Dodaj do ulubionych

zmiana na wardze

02.06.07, 22:48
Jestem mamą 1,5 rocznej dziewczynki. W wyniku uderzenia w wieku 2 miesięcy u córki na górnej wardze pojawiło się "zgrubienie" średnicy ok. 1 cm. Od tamtego czasu nie rosło ani nie malało, widoczne są jedynie krótkotrwałe zmiany, tzn czasami jest w kolorze wargi i prawie płaskie, a czasami robi się bardziej wypukłe i ciemniejsze niż warga. Wg pediatry jest to naczyniak i na razie nie można nic z tym zrobić. Surdologopeda opiekująca się córką stwierdziła, że zmiana ta może przeszkadzać w nauce prawidłowej wymowy.

Co możemy zrobić i do jakiego specjalisty się zgłosić? Czy ktoś mógłby mi polecić dobry ośrodek w Warszawie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • dwyrzyk Re: zmiana na wardze 03.06.07, 15:43
      Szanowna Pani; Nagłe pojawienie się zmiany po urazie i następnie brak wzrostu
      świadczą raczej o tym, że jest to malformacja naczyniowa (polecam
      www.naczyniaki.com), czyli zmiana, która nie będzie samoistnie zanikać.
      Wskazane jest wykonanie diagnostyki (USG z Dopplerem na początek) i rozważenie
      usunięcia zmiany. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
    • mulesia Re: zmiana na wardze 03.06.07, 21:34
      Radzę nie zaniedbać sprawy. Mój syn ma potężną malformację naczyniową na
      policzku, języku, w gardle oraz na wardze.Początkowo - po urodzeniu -
      wyglądało to po prostu niewinnie. Teraz ma 6 lat. Jest po operacji plastycznej
      ( warga początkowo była tylko trochę grubsza i zasiniona, zmiana stawała się
      większa przy płaczu, w cieple, przy pochleniu głowy w dół itp. )oraz kilku
      ostrzyknięciach. Zmiana rośnie razem z synem, nie zanika. Był okres ( przed
      operacją plastyczną ) takiego powiększenia wargi, że z ust wypadało jedzenie,
      wyciekała ślinka. Po operacji przez jakiś czas było lepiej. Teraz znowu się
      powiększa. Najlepiej niech Pani skorzysta z porady lekarza, który Pani
      odpowiedział na forum. Dr Wyrzykowski przyjmuje w Gdańsku. Wszystko Pani
      wytłumaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka