Dodaj do ulubionych

USA - platnosc karta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 16:47
Czy w Stanach mozna placic zwykla karta platnicza (niewypukla)? Chodzi mi o
zakupy w sklepach, etc. Slyszalam juz sprzeczne opinie i chcialabym sie
upewnic zanim rusze do banku po karte kredytowa.

Dzieki za informacje,
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: USA - platnosc karta 20.09.05, 19:22
      chodzi Ci o karte bankomatowa (ta niewypukla):)
      • Gość: junar Re: USA - platnosc karta IP: *.rzeszow.mm.pl 20.09.05, 19:43
        Ja płaciłam podłą kartą kredytową Visa Elektron Interia czyli płaską. Nie było
        najmniejszych problemów, ale nie wiem jak jest w przypadku kart bankomatowych,
        obiło mi się o uszy, że są jakieś wysokie prowizje od takich transakcji. Czy to
        prawda - nie wiem.
        • Gość: przepukly Re: USA - platnosc karta IP: *.sympatico.ca 20.09.05, 20:27
          ale nie wiem jak jest w przypadku kart bankomatowych,
          > obiło mi się o uszy, że są jakieś wysokie prowizje od takich transakcji. Czy to
          >
          > prawda - nie wiem.

Poniekad prawda. Im bardziej zagraniczna karta tym wieksze koszty. Ja na
          przyklad placac swoja karta debitowa gdziekolwiek w Kanadzie nie powoduje
          zadnych kosztow. W Stanach juz mi walna prowizje. Wam, z Polski walna jeszcze
          wieksza. W odwrotna strone jest pewnie to samo.
      • Gość: przepukly Re: USA - platnosc karta IP: *.sympatico.ca 20.09.05, 19:46
        > chodzi Ci o karte bankomatowa (ta niewypukla):)

To nie jest takie proste. Obejrzalem swoja karte TD ATM/debit i ona jest tez
        wypukla. Malo tego, pare kart discountowych tez jest wypukla! Najwyrazniej w
        Kanadzie nie ma to znaczenia. Podobnie jest w US. Dlaczego oni w Polsce dziela
        karty na wypukle, niewypukle, etc. Przeciez informacja jest i tak zakodowana w
        pasku magnetycznym. Kto mnie oswieci?
    • Gość: mb Re: USA - platnosc karta IP: 212.76.37.* 20.09.05, 20:43
      sugerowalbym wyrobienie do transakcji bezgotowkowych karty wypuklej no.
      citibank, wiem ze sa problemy z kartami debetowymi/plaskimi gdyz za kazdym
      razem terminal musi sprawdzic stan Twojego konta i czasem bywaja problemy z
      autoryzacja, w przypadku wypuklych/kredytowych autoryzacja odbywa sie na
      poziomie visy/mastercarda itd. a nie konkretmego banku...
    • Gość: Dorota Re: USA - platnosc karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 10:18
      Dzieki.

Niestety nie mam zbyt wiele czasu i troche pozno sie wybudzilam:) Karta jest
      niby wypukla (debetowa Visa Electron), ale mialam w nia problemy w Anglii (w
      hotelu nie chcieli mi zaakceptowac).
      Dzieki za rady, pozdrawiam, Dorota
      • Gość: jerzy30 Re: USA - platnosc karta IP: 195.187.99.* 21.09.05, 11:00
        karta plaska jest tylko do płatności i pobierania kasy z bankomatu - wypukla
        jest potrzebna przy wypozyczaniu samochodu, w hotelu itp. a także w sklepach -
        nie powinno byc zadnych trudnosci - ja nie mialem ani w kanadzie ani w usa -
        male sklepy czasami nie przyjmuja kart MAESTRO i czasami VISA
        • Gość: Dorota Re: USA - platnosc karta IP: *.aster.pl 21.09.05, 20:46
          Dzieki, wobec tego daje sobie spokoj z wyrabianiem karty kredytowej na
          szybcika. Pozdrawiam.
          • w357 KARTA WYPUKŁA 21.09.05, 23:35
            Byłem ostatnio w banku,aby sprawdzić o co chodzi!!!!
            Wszelkie karty "płaskie" lub "wypukłe" są akceptowane (obecnie) na całym
            świecie pod warukiem, że dany "kooperant" posiada elektroniczny 'terminal'....
            Jeżeli dany sklep/bussines ma tylko tzw."żelazko" do kart, to może odmówić
            tranzakcji!!!
            • Gość: przepukly No, nareszcie IP: *.sympatico.ca 22.09.05, 06:32
              Aaaaa. Tylko kogo obchodzi dzisiaj "zelazko"? Kto je jeszcze ma? Juz laaaadnych
              pare lat nigdzie nie widzialem. A poza tym zelazko wcale nie jest konieczne,
              chyba, ze rzecz dzieje sie w Elbonii.
              • Gość: jerzy30 Re: No, nareszcie IP: 195.187.99.* 22.09.05, 08:37
                karta płaska jest kartą platniczą - jak portfel - platność jest od razu
                zdejmowana z konta, wypukła jest kartą kredytową, lub debetową - platność jest
                rozliczana raz na miesiąc [najczęściej] dlatego w hotelach żądają karty
                wypukłej bo mają pewność że dostaną kasę - czasami są jeszcze gdzie niegdzie
                żelazka ale to nie ma znaczenia - jest to tak samo traktowane jak rozliczenie
                przez terminal - bylem w tym roku w kanadzie i sa tam jeszcze "zelazka"
                • Gość: przepukly Re: No, nareszcie IP: *.sympatico.ca 22.09.05, 19:34
                  Gość portalu: jerzy30 napisał(a):

> karta płaska jest kartą platniczą - jak portfel - platność jest od razu
                  > zdejmowana z konta, wypukła jest kartą kredytową, lub debetową - platność jest
                  > rozliczana raz na miesiąc [najczęściej] dlatego w hotelach żądają karty
                  > wypukłej bo mają pewność że dostaną kasę - czasami są jeszcze gdzie niegdzie
                  > żelazka ale to nie ma znaczenia - jest to tak samo traktowane jak rozliczenie
                  > przez terminal - bylem w tym roku w kanadzie i sa tam jeszcze "zelazka"

Sprawy w Kanadzie wygladaja tak:

Sa tylko dwa rodzaje kart (jesli nie liczyc roznych discount smieci i
                  kredytowych kart sklepowych):

1. karty kredytowe - credit cards: Visa, MasterCard (praktycznie wszedzie
                  honorowane, AMEX (czesto aczkolwiek rzadziej), Diners Club, Discover, inne
                  bardzo rzadko). O europejskich (EuroCard, Maestro, etc.) nie wypowiadam sie, bo
                  nie wiem. Nalepki widac b. rzadko w kazdym razie, wiec chyba raczej nie sa
                  popularne.
                  Kartami placi sie przy uzyciu terminalu lub "zelazka" (obecnie b. rzadko). Tak
                  jak piszesz, w momencie placenia zaciaga sie pozyczke w banku, bez % 20-30 dni,
                  pozniej zwykle leci ok. 18%, jesli "balance" niesplacony w terminie w calosci,
                  rozliczenie miesieczne, etc. Te karty dzialaja wszedzie na swiecie tak samo.

2. karty debitowe - zwane ATM/ABM cards, bank cards, debit cards. Placisz tylko
                  przy pomocy terminala - nie maja terminala, koniec jazdy, "zelazkiem" sie nie
                  zaplaci, biegnij do bankomatu wyciagac cash. Poniewaz terminale maja wszedzie,
                  nie ma znaczenia czy hotel czy budka z piwem. Jezeli masz wystarczajaca kwote na
                  koncie na plusie, terminal weryfikuje pozytywnie i szafa gra. Nie mozna jechac
                  na minusie. Istnieje tzw. overdraft protection na 200, 500, czy tysiac, ale to
                  tylko awaryjnie i chyba przez terminal nie dziala, tylko w wypadku
                  przeciagniecia czekiem czy pre-authorized payment.

Kryterium "wypuklosci" czy "plaskosci" nie ma tu nic do rzeczy. Moje karty
                  bankowe z TD, Montreal, ING sa wypukle i co z tego, zelazkiem sie nie zaplaci
                  musi byc terminal. Nie zaplaci sie tez przez telefon, formularz czy Internet.

Dlatego tak sie zdumiewalem kryterium "wypukle/plaskie" i prosilem o
                  wyjasnienie. Z tego co wiem, w Polsce karty bankowe/debetowe dzialaja nieco
                  inaczej: mozna sie nimi rowniez zadluzyc zjezdzajac ponizej zera, na tyle na ile
                  bank pozwoli np. wielokrotnosc miesiecznych poborow, oczywiscie placac % za te
                  przyjemnosc.

Tak jak w Kanadzie, jest tez w US, z tym, ze tam maja jeszcze jeden rodzaj np.
                  Visa Debit. Mniej wiecej wiem jak to dziala, ale niech wyluszczy to ktos kto ma
                  z tym do czynienia bezposrednio.

Zelazka od kilku lat spotyka sie bardzo rzadko (pizza!). W Kanadzie jestem co
                  roku, od 15 lat, non-stop.

Pozdrawiam.

• Gość: S. Re: No, nareszcie IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 22.09.05, 20:10
                    Tak jak opisales dla Kanady, w USA tez sa dwa rodzaje kart: kredytowe i debetowe. Wygladaja tak samo
                    (obie "wypukle") i w wielu miejscach kasjer w sklepie pyta jaka to jest karta. Te pierwsze - wiadomo,
                    mozna wydac do miesiecznego limitu (troche na innej zasadzie dziala tradycyjny Amex, ktora nie ma
                    tez z gory ustalonego limitu, ale to nie jest wlasciwie karta kredytowa). Rachunek przychodzi raz na
                    miesiac i jesli zaplaci sie go w calosci, nie placi sie procentow. Te drugie (debetowe) to sa karty
                    przypisane do rachunku bankowego, poczatkowo wydawane tylko do uzycia w bankomatach. Ale teraz
                    mozna nimi placic w tych sklepach, gdzie sa specjalne terminale z tabliczka do wbijania kodu (ostatnio
                    bardzo rozpowszechnione). Zaraz po transakcji pieniadze sa sciagane z konta. Mozna wydac do sumy
                    jaka jest na koncie + overdraft protection (ktore jest ustalone przez bank indywidualnie dla kazdego
                    rachunku i moze wynosic tylko $200 albo nawet $10,000).

Wiele kart debetowych (a moze teraz juz wszystkie?) jest wydawanych w kooperacji z Visa albo z
                    MasterCard i wtedy maja znaczek Visa albo MasterCard i sa honorowane wszedzie gdzie przyjmuja te
                    karty kredytowe. (To jest ta Visa debit card, o ktora pytales). Przez sprzedawce taka karta jest
                    traktowana jak zwykla karta kredytowa (zwykly terminal, nie potrzeba wbijac kodu, mozna uzyc w
                    "zelazku", gdyby takie ktos jeszcze mial), ale od strony wlasciciela konta to dziala jak karta debetowa.

Oba rodzaje kart mozna stosowac w bankomatach, z tym ze pobranie gotowki na Vise czy MasterCard
                    jest bardzo nieoplacalne i ma sens tylko w sytuacjach awaryjnych (naliczaja procent od razu od
                    momentu pobrania i to bardzo duzy).

Niestety nie znam odpowiedzi na oryginalne pytanie - czy taka "plaska" karta z Polski zadziala w
                    sklepie. Przede wszystkim musialby to byc sklep przyjmujacy karty debetowe (przyjmuja wszystkie
                    supermarkety, ale juz sklepy z elektronika czy z ciuchami niekoniecznie). Polskie karty ze znaczkiem
                    Cirrus dzialaja w tutejszych bankomatach (choc tez czasami sa z tym klopoty). Teoretycznie jesli pasek
                    magnetyczny dziala w bankomacie, to powinien dzialac w terminalu w kasie sklepowej.
                    • w357 Re: No, nareszcie 22.09.05, 20:31
                      Gość portalu: S. napisał(a):
                      >
                      > Niestety nie znam odpowiedzi na oryginalne pytanie - czy taka "plaska" karta
                      z
                      > Polski zadziala w
                      > sklepie.
                      _____________________________________________________________
                      Może wyjaśnijmy sobie co to jest karta "płaska" ?
                      Od kilku ładnych lat w europie pokazały się karty bankowe tzw. "Płaskie".
                      Karta ta jest przypisana do kokretnego banku w którym trzymasz waliuuutę....
                      Czyli jest, to karta typu "debit"....
                      Idea stworzenia tejże karty (płaskiej) ma dać sygnał dla np.sprzedawcy, że nie
                      jest to kata kredytowa.

Problem z "żelaskiem" polega na tym, że z "płaskiej" karty nie
                      zrobisz "printu"...

Europejskie karty "Visa Electron" i "Maestro" są akceptowane w każdym sklepie
                      który akceptuje "Visa" lub "MasterCard").
                      O ile się nie mylę, to znak "Cirrus" jest używany tylko w US & Canada.
                      Np.Polskie karty nie mają znaczka "Cirrus", a działają w innych krajach.....
                      • Gość: przepukly Re: No, nareszcie IP: *.sympatico.ca 22.09.05, 20:55
                        > Może wyjaśnijmy sobie co to jest karta "płaska" ?
                        > Od kilku ładnych lat w europie pokazały się karty bankowe tzw. "Płaskie".
                        > Karta ta jest przypisana do kokretnego banku w którym trzymasz waliuuutę....
                        > Czyli jest, to karta typu "debit"....

Rozumiem, ze to jest karta bankomatowa, do ktorej dodano funkcje placenie w POS
                        przy pomocy terminalu - tak jak to sie stalo w US/Canada ladnych pare lat
                        wczesniej (poczatki Interac w Kanadzie gdzies okolo 1992).

> Idea stworzenia tejże karty (płaskiej) ma dać sygnał dla np.sprzedawcy, że nie
                        > jest to kata kredytowa.

Czy tez oni maja teraz 2 karty - jedna do bankomatu, druga do placenia debitem w
                        sklepie?
                        >
                        > Problem z "żelaskiem" polega na tym, że z "płaskiej" karty nie
                        > zrobisz "printu"...

Jakie to ma znaczenie? Jezeli dam kierowcy z Pizza Hut karte debitowa to i tak
                        nie bedzie probowal jej "przeciagnac" zelazkiem, chociaz jest wypukla, bo
                        przeciez widzi, ze to nie Visa ani MC, czy Amex, tylko debitowa. "Print" zrobi,
                        ale to i tak jest niewazne.
                        • w357 Re: No, nareszcie 22.09.05, 21:12
                          Gość portalu: przepukly napisał(a):

> Czy tez oni maja teraz 2 karty - jedna do bankomatu, druga do placenia
                          debitem
                          > w
                          > sklepie?
                          > >
                          > > ____________________________________________________________________
                          Debit Card jest wydawana osobno , aniżeli Credit Card.
                          Niektóre banki wydają po za tym kartę która zastępuje I.D.
                          Tzn. idząc do banku nie musisz pokazywać żadnych dokumentów tylko używasz karty
                          plus PIN i dokonujesz operacji finansowych.
                          Czyli możesz wysłać sąsiada do banku po swoją waliuuuutę:-)
                          • w357 Mania karciana 22.09.05, 23:14
                            W polsce tak ludzie się "zachwycają" kartami płatniczymi, że od pewnego czasu
                            pokazały się karty na okaziciela.....
                            Działają jak inne, ale są w systemie PRI-PAID !!!
                            Reklamowane są jako sposób na prezent, albo dawanie "kieszonkowego" (zamiast
                            Cash).

Przykładowe info ---> dlaciebie.bzwbk.pl/11325
              • dunia77 Re: No, nareszcie 05.10.05, 16:35
                A ja widzialam w tym roku... ale to bylo w Nowym Meksyku ;-)
    • Gość: W Re: USA - platnosc karta IP: *.futuro.pl 05.10.05, 14:24
      Sugerowałbym załatwienie jakiejś karty kredytowej wtedy na pewno unikniesz
      wielu problemów. Z działaniem kart debetowych (niewypukłych) bywa bardzo różnie-
      moja Visa Electron czasami działała czasami nie. Karta w ogóle zachowywała się
      bardzo dziwnie - niby się autoryzowała, ale transakcje często nie dochodziły do
      skutku. Zdarzało się kilkukrotnie, że w sklepie specjalnie dzwonili do biur
      VISY, aby ustalić co oznacz komunikat wydrukowany na kwitku z terminala.
      Absolutnie odradzam kartę Maestro-po kilku próbach płacenia uznaliśmy ją za
      bezużyteczną, chyba, że korzystasz z ATMów, ale za to pobierana jest spora
      prowizja.
      • Gość: pidżej Re: USA - platnosc karta IP: 80.241.130.* 05.10.05, 17:06
        ja z żadną z kilku kart visa electron nie miałem najmniejszego problemu w
        dowolnym miejscu w stanach (nie dotyczy wypożyczalni samochodów czy transakcji
        internetowych, gdzie wypukłość była niezbędna) natomiast w kanadzie były one
        wszystkie bezużyteczne, z wyjątkiem dwóch bankomatów, jednego w nanaimo,
        drugiego w Quebec City (ale to było już trzy lata temu). a znowu w nowej
        zelandii jedna z nich działała za każdym razem (Mbankowa) a druga sporadycznie
        (PKO BP). zatem w NZ zależało to nie od rodzaju karty a od banku wystawcy.
        w każdym razie na stany może być płaska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka