Dodaj do ulubionych

Viva Espana z Rainbow Tours

22.07.03, 13:24
Czy ktoś był na tej wycieczce? Jak wrażenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi005@go2.pl Re: Viva Espana z Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 23.07.03, 22:38
      bylem 4 lata temu, bardzo fajnie i jeszcze last minute mi
      sie udalo znalezc za pol ceny
      • misiatek Re: Viva Espana z Rainbow Tours 24.07.03, 09:48
        Bardzo męczący był taki objazd? Tylko jeden dzień jest wolny na odpoczynek nad
        morzem, więc obawiam się czy z urlopu nie wraca się w gorszym stanie niż
        przed...... :)))
        • Gość: Andaluzja Re: Viva Espana z Rainbow Tours IP: 217.8.166.* 30.07.03, 16:43
          2 lata temu byłam na objazdówce z Rainbow Tours. Nie pamiętam, czy wyjazd się
          nazywał Viva Espana. Było to 7 + 7. Objazdówka nie była męcząca, klimatyzowany
          autokar, przewodnik opowiadał ciekawie, sporo zobaczyłam... szkoda tylko, że w
          tak krótkim czasie. Warto jechać. Biuro rzetelne.
    • miriam_73 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 30.07.03, 17:21
      Nie byłam na tej konkretnej wycieczce, ale bardzo długo się nad nią
      zastanawiałam, bo w tym roku bardzo chciałam obejrzeć właśnie Hiszpanię. I
      ostatenie się nie zdecydowałam,właśnie ze względu na to że program jest bardzo
      napięty, a odległości w Hiszpanii są znaczne a tu często jest tak że masz
      jednego dnia zwiedzanie miejsc odległych od siebie o kilkaset kilometrów. Do
      tego dochodzą jeszcze temperatury (w ub. tygodniu o godz. 20 temperatura
      spadała do ... 35 st.). W sumie objechałam większość z tego co jest w programie
      tej wycieczki, tyle, że we własnym tempie - pociągami, zostając w
      poszczególnych miastach na cały dzień z noclegiem (inaczej się nie da chyba, że
      gonisz po zabytkach cały dzień, zwłaszcza w godz. 14-17, czyli w porze sjesty,
      kiedy upał jest straszny a ulice po prostu pustoszeją) - i jestem bardzo
      zmęczona(fizycznie), mimo, że sporo odpoczywałam. Tak więc przemyśl sprawę.
      • misiatek Re: Viva Espana z Rainbow Tours 14.08.03, 12:26
        Dzięki za info ! Napisz jeśli możesz jaką trasę zrobiłaś (kolejność miast) i w
        jakim czasie. Mam wrażenie że lepiej podzielić sobie wyjazd do Hiszpanii na dwa
        lata - raz południe z wypoczynkiem na wybrzeżu a drugi raz północ z plażowaniem
        w okolicach Barcelony. Wtedy można pewnie naprawdę odpocząć. Co wy na to?
        • miriam_73 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 14.08.03, 13:59
          Ja sobie w ogóle podzielłam wyjazd tzn. w ub. roku byłam przez tydzień w
          Katalonii (samolot do/z Barcy), natomiast w tym roku wyglądało to w ten sposób:
          leciałam do Madrytu i miałam zarezerwowanych 5 noclegów w Madrycie (polecam b.
          sympatyczny hostel na Calle Huertas, "posada de Huertas" - blisko do dworca
          Atocha i do Prado). Po kolei jeździłam dzień po dni (na cały dzień) do Toledo,
          Escorialu i Doliny Poległych (Z Escorialu jeździ bus - 15.15, na miejscu 2
          godz. i powrót do Escorialu ok. 17.45), Segowii oraz (wstając wcześnie rano -
          pociąg miałam o 6.07) do Avilii i Salamanki (są dogodne połączenia co 2 godz.
          pomiędzy tymi miastami). Oczywiście spędziłam też cały dzień w Madrycie
          (całkiem nieźle sprawdza się bus turystyczny - są 3 linie) i nastepnie nocnym
          pociągiem (tu zalecam wydanie kilku dodatkowych euro) pojechałam na południe -
          o 5 rano byłam w Kordowie. Cały dzień w Kordobie (z małą przerwą w ciagu dnia
          na odespanie nocy), warto wyskoczyć do Medina Al Azhara - są autobusy, dalej
          cały dzień w Sewilii, Kadyks, przejazd autobusem do Algeciras - wyprawa na
          Gibraltar, stąd do Rondy i następnie do Granady. W Granadzie spędziłam w sumie
          4 dni, wyjeżdżając także poza miasto - do Almunecar i salobreny oraz do Nerja
          (przeurocza miejscowość wypoczynkowa). Potem w róciłąm do Madrytu i miałam
          jeszcze cały kolejny dzień na odrabianie zaległości czyli czego nie zdążyłam
          obejrzeć na początku. Połączenia kolejowe sprawdzałam na stronach Renfe (są
          ceny i godziny, trzeba sprawdzac dokłądnie na "Regionales" i "Cearcanias" bo na
          głównej wyszukiwarce nie pokazuje wszystkich połączeń. Hotele, hostele i
          hostale wyszukiwałam i rezerwowałam przez internet. Miałam dużo czasu, dużo
          swobody i sama decydowałam co, gdzie i kiedy i nikt mnie nigdzie nie popędzał.
          Niemniej np. zalecam rezerwacje do Alhambry - duże udogodnienie.
          • miriam_73 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 14.08.03, 14:47
            Aha, byłam w sumie 17 dni. To a propos paru euro - urwał mi się wątek. Warto
            przy nocnym przejeździe wydac parę euro na kuszetkę. Inaczej grozi nocna jazda
            na siedząca w b. ciasnym przedziale z 6-osobową "cichutką" arabską rodziną
            (dzieci sztuk 4) czy kolesiem, który ma w d... zakazy palenia (podobnie jak
            większośc Hiszpanów zresztą)w wagonach dla niepalących. Bardzieć kopcącej nacji
            w Europie dotąd jeszcze nie spotkałam, wszędzie, niezależnie od zakazów. Ogólne
            pociągi, w tym podmiejskie, są czyste i klimatyzowane, są wagony dla palących i
            dla niepalących, ta nieszczęsna Estrella na południe (stacja docelowa
            Algeciras, dalej Maroko, Ceuta itd) to był - mam nadzieję - "wypadek przy
            pracy".
    • znawca3 Re: Viva Espana z Rainbow Tours 21.08.03, 13:31
      no pewnie że z Rainbow Tours...

mają bardzo dobrą ofertę, ale zastanów się czy nie wybrać opcji z przelotem
      samolotem... a nie dajazdem autokarem... wygodniej i nie jest wcale dużo
      drożej!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka