Dodaj do ulubionych

GP- cd Co mam zrobic?:(

15.12.10, 17:28
Poprawa o ktorej pisalam w poprzednim watku byla tylko chwilowa. W piatek bedzie rowny tydzien jak mojemu malemu goraczka nie schodzi ponizej 37.0 nawet po paracetamolu czy nurofenie. Ma ciagle 38,0-39,0 nawet po lekach. Jutro rano idziemy na kontrol, on NIC nie jadl od dwoch dni:( Jestem przeraona, ma straszny kaszel, jest slaby, ciagle spi:(
Na domiar zlego chyba ja zlapalam zapelnie uszu i tez mam goraczke.
Jutro idziemy oboje i jak ja mam sie zachowac, rzadac antybiotykow? Moze prosic o skierowanie do szpitala na badania, juz sama nie wiem, placze juz nad nim, bo tak strasznie sie meczy:(
Obserwuj wątek
    • julia_uk Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 17:29
      To juz bedzie trzecia wizyta u GP, bo goraczka dochodzila do 40,0...
      • agg3 Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 17:38
        zabierz ze soba probke moczu i na miejscu lekarz bedzie mogl ja sprawdzic.
        • kobylczusia Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 18:18
          ja sie może nie znam, ale troche nie wiem czemu jeszcze nie byłaś w szpitalu???
          ja miałam ostatnio gorączkujące dziecko i pojechaliśmy od razu do szpitala żeby sie nie pieprzyć z GP, i pomimo że na pediatri na izbie przyjęć troche się czeka ale przynajmniej sie ma poczucie ze rozmawia sie z fachowcami
    • julia_uk Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 18:17
      Zdecydowalismy ,ze jedziemy za 30 min do szpitala, nie moge juz patrzec jak sie moje dziecko meczy.
      Jak po angielsku jest angina? Tak samo jak po polsku?
      • kobylczusia Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 18:20
        jak ostatnio napisałam "angina" to nie rozumieli ale też może być z tego co wiem "tonsilitis" - zapalenie migdałków bo to niby to samo jak czytałam
      • gypsi Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 18:31
        Angina to "tonsillitis". Po angielsku "angina" to wiencowka.
      • karolkowa1 Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 18:46
        tonsillitis to jest tzw. polska angina/zapalenie migdalkow.
        angina po ang. nazywa sie bol w klatce piersiowej zwiazany z niewydolnoscia ukladu sercowo-naczyniowego.
    • mama5plus Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 15.12.10, 18:24
      38 i wyzej to jest taka temp ktorej bakcyle nie lubia. Wiekszosc wirusow mnozy sie w temp 31-37 i ta jest dla nich idealna wiec to dobrze ze organizm utrzymuje te wyzsza i dalej nie schodzi bo to mechanizm obronny. Bardzo poprawna reakcja
      O ile wiem, nie mozna oczekiwac ze po lekach temp spadnie do normalnej. Temp ponizej 38.5 i tak sie nie zbija wiec MSZ jesli paracetamol obniza ja do 37-38 to jest to jak najbardziej OK.
      Ciekawa jestem co gypsi powie bo ja sama nigdy w zyciu nie sprawdzalam czy spadla do normalnej ;)
      Jakos mi do glowy nie przyszlo :-}
      Po prostu widzialam po zachowaniu dziecka ze jest lepiej i tyle.

Niemniej jednak pewnie warto sprawdzic znowu i slusznie ktos zadzi bys zabrala mocz do badania.
    • julia_uk Re: GP- cd Co mam zrobic?:( 16.12.10, 20:23
      Ehhh, cala historia wynikla z naszej wizyty w szpitalu. Mloda lekarka zbadala dokladnie synka i potwierdzila diagnoze GP- wirus, jelitowka, gardlo czyste. Ale wyslala nas jeszcze do swojego kolegi na potwierdzenie.
      W szpitalu jak zwykle kilka godzin czekania,ale przyjeli nas naprawade dobrze, z troska itd. Kobieta przed nami nie wytrzymala presji czekania i wyszarpala lekarzowi dokumenty i wybiegla ze szpitala. Po jej akcji my weszlismy na potwierdzenie diagnozy. Lekarz sie nad nami rozplywal (nasz szpital ma wiele spraw w sadzie, naprawde sa pod silnym nadzorem). Ja wprost spytalam czy jest pewien,ze uszy czyste,ze maly nie potrzebuje antybiotyku,bo ja mam zapalenie gradla, uszu. sprawdzil wszystko i potwierdzil,ze gardlo i uszy zainfekowane ostro. A kobieta 5 min wczesniej powiedziala,ze czyste... I teraz sie zastanawiem, czy dal antyb.bo ja wyraznie chcialam czy rzeczywiscie dopatrzyl sie czegos innego. On jako jedyny zapytal czy malemu odrywa sie ropa z gardla, a rzeczywiscie odrywaja mu sie roznacuda przy jego silnym kaszlu. dalam mu juz trzecia dawke leku, goraczkuje,ale juz nie do 40stop.
      Nie wiem co o tym myslec, mam tylko nadzieje,ze sie polepszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka