30.07.06, 23:07
Chwale sie naszym "Science Project".
Znalezlismy gasiennice Luna Moth i udalo nam sie z niej wychodowac cme.
Jest podobno w naszych stronach nie lada rzadkoscia :)
30 czerwca znalezlismy gasiennice a dzisiaj wyklula nam sie przepiekna cma.
Oto zdjecia:
www.schranz.photosite.com/OurLunaMoth/
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Luna Moth 31.07.06, 00:13
      a fe co za paskudztwo ;), ona chyba musi byc ogromna :O

a ja niedawno widzialam na schodach przed domem tez sporych rozmiarow wlochata zolta gasienice
      pokryta jakby czarnymi szpikulcami (to tez chyba byly wlosy), ciekawe jaki motyl/cma z tego rosnie?
      • edytais Re: Luna Moth 31.07.06, 02:38
        Poszukaj tutaj:
        www.whatsthiscaterpillar.co.uk/america/index.htm
        My znajdujemy przerozne gasiennice, ale ta luna moth to byla najwieksza
        gasiennica tluscica :)
        Jeszcze takiej wielkiej w zyciu nie widzialam.
        Trzymalismy to w domu, ale nic sie nie wykluwalo, dopiero jak wynieslismy na
        dwor to na nastepny dzien byla cma. Temperatura w domu chyba nie odpowiadala.
        Sama cma jest piekna jak motyl.
        zyla tylko 5 minut bo ptak ja zjadl.
        • edytkus Re: Luna Moth 31.07.06, 04:27
          dzieki, na podstawie tego linka juz wiem ze widzialam to:
          www.cirrusimage.com/moths_american_dagger.htm
    • jolkapolka1 Re: Luna Moth 01.08.06, 04:25
      A moj syn by podziwial jak piekna. Musze sobie poczytac o tych robakach to
      bedzie podziwial madra mame, ktora duzo wie:-) A Cma fajna, ja sie zupelnie
      oswoilam z robakami przy moim synku. Dzis mielismy w domu zabe ( duza) zlapal
      i wniosl do domu ( nowego!) i powiedzial "mama zaba pipi zrobila na dywan"....
      na szczescie moj maz posprzatal, bo poczul sie winny gdzy pomogl lapac zabe,
      ale nie wiedzial ze synek przemycil ja do domu....
      • edytkus Re: Luna Moth 01.08.06, 05:59
        skoro watek o paskudstwach wszelakich to przytocze historyjke z minionego wieczoru. Jemy obiad na
        podworku, Alexandra bawi sie w piaskownicy, nagle podekscytowana i troche przestraszona rusza w
        moja strone z wyciagnieta przed siebie reka: mommy look! spider! I have spider on my arm! - a komar
        niewzruszony nawet na moment sie nie odessal ;))))
        • edytais Spider 01.08.06, 16:15
          Wiele bym dala, zeby Emily tak mogla mi pajaka pokazac.
          Ona panicznie boi sie pajakow i prawie co noc w krzykiem sie budzi bo snia jej
          sie pajaki. Do wlasnego lozka nie chce wracac i spi reszte nocy na kanapie, az
          do nastepnego snu. Wtedy wraca do swojego lozka. Jest bardzo przywiazana do
          swojego kocyka, ale czasami to nawet go nie chce po takim snie bo na nim sa
          pajaki. Strzepujemy wtedy te "pajaki" z kocyka i wtedy jest ok.
          Zastanawiam sie czy moze jest jakis hipnotysta, ktory by nie pomogl z jej
          fobia. Moze wtedy i zle sny by minely.... Jej czesto sie sni, ze duzo pajakow
          wlazi jej do lozka, rzadko jakis jeden wielki pajak.
          Ona po mnie to ma. Ja mam arachnofiobie, ale nie do tego stopnia, zebym co noc
          miala z nimi koszmary.
          • edytkus Re: Spider 01.08.06, 16:50
            mysle ze to przypadlosc typowa dla wieku, Alexandra tez miewa czasem koszmary, mowi i placze przez
            sen ale coraz rzadziej (teraz zaczela w polsnie urzadzac wycieczki do lazienki, tyle ze nie zawsze trafia
            tam gdzie trzeba i musze za nia chodzic, ostatnio nawet usiadla na sedes ale nie podniosla klapy :O), w
            jej pokoju zawsze musi panowac lekki polmrok i to z okreslonej lampy - inaczej przedmioty rzucaja za
            duze cienie i wpada w panike ze ma duchy w pokoju, na noc nawet pluszaki (oprocz tych z ktorymi
            sypia) musze pozakrywac kocem lub pochowac zeby sie na nia nie patrzyly :O

inna sprawa to moje emocje, jak zobacze robala a maz jest w domu ;) zaczynam wrzeszczec a
            Alexandra za mna wystraszona moim wrzaskiem
            • jaga_nj Re: Spider 01.08.06, 19:13
              Ja tez mam wstret do robali, ale co mam robic jak meza nie ma w poblizu?
              Wmowilam sobie, ze ja taka duza a robal malutki i jak mi sie jakis napatoczy to
              sciagam klapek z nogi i wale az utluke;)ale mimo wszystko wlosy na calym ciele
              mi sie jeza a serce wali jak mlot. Jest jednak jeden robak ktorego sie nie
              boje/brzydze, robaczek swietojanski, ale w tym roku bylo ich jak na lekarstwo.A
              ostatnio zamiatam sobie kolo domu a na plocie siedzi cma wielkosci mojej dloni
              (ani troche nie przesadzilam).Mutant jakis czy co? Utluklam miotla .Tylko sie
              zastanawiam czy w trakcie jakiejs hipnozy nie kazali by dotykac tych potworkow;)
              • edytais Re: Spider 01.08.06, 23:32
                U Emily te koszmary pajakowe to juz dobry rok trwaja (odkad potrafila
                powiedziec co jej sie snilo: fajder). Ostatnio to 1-3 razy w nocy budzi sie z
                wrzaskiem i co noc bez wyjatku juz ok 2 tygodni. Jest lato, wiecej widzi
                pajakow na dworze, wiec moze dlatego czesciej jej sie snia. Nicole kiedys
                miewala koszmary ale zdarzaly sie raz na kilka dni przez miesiac czy dwa.
                Ostatnio miala koszmar ze dwa dni temu, wczesniej to chyba pol roku temu.
                Ale Emily mnie martwi, chyba troche za dlugo to juz trwa. Dobrze, ze nie
                chodzi do szkoly czy przedszkola i moze spac rano ile chce, az sie wyspi.

Ja robalami sie nie brzydze i ich sie nie boje, ale jakby mi jakis wiekszy
                pajak siadl na reke to zawal serca murowany! do Nowego Mexyku czy Texsasu nie
                bede sie przeprowadzac...
                • bea_mama Re: Spider / NM 09.08.06, 05:34
                  edytais napisała:

> do Nowego Mexyku czy Texsasu nie bede sie przeprowadzac...

Trzy lata w NM spedzilam i pajakow tam jak na lekarstwo... za to grzechotnikow
                  i innych pelzajacych calkiem sporo mozna napotkac:) ale to juz inny temat.
          • jrstar0301 Re: Spider 09.08.06, 05:24
            Cma jest piekna! Gdzie mieszkasz, jestem ciekawa gdzie mozna znalezc takie okazy?
            A tak przy okazji pajakow wlasne wrocilismy z wakacji w Outer Banks, NC i tak wygladal mieszkaniec
            kaktusa przed naszym domem.

www.fcps.edu/StratfordLandingES/Ecology/mpages/black_and_yellow_argiope.htm
    • duniaw77 Re: Luna Moth 09.08.06, 04:48
      Jak nie lubie ciem to ta jest (byla) sliczna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka