Dodaj do ulubionych

bakteria Streptococcus agalactiae

30.09.04, 12:25
Mam taki problem. Na wymazie wyszła mi ww. bakteria. Gin przepisałmi
dopochwowo angybiotyk Augmentin. Jestem w 13 tc (licząc 40 tc - dla całej
ciąży). Czy nie jest to za wcześnie na branie antybiotyku?
Jak myślicie, czy nie zaszkodzę dziecku biorąc antybiotyk w tak wczesnej
fazie?
Obserwuj wątek
    • fala75 Re: bakteria Streptococcus agalactiae 30.09.04, 12:49
      Sanno, wlasnie sprawdzilam na wyniku swojego posiewu, ze mialam u siebie
      dokladnie to samo cholerstwo. U mnie to byl 12tc ale zanim zrobiono mi globulki
      dopochwowe (tez z augmentinem) to zaczelam je brac pewnie gdzies od 13tc. Wiec
      bylam w tej samej sytuacji. Musisz jak najpredzej zaczac brac ten antybiotyk,
      zeby dranstwo nie rozmnozylo sie na tyle by moglo zagrazac dziecku. Ze tak
      powiem, nie masz wyboru, nawet jesli wydaje Ci sie, ze to wczesniutka ciaza
      niestety bakteria jest niebezpieczna.
      Ja w tej chwili jestem po posiewie kontrolnym i niecierpliwie czekam na wyniki
      (16tc).
    • annjan Re: bakteria Streptococcus agalactiae 30.09.04, 13:16
      Jak jest bakteria i stan zapalny i lekarz przepisał lek to trzeba go brać jak
      najszybciej. Bardziej zaszkodzi stan zapalny niż lek przepisany przez lekarza.
      Pewnie że najlepiej by było nie brać antybiotyków, ale z reguły przy chorobie
      takiej opcji nie ma. Pamiętaj że Twój organizm sobie poradzi ale dziecko nie ma
      bariery ochronnej - odporoności i jemu zaszkodzi stan zapalny ( są one
      najczęstrzą przyczyną patologii ciąży)

Pozdrawiam, wszystko będzie dobrze bo zrobiłaś badanie i masz leki - nie
      denerwuj się

Anka 13tc
      • aska34 Re: bakteria Streptococcus agalactiae 30.09.04, 17:28
        augmentin jest wg lekarzy jednym z niewielu zupelnie bezpiecznych antybiotykow
        w ciąży, na co wskazują badnia na zwierzetach i ludziach, ja rowniez go bralam
        choc niestety mi nie pomogl i muisalam brac mocniejszy juz nie zupelnie w 100%
        bezpieczny;-((, mialam streptococcusa w drogach moczowych, drugim bezpiecznym
        antybiotykiem jest tez furagin ktory rowniez biore, gdyz znowu mam w moczu E.
        coli.
        Taki to juz los kobiet w ciazy, ze tego typu zapalenia sa naprawde duzo duzo
        czestrze niz normalnie
        buziaczki i glowa do gory
        joanna 30tc
    • perissa Zobacz, co hodujesz... 30.09.04, 18:15
      www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=pato5
      I czym to grozi.
      Augmentin (przepisany zapewne na podstawie antybiogramu) jest zupełnie
      bezpieczny, podawany jest nawet w I trymestrze ciąży, a Ty praktycznie jesteś
      już w II... smile
      Bakterie są BARDZO groźne - na tym etapie nie leczone mogą spowodować różne
      komplikacje ciąży - łącznie z doprowadzeniem do poronienia.
      Lecz świństwo !!!
      Ja leczę ciągle, co się przypląta, wybijam! wink
      pozdrawiam serdecznie i niech się dzidzia chowa bezpiecznie, z dala od bakterii
      Perissa, 21 t.c., synek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka