Gość: pola IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 13:41 co sądzicie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gnat Re: INTERSHIP - awsome idea! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.02.04, 14:47 Najbardziej znany intern na swiecie - Monica Lewiski. Swietna praca, dobra placa. Uwaga! Trzeba miec zdrowe kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna.sniezka Re: INTERSHIP - awsome idea! 14.02.04, 19:11 Gość portalu: Gnat napisał(a): > Najbardziej znany intern na swiecie - Monica Lewiski. Swietna praca, dobra > placa. Uwaga! Trzeba miec zdrowe kolana. nie moge sie tutaj z toba zgodzic bo monica zarabiala marnie a hazard pracy byl dosyc duzy. Na koncu wszystko co zarobila musiala wydac na adwokata, no i te rozmowy tel. z linda tripp tez trzeba bylo oplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Re: INTERSHIP - awsome idea! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.04, 16:43 Mowimy tu o turystce z Polski a wiec nawet jezeli Monica zarabiala $30tys to na polskie warunki to jest calkiem dobrze. A co do hazardu, to bez przesady, w koncu Clinton tych cygar jej nie kazal PALIC. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna.sniezka Re: INTERSHIP - awsome idea! 15.02.04, 16:47 Gość portalu: Gnat napisał(a): > Mowimy tu o turystce z Polski a wiec nawet jezeli Monica zarabiala $30tys to na > > polskie warunki to jest calkiem dobrze. A co do hazardu, to bez przesady, w > koncu Clinton tych cygar jej nie kazal PALIC. Lol Gnat. Gross but funny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: INTERNSHIP IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 19:34 Dzięki dradam Jak widać polskie pajacyki nie przepuszczą okazji do drwin. Odpowiedz Link Zgłoś
pomroczny Re: INTERNSHIP 16.02.04, 20:05 a mozesz wyjasnic o co ci chodzi z tym internship? nie ma sie co obrazac ale niezrozumiale pytania czesto prowokuja dowcipne zgadywanki na zasadzie "jakie pytanie taka odpowiedz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gnat Re: dradam IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.02.04, 22:35 Wklad kolegi Dradam do tej dyskusji jest nieoceniony. Inaczej nigdy bym nie zgadl o czym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: INTERNSHIP IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 23:12 OK chlopcy, pewnie ze moge wyjasnic, nie przypuszczalam ze sa tutaj osoby tak niezorientowane w temacie wyjazdu do usa, ktory jest tutaj najbardziej walkowany. Otoz od jakiegos czasu biura zajmujace sie m.in. au pair wprowadzily internship, program dzieki ktoremu student lub absolwent moze wyjechac na platna praktyke do firmy na dowolna ilosc miesiecy, oczywiscie za spora oplata. Chcialam zapytac osoby ktore maja zamiar z tego skorzytsac lub juz byly co o tym sadza. pozdrawiam Pola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: INTERNSHIP IP: 81.15.186.* 11.04.04, 01:38 hej, ja własnie jestem zainteresowana wyjazdem do USA na internship, ale mam problemy ze znalezieniem pracodawcy. Wydaje mi sie, ze nie jest to łatwe i tylko za posrednictwem internetu nie znajdzie sie pracodawcy. Czytalam na jakiejs stronie, ze jest to praktycznie niemozliwe, poniewaz nikt sie nie odzywa na wyslane oferty. Dobrze by bylo, gdybys juz miala jakis kontakt z pracodawca w Stanach. Ja wciaz szukam i takze prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: INTERNSHIP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 19:34 To jest prawda jest ciezko znalesc pracodawce.Musisz miec znajomego w stanach zeby cie pomogli. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: INTERNSHIP 12.08.04, 20:17 Gość portalu: Nina napisał(a): > hej, ja własnie jestem zainteresowana wyjazdem do USA na internship, ale mam > problemy ze znalezieniem pracodawcy. Wydaje mi sie, ze nie jest to łatwe i > tylko za posrednictwem internetu nie znajdzie sie pracodawcy. Czytalam na > jakiejs stronie, ze jest to praktycznie niemozliwe, poniewaz nikt sie nie > odzywa na wyslane oferty. Dobrze by bylo, gdybys juz miala jakis kontakt z > pracodawca w Stanach. Ja wciaz szukam i takze prosze o pomoc. Jest to mozliwe. Z firmami to organizujacymi w Polsce to chyba roznie bywa. Masz tu mase powaznych roganizacji w Stanach, sprobuj: www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&q=internships Z tym odzywaniem sie to tez roznie. Znam ludzi, ktorzy wygrali zielona karte i szykuja sie do wyjazdu. Dalem im linki m. in. do szukania mieszkania. Dostali odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: INTERNSHIP IP: *.icpnet.pl 11.04.04, 15:32 Czesc, ja odpowiem powaznie;) Wyjeżdżam na INTERSHIP za niecałe 2 miesiace, a moja przyjaciółka siedzi tam juz od 3... Jest to wyjazd kierowany do byłych studentów (worktravele jak wiadomo tylko dla studentów),koszt jest owszem wysoki(ok.8 tys zł z pracodawcą),ale wyjazd trwa znacznie dłużej,więc i tak koszt ten sie nam szybko zwraca.Co do pracodawcy to sama nie szukałam.Podobnie jak przyjaciółka zdałam sie na agencję,i nie wiem czy poszukiwania sa łatwe czy tez nie...Zbyt duzo nie wiem,jedynie tyle co czytam w mailach z USA. Jade z Agencji IMPULSTRAVEL, wiem,że jest godna zaufania, bo sprawdzona kilka miesiecy temu. Jakbys miała pytania to czekam, może pomogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blady Re: INTERNSHIP IP: *.asm.bellsouth.net 12.04.04, 06:45 hey nata! ja juz jeste mna internshipie ponad 2 lata i chcialbym aby do mnie przyjechala sistra na internshipa, tylko juz nie lapie sie w tych papierkowych sprawach, duzo sie zmineilo po 11 wrzesnia. jak bys mogla do odezwij sie na skyteam@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAWID Re: INTERNSHIP IP: *.toya.net.pl 12.04.04, 09:14 To ciekawe... Zalatwiales takiego Internshipa, o jakim my mowimy - przez polskie biuro lub przez odpowiednia amerykanska fundacje? Czy nazywasz Internshipem cos zupelnie innego? Bo "The maximum duration of any training program shall not exceed 18 months" ( zrodlo: exchanges.state.gov/education/jexchanges/private/trainee.htm ), wiec jakim cudem Ty jestes na praktykach juz ponad dwa lata? Jak masz mozliwosc zalatwic siostrze Intern u wlasnego pracodawcy, to wystarczy np. jesli On wystawi Twojej siostrze offer letter, a Ona zglosi sie do jednego ze sponsorow programu (link do listy ponizej) i zalatwi to bezposrednio z nimi (bez polskiego biura...) - tak procedura wyglada w fundacji WISE ( wise.wisefoundation.com/ ), w innych moze to wygladac troche inaczej, ale niekoniecznie... Proponuje napisac maile do kilku fundacji (te dwie sa dosyc tanie - okolo 1500 USD/18 miesiecy: WISE training@wisefoundation.com (chyba tylko w hotelarstwie...), CENET cenet@cenet.us , ale oczywiscie sa i inne...) i dowiedziec sie wszystkiego! Skoro jestes tam na miejscu i moglbys Jej cos zorganizowac, to po co placic jeszcze polskiemu posrednikowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: INTERNSHIP IP: *.icpnet.pl 12.04.04, 14:38 Hm.....bardzo dziwne jest to ,ze jestes na Intershipie juz 2 lata....no ale jest jedno wyjasnienie tejże sytuacji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: INTERNSHIP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 19:39 Moge tylko dodac zebyscie nie zwracali z tym do fimy Migacz Travel. Nie znaja sie na tym. Starocony czas,nerwy i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAWID Re: INTERSHIP IP: *.toya.net.pl 11.04.04, 16:16 Czesc, Czas trwania praktyki wynosi od 2 do 18 miesięcy (po odbyciu praktyki istnieje możliwość legalnego pozostania w USA przez 30 dni). Praktykę można rozpocząć w każdym miesiącu roku. Roznie bywa z tymi "praktykami" - w wiekszosci wypadkow Training Plan bardzo rozni sie pozniej od rzeczywistosci - i, wbrew wyznacznikom Departamentu Stanu, praktykant staje sie zwyklym pracownikiem... Jest wiele firm, pomagajacych w znalezieniu praktykodawcy, ale najlepszym chyba rozwiazaniem jest znalezienie miejsca praktyk samemu - np. moze byc to byly pracodawca z programu Work&Travel... Na pewno natomiast jest to najtansze rozwiazanie (+/- 1500 USD za program 18-miesieczny...). Fakt, ze znalezienie pracodawcy przez internet graniczy z cudem, ale znam przypadki takich cudow... Generalnie mozna ominac posrednictwo polskiego biura - w wypadku samodzielnie znalezionego pracodawcy to chyba wrecz oczywiste (koszty...), a nawet jesli nie mamy wlasnego praktykodawcy, to i tak mozna to zalatwic poprzez bezposredni kontakt z amerykanskimi organizacjami sponsorujacymi (choc nie dotyczy to wszystkich - pelna lista na: exchanges.state.gov/education/jexchanges/private/Training_Sponsors.pdf ) lub firmami staffingowymi... Co jeszcze? Duzo mozna by pisac o Sekcji 212(e), gdyby ktos chcial nastepnie zmieniac status wizy, duzo by mozna pisac o lepszych i gorszych ofertach samych praktyk... Internship jest bardzo dobrym pomyslem na wyjazd do USA, wyjazd legalny, ale czesto (bardzo czesto) nie ma sie co ludzic, ze sluzy on zdobywaniu niesamowitych doswiadczen w wymarzonej dziedzinie... Aha, i jeszcze wazne - w wiekszosci przypadkow podawany jest warunek zgodnosci kierunku studiow (lub praktyki zawodowej - w wypadku programu Training, chodzi mi np. o Professional Career Training w organizacji CIEE) z dziedzina praktyk... To teoria - w praktyce mozna latwo znalezc organizacje, przymykajace na to oko... Pozdrawiam, DAWID P.S. "Nata", czy moglabys napisac do mnie na: maksymdyzio@o2.pl ? Bardzo Cie prosze, bo mam kilka "prywatnych" pytan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.evil Re: INTERSHIP IP: *.tnt1.harrisburg.pa.da.uu.net 12.04.04, 02:24 NO coz Dawidzie nic dodac,nic ujac..wlasnie siedze sobie w przepieknej Pennsylvani.otoczony pieknymi polami kukurydzy,gdzie kelneruje sobie w znanym wszedzie na swiecie Hotellu.Co prawda to prawda .... z kierunkiem studiow nie ma to nic wspolnego(turystyka i hotelarstwo)..mozna by napisac ze jestem traktowany jako zwykly pracownik...no wlasnie,Nie jestem.Zadnych benefitow zdrowotnych,ubezpieczen,wakacji pracowniczych..tak naprawde traktowany jestem troszke jak pracownik gorszej kategorii,ktory odwali cala robote(nawet te przez amerykanow nie chciana)..i nie bedzie narzekal...a po za tym mnie niedotycza przepisy koorporacyjne wiec komu mialbym narzekac...no ale chociaz sa z tego pieniazki. Nie zgodze sie tylko z jedna rzecza ...pobytu nie mozna przedluzyc..po prostu w wizie J1(tak,tak tej samej co Work&travel)..jest zastrzezenie "2 years rule does apply"...co znaczy nie mniej ni wiecej,ze nie moge sie starac o przedluzenie pobytu ani o ponowny wjazd do Usa z okresem 2 lat od daty zamykajacej wize. no to tyle pozdrawiam ps. szukajcie prace prze Internet..polecam wydzialy HR (human resoures) duzych korporacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAWID Re: INTERNSHIP IP: *.toya.net.pl 12.04.04, 09:01 Czesc! No coz, nic dodac, nic ujac... Dziekuje za uzupelnienie kwestii "zwyklego pracownika" - zdaje sobie sprawe, ze to w ten sposob wyglada... Zreszta - co tu kryc! Ja wlasnego (przyszlego...) praktykodawce przekonalem dopiero, gdy wspomnialem, iz oszczedzi na mnie sporo tysiecy dolarow ("The company is not required under US law to pay social security taxes for you as you are on J-1 visa, nor will they have to insure you for health or accidents, nor will they have to offer you a 401(k) (pension plan). All together this will save the company potentialy several thousand dollars if you are on 18-month practical training placement.")... Ale to ja sie musze z Toba nie zgodzic - "pobytu nie mozna przedluzyc"... Otoz mozna - tzn. zmienic status wizy! Wybacz, ale to po prostu Ty nie miales szczescia i dostales wpis "does apply"... Na ostatnio poznanych 6 osob, ktore sa/wyjezdzaja na Internship, tylko JEDNA ma "does apply", pozostale "does NOT apply"... Co to oznacza? Ano tyle, ze jedna z tych znanych mi osob juz zakonczyla "praktyki" i aktualnie cieszy sie wiza H1B... Czyli mozna i tylko zagadka jest DLACZEGO NIE WSZYSCY PODLEGAJA SEKCJI 212(e)? Znam teorie - o dofinansowywaniu programu przez rzad (i stad do niedawna gloszono, ze WSZYSCY, ktorzy jada na Intern, dostaja "does apply"), o Exchange Visitor Skills List, ale... to sie nie sprawdza! Czy to tylko kwestia szczescia? Tak czy inaczej - da sie pozostac LEGALNIE w USA - prawie wszystko zalezy od tego wpisu, choc znam przypadek jednej osoby, ktora uzyskala waiver, czyli cos jakby "odpuszczenie win"...:) Pozdrawiam, DAWID P.S. Ja widze zgodnosc Twoich praktyk z kierunkiem studiow... Mozna przynajmniej podciagnac prace kelnera pod Twoje studia (tak robia przeciez organizatorzy...)! A co powiesz na sytuacje dziewczyny po chemii, bedacej hostessa w jednym z kasyn? ;) Jedno pytanie: kto wystawial Ci DS-a? Jaka amerykanska fundacja? Odpowiedz Link Zgłoś