olensia 04.10.06, 14:04 mam nadzieje ze dobrze napisalam ta nazwe... Czy ktos mial to badanie????? Interesuje mnie cena i jak to mniej wiecej przebiega. Czy moga wystapic jakies powiklania po tym badaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytkus Re: colposcopy 04.10.06, 18:18 u dziecka? moja corka miala robiona ale w czasie operacji wiec nie wiem jak to wygladalo a rachunek nie mial wyszczegolnien Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: SORRY 04.10.06, 22:58 na uspraweidliwienie dodam ze jestem przeziebiona i bredze w malignie Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: colposcopy 10.10.06, 18:22 czy chodzi Ci o to badanie ktore wykonuje sie odnosnie zmian na szyjce macicy? Jesli tak chetnie odpowiem bo mialam robione. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: marcysiaw1 11.10.06, 02:12 wiec tak; ja robilam takie badanie po ciazy jakies 8 tygodni. u nas bez ubezpieczenia kosztuje to okolo $400 wiec nie jest to malo, zadnych komplikacji po nim nie ma i nic nie czujesz bo nic nie boli. A wyglada to tak, ze lekarz zapuszcza mi do srodka white vinegar pod wpywem ktorego chore komorki sie zmieniaja i moze okreslic jakie sa to zmiany i wjezdza do srodka mikroskopem wielkosci wziernika(nic nie boli) i sobie tam patrzy. jak komorki sa zmienione i jest ich duzo pobiera odrazu biopsje. Ja nie mialam pobieranej gdyz powinnam powtorzyc badanie za kolejnych 6 tygodni i olalam ale mam wizyte na 29. 10. tak wiec pojde i zobacze. W reazie jakichs dodatkopwych pytan sluze pomoca Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: marcysiaw1 11.10.06, 03:38 Jesli jest prawdopodobienstwo biopsji, to radze, abys sobie lyknela pare tabletek przeciwbolowych na pol godziny przed zabiegiem. Ja mialam robiona na zywca i wole nie powtarzac tego doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasmom Re: colposcopy 06.10.06, 00:08 womenshealth.about.com/cs/cevicalconditions/a/colposcopy.htm Bardzo przystepnie jest to tu opisane - to po prostu wizualne badanie (ogledziny) szyjki macicy przez lekarza za pomoca specjalnego mikroskopu, jako nastepny krok po wykryciu jakichs anomalii przez Pap smear - (lezysz sobie na stole, jak przy Papanicolau), nienormalne komorki reaguja jakos na kwasowy roztwor, ktorym sa "potraktowane" w tym czasie, przez co sa latwiej widoczne. Trwa to 10-20 minut i w moim przypadku bylo zupelnie bezbolesne (mialam kolposcopy polaczone z biopsja). Mi zamrozono potem te wredoty i po krzyku! Co do kosztow niestety nie wiem, bo ubezpieczenie zaplacilo... Trzymam kciuki za pomyslny przebieg i wyniki! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasmom Re: colposcopy 06.10.06, 00:10 I jeszcze tu - dokladniej i po polsku :-) www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/kolpo.html Odpowiedz Link Zgłoś