kocical 05.02.05, 21:11 czesc dziewczyny mam pytanie jesli chodzi o niewydolnosc szyjki i czy zawsze sie objawia plamieniem czy jak sie skraca to odczowa sie jaki to jest bol i na czym to polega dzieki serdeczne za odopiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamuna2 Re: szyjka macicy 06.02.05, 13:45 Niestety niewydolna szyjka rzadko daje objawy. Najczęsćiej skraca się i rozwiera cichcem, stąd ogromny pęd lekarzy przy najmniejszych zastrzeżeniach do założenia szwu. Objawy pojawiają się kiedy trudno jest już coś zrobić. Z autopsji mogę powiedzieć,że nie zawsze miękka, znacznie skrócona, z lekkim rozwarciem zewnętrznym, szyjka oznacza niewydolność. Ja przeszłam wszystkie trzy ciąże z taką szyjką,prowadząc normalny tryb życia,chociaż już przy pierwszej ciązy chciano założyć mi szew. Taka jest uroda mojej szyjki. Za to rodzi się błyskawicznie. Nie wolno jednak lekceważyć zaleceń lekarza, choć warto potwierdzić diagnozę u dwóch innych. Prawdziwa niewydolność może się skończyć dramatem. Leżenie i/lub szew i/lub leki rozkurczowe pozwalają bezpiecznie i bez stresu donosić ciążę do końca.To nie wyrok tylko ograniczenia. Pozdrawiam i uszy do góry Mama Trójki Odpowiedz Link