cody1 14.06.03, 17:45 Czy ktos kupowal kamere cyfrowa w USA? Ciekaw jestem czy normalnie dziala tutaj w Polsce. Czy mozna podlaczy ja do komputera i dziala bez problemow? i czy dziala podlaczona do telewizora?? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: f-16 Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: 195.187.253.* 16.06.03, 10:48 Musisz spytac sie, czy kamera dziala w systemie PAL czy w NTSC. Jesli w NTSC, co jest najbardziej prawdopodobne, bo to jest system amerykanski, to sprzet do odtwarzania (magnetowid) tez musi byc w NTSC. Najlepiej jesli zakupisz kamere wielosystemowa, ale oczywiscie zaplacisz za nia wiecej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.bankofamerica.com 19.06.03, 18:12 Kup tutejsza kamere DV - bedzie w NTSC, ale to zadnego wplywu na komputer nie ma, a duuuzo mniej zaplacisz (plus amerykanski model bedziesz mogl uzywac jako VCR, a z tego co wiem to w wiekszoci europejskich modeli tej funkcji z powodu duzo wiekszego cla nie ma). Musisz co prawda w Polsce miec telewizor wielosystemowy, zeby prosto z kamerki cos grac albo na nia nagrywac, ale to w Europie przeciez od wielu lat jest normalka. Jesli uzywasz Adobe Premiere albo cos podobnego do edycji to tam jest opcja PAL albo NTSC jesli spowrotem na tasme (np. VHS) chcialbys swoja tworczosc nagrac. W Twoim przypadku i z taka kamera, albo teraz, albo w najblizszej przyszlosci bedziesz swoje filmy i tak nagrywal na DVD i to rowniez mozna w obu systemach prosto z programow firmy np. Pinnacle robic. Polecam jakakolwiek kamere miniDV Sony (osobiscie mam DCR-PC100 i VX2000) albo jak budzecik maly to ewentualnie cos w formacie Digital8. Nie zapomnij kupic programu Pinnacle Studio DV (wersja 8 albo wyzej) za ok. $100 - bedzie w tym pudelku rowniez karta Firewire i odpowiedni kabelek - to jest doskonaly zakup jak na te pieniadze. Bedziesz mogl sie wtedy zajac calkiem niezla edycja plus nagrywaniem na tasme albo DVD z tego samego programu. Jak masz ok. $300 to przywiez ze soba rowniez komputerowa nagrywarke Sony DRU500a DVD+/-RW. To tez jest super deal. Wszystko mam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol_K Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.cc.columbia.edu 22.06.03, 01:38 Ja zaś namawiam do Panasonica. mam i sobie bardzo chwalę, bo ekranik ma wiekszy od innych. Ceny znaaacznie nizsze niz w Polsce, a konwersje do PAL-a zrobisz na kompie. Ostatnio fajne i tanie Sharpy się pokazały. Ma ktoś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: 132.198.175.* 23.06.03, 18:30 wszystko z gory sie zgadza. (sprawdzilam ze dziala na wlasnej skorze. Od siebie polecam Canon zr45 lub wyzej teraz w sklepie jest zr 55 i 60 - przychodzi z darmowym pinnacle, kup kabel IEEE1394 i dyski DVD RW - do prob i R do wersji ostatecznej (tu sa jak barszcz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.nsm.pl 24.06.03, 09:03 Chce kupic Canona Opture 200MC. Podobno jest swietna! A z tym kablem firewire to jest interfejs taki tez, czy sam kabel? Bo musze przeciez do czegos to podlaczyc :) CHodzi Ci zebym kupil sobie nagryware DVD? W jakiej cenie sa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: 132.198.175.* 24.06.03, 18:27 Nie znam Optury. Wazne jest zeby twoja kamera miala DV (digital video) i zeby miala wejscie do kabla IEEE1394 - daje ci t omozliwosc zrzucenia filmu do komputera (z reguly software jest dolaczony do kamery) jak masz to w komputerze to majac nagrywarke do DVD (kup sobie z + a nie z -(minusem) mozesz robic DVD. Jesli bys chcial korzystac z VHS to tez mozesz ale bedziesz musial miec magnetowid wielosystemowy z mozliwoscia nagrywania w Pal/NTSC. Tracisz na jakosci bo raz ze zmieniasz system, a dwa ze nagrywasz na VHS. A nagrywarka DVD RW+ rozni sie tym od DVD RW - tym ze jest bardziej uniwersalna (wiele odtwarzaczy do DVD nie odczyta DVD R-) Obojetne co kupisz to kup tez csame dyski DVD pamietaj by kupic do takiej nagrywarki jaka masz (plus do plusa minus do minusa) inaczej nie dziala. A warto tez kupic dyski RW i R te pierwsze sa do prob i poprawek bo mozesz je zagrywac ile razy chcesz. Te drugie do ostatecznej wersjii bo sa tansze. Oczywiscie w najgorszym wypadku mozesz uzywac kamery jako odtwarzacza do kaset i nie przegrywac nigdze, ale mechanizm kamery zniszczy ci sie szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.bankofamerica.com 30.06.03, 19:17 To kompletna bzdura, ze + jest bardziej kompatybilny niz - Jest wlasnie odwrotnie... Kup sobie nagrywarke Sony DRU510 w cenie ok. $300 (Bedzie + i - w tej uniwersalnej nagrywarce i jest rowniez wersja zewnetrzna z USB i Firewire za pare dolarkow wiecej). Odzielne plusy i minusy sa juz przestarzale i nikt ich juz nie sprzedaje. Co do interface to wszystko napisalem w swoim oryginalnym poscie. Potrzebna jest karta firewire (niektore nowsze komputery juz maja takie wyjscie wbudowane) jak i rowniez kabelek (4-to-6). Najlepiej jesli kupisz Pinnacle Studio DV w Best Buy. W tym pudelku za stowke znajdziesz wszystko (wlasciwy kabel i karta) lacznie z najlepszym programem do nagrywania za te pieniadze. Ten za darmo z Canonami to niby tez Pinnacle Ver. 8, ale to jest wersja SE, czyli po niezlej kastracji, wiec nie daj sie nabrac. Optura 200MC jest OK. W tym momencie jednak nie znajdziesz w tym segmencie lepszej kamery niz najnowsza Sony DCR-PC105... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: 132.198.175.* 01.07.03, 16:16 no niestety tu sie nie zgodze. Czesc odtwarzaczy nie rozpoznaje dysku nagranego na (-) a rozpoznaje na (+), podobnie tez czesc odtwarzaczy nie rozpozna RW tylko R (mowie tu o odtwarzaczach podlaczanych do telewizora) A jesli chodzi o Pinnace to albo BestBuy albo Circut City maja teraz promocje (kupon na $30 mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.bankofamerica.com 01.07.03, 17:43 Tu jest doskonala strona na porownanie kompatybilnosci tych dwoch formatow: www.dvdrhelp.com/dvdplayers.php Historycznie DVD-R graly w wiekszej ilosci odtwarzaczy niz DVD+R i to w tej liscie widac. W tym momencie nie robi to juz roznicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.arlngt01.va.comcast.net 09.07.03, 06:22 Elu. Uzywasz tej kamery w polsce? Rozumie ze masz ten Pinacle program. Jak on dziala? nie ma tam zadnego ntsc czy pal ? bedzie dzialac normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.arlngt01.va.comcast.net 02.07.03, 00:01 Kupilem juz Canona i powinno przyjsc jutro po poludniu. mam nadzieje ze bede zadowolony. Co do DVD burner to czy na nim mozna tez odtwarzac nagrane plyty? Bo nie wiem czy moje polskie dvd bedzie odtwarzalo te plyty w ntsc. mialem juz takie i niestety po 6 krotnym odtworzeniu cos sie zablokowalo i nic nie moglem juz zobaczyc. Moze to wina dvd, moze byl tak nastawiony. Co do wyboru nagrywarki to nie wiem co mam robic bo ile osob tyle zdan. Spytam w sklepie. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.bankofamerica.com 02.07.03, 14:59 Sa teraz tylko DWIE nagrywarki, ktore wchodza w rachube... Jesli znajdziesz cos innego to bedzie pewnie jakis antyk albo aspirujacy do Sony DRU510A albo Pioneer DVD-106D. Obie sa calkowicie uniwersalne (i jednoczesnie najtansze), wiec nie rozumiem dylematu. Pioneer: techbargains.pricegrabber.com/search_getprod.php/masterid=932492/ut=ab9fc00a00194c77 Sony: techbargains.pricegrabber.com/search_getprod.php/masterid=781816/search=510a/ut=ab9fc00a00194c77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.arlngt01.va.comcast.net 03.07.03, 18:47 a czy bedzie mozna w niej odtwarzac plyty z europy? i czy plyty nagrane na niej bedzie mozna odtwarzac na dvd w palu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: 132.198.175.* 03.07.03, 19:32 www.videodirectstore.com/store/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=VD&Product_Code=XVN55SL&Category_Code=JVCDVD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.home.cgocable.net 03.07.03, 20:28 Zamiast zawracac glowe trzeba bylo kupic kamere na system PAL , niektore sklepy maja sprzet elektroniczny na europejskie systemy . W zeszlym roku znajomy kupowal kamere dla rodziny w Polsce , w sklepie w ciagu dwoch dni sprowadzili wybrana przez niego kamere Sony z systemem PAL , cena ta sama . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: Camcorders ze Stanow w Polsce? IP: *.arlngt01.va.comcast.net 05.07.03, 07:17 zawracam ci glowe? na chuj sie odzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela lepiej powiedz jak kamera... IP: 132.198.175.* 07.07.03, 14:59 ... dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: lepiej powiedz jak kamera... IP: *.arlngt01.va.comcast.net 09.07.03, 06:14 kamera jest swietna!! jakosc filmu na mini Dv jest kapitalna, nawet sie nie spodziewalem a jesli chodzi o zdjecia to niezle tez, nawet po zoomie. latwa w obsludze. nie wiem co chcesz wiedziec jeszcze? pytaj. podlanczalem do tv i do komputera ale przez usb wiec tylko zdjecia moglem zobaczyc. musze kupic firewire zeby zobaczyc film na kompie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: lepiej powiedz jak kamera... IP: 132.198.175.* 09.07.03, 14:03 tak pytalam z ciekawosci, bo sama mam Canona od roku i jestem bardzo zadowolona. Wlasnie po raz pierwszy robilismy DVD z filmu (takie z menui innymi bajerkami i wyszlo swietnie. Jedyny ujemny punkt tej kamery to wyjmowanie kasety od spodu. (jesli mas kamere na statywie to zeby wyjac kasete musisz odkrecic uchwyt (to jest lepiej rozwiazane w Panasonicu) ale niewiele jest okazji ze musisz szybko wyjmowac ten film i zakladac nowy jak masz kamere na statywie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: lepiej powiedz jak kamera... IP: *.arlngt01.va.comcast.net 16.07.03, 21:19 ELU masz moze gg? mialbym kilka pytan i tak byloby latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: lepiej powiedz jak kamera... IP: *.wnskvtao.sover.net 17.07.03, 14:02 nie wiem co to gg, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: lepiej powiedz jak kamera... IP: *.arlngt01.va.comcast.net 17.07.03, 17:42 gg to gadu gadu!! taki instant messenger. mieszkasz w polsce czy usa? kupilem wlasnie sobie pinnacle studio dv 8 tu w stanach ale bede wracal do polski i jestem ciekawy czy bedzie tam dzialac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela no to nie mam... IP: 132.198.175.* 17.07.03, 20:46 ... a mieszkam w usa. W Pl uzywalam kamery ale mialam dostep do wielosystemowego VCR-a. Daj znac jak ci sie uzywa Pinnacle. Ja mam DVDit Sonic- a i jest fajny, ale szukam czegos bardziej zaawansowanego (wiecej opcji) np zeby mozna bylo robic napisy z tlumaczeniami (subtitles), poprawiac dzwiek itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: no to nie mam... IP: *.bankofamerica.com 18.07.03, 18:46 Kup sobie Adobe Premiere (benchmark w tym biznesie), tam zrobisz co chcesz, a pozniej swoj skonczony filmik w Sonicu mozesz na DVD wlozyc. Wracajac do naszej wczesniejszej kompatybilnosci plusow i minusow dzisiaj wyszedl fajny artykul na CDR-Info. Testy potwierdzaja: DVD-R=96.74% DVD+R=87.32% www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Specific.asp?ArticleHeadline=DVD%20Media%20Format%20Compatibility%20Tests Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody ile miejsca? IP: *.arlngt01.va.comcast.net 22.07.03, 15:51 wczoraj wrzucilem 60 min nagranego filmu na twardy dysk i zajmuje to prawie 13GB. przeciez plyta dvd ma pojemnosc 4,7 GB!!! To ile moze zmiescic sie na takiej plycie 20 min? Moze powinno sie zmienic format np na mpeg? dajcie znac bo pewnie wiecie. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: ile miejsca? IP: 132.198.175.* 22.07.03, 21:35 ten software do budowania DVD kompresjonuje to. Spoko, 60 minut wysokiej jakosci to ok 4.7 G. Zmiesci sie. Zapytam sie mojego staruszka o szczegoly i ci powiem. Popatrz tez na strony o DVD Na pewno tez odezwie sie cracovian (on wie wszystko ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody do crakovian IP: *.arlngt01.va.comcast.net 23.07.03, 03:20 masz moze numer gg. podobno wieesz wszystko wiec mialbym kilka pytan a gadu gadu by to ulatwilo. co do softwara to juz za pozno bo kupilem i rozpakowalem ale nie zaluje bo jest ok. tez mozna duzo zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: do crakovian IP: 132.198.175.* 23.07.03, 15:07 Pinnacle, DVDit, itp software upakowuje film tak ze na DVD miesci sie do 4 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cody Re: do crakovian IP: *.arlngt01.va.comcast.net 23.07.03, 17:34 dzieki bo juz sie balem. ale nie wiedzialem ze to bedzie tyle pracy nad tymi filmami. przynajmniej pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela ale za to jaka frajda potem IP: 132.198.175.* 23.07.03, 18:06 nam tez to zajelo sporo czasu, teraz idzie jak z platka. Jesli bedziesz kupowal dyski to najpierw kup 1 danej firmy i zobacz czy dziala. Nam np na poczatku dzialal tylko HP. Po zrobieniu upgradu na program (DVDit) dziala ze wszystkim, ale bylismy sfrustrowani, wiec chce ci tego oszczedzic. Licz sie tez z tym ze jak wypalasz dysk to trwa to dluuuuuuuugo. Aha i jesli wypalasz na DVD R to nie zaznaczaj opcji test i wypalanie tylko zawsze samo wypalanie. Przy tescie wyglada na to ze sie jakies gowno zapisuje i potem dyck nie jest juz pusty i nie chce sie zapisywac. na DVD RW nie ma znaczenia Nie wiem dlaczego tak jest ale nam to zniszczylo kilka dyskow. Aha i z tego co sie orientuje to z DVD nie jest jak z CD ze mozesz dodac nowa sesje, wiec najierw zbuduj caly DVD a potem go wypal. (na poczatku probuj na RW bo te mozesz poprawic) Odpowiedz Link Zgłoś