuj wątek
    • Gość: oldek Re: parkingi w Sewilli i Granadzie IP: *.chello.pl 10.04.03, 18:58
      W Granadzie to się za bardzo nie orientuję (choć czytałem w
      przewodniku "Lonely Planet", że co starego centrum nie można wjechać, jheśli
      się tam nie mieszka albo nie jest taksówką i że dostępu bronią wysuwane z
      ziemi słupki), ale w ostatni piątek szukałem miejsca do zaparkownia w
      Sewilii...
      System parkowania w cenrum jest podobny do naszego. Są miejca do parkowania z
      parkomatami o tyle jest inaczej, że trzeba opłacać czas w ich godznach
      szczytu, czyli od około 9 (nie jestem pewien godzin) do jakiejś 14 i następnie
      od 17 do 21. Musisz się jednak liczyć z tym, że takich miejsc nie jest wiele,
      w cenrum jeździ dużo samochodów i szczególnie wieczorem większość miejsc jest
      zajętych - sam przejechałem niezły kwartał żeby coś znaleźć. Druga kwestia
      to "parkingowi", są a jakże i jak u nas domagają się "una propinita buena" za
      zaopiekowanie się samochodem. Cena to około 1 euro za opiekę. Parkingowi nie
      znają innego niż hiszpański języka i lepiej się z nimi nie kłocić, choć
      ponegocjowac można.
      Są także parkingi płatne, podziemne. Nie wiem dokłądnie gdzie bo nie
      korzystałem, ale w nieodległym Kadyksie godzina kosztowała mnie około 1 euro.
      Ponadto, jeśli korzystasz z lepszego hotelu to będzie on prawdopodobnie
      wyposażony w parking ale bynajmniej nie bezpłatny (za dobę około 12 euro, ta
      cena jest z Granady).
      UWAGA najbliższy tydzień to w SEwilli tzw. Semana Santa, czyli Wielki Tydzień,
      przyjeżdża mnóstwo osób i ceny rosną o 100% (nie przesadzam, za pokój w
      hostalu w centrum Sewilli płaciłem w zeszłym tygodniu 41 euro, od 9 kwietnia
      cena wynosi 80)
      Miłej podróży
    • jita Re: parkingi w Sewilli i Granadzie 11.04.03, 11:04
      Hej,
      można zostawić auto na zwykłym parkingu pod warunkiem, że w aucie nie ma
      widocznych bambetli świadczących o tym, że samochód masz załadowany całym swoim
      dobytkiem. W centrum w dzień parkowanie jest płatne i parkować można jedynie w
      wyznaczonych miejscach do dwóch godzin - cena około 1,50 - 2 euro. Potem trzeba
      przyjść i wrzucić pieniążek jeszcze raz i tak do skutku. Albo zaparkować na
      parkingach zamkniętych - publicznych, najczęściej podziemnych. O łatwym
      znalezieniu miejsca parkingowego w Hiszpanii można tylko pomarzyć... W
      najlepszym wypadku zajmuje to kilka-kilkanaście minut, w najgorszym - po
      godzinie bezskutecznego poszukiwania odchodzi ochota na oglądanie miasta...
      Można życzyć tylko cierpliwości. Najlepiej o parkingi zamknięte pytać w
      informacji turystycznej w niedaleko położonych miejscowościach przed wjazdem do
      miasta. My np. pytaliśmy o Sevillę w Las Pajanosas oddalonej o 20 km od Sevilli
      i potraktowaliśmy ją jako bazę noclegową. W miasteczku tym znaleźliśmy
      informację turystyczną, w której otrzymaliśmy wyczerpujące wskazówki (i mapę z
      zaznaczonymi parkingami) dotyczące zwiedzania oraz parkowania (uff, co za ulga)
      w Sevilli. Więcej informacji nasze-podroze.republika.pl/
      Pozdrawiam,
      Justyna

• Gość: gosia Re: parkingi w Sewilli i Granadzie IP: 194.9.223.* 11.04.03, 14:18
      Gość portalu: gutek1 napisał(a):

> Czy może ktoś powiedzieć cos więcej na ten temat tzn.
      > - czy można zostawić auto na zwykłym parkingu czy strzeżonym
      > - ile kosztuje parkowanie
      > - chcę zarezerwować nocleg w centrum Sewilli - gdzie są korzystne parkingi
      > - czy jest łatwo znależć wolny parking w sierpniu
      No wlasnie a moze ktos ma mapke z parkingami na starowce - Albaicin w
      Granadzie. Wynajelam tam apartament ale wiem, ze bede placic 6,5 euro zaparking
      dziennie. Ktos ma mapke, zebym mogla to obejrzec sobie??

Gosia.
      • Gość: gutek1 Re: parkingi w Sewilli i Granadzie IP: 193.45.14.* 11.04.03, 15:23
        Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.

Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę. Jestem przyzwyczajony do tego, że nie
        zostawim nic w samochodzie bo nawet zwykły parasol może być podstawą do wybicia
        szyby.

Wydaje mi się, że lepiej jest zakwaterować się w Sevilli (2-3 dni) i zapłacić
        za parking (10-15 ???), niż dojeżdzać z pobliskich miejscowości i płacić za
        dojazd i za parking w mieście, nie mówiąc już o napojach alkoholowych do
        kolacji - co o tym myslicie?

Do Gosi:
        Jak nazywa się apartament, który wynajęłaś i ile on kosztuje?

Do wszystkich:
        poszukuję budżetowych noclegów w Madrycie i Barcelonie, oczywiście dla osoby
        zmotoryzowanej - ktoś może polecić coś odpowiedniego ?

pozdrawiam,
        gutek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka