Dodaj do ulubionych

Tossa de Mar

IP: *.u.mcnet.pl 31.01.02, 12:29
Czy ktoś był w tej miejscowości i może się podzielić wrażeniami?
Czekam z niecierpliwością i pozdrawiam
Marcia
Obserwuj wątek
    • Gość: emjot Re: Tossa de Mar IP: 10.202.54.* 19.02.02, 16:18
      Byłam dwa lata temu i polecam z całego serca. Pod warunkiem, że nie szukasz ogromnego kurortu z tysiącami
      hoteli nad brzegiem morza i długich piaszczystych plaż. Ja tego nie szukałam, natomiast własnie tak
      wyobrażałam
      sobie mautki typowo hiszpański kurorcik
      Tossa to urokliwa i bardzo romantyczna miejscowosć na Costa Brava (region Katalonia). Wybrzeże jak sama
      nazwa wskazuje jest skaliste, a skały przecinają zatoczki z małymi kamienisto-piaszczystymi plażami. Miasteczko
      (pensjonaty i hoteliki, sama niska zabudowa) położone jest na dwóch wzgórzach, osłaniających zatoczkę,
      przy której miesci sie największa (w sumie niezbyt duża) plaża. (Są jeszcze trzy czy cztery ale mniejsze).
      Na jednym ze wzgórz zachowały się resztki sredniowiecznej kamiennej starówki i ruiny zamku. To ulubione
      miejsce spacerów wszasowiczów. Niedaleko są jaskinie które można obejrzeć wybierając sie na wycieczke
      łódką (organizują je biura mieszczące sie przy plaży). Niedaleko jest do cudownej Barcelony (półtorej godziny
      autobusem) Więc polecam!!!!
      • marcyszka Re: Tossa de Mar 20.02.02, 09:13
        Dziękuję za odpowiedź.
        Czy mogłabyś zdradzić z jakim biurem byłaś w Tossa? Z dojazdem własnym, czy z
        biurem podróży?
        Czy autobusy do Barcelony kursują często?
        Ja szukam dość spokojnego miejsca, ale jadą z nami również koleżanki, które na
        pewno będą chciały również trochę poszaleć na dyskotekach. Czy znajdzie się tam
        coś dla nich?
        Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź
        • Gość: emjot Re: Tossa de Mar IP: 10.202.54.* 21.02.02, 00:24
          Nie byłam tam z biurem, lecz na własną rękę (zdecydowałam się na tę a nie inną miejscowosć po dokładnym
          przestudiowaniu przewodnikowych informacji na temat nadmorskich miasteczek). Więc niestety żadnego biura Ci
          nie polecę - wydaje mi się jednak że pobyty w Tossie proponuje TUI.

Co do częstotliwosci kursowania autobusów do Barcelony - dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi sie że co dwie
          godziny.

No i dyskoteki - jest ich tam parę. Ale jesli twoje koleżanki liczą na wielki wybór to nie ten adres - pod tym
          względem króluje niedaleka LLoret de Mar.
          Jesli masz jeszcze jakies pytania to pytaj smiało
          • Gość: marcia Re: Tossa de Mar IP: *.u.mcnet.pl 21.02.02, 10:38
            Ja wybrałam tę ofertę z katalogu Neckermanna z dojazdem własnym.
            Podoba mi się charakter miejscowości, hotel i biuro o raczej dobrej renomie.
            Wystarczy nam parę dyskotek.
            Planujemy troszkę pozwiedzać, może coś polecasz szczególnie?

Gość portalu: emjot napisał(a):

> Nie byłam tam z biurem, lecz na własną rękę (zdecydowałam się na tę a nie inną
            > miejscowosć po dokładnym
            > przestudiowaniu przewodnikowych informacji na temat nadmorskich miasteczek). Wi
            > ęc niestety żadnego biura Ci
            > nie polecę - wydaje mi się jednak że pobyty w Tossie proponuje TUI.
            >
            > Co do częstotliwosci kursowania autobusów do Barcelony - dokładnie nie pamiętam
            > , ale wydaje mi sie że co dwie
            > godziny.
            >
            > No i dyskoteki - jest ich tam parę. Ale jesli twoje koleżanki liczą na wielki w
            > ybór to nie ten adres - pod tym
            > względem króluje niedaleka LLoret de Mar.
            > Jesli masz jeszcze jakies pytania to pytaj smiało

• Gość: emjot Re: Tossa de Mar IP: 10.202.54.* 21.02.02, 22:25
              Przede wszystkim musicie zobaczyć Barcelonę (ja jako że pojechałam na własną rękę mieszkałam w niej przez
              tydzień). Z Tossy, jak już pisałam, jest blisko - więc jak stwierdzicie że jeden dzień na zobaczenie wszystkiego
              to
              za mało, to zawsze możecie udać się tam drugi raz. Ja od razu mówię, że jeden dzien to mało, ale zależy co kto
              lubi. Na pewno w Barcelonie warto zobaczyć wszystkie ważniejsze dzieła Gaudiego - Sagradę Familię, park i
              kamienice. Warto też zwiedzić starówkę i dzielnicę secesyjną. Przejsć się słynną Ramblą, odwiedzić muzeum
              Picassa i Miro.

Z Tossy jeżdżą też autobusy do Girony - miasta w którym mieszkał Dali (jest tam jego muzeum z najfajniejszymi
              zbiorami). No i też przyjemna starówka. Autobusy jednak jeżdżą rzadziej niż do Barcelony (kilka w ciągu dnia).
              Odległosć jest ta sama.

No i można jeszcze zafundować sobie rejsik statkiem zawijającym do pobliskich miescowosci. Są też kursy do
              pobliskich jaskiń.
              To tyle co najbliżej.
              • eela Re: Tossa de Mar 27.02.02, 11:52
                Z Tossa de Mar kursuje statek do Blanes. Gorąco polecam, jest tam przepiękny
                ogród botaniczny tropikalny. Mozna oczywiście pojechac autobusem, ale statkiem
                znacznie przyjemniej. Niedaleko Tossy jest Palamos. Warto tam się wybrac w
                dzień, gdy jest czynne targowisko rybne. Wrażenia niesamowite
                • Gość: marcia Re: Tossa de Mar IP: *.u.mcnet.pl 12.06.02, 10:43
                  Czy istnieje bezpośrednie połączenie między Tossą a Blanes?
                  Jak często kursują autobusy?
                  • eela Re: Tossa de Mar 16.06.02, 22:25
                    Ja płynęłam statkiem. Połączenie na pewno jest, bo to na trasie do Barcelony
                    • eela Re: Tossa de Mar 16.06.02, 22:27
                      Zajrzyj do przewodnika Pacala, tam są najpotrzebniejsze informacje
                      • Gość: marcia Re: Tossa de Mar IP: *.u.mcnet.pl 17.06.02, 07:51
                        Niestety, ale nie ma tych informacji.
                        Korespondowałam nawet z miejscową informacją turystyczną i nie chce mi sie
                        wierzyć w to co napisali - nie ma bezpośredniego połączenia między Tossą a
                        Blanes.
                        Jeżeli ktoś był i sprawdził, że jest inaczej proszę o kontakt.
              • eela Re: Tossa de Mar 27.02.02, 13:20
                Gość portalu: emjot napisał(a):

Na pewno w Barcelonie warto zobaczyć wszystkie ważniejsze dzieła Gaudiego
                > - Sagradę Familię, park i
                > kamienice.

Warto wieczorem przejśc/przejechac sie przez Barcelonę. Sa przepieknie
                podświetlone co ciekawsze kamienice i bardzo oryginalne balkony. No i KONIECZNIE
                zobaczyc tańcząca fontannę, wrażenie niezapomniane.
                • eela Re: Tossa de Mar 28.02.02, 12:50
                  I, jesli czas pozwoli, pojechac na Montserrat, gdzie znajduje się sanktuarium
                  (coś w rodzaju naszej Częstochowy) katalońskie z relikwiami Św. Miguela.
                  Klasztor jest na szczycie góry, wznoszącej się ok. 1.5 km powyżej Barcelony.
                  Jedzie się wąskimi serpentynami, po jednej stronie jest przepaść. Serpenyna ma
                  8 km długości. Ja jechałam z zamkniętymi oczami, na wszelki wypadek :). Za to
                  na górze jest na co popatrzec, no i widoki w dół ze szczytu zniewalające.
                  • miriam_73 Re: Tossa de Mar 11.07.02, 17:34
                    Jeszcze lepiej jedzie się kolejką linową z Aeri de Montserrat (na Placa Espanya w
                    Barcelonie, bezpośrednio na stacji kupuje sie taki combi-ticket na pociąg i
                    kolejkę - cena z maja br. ok. 13 euro). Z Barcy jedzie się do Monterrat pociagiem
                    ok. 1 godziny, pociągi sa raz na godzine około w pół do każdej godziny (bodaj np.
                    10.36, 11.36 itd.). Polecam wyprawe tak, by być na odspiewaniu hymnu Montserrat o
                    13.00. A w Barcelonie warto skorzystac z busa turystycznego - są dwie linie
                    czerwona i niebieska ktore pozwalają na wygodne dotarcie do wszystkich
                    najważniejszych miejsc. Kursują co ok. 15 min. można wysiadać i wsiadać do woli.
                    Jest wariant jedno- i dwudniowy. Punkty "styczne" obu linii to Placa Catalunya,
                    Perdera i jeszcze któryś plac.
                    Polecam Muzeum Morskie (Museu Maritim), Barri Gotic i koniecznie pobuszowanie na
                    Mercat st Josep przy Ramlas. Obowiązkowo gorąca czekolada z churros w dobrej
                    kawiarni (bardzo polecam Opera vis-a-vis teatru Liceu na Ramblas).
          • eela Re: Tossa de Mar 27.02.02, 11:48
            chyba też Sigma travel
            • Gość: emjot Re: Tossa de Mar IP: 10.202.54.* 27.02.02, 15:10
              Widzę Eelu, że chodzimy tymi samymi scieżkami...
              • eela Re: Tossa de Mar 27.02.02, 15:32
                Właśnie, ja Cię tu zobaczyłam, to się w duchu roześmiałam :). Mam kilka
                zeskanowanych zdjęć z Egiptu, jak chcesz, to moge podesłać
                • Gość: emjot Re: Tossa de Mar IP: 10.202.54.* 27.02.02, 16:43
                  Jasne, czekam...
                  • eela Re: Tossa de Mar 27.02.02, 20:05
                    Ale jutro, bo nie mam w tym komputerze. I może znajdę opis na gorąco (prawie)
                    tej całej wyprawy. Pisałam dla chmary znajomych, którzy tam pewnie nigdy nie
                    pojadą
    • Gość: ania Re: Tossa de Mar IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:44
      Byłam w Tossa de Mar 4 lata temu i było uroczo. Spokojne małe miasteczko, choc pełno turystow. Mało zabytków, ale wszędzie blisko. Mała plaża. Polecam i pozdrawiam
    • Gość: ankha Re: Tossa de Mar IP: *.pegasus.com.pl 10.07.02, 10:05
      w tossie by łam 2 lata temu choć przez 1 dzien to stwierdzam ze jest to bardzo
      urokliwe miejsce. dużo krętych małych uliczek , mala plaza, atmosfera przyjemna.
      tossa to sredniowieczne miasteczko i pewien nieopisany urok ma. (wada- dużo
      turyści)a tak poza tym gorąco polecam.
    • Gość: robert Re: Tossa de Mar IP: 217.97.239.* 18.07.02, 15:22
      właśnie wróciłem z tossy
      jest (przynajmniej dla mnie) o 1000 razy lepszym miasteczkiem niż lloret,
      blanes, pineda. spokojne, ciche (w porównaniu do lloret), mniej nachalne,
      czystsze i przede wszystkim wieczorem można spokojnie przejść ulicą nie
      obawiając się o zaczepki prostytutek, alfonsów i dilerów (w szczególności
      lloret). wielu znajomych mieszkało w tossie a na dyskoteki jeździli autobnusem
      do lloret, tylko 15 minut jazdy z kierowcą kaskaderem :-))))). poza tym łatwo
      wynająć samochód i można pojechać do barcy, gerony i figueres (miasteczko, w
      którym urodził się dali, i w którym jest jego muzeum a nie w geronie jak ktoś
      wcześniej napisał). co do wypadów stateczkiem do jaskiń naokoło tossy to, moim
      zdaniem, strata czasu, zdecydowanie lepiej popłynąć do blanes i przejść się do
      ogrodu botanicznego.
      koniecznie w tossie trzeba zobaczyć ........CMENTARZ, POLECAM!!!

pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku w tossie i zabawy nocnej w lloret :-))))

p.s.
      nie róbcie zakupów np. owoce, napoje, przy głównej ulicy polecam sklepy
      champion i dia
      • Gość: marcia Re: Tossa de Mar IP: *.u.mcnet.pl 19.07.02, 10:03
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Czy do Tossy pojechałeś z Biurem Podróży (jakim, jaki hotel)?
        Czy Champion jest w Centrum Tossy?
        Jak najłatwiej się dostać do Blanes?

Pozdrawiam
        Marcia
      • Gość: Kasia Re: Tossa de Mar IP: *.dialog.net.pl / *.lubin.dialog.net.pl 19.07.02, 10:10
        ooo... tak :) napisz cos wiecej o swojej podrozy... przede wszystkim jakie
        biuro? i jak inaczej niz autem pojechac do Barsy? ile kosztuje wypozyczenie
        samochodu? maja tam skutery (nie koniecznie wodne ;))? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka