18.01.16, 21:19
Wybieram sie do Polski.Jednak w zwiazku z rozpetana afera paszportowa mam troche stracha czy mnie wypuszcza.Lece z Nowego Yorku przez Frankfurtt do Warszawy.Powrot to samo i tu moje pytanie gdyz jest to obszar Szengen - czy lecac na paszporcie amerykanskim jestem poddana odprawie paszportowej przez pogranicznikow czy po prostu po odprawie bagazowej przechodze bez problemu jak wszyscy w Szengen ?
Obserwuj wątek
    • mr.knox Re: Podroz . 18.01.16, 22:27
      Niczego sie nie boj. Do odprawy sa dwie kolejki. Jedna dla obywateli EU i druga dla pozostalych. Dostaniesz jedynie standartowe pytanie do kad i jak na dlugo jedziesz. To wszystko. Po tej "odprawie mozesz isc gdzie chcesz a po powrocie czeka cie taka sama odprawa biletowa jak wszystkich podroznych. Mozesz tez nie opuszczac strefy tranzytowej na lotnisku i nie bedziesz miala ponownej odprawy, tylko sprawdzenie biletu przed wejsciem do samolotu.
      • tresa5 Re: Podroz . 19.01.16, 04:46
        " Do odprawy sa dwie kolejki. Jedna dla obywateli EU i druga dla pozostalych. Dostaniesz jedynie standartowe pytanie do kad i jak na dlugo jedziesz."

No wlasnie to co mam powiedziec ?Lece do Frankfurtu bo mam tam przesiadke czy mam powiedziec ,ze lece do Nowego Jorku ?
        • mr.knox Re: Podroz . 19.01.16, 05:09
          Nie rozumiem o jaka odprawe sie pytasz. Jak przylatujesz do Europy sa dwie kolejki do odprawy, jak juz pisalem. Przy powrocie nie ma zadnych podzialow. W drodze powrotnej nikt nie bedzie sie pytal gdzie i pi co lecisz gdyz wiadomo, ze wracasz do domu. Juz w USA celnik moze zapytac sie gdzie bylas i jak dlugo.
          • tresa5 Re: Podroz . 20.01.16, 05:29
            "W drodze powrotnej nikt nie bedzie sie pytal gdzie i pi co lecisz gdyz wiadomo, ze wracasz do domu. "

Dozwolony czas pobytu w Unii to 3 miesiace.
            Kiedy oni to sprawdzaja jezeli piszesz,ze juz o nic nie bede pytana ?
      • tresa5 Re: Podroz . 19.01.16, 04:49
        Mnie wlasciwie interesuje jak wyglada na lotnisku powrot bo sie strasznie nakrecilam ze moga zapytac o polski paszport,ktorego nie mam:-/
        • mr.knox Re: Podroz . 19.01.16, 05:05
          Jak masz amerykanski paszport i na nim przylecialas do Europy, nikt w drodze powrotnej nie bedzie sie pytal o paszport polski. Mnie tylko raz po przylocie z USA, niemiecki celnik zapytal sie czy mam paszport polski. Przy powrocie do USA bedziesz we Frankfurcie odprawiana przez amerykanskich celnikow. I co to za afera z tymi paszportami?
          • tresa5 Re: Podroz . 19.01.16, 05:30
            www.przeglad.ca/2015/11/czy-wraca-pulapka-paszportowa/
            • mr.knox Re: Podroz . 19.01.16, 05:55
              Ale ty nie lecisz bezposrednio z Polski do USA tylko do Niemiec, wiec ta pulapka paszportowa Ciebie nie dotyczy., tak wyjasnione jest w artykule z podanego przez Ciebie w linku. Do poruszania sie w strefie schengen nie jest wymagany paszport. W zeszlym roku bylem dwa razy w Polsce, raz wracalem przez Frankfurt a drugi raz przez Monachium i nie bylo zadnych problemow a przy odprawie w Polsce nie musialem pokazywac paszportu. Jedynie o paszport prosil przedstawiciel lini lotniczych celem wydania karty pokladowej (biletu). Paszportu polskiego nie posiadam juz od prawie 30 lat i miec takowego nie chce. Kiedys kumpel z Kanady opowiadal mi, ze wracal z Polski zaraz po zamachach 9/11 i i w Londynie sluzby graniczne nie pozwolily mu wyleciec do Kanady na Polskim paszporcie. Musial kilka dni zostac w Londynie i w ambasadzie zalatwic paszport kanadyjski. Ot taka ciekawostka odnosnie paszportow...
              • jorn Re: Podroz . 26.01.16, 16:08
                Paszport jest wymagany. Nie pokazuje się go na granicach, ale istnieje obowiązek posiadania go przy sobie (w przypadku obywateli UE i innych krajów należących do Schengen zamiast paszportu może być dowód osobisty). Do Niemiec autorka może przylecieć na amerykańskim paszporcie. Z Niemiec też ją wypuszczą do Polski (tu paszport pokaże nie pogranicznikom, ale osobom sprawdzającym, czy osoba wsiadająca do samolotu jest tą, na którą wystawiony jest bilet). Do Polski teoretycznie nie może wlecieć, ale na 99% nikt tego nie będzie sprawdzał. Podobnie podczas pobytu w Polsce. W drodze powrotnej pokaże paszport na lotnisku w Warszawie również w celu stwierdzenia, że ona, to ona. Tu może być problem, bo obywatel Polski na terenie naszego kraju nie ma prawa posługiwać się dokumentami innego państwa. Pytanie, czy przy odprawie lotniskowej będą sprawdzać, czy pasażer ma również polskie obywatelstwo, czy nie? W Niemczech już ponownie nic nie będzie stało na przeszkodzie, żeby się posłużyć amerykańskim paszportem przy odprawie lotniskowej i paszportowej.
                • skiela1 Re: Podroz . 27.01.16, 00:06
                  Do POlski nie moze wleciec ? no nie przesadzaj.
                  Poczytaj co Mr.Knox napisal bo ma racje.
    • engine8 Re: Podroz . 19.01.16, 20:27
      Bez paniki. Nikt si eni eprzxyczepia chyba ze sie samemu zrobi problem. Milony lataja a i nikt nie problemow. Wlatujesz do Polski (europy ) na paszporcie USA jako ze jestes obywatelem tego kraju i na takim wylatujesz. Jedyne problemy o ktorych slyszalem byly we wczesnych latach 2000-nych kiedy to ludzie wjezdzali na amerykanskim (trzeba pamietac za jako obywatel USA masz darmowa wize tylko na 90 dni) i wracali po 6 miesiacach a wiec zlamali przepisy wizowe i wiec wtedy krzyczeli ze sa obywatelami polskimi i wizy nie potrzebuja. Jak wlecisz do Europy/Polski na paszporcie USA to w razie problemow Konsulat USA Ci pomoze.
      • tresa5 Re: Podroz . 20.01.16, 05:37
        Pamietaj,ze te przepisy sa na nasza niekorzysc i zawsze moga byc uzyte przeciwko nam w zaleznosci od humoru polskiej sluzby granicznej.Tak dlugo jak nie zmienia artykulu odnosnie obywatelstwa tak stress-free nie bedziemy podrozowac.
        Wyobrazsz sobie ?kazdy z nas ma tu jakas prace,rachunki do placenia ,normalne zycie -jedziesz na urlop i cie zatrzymuja -bo moga.Normalnie jakis absurd.
    • engine8 Re: Podroz . 20.01.16, 18:44
      Jesli masz czyste sumienie to wlos ci z glowy nie spadnie.
      Jakiej Polskiej sluzby granicznej? A gdzie oni sa?
      Polska to calkiem cywilizowany kraj a na panikarzy rady nie ma - znajda problem wszedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka