misiatek 22.07.03, 13:24 Czy ktoś był na tej wycieczce? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiwi005@go2.pl Re: Viva Espana z Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 23.07.03, 22:38 bylem 4 lata temu, bardzo fajnie i jeszcze last minute mi sie udalo znalezc za pol ceny Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Viva Espana z Rainbow Tours 24.07.03, 09:48 Bardzo męczący był taki objazd? Tylko jeden dzień jest wolny na odpoczynek nad morzem, więc obawiam się czy z urlopu nie wraca się w gorszym stanie niż przed...... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andaluzja Re: Viva Espana z Rainbow Tours IP: 217.8.166.* 30.07.03, 16:43 2 lata temu byłam na objazdówce z Rainbow Tours. Nie pamiętam, czy wyjazd się nazywał Viva Espana. Było to 7 + 7. Objazdówka nie była męcząca, klimatyzowany autokar, przewodnik opowiadał ciekawie, sporo zobaczyłam... szkoda tylko, że w tak krótkim czasie. Warto jechać. Biuro rzetelne. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 30.07.03, 17:21 Nie byłam na tej konkretnej wycieczce, ale bardzo długo się nad nią zastanawiałam, bo w tym roku bardzo chciałam obejrzeć właśnie Hiszpanię. I ostatenie się nie zdecydowałam,właśnie ze względu na to że program jest bardzo napięty, a odległości w Hiszpanii są znaczne a tu często jest tak że masz jednego dnia zwiedzanie miejsc odległych od siebie o kilkaset kilometrów. Do tego dochodzą jeszcze temperatury (w ub. tygodniu o godz. 20 temperatura spadała do ... 35 st.). W sumie objechałam większość z tego co jest w programie tej wycieczki, tyle, że we własnym tempie - pociągami, zostając w poszczególnych miastach na cały dzień z noclegiem (inaczej się nie da chyba, że gonisz po zabytkach cały dzień, zwłaszcza w godz. 14-17, czyli w porze sjesty, kiedy upał jest straszny a ulice po prostu pustoszeją) - i jestem bardzo zmęczona(fizycznie), mimo, że sporo odpoczywałam. Tak więc przemyśl sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Viva Espana z Rainbow Tours 14.08.03, 12:26 Dzięki za info ! Napisz jeśli możesz jaką trasę zrobiłaś (kolejność miast) i w jakim czasie. Mam wrażenie że lepiej podzielić sobie wyjazd do Hiszpanii na dwa lata - raz południe z wypoczynkiem na wybrzeżu a drugi raz północ z plażowaniem w okolicach Barcelony. Wtedy można pewnie naprawdę odpocząć. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 14.08.03, 13:59 Ja sobie w ogóle podzielłam wyjazd tzn. w ub. roku byłam przez tydzień w Katalonii (samolot do/z Barcy), natomiast w tym roku wyglądało to w ten sposób: leciałam do Madrytu i miałam zarezerwowanych 5 noclegów w Madrycie (polecam b. sympatyczny hostel na Calle Huertas, "posada de Huertas" - blisko do dworca Atocha i do Prado). Po kolei jeździłam dzień po dni (na cały dzień) do Toledo, Escorialu i Doliny Poległych (Z Escorialu jeździ bus - 15.15, na miejscu 2 godz. i powrót do Escorialu ok. 17.45), Segowii oraz (wstając wcześnie rano - pociąg miałam o 6.07) do Avilii i Salamanki (są dogodne połączenia co 2 godz. pomiędzy tymi miastami). Oczywiście spędziłam też cały dzień w Madrycie (całkiem nieźle sprawdza się bus turystyczny - są 3 linie) i nastepnie nocnym pociągiem (tu zalecam wydanie kilku dodatkowych euro) pojechałam na południe - o 5 rano byłam w Kordowie. Cały dzień w Kordobie (z małą przerwą w ciagu dnia na odespanie nocy), warto wyskoczyć do Medina Al Azhara - są autobusy, dalej cały dzień w Sewilii, Kadyks, przejazd autobusem do Algeciras - wyprawa na Gibraltar, stąd do Rondy i następnie do Granady. W Granadzie spędziłam w sumie 4 dni, wyjeżdżając także poza miasto - do Almunecar i salobreny oraz do Nerja (przeurocza miejscowość wypoczynkowa). Potem w róciłąm do Madrytu i miałam jeszcze cały kolejny dzień na odrabianie zaległości czyli czego nie zdążyłam obejrzeć na początku. Połączenia kolejowe sprawdzałam na stronach Renfe (są ceny i godziny, trzeba sprawdzac dokłądnie na "Regionales" i "Cearcanias" bo na głównej wyszukiwarce nie pokazuje wszystkich połączeń. Hotele, hostele i hostale wyszukiwałam i rezerwowałam przez internet. Miałam dużo czasu, dużo swobody i sama decydowałam co, gdzie i kiedy i nikt mnie nigdzie nie popędzał. Niemniej np. zalecam rezerwacje do Alhambry - duże udogodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 14.08.03, 14:47 Aha, byłam w sumie 17 dni. To a propos paru euro - urwał mi się wątek. Warto przy nocnym przejeździe wydac parę euro na kuszetkę. Inaczej grozi nocna jazda na siedząca w b. ciasnym przedziale z 6-osobową "cichutką" arabską rodziną (dzieci sztuk 4) czy kolesiem, który ma w d... zakazy palenia (podobnie jak większośc Hiszpanów zresztą)w wagonach dla niepalących. Bardzieć kopcącej nacji w Europie dotąd jeszcze nie spotkałam, wszędzie, niezależnie od zakazów. Ogólne pociągi, w tym podmiejskie, są czyste i klimatyzowane, są wagony dla palących i dla niepalących, ta nieszczęsna Estrella na południe (stacja docelowa Algeciras, dalej Maroko, Ceuta itd) to był - mam nadzieję - "wypadek przy pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
znawca3 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 21.08.03, 13:31 no pewnie że z Rainbow Tours... mają bardzo dobrą ofertę, ale zastanów się czy nie wybrać opcji z przelotem samolotem... a nie dajazdem autokarem... wygodniej i nie jest wcale dużo drożej!! Odpowiedz Link Zgłoś