Dodaj do ulubionych

Parę pytań do znawców Los Angeles

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:20
Lecę ze wschodniego wybrzeża do LA tylko na 6 dni. Mam pytania:
1. W jakiej agencji najtaniej wynająć samochód?
2. Ląduję na lotnisku Ontario - może ktoś zna w tej okolicy tani hotel?
3. Gdzie mogę zobaczyć sekwoję (nie śmiejcie się, ale do parku narodowego
jest chyba zbyt daleko jak na mój krótki pobyt)?
4. Co jeszcze jest szczególnie godne uwagi? Może jakaś wytwórnia filmowa?

Bardzo proszę osoby, które nie mają nic do powiedzenia o niewpisywanie się na
tym wątku. Porady typu "poszukaj w google" nie interesują mnie. Potrzebna mi
rada osób, które naprawdę coś wiedzą. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • etobicoke4 Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 19.04.05, 23:56
      Ontario jest w Kanadzie balwanie pomylily ci sie kierunki

sekwoje to se obejrzyj na zdjeciu

a slyszalem mlotku o Expedia.com, Orbitz.com ? poszukaj se samochodu
      • w357 Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 20.04.05, 01:12
        etobicoke4 napisał:

> Ontario jest w Kanadzie balwanie pomylily ci sie kierunki
        >
        ----------------------------
        No tu myślę , że przesadziłeś !!!!!!!!!!!!!

Dawno chiiiba globusa nie oglądałeś !

Ontario, to nie tylko "Kraina Czerwonych Kubraków" ,
        ale także kilka miast i wsi.....

Ontario w Californii jest South-East of Los Angeles !
      • Gość: ~ Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 21.04.05, 10:14
        Pewnie tez myslisz, ze w Kanadzie jest La Canada Flintridge? He, he!!!
        Tak to jest, gdy osobnicy nie majacy zielonego pojecia o temacie, zabieraja
        mimo to glos, osmieszajac sie!!!
      • Gość: pit Re: Ontario Airport IP: 213.77.89.* 16.05.05, 22:56
        ONTARIO AIRPORT, CA, USA (ONT)
        3450 AIRPORT DRIVE
        ONTARIO INTERNATIONAL AIRPORT
        ONTARIO, CALIFORNIA 91761
        UNITED STATES
        (877) 283-0898
    • lukasz97 Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 20.04.05, 00:33
      Gość portalu: Konrad napisał(a):

> Lecę ze wschodniego wybrzeża do LA tylko na 6 dni. Mam pytania:
      > 1. W jakiej agencji najtaniej wynająć samochód?

travelocity.com, orbitz.com, expedia.com

> 2. Ląduję na lotnisku Ontario - może ktoś zna w tej okolicy tani hotel?

powyzsze, plus motel6.com, super8.com

> 3. Gdzie mogę zobaczyć sekwoję (nie śmiejcie się, ale do parku narodowego
      > jest chyba zbyt daleko jak na mój krótki pobyt)?

pol dnia w jedna, pol dnia w druga strone autkiem. IMHO duzo ciekawsze niz
      zwiedzanie przybutkow cywilizacji. w 6 dni mozna zrobic bez problemu
      petelke przez Yosemite. jeden-dwa dni dalo by sie nawet wygospodarowac
      na polazenie po pustyni czy Sierra.

> 4. Co jeszcze jest szczególnie godne uwagi? Może jakaś wytwórnia filmowa?

Joshua Tree, Mojave, Anza Borrego, kolejka na San Jacinto,
      Death Valley, Channel Islands itp/itd

Plus 'przybytki cywilizacji'.

l

> Bardzo proszę osoby, które nie mają nic do powiedzenia o niewpisywanie się na
      > tym wątku. Porady typu "poszukaj w google" nie interesują mnie. Potrzebna mi
      > rada osób, które naprawdę coś wiedzą. Dzięki.
    • katlia Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 20.04.05, 01:08
      Zgadzam sie z Lukaszem, parki/okolice ktore on wymienil sa wspaniale. Ale
      jezeli z jakiegos powodu musisz wiecej czasu spedzic w LA, to radze zobaczyc:
      J.Paul Getty Center, LA County Museum, Huntington Library, Griffith Park, La
      Brea Tar Pitts, UCLA, Santa Monica, Malibu no i mozliwie Santa Barbara.
    • w357 Queen Ela I 20.04.05, 01:51
      W zależności od gustów.....

Polecam statek w Long Beach (kuzynka "Titanica")
      • Gość: ~ Re: Queen Ela I IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 21.04.05, 10:11
        He?
        A co to za "kuzynka" ta 'pani Queen Ela I'?
        Pewnie chodzi ci o Queen Mary? To nie jest kuzynka Titanica, bo jednostka
        znacznie mlodsza, zbudowana przed II Wojna Sw (uczestniczyla tez podczas II
        w.s.w transporcie wojska amerykanskiego do i pozniej z Europy) Emerytowana w
        latach 60tych. Dzis - statek-muzeum.
        Obok niego stoi zacumowana ruska lodz podwodna "Skorpion"(nazwa nadana przez
        Australijczykow) klasy Foxtrot z lat 60-80tych - obecnie tez jako muzeum.
    • Gość: Oberzyswiat Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.232.129.211.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 22.04.05, 01:31
      Wytwornia filmowa? Zapomnij. Czy ty myslisz, ze do takiej firmy wpuszczaja
      jakichs przygodnych turystow? Tam trzeba miec grube plecy, zeby wejsc do
      takiego np. Paramount, czy Warner Bros. albo do Disney'a. Owe studia filmowe
      nie oferuja wycieczek dla turystow. Jesli natomiast osobiscie znasz naczelnego
      dyrektora, czy jednego z pomniejszych kierownikow dzialow, to byc moze udaloby
      sie jemu Ciebie cichaczem wslizgnac na jakas prywatna, nieoficjalna ture? Ale
      to nic pewnego, a raczej 'palcem po wodzie pisane'.
      Pewnie miales na mysli Universal Studios w Burbanku. To taka atrapa dla tlumow,
      niewiele majaca wspolnego z autentycznym studiem filmowym, a do tego kosztowna
      (slony bilet!).

Jedna z mych ulubionych atrakcji w okolicach LA, jest wycieczka (calodniowa)
      statkiem na wyspe Santa Catalina. Przeplyw z Long Beach na wyspe szybkim promem
      trwa ok. niecala godzine (w jedna strone). Plynie sie najpierw przez port
      LA,ogladajac olbrzymie dzwigi i instalacje portowe tego najwiekszego na
      zachodnim wybrzezu portu USA i rozliczne kontenerowce zacumowane tamze. Na
      oceanie zazwyczaj nie brakuje dodatkowych atrakcji w postaci gromad delfinow
      baraszkujacych w wodzie, pelikanow, a przy odrobinie szczescia mozna nawet
      napotkac wieloryba.
      Sama wyspa ma charakter silnie srodziemnomorski, z uroczym miasteczkiem Avalon
      (2,5 tys. stalych mieszkancow). Mozna tam wypozyczyc na 2 godziny wozek
      golfowy, ktorym mozna objechac Avalon dokola, podziwiajac po drodze z
      okolicznych wzgorz wspaniale panoramy na Pacyfik. Nie musze tez chyba dodawac,
      ze powietrze tam jest krystaliczne, co dla kogos od 25 lat mieszkajacego w
      zasmrodzonym spalinami LA, jest rzecza BARDZO WAZNA!!!
      Poszukaj na google.com strony internetowej tej wyspy pod haslem *Santa Catalina
      Island*, gdzie jest dodatkowa informacja, a takze, o ile pamietam, jest tam
      rowniez kamerka internetowa z obrazkiem 'na zywo' z Avalon.

Samo miasto LA, jest raczej malo ciekawe turystycznie - to taka ogromna wiocha,
      z jednego konca na drugi rozprzestrzeniajaca sie na dystansie ok. 150 km!!!

Przed przyjazdem (albo zaraz po) proponuje zaopatrzec sie w dobre mapy miasta i
      okolic, inaczej to latwo sie zgubic w tej pajeczynie autostrad.

Park Narodowy Sequoia Nat'l Park jest oddalony od LA o ok. 5 do 6 godzin jazdy,
      wiec wyprawa tam, to minimum dwa dni (mozna zakrecic w jeden dzien, ale sie
      ogromnie zmordujesz i niewiele zobaczysz). Ale wyprawa warta wysilku - to
      jeszcze inne z mych ulubionych miejsc w Californii. Szczegolnie spacer tam
      wzdluz sciezki Congress Trail do kilku grup olbrzymich sekwoi, pozostawia
      niezapomniane wrazenia. Albo polgodzinna wspinaczka na skale Moro Rock, skad
      widac nagie szczyty gor Sierra Nevada i grzbiety Great Western Divide. W Parku
      tez nie brak misi - tzw. California Brown Bear, biegajacych luzno.
      • Gość: Konrad Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:34
        Dzięki wszystkim, szczególnie Obieżyświatowi za wyczerpujący post. Ale nie mogę
        znaleźć na mapie: "Congress Trail do kilku grup olbrzymich sekwoi, pozostawia
        > niezapomniane wrazenia. Albo polgodzinna wspinaczka na skale Moro Rock, skad
        > widac nagie szczyty gor Sierra Nevada i grzbiety Great Western Divide."
        Być może nie mam zbyt dobrej mapy, ale jeden park sekwoi znajduje się tuż koło
        Bakersfield a drugi w górę od Vasalia. Który jest tym właściwym z dużymi
        sekwojami. Czy w okolicach Bakersfield i jeziora Isabella zobaczę sekwoje?

Rozumiem, że przejazd z Bakersfield do Death Valley jest wyłącznie dołem (pod
        Nat'l Sequoia Park), przez miasto Mojave, i w górę drogą 395. Czy tak?
        Z góry wielkie dzięki za wyjaśnienia.
        • Gość: k Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:55
          Dla mnie najlepsza mapa >>> www.mapquest.com
        • Gość: Oberzyswiat Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.ny-newyorkc0.sa.earthlink.net 24.04.05, 03:11
          Sciezka spacerowa Congress Trail rozpoczyna sie od najwiekszej na swiecie
          sekwoi (wysokosc 74 metry)- General Sherman (tam beda tabliczki informacyjne).

Nie wiem, z ktorej strony bedziesz wjezdzal do Parku? Ja zawsze jade od strony
          wioski Three Rivers (od poludnia). Wowczas wjezdza sie do Parku pelna serpentyn
          i wiodaca stromo ku gorze, bardzo ciekawa Szosa Generalow (Generals' Highway),
          z kilkoma punktami widokowymi i na jej szczycie znajduje sie centrum
          turystyczne Giant Forest Village. Podczas jazdy ta szosa, juz w Three Rivers
          widac wyraznie ta skale Moro Rock, dominujaca caly czas nad okolica.
          Aby dojechac do Generala Shermana, musisz przejechac przez ta wioske Giant
          Forest Village, jadac dalej szosa - jakies 3 do 5 km dalej. W pewnym miejscu
          bedzie tabliczka informacyjna "Do Generala Shermana" - skreca sie w prawo i tam
          zaraz jest parking a obok ta ogromna sekwoja. Stamtad rozpoczyna sie sciezka
          spacerowa Congress Trail (tam wypatruj tabliczek informacyjnych o tej sciezce).
          Spacer nia trwa ok. godziny i wraca sie do tego samego punktu (parking).

Odgalezienie Szosy Generalow znajdujace sie w Giant Forest Village wiedzie do
          skaly Moro Rock - uwazaj, bo tuz przed Wioska jest drogowskaz aby jechac w
          prawo. Owo odgalezienie to dystans ok. dwu kilometrow do tej skaly. Warto tam
          podjechac.

I znow informuje, ze podczas wjazdu do Parku (i oplaceniu biletu wstepu)
          dostaniesz od Rangersa mapke okolicy, gdzie te atrakcje (i wiele innych) beda
          pozaznaczane. Jesli zamierzasz zwiedzac Park przez wiecej niz jeden dzien, nie
          zgub kwitku z oplata, bo drugiego dnia, przy wjezdzaniu do Parku, wystarczy
          Rangersowi ten kwitek pokazac i juz nie trzeba ponownie uiszczac oplaty. Zdaje
          sie, ze ten kwitek jest wazny do tygodnia (ale nie jestem pewien na 100%).

Gdybym mial Twoj adres e-mail, to podeslalbym Ci skan mapki tej okolicy.
          • Gość: Konrad Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 15:09
            Dzięki za info. Wszelkie mapki chętnie przyjmę. Mój mail: kerga@gazeta.pl
            Czy jadąc drogą nr 99 z L.A. do Visalia przez Bakersfield zobaczę kawałek
            pustyni? Pytam, bo chyba na Death Valley nie starczy mi czasu i szukam jakiejś
            namiastki po drodze do sekwoi.
            • w357 Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 24.04.05, 15:49
              Gdybyś przypadkiem zabłądził na I-15, to
              >>> www.calicotown.com/
            • Gość: Oberzyswiat Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 24.04.05, 23:22
              Dalsza korespondencja przez adres prywatny.
            • lukasz97 Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 25.04.05, 06:07

> Dzięki za info. Wszelkie mapki chętnie przyjmę. Mój mail: kerga@gazeta.pl
              > Czy jadąc drogą nr 99 z L.A. do Visalia przez Bakersfield zobaczę kawałek
              > pustyni? Pytam, bo chyba na Death Valley nie starczy mi czasu i szukam jakiejś
              > namiastki po drodze do sekwoi.

nie zobaczysz. chyba ze z ontario pojedziesz I-15 -> 138 a nie przez LA.
              na pewno ladniej i prawie na pewno szybciej niz przez miasto.

l
            • ertes Pustynia 25.04.05, 23:54
              Pustynie bedziesz widzial ladujac w Ontario ktore jest na pustyni tyle ze
              zabudowanej.
        • lukasz97 Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 24.04.05, 05:00
          > Być może nie mam zbyt dobrej mapy, ale jeden park sekwoi znajduje się tuż koło

uh.. jeden jest park, drugi jest forest. a sekwoje to rosna w groves ;o)

> Bakersfield a drugi w górę od Vasalia. Który jest tym właściwym z dużymi
          > sekwojami. Czy w okolicach Bakersfield i jeziora Isabella zobaczę sekwoje?

wszystko zalezy od tego co kto rozumie przez 'okolica' ;o)

najbardziej na poludnie jest Deer Creek Groove (kolo California Hot Springs),
          niewiele dalej jest Freeman Creek Groove (tuz kolo Needles - tych w Sierra,
          nie na Colorado !!!)

wiecej informacji do wgladu pod:

www.fs.fed.us/r5/sequoia/recreation/giant_sequoia_groves.html

> Rozumiem, że przejazd z Bakersfield do Death Valley jest wyłącznie dołem (pod
          > Nat'l Sequoia Park), przez miasto Mojave, i w górę drogą 395. Czy tak?

nie ;o) jechac mozna przez Lake Isabella i albo Walker Pass albo
          kanion North Fork Kern River, Sherman Pass i Kennedy Meadows (ta ostatnia
          to cos kolo 3 tys mnpm i w zwiazku z tym w zimie zamknieta). Walker Pass mozna
          z Kennedy Meadows polaczyc jadac nie po asfalcie a po przyzwoitej calkiem
          gruntowej Canebreake Rd. W jednym i w drugim przypadku jedzie sie przez
          dolna czesc calkiem ladnego Kern Canyon. No chyba ze ktos sie chce wic
          jakimis calkiem malymi bocznymi drozkami mniej wiecej rownoleglymi do 178.
          Wtedy sie trzeba w gory wbic gdzies w rejonie Caliente ;o)

jak juz sie dojedzie do 395 to na polnoc do Olanchy/Lone Pine i w prawo na DV
          albo przez Inyokern i Trone i Panamint Valley. Tyle ze wtedy nie zobaczysz High
          Sierra z Mnt Whitney i przyleglosciami...

l

• Gość: Greg Re: Parę pytań do znawców Los Angeles IP: *.aster.pl 14.05.05, 22:12
      To co trzeba zobaczyć to:
      1. Long Beach (razem z Catalina Island i Queen Mary - taki transatlantyk -
      teraz czesciowo hotel, tutaj tez zahaczasz o Pacyfik)
      2. Slynne miejsca jak hotel California, Santa Monica, Hollywood Blv (polecam
      noca), Muscle Beach
      3. Rodeo Dr - na tej ulicy mieszkają same sławy, najdrozsze domy to własnie
      tutaj
      4. Universal Studios - tutaj tez wbrew temu, co twierdzil ktos wczesniej,
      krecone sa filmy. Ja mialem okazje zobaczyc na zywo (przez przypadek niestety)
      Julie Roberts na planie Ocean's Twelve
      5. A sekwoje sa chyba w Joshua National Park (na wschod od LA).

Jezeli starczy czasu to proponuje jeden wieczor spedzic w restauracji w Little
      Tokyo (prawdziwe japonskie jedzonko - prawdziwa japonska dzielnica). Moza tez
      sprobowac skoczyc do San Diego no i choc na chwilke do Meksyku.

W Los Angeles tylko samochod. Ze wzgledu na specyfike tego miasta nie da rady
      poruszac się inaczej. Jezeli bedziesz zainteresowany moge odstapic bilet do
      Universal Studio. Kupilem bilet w promocji (zostal automatycznie przedłuzony do
      konca 2005 roku na na nieograniczona liczbe wejsc - szczególy sa na stonie
      universalstudioshollywood.com)
      W razie pytan zapraszam

Greg
      • ertes Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 14.05.05, 22:33
        W Joshua Tree jak sama nazwa wskazuje sa Joshua trees.
        Sekwoje sa w gorach a nie na pustyni.
    • beemert Re: Parę pytań do znawców Los Angeles 20.05.05, 23:11
      poszokaj w expedia.com

> Lecę ze wschodniego wybrzeża do LA tylko na 6 dni. Mam pytania:
      > 1. W jakiej agencji najtaniej wynająć samochód?
      > 2. Ląduję na lotnisku Ontario - może ktoś zna w tej okolicy tani hotel?
      > 3. Gdzie mogę zobaczyć sekwoję (nie śmiejcie się, ale do parku narodowego
      > jest chyba zbyt daleko jak na mój krótki pobyt)?
      > 4. Co jeszcze jest szczególnie godne uwagi? Może jakaś wytwórnia filmowa?
      >
      > Bardzo proszę osoby, które nie mają nic do powiedzenia o niewpisywanie się na
      > tym wątku. Porady typu "poszukaj w google" nie interesują mnie. Potrzebna mi
      > rada osób, które naprawdę coś wiedzą. Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka