Dodaj do ulubionych

Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do oceny

18.06.13, 10:34
Witam wszystkich,

Na przełomie września i października wybieram się z narzeczonym na podróż poślubną na zachód USA. Czytając forum oraz przewodnik interameryka.com zbudowałam program podróży, na który miło jakby ktoś kto już tam był rzucił okiem, i powiedział gdzie za dużo, gdzie za mało czasu? Czy coś ważnego pomijamy?

Zależy nam na Parkach Narodowych, gdzie chcemy połazić i odpocząć, spać na campingach i po drodze zachaczyć o największe miasta w których generalnie nie chcemy tracić zbyt wiele czasu (zakupy itp. nie bardzo nas interesują).

Podróż zaczynamy w BOISE, żeby być jak najbliżej Yellowstone co planujemy na początek. Przylatujemy 25 września o godz. 16:30, bilety powrotne mamy na 20 października. W trasę ruszamy 26 września czyli mam na miejscu 25 dni. Oto plan:

25.09 - przylot do Boise
26.09 - wypożyczenie samochodu - przejazd do Yellowstone (wg google maps - 7 godzin drogi)
27.09 - Yellowstone
28.09 - Yellowstone
29.09 - Grand Teton
30.09 - przejazd z Grand Teton do Arches (wg googla - 10 godzin drogi)
1.10. - Arches
2.10. - Bryce i hwy 12
3.10. - Zion - Angels Landing
4.10. - Zion - przejście wzdłuż River Narrows
5.10. - Antelope Canyon, Horeshoe Band
6.10. - Monument Valley
7.10. - Kanion Kolorado - zejście w dół Kanionu - planujemy zrobić w jeden dzień
8.10. - Kanion Kolorado
9.10. - Las Vegas
10.10. - przejazd do LA przez Mojave i Joshua Tree
11.10 - LA
12.10. Death Valley
13.10. - Death Valley
14.10. - Yosemite
15.10. - Yosemite
16.10. - Yosemite
17.10. - San Francisco
18.10. - Napa Valley do Redwood
19.10. rano Redwood i po południu ruszamy w trase do Boise (wg googlemaps 1000 km)
20.10. wylot o 15 do WWA z BOISE

Czy myślicie że plan jest wykonalny? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i komentarze co bez sensu, co z sensem i czego brak :)
Obserwuj wątek
    • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 18.06.13, 10:51
      Zastanawiam się czy jest sens jechać do Monument Valley bo trochę jest to nam nie po drodze, chyba że lepiej by było zmienić trasę i pojechać z Arches do Monument Valley potem dalej do Page, Bryce, Zion i Colorado, ale wtedy ominiemy HWY 12
    • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 18.06.13, 10:59
      Przesyłam także link do mapy z zaznaczonymi głównymi punktami trasy
      maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=209496348198128553887.0004deb8185fa4aa1a085
      • samsung_pl Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 18.06.13, 11:21
        Hej
        Jeżeli nie miałaś okazji to zapraszam do zapoznania się z tym wątkiem:

forum.gazeta.pl/forum/w,205,132311964,132311964,Zachodnie_USA_8211_Parki_narodowe.html
        to planowanie i opis mojej ubiegłorocznej wyprawy, która była w dużej mierze podobna do Twoich zamierzeń.

Co do Twoich pytań:
        Każdy ma swój własny ulubiony tryb i sposób spędzania czasu, więc uwagi innych osób są bardzo subiektywne. Ja osobiście skróciłbym czas pomiędzy Grand Teton a Arches. Grand Teton można ugryźć drugiego dnia w Yellowstone a samo Arches nie oferuje atrakcji na całodzienne chodzenie (podkreślam, to subiektywna opinia, jak ktoś ma czas to może tam chodzić przez tydzień i być zadowolonym). Dalej jest ok, Bryce to po prostu bajka. Z Zionem trzeba się trochę przygotować - do Narrows nie wejdziecie jak padało albo będzie padać, część górnych szlaków była w zeszłym roku remontowana, więc warto sprawdzić czy nie grzebią tam jeszcze. Monument Valley można przy dobrym układzie zrobić razem z Antelope i podkową. Podkowa to 2h, Antelope jeszcze krócej - nocleg w Page. Zejście do kanionu i podejście w jeden dzień - odradzam, oczywiście dla młodych sprawnych ludzi to wykonalne - ale będzie to baardzo męczące, pytanie też gdzie chcecie zejść - na sam dół czy np do Indian Gardens i Plate point. Pytanie jakim szlakiem itd.
        Dwa dni na Death Valley? Co Wy tam chcecie robić :) To ma być jakaś forma pokuty? To naprawdę nieprzyjazne miejsce.
        To tak baaardzo z grubsza.

Pozdrawiam i już Ci zazdroszczę, ale może nie tak bardzo, bo właśnie pakuję auto na Skandynawię ;)

Sam

• saturn5 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 02:37

> Zejście do kanionu i podejście w jeden dzień - odradzam...

Ja wogole nie zakladalem ze oni chca zejsc na dno i wrocic w jeden dzien. Jesli tak to czyste szalenstwo, tablice w parku ostrzegaja przed takimi wyczynami, jest iles tam rocznie smiertelnych wypadkow wsrod turystow (czesto zdrwoych, mlodych) ktorym takie pomysly odbijaja do glowy, inni laduja w szpitalach. Jak zejda w jeden dzien i wejda w drugi to juz sukces i beda to czuli w kosciach dlugie dni...ludzie nie maja zielonego pojecia o skali tego miejsca.
    • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 18.06.13, 11:52
      Dzięki za opowiedź, w Skandynawii byłam dwa lata temu i nie wątpię że będziesz miał równie cudne widoki :)
      Wezmę twoje sugestie pod uwagę, w niektórych miejscach mamy więcej czasu żeby nie gnać ciągle i wszędzie żebyśmy się nie zniechęcili zbyt szybko. Będziemy 3 dni po ślubie więc gdzieś chwila odetchnienia nam się przyda. Z zejściem do Kanionu to słyszałam że ciężko w jeden dzień ale jesteśmy młodzi i w formię więc powinniśmy dać radę - nie takie rzeczy za nami :)
      Szczerze powiedziawszy jeszcze dokładnie nie wczytałam się gdzie najlepiej zejść do Kanionu, czy warto iść do samego końca czy nie i tutaj chętnie posłucham opinii innych.
      Arches - skoro mówisz że cały dzień to zbyt dużo to szybciej ruszymy dalej.
      Jeśli chodzi o Death valley - 2 dni? Hm, bo jeden dzień kierunek w drodze przez Sequoie do Yosemite tylko tak się właśnie zastanawiam, czy 3 dni w Yosemite to dobry pomysł? Czy jest tam tyle atrakcji? Może dodać jeden dzień na jakąś fajną plażę? polecacie jakąś fajną niedaleko LA czy SF??
      • jorn Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 18.06.13, 18:12
        Moim zdaniem Twój plan jest wykonalny i ciekawy. Jeśli miałbym zaproponować jakieś zmiany, to bym dorzucił jeden dzień w Wielkim Kanionie, zwłaszcza, jeśli chcecie schodzić na dno. Poza tym rozważ możliwość powrotu z innego lotniska. Oczywiście będzie drożej (bilet z otwartą paszczą i wynajem jednokierunkowy), ale unikniesz tego tysiąca kilometrów na końcu. Oczywiście to zależy od Twojej sytuacji finansowej.

Pozdrawiam
        • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 18.06.13, 19:46
          Dzięki za uwagi. A powiedź co najlepiej zobaczyć w Wielkim Kanionie? Czy jest tam jakiś camping gdzie można odpocząć w chłodzie czy tam wszędzie dookoła są suche tereny?
          Jeśli chodzi o powrót to zdecydowaliśmy się na taką opcję właśnie ze względu na niższy koszt i biletu lotniczego i wypożyczenia samochodu - nie będziemy więc tego zmieniać, aczkolwiek wiem że szybciej i wygodniej byłoby wrócić np. z San Francisco :)
          • jorn Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 12:18
            Co najlepiej zobaczyć w Wielkim Kanionie? Generalnie wszystko. Ja tam byłem w 2008 r. i spędziłem na południowym brzegu prawie całe dwa dni oglądając wszystkie punkty widokowe. Wykupiłem też lot helikopterem – dość drogo, ale do dziś najbardziej tę część pamiętam. Nie schodziłem w dół. Byłem też kilka godzin na północnym brzegu.

Nie wiem, czy jest camping. Ja spędziłem jedną noc w hotelu parkowym, a jedną w motelu w Williams.
          • saturn5 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 20:16

> am jakiś camping gdzie można odpocząć w chłodzie czy tam wszędzie dookoła są su
            > che tereny?

Na samej trasie bedzie duzo "suchego" terenu, choc niektore trasy sa pod tym wzgledem gorsze i lepsze (jest wiele szlakow), sa takie co maja wiecej i mniej cienia. Ale zarowno w Indian Gardens jak i na samym dole (na dole szczegolnie) jest naprawde duzo cienia, zwlaszcza na dole zaskoczyla mnie ilosc wegetacji i nocny szum drzew, wiatr wial na samym dole dosc niezly. No i na dole mozesz probowac wejsc do rzeki ale woda naprawde zimna i bardzo szybka.
      • lukasz97 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 01.09.13, 00:03
        magmanna napisała:
        > Może dodać jeden dzień na jakąś fajn ą plażę? polecacie jakąś fajną niedaleko LA czy SF??
        >
        to juz lepiej wycieczka na Cataline czy ktoras z Channel Islands ... woda w okolicy SD/LA jest stosunkowo zimna. Poza tym sa oczywisce standardowe turystyczne atrakcje, od SeaWorld w San Diego po Universal Studios w LA... zalezy co kto lubi.
    • saturn5 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 02:14
      >> 7.10. - Kanion Kolorado - zejście w dół Kanionu - planujemy zrobić w jeden dzien

Zejsc w jeden, tam nocowac i wchodzic do gory w drugi?. To juz byc moze jest do zrobienia ale musicie byc w bardzo dobrej formie fizycznej i miec swietne buty, zadne sandaly czy klapki. Zejscie w jeden dzien - z tym nie ma problemu. Bylem na samym dole ale mysmy przeznaczyli jeden dzien na zejscie i dwa dni na wejscie, nocowalismy na dole i po drodze w Indian Gardens. Musisz niesc ze soba jedzenie i sporo wody (okolo 4 L na dzien na osobnika). Powiem ze przy tej temperaturze jaka byla wtedy w lipcu i przy niesieniu sprzetu kampingowego nie wyobrazam sobie wejscia z powrotem do gory w 1 dzien mimo ze mielismy wtedy po 25 lat. Wyruszylismy z dolu chyba o 9-rano i do Indian Gardens doszlismy kolo 17:00 kompletnie wykonczeni. Oczywiscie na dole i na kampingach masz wode. Potrzebujesz miejscowki na noclegi. Kanjon jest absolutnie urzekajacym miejscem, to jeden z cudow tego swiata i tylko stojac na brzego kanjonu zdasz sobie sprawe ze skali tego przedsiewziecia ktore ciebie czeka. Jest naprawde duzo dobrej informacji na internecie na ten temat.
      • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 08:09
        Czyli mówisz, że nie warto schodzić i wychodzić jednego dnia? My co prawda będziemy tam na początku października więc pewnie upał będzie mniejszy, ale może racja, że nie ma co się wykańczać. Problem jest tylko w tym że nie chciałabym na sztywno bookować noclegów, żebyśmy nie byli do niczego uwiązani. Powiedź, na ile wcześniej trzeba zabookować na dole camping? Mówisz że jest woda, a jakieś jedzenie? Czy trzeba mieć jedzenie na całą wycieczkę? Możesz polecić któryś z campingów na dole? Czy w takim razie parking na górze, na początku zejścia jest dodatkowo płatny, czy cena jest wliczona we wjazd do parku?
        • Gość: robak Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: *.hsd1.ca.comcast.net 19.06.13, 08:31
          > Czyli mówisz, że nie warto schodzić i wychodzić jednego dnia?

Nie warto????? Raczej fizycznie niemozliwe (z nielicznymi wyjatkami) albo podroz poslubna chcesz zamienic na lozko w szpitalu. Ile maratonow masz za soba lub ile wspinaczek alpejskich bo zadajesz troche bezsensowne pytania. Czy ty wogole masz jakiekolwiek wyobrazenie co to jest Grand Canyon?. Zapoznaj sie z podstawowa geografia co to jest, jak jest gleboki, jaki jest camping na dole (tylko jeden), ze caly prowiant musisz niesc ze soba, itp, itp., jak robi sie rezerwacje na trasy, doprawdy ta cala wiedza jest w zasieg twoich palcow.
          • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 09:03
            Czytałam na forach że ludzie dają radę zejść i wyjść w ciągu jednego dnia. Jeśli wypowiedzi na forach traktujesz jako okazję do obrażania innych to serdecznie dziękuję za Twoje opinie i pomoc.
            Faktycznie, jeszcze nie wiem jak wygląda dół Kanionu jeśli chodzi o campingi itp. bo wstępnie planowałam nie zostawać tam na noc, w każdym razie poczytam sobie, dzięki.
            • porterhouse Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 09:27
              > Czytałam na forach że ludzie dają radę zejść i wyjść w ciągu jednego dnia.

Uwazaj co czytasz, internet jest pelny roznych chwalipiet, nonsensow i wymyslow. Sa tacy co zaczynaja o 4:30 rano, maja fenomenalna kondycje, wiedza jaki miec prowiant i wracaja na 20:00. Odpowiedz sobie sama ile jest osob ktore potrafia isc praktycznie bez przerwy przez 14-16 godzin w tym 2/3 z tego bedzie pod gore. Dodaj do tego upal, na poczatku pazdziernika na trasie moze ciagle byc upal (temperatura bedzie rosla idac w dol).
        • porterhouse Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 09:05
          W jeden dzien to mozecie sobie zejsc do slynnego Plateau Point, zreszta piekne miejsce, gdzies w polowie glebokosci kanionu. Mozecie tam zejsc, podumac nad widokami (akurat dobre miejsce dla nowozencow) przez godzine i wrocic - cos takiego jest w zasiegu przecietnego turysty.

Na sam dol dociera tylko niewielki procent turystow, moze tylko jedna na tysiac osob ktore zawiataja do krawedzi kanionu zejdzie na sam dol, to powinno ci zobrazowac skale trudnosci. A ci bogatsi to sobie funduja wycieczka na mulach na sam dol i z powrotem - rezerwacja na to potrzebna jest na miesiace/rok naprzod i slono kosztuje lacznie z wygodnym noclegiem na dole (sa lozka w schronisku Phantom Ranch na dole). Oprocz lemoniady czy piwa nic innego w tym schronisku nie kupisz. Na wszystkie spania wewntarz kanionu musisz miec tzw. permits.

Za parking na gorze nie placisz dodatkowo.
          • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 09:24
            Dzięki, trochę przybliżyłeś mi tym skalę i "wielkość" wycieczki. Trochę nie wyobrażam sobie noszenia wody i jedzenia na dwa dni + namiotu, karimaty i śpiworu więc chyba sam dół sobie daruję..
            • samsung_pl Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 11:40
              W linku, który Tobie podałem poprzednio, ten temat jest dosyć dokładnie opisany. Może po prostu spróbuj to przeczytać. Nie musisz nosić z sobą wielkich ilości wody - po drodze są "postoje" w których możesz ją uzupełnić. Nie warto nosić ze sobą całego bufetu - wystarczą racje wysokoenergetyczne. Nie warto nosić namiotu, wystarczy moskitiera na stelażu (do nabycia za kilkadziesiąt USD w każdym dużym markecie w USA. Oczywiście trzeba mieć zezwolenie od władz parku na nocleg w kanionie, nawet w Indian Gardens, które jak już pisano leży trochę poniżej połowy zejścia. Ale o tym wszystkim możesz przeczytać na tym forum, te tematy były wielokrotnie wałkowane.

pozdrawiam
              Sam
              • Gość: robak Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: 143.232.128.* 20.06.13, 22:53
                >> Nie musisz nosić z sobą wielkich ilości
                > wody - po drodze są "postoje" w których możesz ją uzupełnić.

Nie na wszystkich szlakach i nie o wszystkich porach roku ale rzeczywiscie na takim typowym jak Bright Angel Trail (przechodzi przez Indian Garden) i do polowy pazdziernika bedzie woda co pewien czas.
              • stany2013 podziękowania itp 21.08.13, 17:46
                cześć

wielkie dzięki za Twoje sprawozdanie sprzed roku, bardzo nam pomogło przy planowaniu, wróciliśmy kilka dni temu, chwilami mieliśmy w tym roku wrażenie, że zwiedzamy USA tropami samsunga

dla postronnych: ten facet wie co mówi, wszystko w co napisał w swoim wątku ma sens (oczywiście bierzcie poprawki na indywidualne upodobania)
                • samsung_pl Re: podziękowania itp 22.10.13, 11:30
                  Cała przyjemność po mojej stronie :) To wspaniale, że dobrze się bawiliście.
                  Ten post sprawił mi wiele radości i wspomnienia znowu wróciły.
                  Polecam się na przyszłość. Mam także nowe doświadczenia - z krajów skandynawskich i z Japonii - tam to jest dopiero odjazd. Jeżeli ktoś szuka informacji o tych kierunkach to chętnie pomogę.
                  A do Stanów już mnie ciągnie znowu - szykuję się do odwiedzenia Florydy na początku przyszłego roku ;)
            • ukk Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 21:28
              magmanna napisała:

> Dzięki, trochę przybliżyłeś mi tym skalę i "wielkość" wycieczki. Trochę nie wyo
              > brażam sobie noszenia wody i jedzenia na dwa dni + namiotu, karimaty i śpiworu
              > więc chyba sam dół sobie daruję..

Zamiast karimaty mieliśmy takie coś
              allegro.pl/fjord-nansen-maly-i-lekki-materac-trekker-0-5kg-i3314717253.html
              Mniejsze, lżejsze i wygodniejsze.
    • Gość: gosc Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 19.06.13, 03:19
      Jeżeli będziesz w okolicach Monument Valley to polecam hotel w Kayenta:
      Hampton Inn Kayenta
      U.S. Hwy. 160 P.O. Box 1219, Kayenta, Arizona, 86033, USA TEL: 1-928-697-3170 FAX: 1-928-697-3189

hamptoninn3.hilton.com/en/hotels/arizona/hampton-inn-kayenta-KAYAZHX/index.html

• ukk Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 15:51
      Dlaczego akurat Boise (chyba 2 przesiadki) a nie np. Los Angeles lub Phoenix?
      W dwie osoby warto wypożyczyć vana, wziąć śpiwory, bo nigdy nie wiadomo, czy dotrze się do hotelu.
      • saturn5 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 18:09
        Boise nie jest dla nich zlym miejscem, takie LA nie jest nawet na ich trasie. Salt Lake City tez nie byloby zle, duzo lepsze niz Phoenix.
        • Gość: ukk Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: *.toya.net.pl 19.06.13, 18:56
          LA się doczytałem w planie trasy. Joshua Tree także jest w planie a stamtąd blisko do Phoenix, z kolei z Phoenix blisko do Grand Canyon. W sumie stawiałbym na łatwy dolot, i odlot, bo 2 przesiadki to bardzo męcząca podróż. BTW oddanie auta w innym mieście to chyba koszt = 200$.
          • saturn5 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 19:28
            W kazdym razie do Boise dolecisz z 1-dna przesiadka, przez Chicago.
            Od Phoenix to juz duzo lepszy bylby Vegas.
            • magmanna Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 20:30
              Na pewno macie rację że łatwiej by było do Phoenix, LA czy LV ale zdecydowaliśmy się na Boise żeby zacząć od Yellowstone. Czytałam że w listopadzie podobno może zacząć się tam śnieg, więc pod koniec października pewnie jest zimno (taki wysnułam wniosek), a jakbyśmy zaczęli z LA to do Yellowstone dotarlibyśmy właśnie pewnie około 20.10, a że chcemy spać na campingach i w namiocie to stwierdziłam że mogłoby to być mało przyjemne.

Lot do Boise faktycznie mamy z 2 przesiadkami, ale trwa on 15 h więc tragedii chyba nie ma. Powrót 18h.. pewnie że może być lepiej ale chyba damy radę. Poza tym nie wiem jak wyglądałaby teraz zmiana lotu.. lecimy z KLM-em więc pewnie jest to możliwe, ale nie wiem - wie ktoś?
              • Gość: robak Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: *.ndc.nasa.gov 19.06.13, 20:59
                >> a że chcemy spać na campingach i w namiocie to stwierdził
                > am że mogłoby to być mało przyjemne.

Yellowstone bedzie waszym najzimniejszym punktem na trasie wiec logicznie jest tam zaczac. Ale nawet z koncem wrzesnia bedzie tam calkiem zimno - temperatura w dzien nie przekroczy +10 C a w nocy spadnie do -2 C (okolo), mam nadzieje ze macie niezle spiwory.
    • ukk Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 19.06.13, 21:05
      Jeżeli już macie bilety, to nie ma co zmieniać, dobrze byłoby, żeby wszystko poszło gładko z przesiadkami bo czasu między lotami nie będziecie mieć wiele. Dowiedzcie się też, czy nie musicie zrobić odprawy online na wszystkie loty w USA, bo coś mi się obiło o uszy, że nastąpiła jakaś zmiana. Musicie się przygotować, że nocą będzie zimno, spore tereny na styku Utah, Arizony i Nevady są na wysokości 1800 - 2000m.
      Jeżeli planujecie campingi to radzę zabrać ze sobą palnik gazowy pasujący na amerykańskie kartridże. Kartridże dostać łatwo ale palnika we Flagstaff nie było, dobrze, że mieliśmy swój.
      Nie wiem jak jest w październiku, ale na początku czerwca nie dostalibyśmy miejsca na campingu przy Grand Canyon, gdyby nie wcześniejsza rezerwacja online.
      W aucie warto mieć ze sobą kilka zgrzewek wody.
      • jetlag1 Re: Zachodnie USA - Pare uwag... 21.06.13, 02:52
        Plan bardzo ambitny.
        Można go wykonać , polecilbym pare poprawek.
        Znam te tereny dość dobrze, w Yellowstone byłem kilka krotnie jak i w Grand Canyon,
        W Yosemite ostani raz w 69 roku, tu nie pomogę.
        Jeżeli chcesz napisz na priva.
        Mogę coś doradzić.
    • stany2013 moja ocena 21.08.13, 17:41
      wróciłem z dwutygodniowej objazdówki po okolicy kilka dni temu.

Na tej podstawie uważam, że Twój plan na pierwszy rzut Twój plan jest bardzo w porządku, bardzo mi się podoba Twój brak pospiechu. Może plan jest nieco zbyt defensywny - np. w Death Valley nie ma co robić przez dwa dni.

Może lepiej skrócić pobyt w kilku parkach i wykroić czas na Rocky Mountains albo Great Sand Dunes? Uważam że po 2 dniach np. w Yosemitach będziecie mieli dość.

Jeżeli jesteście po 20-tce i w dobrej formie, to chyba zrobicie takie trasy jak Half Dome w Yosemitach, Angels Landing w Zion czy Bright Angel Trail w obie strony w Grand Canyon, ale przygotujcie się na naprawdę ciężki dzień. Następny planujcie mocno wypoczynkowo.

Tak po ludzku dodam że w końcówce możecie mieć dość. Byliśmy w Joshua Tree kilka dni temu i fajnie było, ale chyba nie warto zbaczać. Może lepiej kopnijcie się w rejon San Diego pobyczyć się pół dnia albo i cały nad Pacyfikiem.

bawcie się dobrze, będzie już nieco po sezonie więc na kempingach będą może liuzy - pamiętajcie kupić drewno na ognisko w sklepie, bo zbieranie chrustu w parkach jest zabronione
    • tal2 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 25.08.13, 19:03
      Na przełomie kwietnia i maja 2009 / łącznie 3 tyg./ byłem z synem i synową na podobnym wyjeździe z tą różnicą, że początek trasy to Nowy Jork zamiast Yellowstone i podczas pobytu w San Diego mieliśmy 1-dniowy wypad do Tijuana w Meksyku.
      Mam jeszcze dokładny plan dniowy całego wyjazdu z trasami, miejscami do zwiedzania, noclegami, kosztami - mogę go Ci przesłać.
      Z całej podróży mam też zrobiony i zmontowany film ok. 3 godz. na 2-ch płytach DVD, również mogę go udostępnić.
      Jeśli jesteś zainteresowana to napisz taluk@wp.pl
      • tal2 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 26.08.13, 13:25
        Zapomniałem napisać o jednej b. ważnej sprawie.
        Jeśli planujecie podróżować wynajętym samochodem - to koniecznie zabierzcie ze sobą nawigację z wgranymi aktualnymi mapami USA.
        • Gość: rita Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: 195.75.73.* 28.08.13, 12:30
          ..ale nawigacje przeciez mozna wypozyczyc razem z samochodem.?
          • Gość: dlaczego nie Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen IP: 78.133.196.* 29.08.13, 14:28
            zamiast 3 dni w Yosemite proponuję 1 dzień wiecej w San Francisco; rzeczywiście 2 dni w Dolinie Śmierci to za dużo....
            • lukasz97 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 31.08.13, 23:53
              Gość portalu: dlaczego nie napisał(a):

> zamiast 3 dni w Yosemite proponuję 1 dzień wiecej w San Francisco; rzeczywiście
              > 2 dni w Dolinie Śmierci to za dużo....

za duzo ??? DV to moze byc calodniowa wyczieczka na Telescope Peak (w pazdzierniku jak znalazl), przejazd przez Saline Valley (sliczna, pusta dolina z okresowo wysychajacym slonym jeziorem i resztkami kopalnianej kolejki linowej sprzed wieku) czy wycieczka (i nocleg ?) do chatki geologow w w Butte Valley. Poza tym pelno mniej czy bardziej standardowych atrakcji dla turystow co to w przelocie pomiedzy vegas a yosemite.
              DV jest wielka - samo przejechanie Pn/Pd (z Bigl Pine - przez Crankshaft Junction i Ubehebe; wyjazd przez Badwater i dalej na Shosone) to spora czesc dnia. W poblizu DV jest sporo slicznych miejsc - Eureka Dunes w okolicy Big Pine, Stanowska sosny dlugowiecznej Pinus longaevea; (tak 5 i wiecej tysiecy lat maja a rosna ;o) w White Mountiains, Mammoth Mountain z gondolka na czubek (ponad 3km) z widokiem na jeden z ladniejszych kawalkow Sierra Nevada. Wzdluz US395 jest sporo miejsc z ktorych mozna stosunkowo latwo wlezc w wysokie partie Sierry (Rock Creek/Bishop Pass/Kearsarge Pass/Whitney Portal/Cottonwood Lakes i wiele, wiele innych). W kazdym z tych miejsc mozna w pol dnia wylezc ponad strefe lasu i otwieraja sie widoki na paredziesiat, a czasami pareset kilometrow.
              Jest jeszcze Mono Lake i pobliskie Bodie (slicznie zachowale miasteczko gornicze), Darwin Falls (i samo Darwin - vide: darwindoc.com/ - bardzo dziwne to miejsce) i cala sterta mniejszych i wiekszych atrakcji na zwiedzaniu ktorych mozna spedzic lata a nie 'az dwa dni' ;o) Poludniowo-wschodnia czesc Kaliforni jest wyjatkowo ladna i, wylaczajac Mt Whitney (sie wszysch pchaja, bo musza na najwyzszy - poza Alaska - szczyt w US; pfuj!!!), stosunkowo malo zadeptana.

Podobniez Yosemite. Jak ktos lubi gory to moze po nim latami lazic...

• jorn Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 06.09.13, 11:39
            Gość portalu: rita napisał(a):

> ..ale nawigacje przeciez mozna wypozyczyc razem z samochodem.?

I zapłacić za to wypożyczenie ok. 275$ czyli prawie 900zł. Rzeczywiście świetny interes, zważywszy, że nawigację z bezterminowo aktualizowaną mapą Europy można kupić za ok. 730zł, a za kolejne ok. 250zł dokupić do niej mapę USA.
    • agja3 Re: Zachodnie USA - Parki Narodowe - plan do ocen 29.08.13, 14:26
      Zejście i wejście do kanionu w jeden dzień - niemożliwe. Pamiętaj o tym, żeby załatwić pozwolenia na spanie w schroniskach na dole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka