Gość: Alicja IP: *.hsd1.nj.comcast.net 07.03.06, 01:11 Bede przejazdem w Filadelfii i chcialabym spedzic tam pare godzin i "zaliczyc" najwazniejsze atrakcje turystyczne. Mozecie mi poradzic co warto zobaczyc w tak krotkim czasie? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oops Re: Filadelfia - 1 dzien IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 07.03.06, 03:03 "Mozecie mi poradzic co warto zobaczyc w tak krotkim czasie?" To zalezy, co Cie interesuje! W samym centrum jest 'pepek' historyczny miasta - muzeum slynnego peknietego dzwona Liberty Bell (juz wowczas Amerykanie wytwarzali buble), budynek Independence Hall gdzie podpisano deklaracje niepodleglosci Stanow od korony brytyjskiej, no i cala starowka. Zahacz tez o nieduze muzeum - kamienice, gdzie mieszkal Kosciuszko (oj, skromniutko tam, skromniutko wegetowal na wygnaniu ten nasz patriota a general owej armii amerykanskiej - wdziecznosc amerykanska jest cieniusienka!) i zajdz do Polish-American Cultural Center na pogawedke z "naszymi" - oni sa tam tego bardzo spragnieni! To Ci wypelni wieksozsc dnia. Tylko czasem nie pchaj sie do polskiej dzielnicy - takich slumsow nie zobaczysz w calej Polsce!!! Szkoda czasu a i mozna znienacka oberwac od 'ukochanych' Krajanow! Na rzece Delaware jest zakotwiczony amerykanski krazownik-muzeum z przelomu XIX/XX wieku, USS Olympia, a po drugiej stronie rzeki, w Camden, jest pancernik- muzeum, USS New Jersey - to dla milosnikow spraw marynistycznych. Bez watpienia, miasto posiada wiecej atrakcji - inni na pewno poinformuja dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mojito Jednodniowa Filadelfia. 07.03.06, 03:42 Alu, zajrzyj do sasiadujacego i podciagnietego watku "Do Kiko". Pisalem tam o mojej sugestii na Filadelfie w przelocie :). Udanej wizyty zycze, mojito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Jednodniowa Filadelfia. IP: *.hsd1.nj.comcast.net 07.03.06, 03:46 dziekuje za wypowiedzi i pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
mojito Tendencyjne pekniecie :). 07.03.06, 04:24 Gość portalu: oops napisał(a): "...slynnego peknietego dzwona Liberty Bell (juz wowczas Amerykanie wytwarzali buble)..." Tak dla wyprostowania tego tendencyjnego skrzywienia informacyjnego sprostuje, ze dzwon zamowiony i odlany zostal w Whitechapel Bell Foundry w Londynie. I tam prosze kierowac swoje niezadowolenie i ewentualne plucie sarkastycznym groszkiem :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redmamba Re: Filadelfia - 1 dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 09:57 A ja polecam muzeum, szczególnie wystawę sztuki współczesnej i sławne schody z filmu Rocky Odpowiedz Link Zgłoś