IP: *.public.svc.webtv.net 17.05.01, 02:53
Zaczynam planowac 10 dni na Florydzie we wrzesniu.
Tych, ktorzy tam byli prosze o porady i wrazenia.
Szczegolnie: najlepsze miejsce na Florida Keys, najlepsze miejsca na nurkowanie, ktore z parkow World Disney World jest najlepiej zobaczyc, Universal Studios, Sea World -warto? czego nie warto przegapic w Miami i moze jeszcze cos o czym chcecie mi napisac. Pascala juz przeczytalem, chodzi mi o Wasze osobiste wrazenia. Dzieki
P.S. Podroz wynajetym samochodem, noclegi w motelch
Obserwuj wątek
    • mariposa Re: Floryda 18.05.01, 09:17
      Warto chyba odwiedzic St. Augustine, w koncu to najstarsze miasteczko w Stanach
      i dosyc nietypowe w klimacie. I polecam smazone krewetki w restauracji
      O.C.Whites.
      • Gość: Polonia Re: Floryda IP: *.piscataway-09rh16rt.nj.dial-access.att.net 18.08.01, 16:45
        Bede tam w styczniu, jaki wtedy bedzie klimat?
        Mieszkam w New Jersey, wiec u mnie bedzie zima.
        Jade do Tampa. Stamtad to chyba niedaleko do Orlando?
        Byl ktos w Tampa-prosze o wrazenia.
        Bye
        • Gość: zulia Re: Floryda IP: *.pl 28.08.01, 22:52
          Bylam w Tampa, byl kwiecien i bylo gooooooroco, strasznie goraco, poza tym mili
          ludzie, i nie drogo można sie ztamtad wybrac do Orlando czy centrum NASA -
          Kennedy Space Center na Cape Canaveral. Ja odwiedzilam te miejsca jadac z Tampy
          autobusową linią Grey Line. W pakiecie dostajesz bilety wstepu i tez w Nasa
          bilet do IMAXA.
        • zajeta Re: Floryda 09.09.01, 06:07
          czesc nazywam sie Magda.Mieszkam na florydzie w ST>Petersburg.w styczniu bedzie
          chlodno.mozesz wziasc troche cieplejsza kurtke.jak masz jakies pytania pisz :
          muchomorka@hotmail.com
    • Gość: Canadian Re: Floryda IP: 204.50.249.* 19.05.01, 04:52
      Napisz czy jedziesz sam czy z rodzina i dziecmi ?
      Bylem 3 razy na Florydzie i moge Ci przeslac troche
      info.
      • Gość: Virgin Re: Kanadian IP: *.public.svc.webtv.net 20.05.01, 16:07
        Jade tylko z zona.
        • Gość: Canadian Re: Kanadian IP: 204.50.249.* 22.05.01, 01:48
          Hey Virgin, Tak jak pisalem bylem kilka razy na Florydzie i oto moje impresje.
          Dodam ze tylko moje i moga odbiegac od wrazen innych. Z rodzina (2 dzieci)
          bylismy w rejonie Tampa, dokladnie Clearwater. Jest to dosc malownicza i ladnie
          utrzymana miescina, nastawiona glownie na turystyke. Dodam ze co dla mnie bylo
          b. wazne, jest to ponoc najbezpieczniejszy resort na Florydzie. Za motel (2+2)
          placilismy ok $800 US na 12 dni. Wiem ze atlantyckie resorty, z taka jakoscia
          byly by drozsze. Blisko do Tampa, a zwlaszcza do Bush Gardens - parku, po
          polsku wesolego miasteczka. Polecam wam to miejsce, zwlaszcza ze mozesz sie
          przejechac dwoma wielkimi kolejkami, chyba najwiekszymi w poludniowych Stanach.
          Nie polecal bym wam (moje osobiste zdanie) ani Disney, ani Sea World. Podobnie
          z Universal Studios. To jest dobre dla wiekszych dzieci. Decyzja bedzie
          zalezala od was. Co do wschodniej czesci, bylem troche zawiedziony Daytona
          Beach. Miasteczko, nic ciekawego oprocz plazy na ktora mozesz wiechac autem
          (tylko w dzien). Atlantyk zimniejszy, ceny troche wieksze nisz nad zatoka. W
          Miami nie bylem, Keys tez nie znam. Jedna jeszcze uwaga, co do Tampa - atrakcja
          w postaci codziennych niesamowitych burz, z piorunami i blyskawicami.

To by bylo na tyle, chcesz wiecej szczegolow - pytaj
          Canadian

• Gość: Virgin Re: Canadian IP: *.public.svc.webtv.net 22.05.01, 03:26
      dzieki za informacje. Na pewno jeszcze sie do Ciebie zwroce ale nieco pozniej. Moze podasz mi swoj e-mail. bedzie latwiej sie skontaktowac.
      Virgin
      • Gość: Canadian Re: Canadian IP: 204.50.249.* 22.05.01, 18:02
        Napisz skad jestes, skad bedziesz jechal (lecial). Moj email - MR_LB@HOTMAIL.COM
        Pozdrawiam , Canadian
        • miluwa floryda 30.05.01, 17:27
          Tez bylam na Florydzie, tez w rejonie Tampa. Dokladniej w Boca Raton i pod
          Orlando. Spedzilam tam 10 wspanialych dni w srodku zimy. Co do hoteli to nie
          mam zadnych rad, nocowalam u znajomych. Natomiast wiem co nieco o
          Disneylandzie. Na pewno jest to wielka atrakcja turystyczna i to az wsyt byc na
          Florydzie i nawet nie zajrzec do zadnego parku rozrywki chocby na jeden dzien.
          W Disneylandzie sa cztery parki: Animal Kingdom, Magic Kingdom, MGM studios,
          Epcot. Mozna kupic bilety na jeden dzien, cztery albo siedem. Jednaj
          jednodniowki nie pozwalaja na przskakiwanie z jednego parku tematycznego do
          drugiego. Magic Kingdom wyglada dokladnie tak samo jak EuroDisney pod Paryzem,
          nie warto wiec tracic na nie czasu. Chyba ze jako rozrywka dla malych dzieci.
          Epcott i MGM sa OK ale nic nadzwyczajnego. Animal Kingdom - nie mam pojecia.

Z tego co slyszalam dla duzych dzieci i dla doroslych najwieksza atrakcja sa
          Universal Studios z kilkoma roller costers. W okolicach Orlando jest tez
          mnostwo innych parkow: park wodny, miasteczko biblijne itp.

No i nie mozna przegapic jazdy lodzia po bagnach. PO pierwsze szybko, po drugie
          aligatory i zolwie. Wspaniale!

Milych wakacji

Ps Uwazajcie na Fire ants
    • Gość: IJ Re: Floryda IP: *.proxy.aol.com 07.06.01, 04:35
      Na pewno warto zobaczyc Key West - dom Hemingway'a(jesli lubisz literature
      lub ... koty), plac Mallory (o zachodzie slonca, zawsze cos sie dzieje), w
      ogole Key West wyglada inaczej niz reszta Florydy, ma swoj wlasny czar.
      Miami to oczywiscie: South Beach (w dzien i w nocy- akcja rozpoczyna sie po
      22:00..). Nie daleko miami jest Key Biscayne - woda jak krysztal i nawet daleko
      tylko do kolan albo i nie.Odwiedz Everglades Park 9blisko Miami) - jazda po
      bagnach z fajnym przewodnikiem). Warto zobaczyc zachodnie wybrzeze: Naples
      (piasek jest tam naprawde bialy jak snieg i sypki jak maka). Jak bedziesz w
      Miami czy niedaleko to wez Aligator alley - prosta droga na zachod i mozna
      rzeczywiscie zauwazyc aligatory. Nie wiem ile czasu macie na Orlando ale Magic
      Kingdom mozna sobie darowac jesli sie jest bez dzieci, predzej Epcot, MGM.
      W kazdym razie zbierz jak najwiecej broszur i zobacz gdzie chcesz pojechac. W
      usa sa darmowe ksiazeczki niemal na kazdym kroku wyszczegolniajace wszystkie
      atrakcje danej okolicy. Udanej i bezpiecznej podrozy!!!
      • Gość: Virgin Re: Floryda-IJ IP: *.public.svc.webtv.net 07.06.01, 04:45
        dzieki. bardzo duzo ciekawych informacji
    • Gość: JANUSZ W Re: Floryda IP: *.focal-chi.corecomm.net 20.06.01, 20:20
      CZESC
      NA FLORYDZIE BYLEM 4 RAZY. MOGE POWIEDZIEC, ZE ZJEZDZILEM JA WE WSZYSTKICH
      KIERUNKACH. CO WARTOZOBACZYC:
      - W MIAMI WARTO ZOBACZYC SEAQUARIUM
      - JEST JEDNA Z ULIC PRZY OCEANIE W MIESCIE (ALE CHYBA TROCHE NA POLUDNIE) GDZIE
      SWOJE REZYDENCJE MAJA SLAWY TEGO SWIATA (W SUMIE NIE ZA DUZO WIDAC BO TO SA
      TWIERDZE A NIE DOMY ALE WYOBRAZNIA DZIALA :))
      - CO DO PARKOW DO JESLI JECHALBYM JESZCZE RAZ TO POSZEDL BYM DO PARKU WODNEGO W
      TAMPIE ORAZ DO UNIVERSAL STUDIOS. W PARKU WODNYM W TAMPIE UWAZAJ NA JEDEN ZE
      ZJAZDOW WODNYCH "TAMPA TAJFUN" MOZNA BARDZO LATWO ZALICZYC LEWATYWE JAK SIE
      NOZEK NIE TRZYMA ZWARCIE PRZY SOBIE :)
      - KONIECZNIE MUSISZ ZOBACZYC I ZALICZYC SAFARI. JEST ONO W SRODKOWEJ FLORYDZIE
      (TZN SA ONE WSZEDZIE ALE TO GDZIE JA BYLEM JEST WLASNIE TAM) I NAZYWA SIE BILLY
      SWAMP SAFARI. BARDZO MILA OBLSUGA, DOBRE JEDZENIE NO I DUZO DUZO ATRAKCJI TAN
      PRZEJAZD TZW AIR BOAT
      - FLORYDA KEYS MNIE ROZCZAROWALA W 95% !!!!!!. SAMA JAZDA JEST PRZYJEMNA ALE
      TROCHE PRZYDLUGAWA (PONAD 3 GODZINY Z MIAMI DO KEY WEST) ALE OGOLNIE WARTO.
      DLACZEGO MNIE ROZCZAROWALA? BO W SUMIE NIE MA TAM NIC CIEKAWEGO. JESLI
      PRZYJEDZIESZ TAM PO WIEKSZYM SZTORMIE TO ALBO LODZIE NIE WYPLYWAJA W OCEAN NA
      SKORKELING ALBO JESLI JUZ TO WODA NIE JEST TAKA JAKA SOBIE WYMARZYLISMY. PO
      DRODZE JEST WIELE MIEJSC GDZIE MOZNA SIE ZAHACZYC NA SNORKELING (NIE ZNAM
      ZADNEGO Z NICH ALE SLYSZALEM ZE W KEY LARGO JEST W PORZADKU TZM MAJA LADNE RAFY)
      SAM SNORKELOWALEM W FORT LAUDERDALE.
      - TANIA WYPOZYCZALNIE SAMOCHODOW TO DOLLAR RENT A CAR.
      - JESLI MASZ JAKIES LEGITYMACJE STUD TO JE WEZ. CZASEM MOZNA DOSTAC POKAZNE
      ZNIZKI
      - JESLI ZOSTANIE CZASU POLECAM KENNEDY SPACE CENTER ALE NIE TAK DO KONCA. W
      SUMIE OPROCZ PARU RAKIET I 3D MAX KINA TO WSZYSTKO OGLADA SIE ALBO Z BARDZO
      DALEKO ALBO Z BLISKA ALE MALO CIEKAWE RZECZY
      - OGOLNA UWAGA NA STANY (NIE WIEM CZY MIESZKASZW STANCH CZY NIE) AMERYK. LUBIA
      ROBIC Z IGLY WIDLY WIEC CZESTO Z PARU PIERDULEK ROBIA POKAZ SWIATOWY OWINIETY W
      OTOCZKE SLOW I DOLACZONYCH INNYCH RZECZY NIEKONIECZNIE ZWIOAZANYCH TAK BARDZO
      Z PODMIOTEM.
      - WARTO POJECHAC DO DAYTONA BEACH ABY SIE PRZEJCHAC SAMOCHODEM PO PLAZY (CHOC
      OSOBISCIE TO MNIE DENERWUJE)
      - ST. AUGUSTINE - NAJSTARSZE MIASTO W STANACH. PARE HISZP. FORTYFIKACJI ALE
      NIC SIE NIE UMYWA DO NASZEGO WAWELU :)
      PODAJE SWOJ EMAIL JWIELGOS@DBSTERLIN.COM
      • Gość: MRW Re: Floryda IP: *.mia.bellsouth.net 21.06.01, 02:22
        Będąc w Miami a włściwie w Miami Beach zajrzyjcie do South Beach, szczególnie
        deptak Lincoln Road. Ocean Drive przy plaży można sobie podarować.
    • Gość: angka Re: Floryda IP: 65.34.56.* 15.07.01, 05:23
      Od roku ucze sie na Florydzie i z moich doswiadczen:
      -Nurkowanie najlepiej w Ley LArgo (taniej niz w Key West ), gdzie sa piekne
      rafy;
      - z parkow- sa dosc drogie (ok 50$) i jesli nie jedziecie z dzicmi to mysle, ze
      dwa wam wystarcza. Moim zdaniem- zdecydowanie warto zobaczyc Sea World. Plus
      jeden park ze zjezdzalniami- najlepszy tu jest Adventures Island- jest to czesc
      universal Studios, wejscie tuz obok, ale osobny bilet. Jesli nie lubicie roller
      costers- w tej chwili wejscie do Busch gardens cos w rodzaju zoo(Tampa) daje
      tez bezplatne wejscie do parku wodnego, po drugiej stronie ulicy(tez sie nazywa
      Adventure Island, ale to co innego, niz ten w Orlando)
      - Miami- warto pojechac, masa niesamowicie pieknych ludzi.
      - Everglades - po drodze do Tampy z Miami, mozna zobaczyc farme aligatorow i
      przeplynac sie huczaca lodzia po bagnach.
      -koniecznie NASA na Kennedy Space Cent.
      -z innej beczki -po drodze przy atuostradach sa tzw. outlet malls- warto sie
      zatrzymac- ubranie 10 razy tansze nie w polsce.
      Pozadrowienia i milego pobytu- Angka
      • Gość: eee Re: Floryda IP: 216.104.228.* 18.07.01, 15:17
        Najlepsza plaza na Keys to Bahia Honda Beach w Marathon
        Najlepsze miejsce do nurkowania to Jonh Pennekamp Coral Reef state Park w Key
        Largo
        Najlepsze miasteczko 100% Key West
    • Gość: adam Re: Floryda IP: 194.121.59.* 09.08.01, 18:11
      Cześć
      nie wiem czy juz wynająłeś samochód - więc moze moje podpowiedzi mogą byc juz
      nieaktualne, sorry.
      Wróciłem tydzień temu z Florydy i mam w miare świeże dane:
      • Gość: Mirko O ubezpieczeniu LDW w wypozyczalniach samochodow i o bil. lotn. IP: *.union1.nj.home.com 18.08.01, 15:54
        ...wiekszosc kart kredytowych w USA ma to ubezpieczenie "wbudowane", tzn
        ze uzywajac takiej karty bank wydajacy karte to pokrywa.
        Jak latwo wyliczyc daje to spora oszczednosc.
        Nie wiem jak z kartami z Europy ale
        prawdopodobne jest, ze maja to karty reklamowane jako "Gold" itp.

Wszystkim polecam www.priceline.com na przede wszystkim przeloty krajowe po
        USA. Potrzebna jest karta kredytowa. Jest to tzw "odwrotna aukcja". Oferuje sie
        SWOJA cene na przelot i daty. Do momentu kupienia nie zna sie jednak ani godzin
        ani linii. Bilety sa ponadto niezwracalne i niezamienialne, ale poza tym
        calkiem dobre (i zawsze w obie strony).
        Z zasady i niezaleznie od tego jak i gdzie kupujemy bilet lotniczy, pobyt
        gdzies w sobotnia noc OBNIZA ZNACZNIE cene!
        Podajac date na "priceline" nalezy pamietac, ze moze to byc przelot bladym
        switem lub ostatnim rejsem wieczorem i nie wiemy tego do momentu kupienia.

W USA im blizej daty wylotu tym drozszy bilet. Przelot z NY do Miami, kupowany
        na 3 miesiace wczesniej to moze byc n.p. $300 ale na 3 dni przed - $1300 na
        dokladnie ten sam lot, niezaleznie od tego ile jest wolnych miejsc!
        (Jest to latwo sprawdzic bawiac sie przez kwadrans datami i przelotami na
        stronach typu www.travelocity.com czy "travel" pod yahoo.com.)
        Dlatego serwisy typu "priceline.com" gdzie moze sie udac kupic dokladnie to
        samo za $200 na dwa tyg. przed - sa dobra alternatywa.
        • Gość: Ursus Re: O ubezpieczeniu LDW w wypozyczalniach samochodow i o bil. lotn. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 23:35
          pojedz sobie na Bahamy - jesli masz obywatelstwo to nawet nie potrzebujesz
          paszportu, jesli jestes z Polski to musisz miec wize. Polecam, jestem w szoku
          po tym raju...:)
          janek
          • Gość: wojtek Re: Floryda IP: *.att.com 24.08.01, 23:56
            Bedac w Orlando dobrze jest zaliczyc Blizzard Beach (wodny park Disney''a) a
            takze Kennedy Space Center troche na polnoc on Cocoa Beach. Sprawdz czy
            przypadkiem nie jest zaplanowany odlot promu kosmicznego w tym samym czasie.
            Wspanialy widok. Jesli masz jakies szczegolowe pytania na temat Orlando to daj
            znac bo tu mieszkam.

• Gość: Polonia Tampa IP: *.piscataway-10rh15rt.nj.dial-access.att.net 28.08.01, 03:37
        A co w Tampa jest ciekawego?
        Macie pojecie o cenach z NJ na FL na Thanksgiving?
        Mocno wzrosna?
        Dzieki
        • Gość: zulia Re: Tampa IP: *.pl 28.08.01, 22:54
          lepiej wejdz na strone internetowa linii lotniczych i zarezerwj bilet
          wczesniej, moga sie tez trafic jakies korz. promocje
          • Gość: wojtek Re: Tampa IP: *.att.com 05.09.01, 18:16
            Tampa i okolice sa bardzo ciekawe. Poszperaj na internecie a znajdziesz pelno
            informacji. A pozatym sa tam niezle plaze (bez rekinow). Zulia ma racje.
            Rozgladaj sie za biletami juz teraz.
            • Gość: Polonia Re: Tampa IP: *.piscataway-14rh16rt.nj.dial-access.att.net 06.09.01, 03:06
              Ludzie polecam www.travelocity.com
              Maja tanie bilety, im wczesniej rezerwujesz tym mniej placisz.
              Z NJ na FL 178$ w dwie strony [4 miesiace wczesniej kupiony bilet].
              Nie moge sie doczekac tej Tampy:)
              Pozdrowienia dla Zuli i Wojtka:)
              • Gość: zulia Re: Tampa IP: *.pl 09.09.01, 22:07
                Dzieki za pozdrowienia. Tez pozdrawiam
    • zaitzev Re: Floryda 08.09.01, 20:17
      witam wszystkich podrozujacych po florydzie. mam kilka porad, ktorymi moge sie
      podzielic. otoz jestem tu juz szosty raz i to ze tak powiem z doswiadczeniami z
      roznych grup wiekowych.

po raz pierwszy bylem w orlando, miami i na key west jako 10 latek. wtedy
      najwieksze wrazenie zrobily na mnie rozne parki rozrywki w orlando. szczegolnie
      polecam sea world, troche mniej disney world, choc magic kingdom i epcot center
      trzeba zobaczyc. w tym wieku miami bylo imponujace rozmiarami, ale nudne. na
      key west za to frajda byla glownie nad woda i w wodzie - polecam wybrac sie na
      dry tortugas (wycieczka statkiem na caly dzien), poplywac w masce i poogladac
      rafe koralowa oraz do domu hemingway''a.

teraz stuka mi 20 latek i znam troche wiecej miejsc godnych polecenia. z
      wielkich parkow pozostaja: sea world, wet''n''wild oraz blizzard beach w orlando
      (universal studios sa moim zdaniem nudne) a takze park wodny w bayside w miami
      (zapomnialem nazwy, ale to najwieksza tego typu atrakcja w tym miescie). przy
      zwiedzaniu wszystkich takich miejsc trzeba wziasc pod uwage jedna rzecz:
      wiekszosc czasu i tak spedzicie w kolejkach, dlatego warto ze soba zabierac
      duzo napojow! :(

do rzeczy: miami jest denerwujacym miejscem, bo zdecydowanie dominujacym
      jezykiem jest hiszpanski (pierwszy jezyk dla 2/3 mieszkancow) i czesto klienci
      mowiacy po angielsku sa prawie ze ignorowani. jak juz tam sie wybieracie to
      warte zobaczenia sa: centrum - trzeba jechac droga us1 az zaczniecie mijac
      ulice "z pierwszej dziesiatki". jak sie uda to trzeba parkowac przy parkometrze
      bo inaczej koszty sa spore...; poza tym konieczna jest wizyta w miami beach i
      test miejscowych plaz. warto dodac, ze ceny w duzych kompleksach sklepow sa w
      miami bardzo atrakcyjne i to niezle miejsce na zakupy.

najwiecej mam do powiedzenia na temat key west, bo spedzilem tu w sumie prawie
      rok. wyspa ma fantastyczny klimat - w zimie jest dla czlowieka z polski po
      prostu cieplo (zazwyczaj okolo 20C, jak sie bardzo ochladza to zawsze jest
      ponad 10C) i wzglednie sucho. w lecie bywa deszczowo (to znaczy moze padac
      codziennie, ale deszcz trwa nie dluzej niz pol godziny) ale i goraco.
      temperatura na stalym poziomie okolo 90F czyli okolo 35C. do zobaczenia: ulica
      duval (centrum miasta, najbardziej znane bary, restauracje, sklepy - centrum
      nocnych rozrywek), mallory square (tam wszyscy turysci ogladaja zachod slonca),
      znak "90 mil na kube" na rogu whitehead i south (tak na marginesie to do
      florida city, czyli pierwszego miasta na stalym ladzie, jadac z key west jest
      okolo 100 mil), dom hemingwaya - whitehead street, muzeum mela fishera - rog
      whitehead i front (facet wylowil pod koniec lat 80tych hiszpanski statek z XVI
      wieku wypelniony zlotem), plaze i "zabytkowy" fort czyli fort zachary taylor
      beach - dojazd ulica southard przez teren marynarki wojennej (czasami widac
      imponujace okrety, ostatnio cumowala ogromna lodz podwodna - moze okret klasy
      dallas? ;) poza tym wszystkim warto wybrac sie na rozne morskie wycieczki
      organizowane codziennie np. nurkowanie z sunny days cathamarans czy subtropic,
      wyprawa na dry tortugas czy "lot" ze spadochronem przy plazy. ulotki sa
      dostepne np. w welcome center tuz za wjazdem na wyspe i jeszcze w wielu innych
      miejscach. tyle narzuca sie od razu. jeszcze jedno: na wyspie najlepszym
      srodkiem komunikacji jest skuter, ewentualnie rower jesli mieszkacie blisko
      centrum. wypozyczalnie sa wszedzie.

jesli chodzi o ceny to ogolnie nie jest wesolo. koszt biletu lotniczego np.
      warszawa - miami to minimum $600 za osobe w lecie, troche mniej poza "lotniczym
      sezonem". z kolei bilety z innych miast (np. krakow) sa trudniejsze do dostania
      i zazwyczaj drozsze. mozna doleciec bezposrednio na key west, ale proponuje to
      tylko wtedy gdy jest jakas specjalna promocja - inaczej bilet moze byc drozszy
      nawet o $200! jesli planujecie zrobic objazd wszystkich atrakcji to na miejscu
      trzeba bedzie pozyczyc samochod. polecam hertz lub avis bo mimo ze sa drozsze
      od alamo i dollara to jest z nimi po prostu mniej klopotow. do tego wszystkiego
      dochodzi jedzenie - troche drozsze niz w polsce no i hotele. proponuje
      podrozowac w okresie czerwiec - wrzesien, unikajac jednoczesnie roznych swiat
      (np. 4 lipca, labor day - pierwszy weekend wrzesnia i inne). ceny bywaja rozne:
      za niezbyt drogi pokoj zaplacicie $60 w miami czy orlando i $80 na key west.
      wszystko ponizej tej ceny to okazje, powyzej - normalne stawki. bywaja tez
      wyjatki: w zeszlym roku pracowalem na recepcji w pieknym hoteliku w centrum key
      west i najtanszy z najtanszych pokoi poza sezonem kosztowal $150. czasami
      oplaca sie szukac noclegow w punktach informacyjnych, czasami przyjezdzajac po
      poludniu na wlasna reke.

jeszcze jedna uwaga: w wiekszosci miejsc - na przyklad w wypozyczalni
      samochodow czy przy robieniu rezerwacji hotelowych potrzebna bedzie karta
      kradytowa!

ufff! to by bylo na tyle. po wiecej informacji prosze sie zglaszac na adres
      zaitzev@poczta.gazeta.pl
      Lukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka