01.09.05, 19:35
Chciałabym wszystkich poinformować, że nie jest to forum Polonia, ani żadne
do niego podobne. Posty nie wnoszące nic do dyskusji, a mające na celu
jedynie "podgrzać atmosferę" - będą usuwane. Co też uczyniłam. Pyskówki do
nieczego nie prowadzą.
Proszę również o ignorowanie czepialskich - jak sobie odpuścicie, nie będzie
się nikomu chciało pisać posty bez odzewu.
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Info 01.09.05, 19:42
      wlasnie otworzylam watek na ten temat - a czepialskich, jak wiemy z
      doswiadczenia na innych forach, nie wolno ignorowac tylko trzeba ich aktywnie
      wyrzucac - bo zignorowani tylko wiecej napisza
      • new.yorker-ka Re: Info 01.09.05, 19:44
        Chodziło mi o ignorowanie przez osoby, które są atakowane. Ja ze swojej strony
        zrobię, co mogę.
    • ru4d2 Re: Info 01.09.05, 21:13
      > Chciałabym wszystkich poinformować, że nie jest to forum Polonia, ani żadne
      > do niego podobne. Posty nie wnoszące nic do dyskusji, a mające na celu
      > jedynie "podgrzać atmosferę" - będą usuwane.

czy masz zamiar usuwac posty o podejrzanej merytorycznie zawartosci i aroganckim
      sposobie ich podania? jesli nie, to moze nalezaloby nazwac to forum nazwac Moj
      Nowy Jork, bo kazdy ma rozna wrazliwosc i chyba nie tobie decydowac o tym jaka
      powinna ona byc.

czy ten post jest czepialski czy nie wnoszacy nic do skusji, czy obydwa?

<rs>
      • new.yorker-ka Re: Info 01.09.05, 21:26
        Nie, będę usuwać posty, które naruszą netykietę. Posty niosące ze sobą treści
        inne niż tylko atak na inne osoby - jak widzisz - zostają. Zostają, bo dużo
        wnoszą.
        Forum kształtują wszyscy. Ale niech ono będzie o miejscu, w którym się
        żyje/było/chce być, a nie polem potyczek słownych.
        • ru4d2 Re: Info 01.09.05, 21:40
          > Nie, będę usuwać posty, które naruszą netykietę. Posty niosące ze sobą treści
          > inne niż tylko atak na inne osoby - jak widzisz - zostają.

aaaa wlasnie nie. usunelas moj post o zniesieniu podatku, ktory jednak mimo,
          personalnej wstawki, od ktorej napisania nie moglem sie powstrzymac, byl
          informatywny.

> Forum kształtują wszyscy. Ale niech ono będzie o miejscu, w którym się
          > żyje/było/chce być, a nie polem potyczek słownych.

ladnie, ale niech nie bedzie jednak o miejscu, ktore jest zarzygane, o
          smierdzacych, mlaskajacych lewicujacych intelektualistach w art housach. tym
          bardziej, ze to wyssane z palca bajki.
          takie posty tez ksztaltuja opinie tych, ktorzy tutaj nie byli, tym mocniej, ze
          czesto stoja za nimi prymitywne stereotypowe wyobrazenia tych miejsc.

ja nie mam nic przeciwko, ze usunelas moje posty. to byl tylko chwilowy impuls
          spowodowany atakiem mojej alergii na snobizm, niekompetencje polaczona z
          arogancja. <rs>
          • new.yorker-ka Re: Info 01.09.05, 22:02
            Masz rację, post zawierał treści informacyjne, nie mam jednak mozliwości
            wycięcia częsci - tak więc cały post trafił do kosza.
            Potrafie zrozumieć Twoją alergię na snobizm, arogancję, brak kompetencji itp.
            Mnie też takie rzeczy rażą. Raża mnie również presonalne ataki, przepychanki.
            Chyba już wystarczająco dużo takich forów mamy. Również tych traktujących o
            Polakach za granicą. To też wzmacnia stereotypy. Zależy mi na normalnej
            dyskusji, a nie obrzucaniu się błotem. Na pokazaniu, że są Polacy za granicą,
            którzy są dumni ze swojej polskości, którzy prezentują jakiś poziom. I mam
            nadzieję, że można to osiągnąć.
            Twoje posty zostały usunięte, ale nie dostałeś bana, bo wierzę, że posiadasz
            wiedzę, która może się wielu z nas przydać.
            Mam nadzieję, że więcej nie będę musiała "ciachać".
            • ru4d2 Re: Info 01.09.05, 22:06
              > Twoje posty zostały usunięte,

i bardzo dobrze.

> Mam nadzieję, że więcej nie będę musiała "ciachać".

jest duza szansa, ze nie bedzie to potrzebne. <rs>
            • zettrzy Re: Info 01.09.05, 22:48
              new.yorker-ka napisała:

Zależy mi na normalnej
              > dyskusji, a nie obrzucaniu się błotem.

w jaki sposob chcesz osiagnac "normalna dyskusje" skoro wpuszczasz na forum
              patentowanego chama, ktory posluguje sie forum gazety dla rozladowania wlasnych
              frustracji?
              forum Polonia jest takie jakie jest dokladnie z tego powodu - zbyt wiele osob
              usiluje wylac na forum te emocje jakich doswiadczaja w realu ale nie maja jak
              ich uzewnetrznic
              a niestety mielismy tu do czynienia wylacznie z proba takiej "terapii
              psychicznej" - wybuch arogancji, niekompetencji, agresji, brak elementarnego
              wychowania, slowem typowy stereotyp buraka; i nie jestem przekonana, ze ten
              syndrom odejdzie
              • new.yorker-ka Re: Info 01.09.05, 22:54
                Nie wiem, czy sie rozumiemy: to jest forum otwarte, więc każdy ma szansę się
                wypowiedzieć. To raz. Po drugie - chyba wolno mi decydować o tym, kto tu pisze -
                prawda?
                A po trzecie - nie rozumiem Twojego drązenia sprawy. Bardzo mi przykro, że
                akurat Ty zostałas zaatakowana. Posty zostały usuniętę, winowajca przyznał
                rację, że zawinił.
                Po co więc ciągnąć dalej?? Porozmawiajmy o czymś innym.
                • zettrzy Re: Info 01.09.05, 23:06
                  widzisz, napad werbalny moze nie prowadzi do naruszenia cielesnego, tym
                  niemniej pozostaje napadem - i niestety po pierwszym mamy wszelkie prawo
                  obawiac sie nastepnych
                  dlatego "draze sprawe" - zwlaszcza ze nie zamierzam przeprowadzic sie do
                  Brooklynu, zaczac chodzic do kina, ani pisac tak jakbym byla zachwycona
                  dzielnica ktora mi sie nie podoba albo czynnoscia ktorej mam dosyc
                  a rozmowa o czym innym? znowu pewnie wywola taka sama reakcje
                  • new.yorker-ka Re: Info 01.09.05, 23:22
                    Oczywiście - masz do tego pełne prawo i tego nikt Ci nie zabierze.
                    Tak jak ja do decydowania, co wyciąć a co zostawic.
                    Amen;)
        • marxx Re: Info 02.09.05, 00:58
          Czesc!
          A ja se napisze z Chicago za ciut malo jest jeszcze postow zeby juz w tym
          momencie "pisac nowe zasady forumowe" ...wystarczy na razie Netykieta GW. A
          potem w miare zwiekszonej ilosci postow i ludzi warto pomyslec o moderatorach
          itp. i to jest wyjscie z sytuacji...kilka osob ktore o roznych porach
          moga "kontrolowac" forum kasujac co brutalniejsze posty.
          Na razie bez paniki......
          Powodzonka

m
          • ru4d2 Re: Info 02.09.05, 01:47
            > Czesc!
            > A ja se napisze z Chicago za ciut malo jest jeszcze postow zeby juz w tym
            > momencie "pisac nowe zasady forumowe" ...wystarczy na razie Netykieta GW. A
            > potem w miare zwiekszonej ilosci postow i ludzi warto pomyslec o moderatorach
            > itp. i to jest wyjscie z sytuacji...kilka osob ktore o roznych porach
            > moga "kontrolowac" forum kasujac co brutalniejsze posty.

moderowanie gruby o tak ogolnie zaproponowanym temacie, to bardzo sliska sprawa
            i mozna byc latwo oskarzonym o pogwalcenie pierwszej poprawki do konstytucji
            (ktora sobie teraz praktycznie kazdy kto wyciera gebe, czy potrzeba czy nie) no
            i ciaganie po sadach moderatora (no bo taka moda).
            ok. to byc moze bylo na wyrost, ale tak to chyba moze wygladac. moim zdaniem
            wiekszy sukces mogloby miec bardziej konkretne sprecyzowanie tematu forum, jak
            rowniez tematow zabronionych (czy to rozumiesz przez "nowe zasady", jesli tak to
            owszem).
            jesli forum przybierze na aktywnosci, a tematy watkow zejda na np. religie,
            polityke, ekonomie, tematy spoleczne, to zaden moderator tego nie upilnuje. sie
            nie da, no nie ma jak. a jesli juz to w najlepszym wypadku zostanie uznany za
            faszyste, komuniste albo cenzora.
            nie wiem czy ktos to praktykuje na jakims forum, czy innej grupie dyskusyjnej
            (ja tego dotychczas nie stwierdzilem), ale moze zolta i czerwona "kartka"
            przyznawana przez moderatora. z kasowaniem postu po przyznaniu czerwonej
            klientowi, a skoro juz jestesmy w tej cwiartce globusa to moze three stikes out.
            w kazdym razie faktycznie na razie bez paniki, tym bardziej ze glowne zrodlo
            obaw juz opanowane. <rs>
          • zettrzy Re: Info 02.09.05, 03:47
            marxx napisał:

> Czesc!
            > A ja se napisze z Chicago za ciut malo jest jeszcze postow zeby juz w tym
            > momencie "pisac nowe zasady forumowe" ...wystarczy na razie Netykieta GW.
            >
            pokaz mi forum polonijne gdzie uczestnicy zachowuja zasady netykiety - mozemy
            sie z gory zalozyc i wygrac ze bedzie to forum zamkniete
            i widzisz, jesli chamskie napady zdarzaja sie juz teraz, przy wlasciwie dosc
            obojetnej tematyce i malej ilosci postow, to co bedzie pozniej?
            w sumie ciekawy fenomen - na forum krajowym mozna nawiazac znajomosci, wymienic
            poglady, pozartowac, poplotkowac, nawet poklocic sie i wszystko bedzie na
            poziomie, nikt nikogo nie usiluje obrazic i nikt nie dostaje ataku wscieklizny
            tylko dlatego ze ktos sie z nim nie zgadza; na forum polonijnym modnie jest lac
            ze tak powiem pomyje na kogo sie da
            a juz wygladalo ze to bedzie pierwsze forum na ktorym mozna napisac "nie
            obchodzi mnie praca na czarno natomiast chce wiedziec czy ten nowy Broadway show
            jest cos wart" - no i masz, nie ma ucieczki przed okreslona mentalnoscia, raz w
            Stanach masz sie zachowywac i myslec jak stereotypwy szczuropolak, bo inaczej
            jeszcze przypadkiem kogos rozdraznisz
            a szkoda, bo moglo byc naprawde fajnie
            • marxx Re: Info 02.09.05, 11:43
              Nie da rady aby bylo zupelnie inaczej niz jest na "zewnatrz"....jesli ma to byc
              normalne forum otwarte (aa lepiej zeby bylo) problemy zawsze sie pojawia.
              Dlatego warto aby takze kilka osob oprocz zalozyciela tez bylo odpowiedzialnymi
              za uklad forum (moderowanie)

A co do normalnego w miare forum otwartego to polecam nasze
              chicagowskie...pomimo problemow idzie jakos do przodu, sa wpisy, ludzie poznaja
              sie w realu,sa przyjaznie i pomocna dlon miedzy forumowiczami...

trzymajcie sie!
              m
              • new.yorker-ka Re: Info 02.09.05, 22:15
                Może jestem zbyt ufna w stosunku do ludzi, ale zawsze daję im kredyt zaufania.
                Nie zakładam z góry, że będzie to forum zamknięte (inaczej tworząc je nadałabym
                taki status). Nie wykluczam też tego, że może kiedyś do tego dojdzie. Nie wiem.
                Chciałabym, żeby każdy szanował "współforumujących". Żeby było normalnie.

Póki co udało mi się "załatwić" umieszczenie linku do forum na głownej stronie,
                więc może dzięki temu trafi do nas więcej osób i będzie ciekawiej.
                • viking2 Re: Info 03.09.05, 05:15
                  Hey, new.yorker-ka, wlazlem przypadkiem (nie siedze w NY, tylko w Toronto),
                  przeczytalem i - tu wlasnie nie wiem, co zrobic. Z jednej strony, boje sie
                  zapeszyc, a z drugiej, chce Ci pogratulowac forum. Jest juz ladne pare postow i
                  nawet byla dyskusja na kontrowersyjne tematy, a nie przerodzila sie w zwykla
                  awanture, polaczona z wzajemnym obrzucaniem sie obelgami przez forumowiczow.
                  Naprawde, czytajac inne fora, gdzie natychmiast po wejsciu na jakis goracy lub
                  drazliwy temat zaczyna roic sie od k...w, k...sow, ch...w, itd itp, Twoje wydaje
                  sie byc - to chyba najwazniejsze - na poziomie. Ostatecznie, forumowicze moga
                  nie zgodzic sie na absolutnie wszystkie tematy i uwazac sie nawzajem za
                  szalencow wypisujacych skonczone herezje, ale jednoczesnie nie musza zapominac,
                  ze jezyk polski zawiera wiecej niz 200 slow i ze nie wszystkie z nich to
                  przeklenstwa. Nie jestem pruderyjny i tez potrafie poslugiwac sie "prosta,
                  zolnierska terminologia" (moja zona twierdzi, ze czasem az za dobrze), ale mam
                  nadzieje, ze Twoje forum zostanie, jak jest. Gratulacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka