bei Re: *A*l*k*o*w*a :):):) 19.07.04, 18:13 skurcz po orgaxmie- skurcz podczas orgazmu i po nim oraz towarzyszący mu czasami ból w krzyżu jest charakterystyczny i mało szkodliwy w normalnej i obarczonej niskim ryzykiem ciaży. Jego powody są fizykalne- obciazenie naczyn miednicy podczas ciazy i ociązenie narządów płciowych podczas pobudzania i orgazmu, oraz psychiczne: strach zranienia dziecka podczas stosunku. Skurcz nie jest oznaką szkodliwego dzialania seksu. wielu naukowców zgadza sie, ze seksualne rozluźnienie i orgazm w ciaży malego ryzyka jest bezpieczny i nie jest przyczyną poronień.....ja pytałam dwóch ginów teraz....mojej ginki i prof endokrynologa ginekologa...jeśli jest krwawienie- to nawet lactovaginal musiałam wkładac tylko na brzeżek, nie robiono mi usg dopochwowego...zakazany był ruch w pochwie....jak były bolesne skurcze- to nie wolno doswiadczać orgazmu- no ale która wówczas myśli o" ".......ale jak mija tydzien...drugi...i nie ma groźnych objawów...to oralnie- manualnie.... można Odpowiedz Link