Dodaj do ulubionych

Hawaje ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 20:09
Mam pytanie, chcemy wybrać się we wrześniu na Hawaje, a konkretnie planujemy
wziąźć ślub na Hawajach. Zdajemy się na biuro podróży w organizacji imprezy
mamytam spędzić 7 dni, chcielibyśmy zostAć kilka dni dłużej, ale biuro ma
b.dużą marże na noclegach, bo w tym zawiera się cena ślubu. Mam taki pomysł
aby pobyć tydzień na Ohau w hotelu z biura i na 5 dni przenieść się do innego
hotelu.Czy możecie coś doradzić? Jakimi liniami najlepiej lecieć? Zastanawiam
się nad opcj ą pr\zelotu np: przez Kalifornię z pobytem 1 dniowym. Poradźcie
proszę jak zaplanować wypad na Hawaje, aby było ciekawie i z sensem. Co warto
zobaczyć a czego unikać.dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ela.tu-i-tam Re: Hawaje ??? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 04.02.07, 20:40
      Sheraton Waikiki albo Princess Kaiulani, pierwszy z "nogami w morzu", drugi z
      drugiej strony ulicy. Mieszkalam w obydwu, jest bardzo ok. Zadzwonilabym i
      negocjowala ceny sama (wystarczy nie chciec Ocean View a cena natychmiast
      mniejsza).

W sprawie linii to az takiego wyboru lecac z Europy nie masz. Prawie wszystko
      jest przez Kalifornie (San Francisco), ale raz wracalam z Honolulu przez
      Atlante. W ramach przewoznikow: Air France / Delta. Z Paryza do SF masz ~11
      godzin lotu (bezposredni), s SF do Honolulu nastepnych 5. Plus segment w
      Europie (nie wiem skad jedziesz, przypuszczam z Polski).

W Honolulu, oczywisce Pearl Harbor. Plantacje ananasow i soki swiezo duszone.

Wziac z Oahu lot lokalnym malym samolotem (Aloha brzmi slicznie, piloci sa w
      shortach i t-shortach) na Big Island, wynajac 4*4, i wjechac na Mauna Kea na
      4000+ metrow, obserwatoria i pejzarze ksiezycowe. Zachod slonca na Mauna Kea
      jest wart podrozy na Hawaje. Uwaga, tam jest zimno.

Bon voyage !
      • Gość: rumcajs38 Re: Hawaje ??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.07, 21:28
        polecal bym ci spedzic wiekszosc czasu na Big Island,jest tam najwiecej
        ciekawych zeczy, a przy okazjii najtansze noclegi. Jezeli chcesz wjechac na
        szczyt wulkanu ( co jest swietnym pomyslem) to pamietaj ze tylko jedna firma
        wynajmujaca samochody na to zezwala - firma Harper, wszystkie inne nie
        pozwalaja nawet wjechac na Saddle Road. Jest tam kupe fajnych miejsc,
        poludniowo - wschodnia czesc wyspy jest zawsze zielona i czest pada tam deszcz,
        polnocno - zachodnia jest pustynno sucha, zatko tam pada i ma piekne plaze. W
        Koa mozesz niedrogo wynajac apartament na kilka dni. Male hoteliki zwykle
        kosztuja $30 - $50 za pokuj za noc. Jak masz pytania to pisz na
        jarek_lut@yahoo.com.

Jarek
        • voyager747 Re: Hawaje ??? 04.02.07, 23:46
          Z Europy najtaniej chyba jest lecieć przez LAX. Z Los Angeles bilet kosztuje ok.
          295 usd, ostatnio sprawdzałem i AA było najtańsze. Bilet z Polski do LA można w
          jakiejś promocji kupić już za jakieś 1800 pln.
          Też mieszkałem w Princess Kailuani i było całkiem przyjemnie.
    • Gość: frequentflyer Re: Hawaje ??? IP: 80.241.133.* 05.02.07, 12:55
      Polecam Maui, zjazd na rowerze z Haleakala (3050 npm) na 3m npm, drogę do Hana,
      plaże Makena, a jak po pięciu dniach wszystko na Maui już zobaczysz, poleć rano
      na Kauai na cały dzień. Dla mnie Waikiki ma tyleż uroku co Benidorm albo
      Surfers Paradise - plaża z wieżowcamif. Brrr.
      • Gość: Californios Re: Hawaje ??? IP: *.aster.pl 11.02.07, 23:33
        Zdecydowanie najciekawsza jest Big Island. Mozna doleciec AA z LA do Kony, a do
        LA z Europy tanio moze byc Swissem. Trzeba wypozyczyc samochod, niekoniecznie
        terenowy. Wyspe objezdza sie bez pospiechu w pare dni, zatrzymujac sie po
        drodze na ogladanie atrakcji, z Volcano National Park na czele.
        • Gość: Jasio Re: Hawaje ??? IP: *.ipt.aol.com 17.03.07, 06:43
          a do
          >
          > LA z Europy tanio moze byc Swissem.

Nie pomyliles Swissa z SAS-em? Slyszalem, ze oferyje on dosc tanie polaczania.
          Pozdrawiam
    • Gość: mała.hawajka Re: Hawaje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 00:19
      aloha,

polecam Kauai , najpiekniejsza z wysp, zwana jest wyspa ogrodow ...
      dla mnie zdecydowanie nr 1 na hawajach jesli chodzi o wyjazd poslubny :)
      kanion, kalalau valley, nie jest tak zdeptana i zawsze spokojniejsza niz inne
      wyspy a przy tym najbardziej "egzotyczna".
      zasada nr 1 - Wyjechac z Oahu!!!

Pozdrawiam.
      • voyager747 Re: Hawaje ??? 23.02.07, 00:46
        Trochę przesadzacie z tym wyjechać z Oahu, Oahu ma sporo ciekawych miejsc,
        których nie ma na innych wyspach( np. Hanauma Bay, Pearl Harbor). Można zobaczyć
        Oahu i lecieć na inne wyspy. Moim zdaniem lot z Polski na Hawaje i tylko np. na
        Kauai jest trochę kontrowersyjny. Oahu wcale nie jest bardziej zatłoczone niż
        np. Grecja w szczycie sezonu. Różne są oczekiwania i pomysły na spędzanie
        wakacji, ale bez przesady z tymi ucieczkami z Oahu. Oahu mi się bardzo podobało.
    • Gość: Marsa Re: Hawaje ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:28
      Zarezerwowalismy hotel Miramar at Waikiki, czy ktos zna?
      Teaz skladamy aplikacje o wize i bedziemy szzukac przelot.
      Chcemy z opcja, 7 dni na wyspie + 2 dni w LA - czy jest sens zajrzec na 2 dni
      do Kaliforni, da sie cos zobaczyc?
      • voyager747 Re: Hawaje ??? 08.03.07, 20:40
        A to nie lepiej zacząć od wizy? Ja załatwiałem wszystko w takiej kolejności:
        wiza, samolot, hotel. W dwa dni można coś zobaczyć w LA. Musicie dobrze
        zaplanować co chcecie zobaczyć, można wynająć samochód i pozwiedzać.
        • Gość: Jasio Re: Hawaje ??? IP: *.ipt.aol.com 17.03.07, 06:39
          Moi Drodzy.
          Doceniam swietna kondycje rodakow podrozujacych po swiecie. Mysle jednak, ze
          warto pomyslec o paru rzeczach.

1. Zmiana czasu. A jest o czym myslec, bo Warszawe dzieli od Honolulu 11 godzin
          roznicy czasu. Znaczy to mniej wiecej tyle, ze wylatujac np. z Amsterdamu o
          dziewiatej rano, po 11 dodzinach lotu ladujemy na LAX o jedenastej rano tego
          samego dnia. Jezeli wylot z LA na Hawaje bedzie o 1 po poludniu, po ok. pieciu
          godzinach lotu wyladujecie w Honolulu i bedzie tam godzina ok. 4 po poludniu,
          czyli prawie w srodku dnia, tego samego dnia w ktorym opusciliscie Europe. W
          tym samym czasie w Warszawie bedzie juz trzecia nad ranem dnia nastepnego.
          Skutki takiej zmiany czasu nie sa zbyt przyjemne. Przez kilka nastepnych dni
          czlowiek nie moze spac w nocy ale za to staje sie nieprzytomny ze zmeczenia w
          srodku dnia. Zjawisko nazywa sie "jet lag". Do tego dochodzi zmiana klimatu.
          Niewiele wiec skorzystacie z atrakcji turystycznych Hawaii w ciagu nastepnych 3-
          4 dni po przyjezdzie. A chcecie tu przyjechac na tydzien!. Moim zdaniem taki
          wyjazd to strata czasu i pieniedzy. Proponuje abyscie tu przybyli na minimum 12
          dni. Np. pierwsze 5 dni spedzili na Oahu a na nastepny tydzien, kiedy juz
          dojdziecie do siebie, przeniescie sie na Duza wyspe. Nie bedziecie sie nudzic.

2. Powrot. Zajmie on wam znacznie dluzej. Wiekrzosc lotow z Hawaii na kontynent
          amerykanski jest wieczorem, a przylatuje sie do kontynentalnej Ameryki wczesnie
          rano. Niestety, loty do Europy sa po poludniu, a samolot laduje w jednym z
          miast Zachodniej Europy nastepnego dnia rano. Stad trzeba doleciec do Polski,
          czyli znowu kilka godzin oczekiwania i przelotu. Innymi slowy nawet bezposredni
          powrot zajmie wam prawie dwa dni. Sprawdzcie wiec dokladnie daty na ktore macie
          polaczenia lotnicze. To, ze przylatujecie z powrotem dwa dni po wylocie z
          Hawaii, nie znaczy wcale, ze bedziecie mieli czas na zwiedzanie czegokolwiek w
          czasie podrozy. I znowu ta piekielna zmiana czasu!!

Zycze udanych wakacji i honeymoon.
          • voyager747 Re: Hawaje ??? 18.03.07, 18:56
            A co zrobić jak ktoś nie może wziąć dłuższego urlopu niż np.9-10 dni? Nigdy nie
            jechać? Zmiana czasu nie jest taka straszna, da się przeżyć.
            • Gość: Jasio Re: Hawaje ??? IP: *.ipt.aol.com 20.03.07, 02:43
              > A co zrobić jak ktoś nie może wziąć dłuższego urlopu niż np.9-10 dni? Nigdy
              nie
              > jechać?

Zalezy co chcesz z takiego urlopu wyniesc. Jak chcesz sie glownie "upieprzyc" i
              spedzic czas w samolocie, to zdecydowanie taka podroz jest najlepszym sposobem
              spedzenia urlopu. Jak chcesz cos zobaczyc, to przenies wyjazd na nastepny rok.
              (Voyager, zdradz mi tajemnice, gdzie pracuje taki czlowiek, ktory nie moze
              wziac wiecej niz 9 dni urlopu, a ma kase na wyjazd na Hawaje).

> Zmiana czasu nie jest taka straszna, da się przeżyć.

Czy miales okazje przezyc 11 godzin roznicy czasu?? Opowiedz nam, prosze, jak
              spedziles cztery kolejne dni po takiej podrozy. Przezyc sie da, ale jak to
              mowia: Jeden lubi pomarancze, a drugi .......
              Pozdrawiam wszystkich podroznikow.
              • voyager747 Re: Hawaje 20.03.07, 12:08
                Zobacz moje zdjęcia, to się przekonasz. Na Hawajach byłem 9 dni i
                żyję.Pierwszego dnia po przylocie byłem w Pearl Harbor, następnego wspinałem się
                na Diamond Head, a następnego oglądałem Hanauma Bay itd.Zawsze wyjeżdżam na
                tydzień, góra 11 dni i wszystko da się przeżyć.
                • big.kahuna O Hawajach i jetlagu 24.04.07, 17:32
                  Ja też zawsze wyjeżdżam na max 2 tygodnie i nie mam problemów z jetlagiem,
                  zwłaszcza przy podróżach na zachód. Po przylocie do Ameryki jest to nawet
                  wygodne - człowiek wstaje wyspany o 6 rano, je śniadanie i ma cały dzięń przed
                  sobą.

Zapraszam na moją relację z Hawajów: hawaje.blox.pl
                  na www.michal.aero inne relacje, m.in dookoła świata w dwa tygodnie.
              • Gość: ela.tu-i-tam Re: Hawaje ??? IP: *.fbx.proxad.net 20.03.07, 23:57
                > (Voyager, zdradz mi tajemnice, gdzie pracuje taki czlowiek, ktory nie moze
                > wziac wiecej niz 9 dni urlopu, a ma kase na wyjazd na Hawaje).

We Francji. Nigdy nie moglam miec wiecej niz 8 dni, taka praca.
                • Gość: Kuba Re: Hawaje ??? IP: *.ipt.aol.com 25.03.07, 00:26
                  I placili tyle zebys mogla podrozowac po calym swiecie?? Zdradz mi, prosze,
                  tajemnice dlaczego tak ograniczyli ci urlop. Jestem po prostu ciekawy.
                  • voyager747 Re: Hawaje ??? 25.03.07, 11:52
                    To nie jest ograniczenie urlopu, tylko nie można wziąć całego np. 20 dni
                    ciurkiem, tylko można wziąć raz 10 dni i drugi raz 10 dni, to takie dziwne dla
                    Was? Swoją drogą to wolę dwa lub trzy razy pojechać w inne miejsca na 7 dni niż
                    raz na 21, każdy robi tak jak lubi, to takie proste.Moja wycieczka na Hawaje
                    kosztowała ok. 5000 pln od osoby, czyli to nie był jakiś kosmos.
              • borasca0107 Re: Hawaje ??? 05.06.07, 18:20
                Gość portalu: Jasio napisał(a):

> Czy miales okazje przezyc 11 godzin roznicy czasu?? Opowiedz nam, prosze,
                > jak spedziles cztery kolejne dni po takiej podrozy.

a ja moge? :)

Noc przed wylotem z Toronto do Nowej Zelandii nie zmruzylam oka bo pakowalam
                sie. Rano nastepnego dnia poszlam do pracy. Po pracy odebralam z domu bagaze i
                pojechalam na lotnisko. Wreszcie znalazlam sie w samolocie. Zasnelam od razu.
                Lot do Hong Kongu trwal 23 i pol godziny i malo z niego pamietam:).
                Wyladowalam na lotnisku w HK o osmej rano czasu lokalnego, oddalam co ciezsze
                rzeczy do przechowalni i od razu poszlam do informacji po porade jak spedzic
                tam dzien. Zwiedzalam miasto od rana do 21-ej. W nocy wsiadlam do samolotu
                lecacego do Auckland. Zasnelam od razu - (chyba osmiogodzinnego:) lotu nie
                pamietam:)...potem przesiadka na krotki lot na Poludniowa Wyspe..... po trzech
                dniach podrozy znalazlam sie w koncu w Christchurch ok. godziny 15:30. O
                godzinie 21-ej poszlam spac. Wstalam o szostej rano nastepnego dnia,
                spakowalam rzeczy, zaladowalam na rower i ruszylam w droge wypoczeta jak
                nigdy... i tak przez nastepny miesiac. Jetlagu nie zaobserwowalam:) ----------
                -
    • patt9 Re: Hawaje ??? 19.03.07, 22:59
      Czesc, we wrzesniu tez wybieram sie na Hawaje, chce tam leciec ze Stanow (San
      Francisco lub LA, jeszcze nie wiem). W Stanach bede ok 3 tyg. i tydzien
      chcialabym spedzic gdzies na Hawajach. Mam pytanie - jakimi liniami leciec?
      Lepiej organizowac wszystko (hotel + loty) samemu czy moze zdac sie na jakies
      biuro podrozy - jakie? Pozdrawiam.
      • voyager747 Re: Hawaje ??? 20.03.07, 00:19
        Chyba lepiej samemu. Jak ostatnio sprawdzałem ceny z LA to w AA było najtaniej,
        poniżej 300 usd.Można też kupić pakiety lot+hotel, popatrz na expedia,
        hotels.com itp.
      • Gość: dalloway Re: Hawaje ??? IP: *.devs.futuro.pl 21.03.07, 11:47
        Ja leciałam z LA i kupiłam pakiet z hotelem na orbitz.com. Trzeba sprawdzać
        różne opcje, w jednym tygodniu taniej wychodził pakiet, w innym taniej lot +
        hotel osobno. Z portali najlepsze oferty miały zawsze orbitz i priceline - też w
        zalezności od konfiguracji jeden albo drugi. Expedia wychodziła drożej, choć to
        tez nie musi być reguła. Ja leciałam northwest.
        Co do jetlagu to nigdy nie miałam zmiany 11 godzin, ale często 9 i o ile lecisz
        na zachód to jest spoko - oczywiście trochę się odczuwa, ale nie na tyle, żeby
        psuło to wakacje. Gorzej z drogą powrotną - mnie zawsze rozwala na tydzień.
        • patt9 Re: Hawaje ??? 22.03.07, 20:52
          bardzo dziekuje za informacje, na pewno skorzystam,na razie zajmuje sie wiza,
          zeby spokojnie moc zajac sie reszta:)))pewnie jeszcze sie odezwe:))
          jeszcze raz dziekuje,
          Pozdrawiam
          Patt
          • dalloway Re: Hawaje ??? 24.03.07, 19:50
            Zapomniałam dodać, że po przylocie negocjowaliśmy ceny w hotelu "dla sportu" i
            zawsze wychodziło drożej niż kupione wcześniej w internecie. Podobnie w Las
            Vegas i podobnie w większości krajów Europy, więc to akurat chyba jest reguła.
            • znaniec1 Re: Hawaje ??? 22.04.07, 12:45
              planuje wyjazd w lutym 2008, prosze o info jak jest wtedy z pogoda?
              gdzie najlepiej polecieć? która wyspa? wczesniej 2 tyg zwiedzamy zachodnie
              wybrzeże a potem planujemy własnie lezenie przez tydzień na jedenej z wysp. Ile
              przeznaczyć na same hawaje?
      • Gość: karolina Re: Hawaje ??? IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.13, 22:43
        Jedziemy na Hawaje z Romantic -Travel we wrześniu .Załatwili nam bilety lotnicze , hotel ,slub na plaży ,samochód w Los Angeles ,przewodnika i 3 noclegi w Kaliforni ,Jedziemy w te samą podróz którą odbyli juz nasi znajomi .Byli tak zachwyceni ze i my zdecydowalismy się tam pojechać .A ich zdjecia z podrózy mozna zobaczyc biurze w Romantic -Travel w Warszawie .Tez chcemy takie miec . Juz nie mozemy doczekac sie do naszego wyjazdu .
        • saturn5 Re: Hawaje ??? 31.08.13, 01:23
          po powrocie zdaj tutaj relacje ....
    • Gość: Wolny Re: Hawaje ??? IP: *.dsl.iowatelecom.net 02.05.07, 04:33
      Podaj swoj adres e-mail wiec postaram odpisac prywatnie. Mamy mieszkanie w
      Hawaii na duzej wyspie i bedziemy tam we wrzesniu. Mamy domek z trzema
      sypialniami wiec nie bedzie problemu.
      Do uslyszenia.
      • znaniec1 Re: Hawaje ??? 10.05.07, 20:57
        jesli to do mnie to proszę na gazetowy mail.
    • marcin12348 Re: Hawaje ??? 18.05.07, 12:56
      Ja rowniez wybieram sie na Hawaje, zamierzam tam spedzic okolo tygodnia.
      Zastanawiam sie, ktora wyspe wybrac. Zalezy mi na piaszczystych plazach z
      palmami (takie bez wiezowcow i knajp, cos jak Bora Bora na Thaiti) i z
      tropikalnym lasem na piesze wedrowki. Czy na Oahu znajde to czego szukam , czy
      lepiej leciec na inna wyspe (Maui? Molokai?).
      Pozdrawiam,
      Marcin
    • Gość: Wolny Re: Do Marsa IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.05.07, 02:29
      Bedziemy na duzej wyspie we wrzesniu i mamy tam wlasny dom z trzema sypialniami
      wiec nie bedzie problemu.|Podaj swoj adres maila.
      Do uslyszenia.
    • clara80 Re: Hawaje ??? 28.05.07, 01:48
      Ooo... ja tez planuje wypad na Hawaje! Najprawdopodobniej we wrzesniu, poniewaz
      do konca wrzesnia bede przebywala w usa i na koniec pobytu chcialabym poleciec
      na Hawaje. Znalazlam polskie biuro turystyczne www.mojehawaje.pl i nie wiem
      czy warto, tzn czy sie oplaca za ta cene?
      Chcialabym sie dowiedzic ile powinno sie przeznaczyc na taka wycieczke. Chodzi
      mi o takie srednie koszty. Czy 2000$ wystarczy na wszystko?
    • Gość: Tom Re: Hawaje ??? IP: *.dyn.optonline.net 28.05.07, 18:54
      jaki macie budzet?
      • Gość: LasVegasMan Re: Hawaje ??? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 19.06.07, 05:55
        Nikt nie napisal, ze na Oahu obowiazkowo trzeba zobaczyc Polinesian Cultural
        Center. Na to trzeba poswiecic caly dzien, aby to naprawde przezyc. Wspomnienia
        niezapomniane do konca zycia.

Poznalem przypadkowo polskiego przewodnika po Hawajach. Podaje jego email:
        rht@hula.net
        On sie nazywa Wiktor. Prosze mu zaznaczyc, ze jego email podal inny Polski
        Przewodnik po Las Vegas i okolicy - Bogdan.
    • Gość: Zbych Re: Hawaje ??? IP: *.ztpnet.pl 30.07.07, 15:07
      pozostałe 5 dni,możecie spędzić na Maui.Przelot 100 UD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka