mala_anez 15.06.14, 18:58 Mam pytanie do dziewczyn z MTHFR (bez dod. trombofili czy zespolu antyfosfolipidowego) - czy w przypadku ciąży Wasi lekarze zalecają heparynę + aspirynę? Czy tylko suplementacja kwasem foliowym i witaminami z grupy B? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
queenanne Re: MTHFR a heparyna 12.07.14, 19:37 Ja dostałam heparynę i Acard, ale niestety nie udało się. Odpowiedz Link
mala_anez Re: MTHFR a heparyna 12.07.14, 21:16 A co masz zdiagnozowane, ktory wariant MTHFR? Homo czy hetero? Co oprócz heparyny i aspiryny dostawałaś? Odpowiedz Link
janis1235 Re: MTHFR a heparyna 29.07.14, 07:19 Przeglądałam forum bociana i pomyślałam anez, że może Cię zainteresuje: www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=48&t=87961&sid=f7550825927eadde308cc5881eaaef8e Odpowiedz Link
queenanne Re: MTHFR a heparyna 09.08.14, 14:30 Mam C667T heterozygote. Oprócz heparyny i acardu brałem femibion, kwas foliowy 5 mg, B6 i B12. Brałam też jeszcze inne leki, ale to na PCO i podwyższoną prolaktyne, chodziło raczej o ułatwienie zajścia w ciążę a nie donoszenie. Odpowiedz Link
mala_anez Re: MTHFR a heparyna 09.08.14, 20:07 Długo przed ci ążą byłaś suplementowana? Badałaś poziom homocysteiny? Odpowiedz Link
queenanne Re: MTHFR a heparyna 09.08.14, 22:03 Przez trzy miesiące. Homocysteine miałam niską. Badałam zanim jeszcze zaczęłam brać leki. Potem już jej nie badałam. Odpowiedz Link
qna88 Re: MTHFR a heparyna 12.08.14, 20:57 Witam, zdiagnozowano u mnie mutacje MTHFR HETEROZYGOTA C667T. Jestem po konsultacjach u 2 ginekologów oraz hematologa - reszta badań ( min. LEIDEN oraz PROTROMBINA ) bez mutacji - do tej pory brak problemów zakrzepowo - zatorowych, Homocysteina na poziomie 10,6. Podobno heterozygoty tej mutacji stanowią 30-40% społeczeństwa - i większość kobiet bez wiedzy na jej temat donosi szczęśliwie ciąże na kwasie foliowym 0,4. U mnie do tej pory zalecono jedynie podwyższenie kwasu na 5mg i dodatkowe suplementowanie się witaminami B12 i B6 ( bo podobno w trakcie ciąży homocysteine najlepiej mieć poniżej 9 ) Wiedza ginekologów na temat tej mutacji jest na b. niskim poziomie - nikt do tej pory nie proponował mi Heparyny zarówno w trakcie starań jak i nie informowali o takiej konieczności w momencie zajścia. Odpowiedz Link
queenanne Re: MTHFR a heparyna 13.08.14, 01:26 Hmm, u mnie zarówno lekarz prowadzący drugą ciążę, jak i lekarz, do którego trafiłam z przypadku na kontrolne usg po poronieniu, zalecali heparyne. Jeden kazał brać też acard już w trakcie starań, drugi dopiero od pozytywnego testu. Obaj zalecili kwas foliowy 5 mg, jeden dołożył witaminę B6 i B12. Mówili, że ta mutacja jest obecna u sporego odsetka społeczeństwa. Ja będę brała heparyne w następnej ciąży, zastanawiam się też nad braniem jej w trakcie starań, choć lekarz jest na nie. Odpowiedz Link
qna88 Re: MTHFR a heparyna 30.12.15, 14:48 Wypowiadałam się w tym wątku 1,5 roku temu a obecnie jestem mamą 6miesięcznego szkraba. Całą ciążę byłam pod opieką ginekologa, który sam zlecił mi po poronieniu zbadanie min. powyższej mutacji. Podstawą była suplementacja kwasem foliowym - 5 mg, od momentu pozytywnego testu ciążowego dostałam Acard. Clexane zostało wdrożone dopiero w połowie ciąży - kiedy po badaniu połówkowym stwierdzono zbyt mały obwód brzuszka u dziecka i nie miało to związku z moim MTHFR. Na heparynie byłam do końca - i co b. ważne - nie była ona przeciwwskazaniem do otrzymania znieczulenia zewnątrz oponowego !! ( bo i takie opinie słyszałam ) Ostatnią dawkę przyjęłam o godz. 19.00 a znieczulenie podano mi o godzinie 10.00 następnego dnia. Obecnie mam się suplementować witaminami z kwasem foliowym 0,4 no i zwracać uwagę na dietę - do większej dawki kwasu powrócić w momencie planowania kolejnej ciąży. Trzymam kciuki za wszystkie starające się dziewczyny - szczególnie po stratach - w naszej sytuacji ogromnym plusem jest świadomość podanej mutacji i możliwość zadziałania jak najwcześniej! Odpowiedz Link
zombie6 Re: MTHFR a heparyna 30.12.15, 22:04 Mam mutacje mthrf i dwa 2× poronilam. Później w ciąży z synem bralam acard i clexane 40. I synek jest zdrowy. O mutacji w sumie dowiedzialam sie juz po ciąży. Obecnie jestem w 4 ciąży i biorę podobny zestaw leków Odpowiedz Link