Dodaj do ulubionych

po hiszpanii samochodem

31.07.07, 16:12
Witam
Przeglądałem już forum, ale nieznalazłem tego czego dokładnie szukałem.
Wybieramy sie w październiku, w 4 osoby do Hiszpanii. Samolot Warszawa -
Barcelona i tam ma na nas na lotnisku czekaćwynajęty samochodzik:) No i tu
zaczynają sie małe schody, mianowicie:
1. czy da sie wynajętym samochodem przekroczyć granicę Hiszpania-
Portugalia?? wiem ze z francuską niema problemów, ale co z resztą ??
2. czy ktoś z Was, Drodzy Forumowicze, był już w Hiszpanii na takiej
wycieczce?? macie może jakiś plan takiej podróży dookoła Hiszpanii ( i
ewentualnie Portugalii), miejsca które warto zobaczyć, itp, itd.

...i to w sumie tyle:) mam nadzieje, że ktoś mi pomoże:)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: henryk Re: po hiszpanii samochodem IP: *.domainunused.net 31.07.07, 22:45
      Właśnie wróciłem własnym samochodem z Portugalii. Jeżeli wziąć pod uwagę fakt,
      że granic między Portugalią a Hiszpanią w zasadzie nie ma, to przejazd przez
      nie nie stanowi problemu. Przekraczając te granice nie ma żadnych kontroli i
      brak również kontrolujących. Ja nikogo nie widziałem. Nie było też tam
      granicznej infrastruktury.
      • milosz-milosz Re: po hiszpanii samochodem 01.08.07, 10:17
        Jechales na LPG? Wydziales w Hiszpanii/Portugalii jakies stacje? Jakie koncowki?
        • tapatik Re: po hiszpanii samochodem 01.08.07, 10:25
          "Jedynie w Hiszpanii zezwala się na używanie LPG tylko w pojazdach komunikacji
          publicznej, np. taksówki; nie można go kupić na stacjach ogólnodostępnych."

Źródło: www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=530
      • staltur Re: po hiszpanii samochodem 01.08.07, 10:25
        co do granic to wlasnie tak myslalem ze niema zadnej kontroli, etc.
        ale jesli wjechalbym z wynajetym samochodem na teren portugalii i cos by sie
        stalo (odpukac!!), wtedy moglbym miec prooblemy?
    • kakofoniks Wynajęty samochod a granica 01.08.07, 14:04
      To niesteyty zalezy od wypożyczalni - w miedzyn arodowych jak Avis czy EuroCap
      mozna przekracczac granice nie tracac ubezpieczenia. Jednakze to oznacza wieksze
      koszty wynajecie samochodu.

Podrozowalem duzo po hiszpanii samochodem ale nie po calej - w tym roku jade
      zwiedzic jej nastepny region.

Ciezko powiedziec hiszpania jest ogromna a kazda miejscowosc piekna i urokliwa.
      Warto odwiedzac informacje turystyczne - mozna tam dostac mapy, porady,
      rekomendacje tanich dobrych restauracji oraz proponuje zapytac sie co zwiedzic w
      nastepnym regionie lub gdzie sie udac.

Trohce zdjec jest u mnie na stronce:

W razie jakis pytan pisz maila

s87.photobucket.com/albums/k135/kakofoniks1/
      • Gość: gosia Re: Wynajęty samochod a granica IP: *.ols.vectranet.pl 01.08.07, 19:23
        w zeszłym roku byłam w Hiszpani. Jechałam samochodem z Polski.Byłam w Madrycie,
        Segowi, Toledo, Cordobie, Sevilli, Kadyksie, Gibraltarze, Grenadzie, Walencji,
        Barcelonie i Gironie. Jeżeli masz jakieś pytania, to w miarę możliwości
        postaram się odpowiedzieć.
        • Gość: jerro Re: Wynajęty samochod a granica IP: *.chello.pl 01.08.07, 20:48
          Witaj. Mam podobny plan wieć jest to wykonalne :) Ale mam pytanie - jak
          rozwiązałaś problem z noclegami? Czy możesz polecić jakieś sprawdzone przez
          Ciebie miejsca?
          pozdrawiam
        • staltur Re: Wynajęty samochod a granica 02.08.07, 11:03
          witam:)
          ile czasu poswieciliscie na sam Hiszpanie?? my zakladamy 2 tyg ale moze sie to
          jeszcze zmienic. no i wlasnie jak rozwiazaliscie problem noclegow?? namiot,
          hotel czy co ?
          pozdraiwam
          • Gość: gosia Re: Wynajęty samochod a granica IP: *.uwm.edu.pl 02.08.07, 13:09
            W samej Hiszpanii byliśmy 2 tygodnie.3 dni jechaliśmy tam ,ale okrężną drogą
            przez Czechy.Pierwsz nocleg był gdzieś w okolicy Kudowy, drugi w Niemczech, a
            trzeci we Francji.W Hiszpanii noclegów szukaliśmy prawie codziennie.Były to
            raczej małe hoteliki .Tylko w Grenadzie mieliśmy zarezerwację.
            • staltur Re: Wynajęty samochod a granica 02.08.07, 13:49
              no to super:)czas mamy mniej wiecej taki sam:)powiedz mi jeszcze ile wychodziły
              was noclegi?? polecasz cos na trasie czego niema w przewodnikach?? jakies
              miejsce, danie, itp...
              ogolnie sam napalony jestem chyba najbardziej na kuchnie hiszpanska i Camp Nou:)
              • Gość: gosia Re: Wynajęty samochod a granica IP: *.ols.vectranet.pl 02.08.07, 17:22
                Noclegi kosztowały nas od40 do (w porywach) 70 e.W Toledo polecam przeuroczy
                hostal zaraz za bramą tj. za murami w starej części.tj.Hostal Puerta de
                Bisagra za 43 e dwójka plus po 2 e za śniadanie.W Grenadzie hostal Atenas za 4
                noce 165 e.Hotel Alain Silla pod Valencją-50 e.W Sevilli hostal Atenas,ale ceny
                nie pamiętam.Uwaga na Cadyks,tam w weekend nie znależliśmy żadnego noclegu,
                gdyż zjechała cała Sewilla.Trzeba było wyjechać i szukać noclegu przy drodze.
                • Gość: jerro Re: Wynajęty samochod a granica IP: *.chello.pl 02.08.07, 22:13
                  Generalnie dość dużo płaciliście za noclegi. Ciekawe czy takie ceny będą we
                  wrześniu i październiku? Mam informacje że można całkiem w przyzwoitych
                  warunkach wynajać pokoik, studio za 20-30 Euro/noc tylko tzreba dobrze poszukać.
          • wasaga Re: Wynajęty samochod a granica 03.08.07, 14:29
            My miałyśmy namiot. Wzdłuż wybrzeża nie ma problemu z campingami, w głębi lądu
            zdarzały się problemy. Polecam przed wyjazdem mieć mniej więcej rozeznanie
            gdzie są campingi i dobrą mapę. My miałyśmy Andaluzję Marco Polo i włąściwie
            wszystkie zaznaczone campingi były - poza rozczarowaniem w Sevilli, bo camping
            przy lotnisku w czerwcu był zamknięty na głucho. Ważna rzecz na większość
            campingów aby się zameldować trzeba dotrzeć przed godz 22.00, bo później nie ma
            nikogo w recepcji - jest tylko cieć pilnujący i nie ma zmiłuj się nie wpuści (
            w czerwcu dzień był długi i wykorzystywałyśmy go na max). Jeśl chodzi o noclegi
            w pensjonatach - nie ma czegoś takiego jak np w Chorwacji, że na każdym kroku
            są tablice z pokojami do wynajęcia ( mi przynajmniej nie rzuciły się w oczy )
            więc albo rozeznać przed wyjazdem albo na miejscu można uzyskać info w
            informacji turystycznej łącznie z mapką dojścia do Pensjonu lub Hostelu.
            • wasaga Re: Wynajęty samochod a granica 03.08.07, 14:36
              A jeszcze ceny campingów od 4 -6,5 euro - płaci się za osobę, samochód i
              parcelę lub namiot. Bywały też droższe ale te już nas nie interesowały. Inna
              sprawa,że był to wyjazd typu objazdówka i poza noclegiem na campingach nie
              spędzałyśmy czasu więc jakiś super luksus nie był potrzebny.
    • Gość: henryk Re: po hiszpanii samochodem IP: *.dwtele.pl 02.08.07, 18:37
      To też się przyda; dwa tygodnie temu benzyna bezołowiowa 95 w cenie od 1,041 do
      1,082 €. Wychodzi taniej niż w Polsce.Jakość dróg rewelacyjna. Na terenie
      Hiszpanii masz 6 hoteli Formule 1. Dwa w Madrycie po 35€ za pokój 3 osobowy, w
      Valladolid za 29€, w Bilbao za 35€, w Barcelonie za 35€, w Lleidzie za 35€.
      Zamów sobie wybrany przez internet hotel kartą kredytową. Pokoje będą czekać na
      ciebie. Recepcje w tych hotelach (w Hiszpanii)są czynne całą dobę. Pokoje mają
      czynną klimatyzację.Śniadanie do wykupienia na miejscu lub od razu przy
      rezerwacji przez internet.Możesz zamówić chyba do 5 nocy w jednym hoteliku.
      Polecam.Sprawdziłem na własnym przykładzie. Polubiłem te hoteliki. Na tranzyt
      są rewelacyjne.
      • staltur Wielkie Dzieki :) 02.08.07, 21:17
        Wielkie dzieki dla WSZYSTKICH ! :D
        napewno przydadza sie Wasze rady, wiem mniejwiecej to co chcialem,po powrocie
        napewno sie pochwale jak bylo:)
        ps. jakby mi sie cos jeszcze przypomnialo to bede pytal
        pozdrawiam
      • Gość: jerro Re: po hiszpanii samochodem IP: *.chello.pl 02.08.07, 22:10
        A co proponujesz jako nocleg poza tranzytem?
        • Gość: gosia Re: po hiszpanii samochodem IP: *.ols.vectranet.pl 03.08.07, 19:32
          tak zgadzam się, że było to drogo,ale szukaliśmy miejsca w ostatniej chwili i
          musiała być klimatyzacja, bo w centralnej Hiszpanii było we wrześniu
          ok.40.C.Wieczorem nie można było siąść na murku, bo tak parzył.Dopiero bliżej
          morza było chłodniej tzn ok.30.C.Pod Kadyksem,gdzie niby była klima (chyba
          zepsuta) i dodatkowo na suficie wiatrak temp. w nocy w pokoju wynosiła 30.C.
    • bah77 Re: po Hiszpanii samochodem... 03.08.07, 23:21
      > macie może jakiś plan takiej podróży dookoła Hiszpanii...

Zrobiłem taki objazd Hiszpanii:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14790152

> ewentualnie Portugalii...

Planuję wstępnie taką trasę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=37965831

Pozdrawiam

bah77
      • wasaga Re: po Hiszpanii samochodem... 10.08.07, 22:44
        Moja tegoroczna czerwcowa trasa po Andaluzji : Malaga-Nerja-Sierra
        Nevada ( Lanjaron,Capileira i od pólnocnej strony Solynieve i Pico
        de Veleta )-Grenada-El Torcal de Atequera - Garganta El Choro -
        Mijas-Ojen-Istan - Marbella-Ronda-Setenil de Las Bodegas-Zahara-
        Przełęczde las Palomas-Grazalema-Gaucin-Casares-Gibraltar-Tarifa-
        Vejer de la Frontera-Cabo de Trafalgar-Conil-Kadyks-Jerez de la
        Frontera-Huelva-Punta Umbria-Faro El Picacho de la Barre-Mazagan-La
        Rabida-Moguer- San Juan del Puerto- ewentualnie Park Narodowy Donana-
        Minas de Riotinto-Sierra de Aracena ( Aracena z największą jaskinią
        hiszp., Zufre,Alajar, Pena de Arias Montano,Santa Ana la Real,
        Castano del Robledo)- Sevilla - Carmona - Kordoba - Baeza - Ubeda -
        Gaudix- Salobrena - Malaga.
        Można jeszcze dalej na wsch z Gaudix - Mini Hollywood - Tabernas -
        Sorbas - Cabo de Gata - Almeria.
    • Gość: tomcioo Re: po hiszpanii samochodem IP: 62.87.185.* 08.08.07, 14:39
      dwa razy objechalem hiszpanie i potugalie moim fiatem uno, za
      pierwszym razem trasa: barcelona, saragossa, madryt, cordoba,
      sevilla, gibraltar, kadyks, granada, cabo de gata, la manga,
      benidorm, walencja. bylo super!!!

w 2004 znowu naszym uno z granady, bo tam bylem przez rok, cabo de
      gata, motril, park narodowy donana, huelva, algarve, sintra,
      lizbona, fatima, coimbra, salamanca, leon, oviedo, picos de europa,
      santillana de mar, sanatander, kraj baskow, bilbao, san sebastian,
      polska. podroz bardzo udana!!!

nigdy nie bylo problemu z kampingami, na polnocy jest bardzo fajnie!

jesli masz pytania to pisz na mou15@wp.pl postaram sie pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka