Dodaj do ulubionych

Macica dwurozna-pierwszy porod cc mozliwa druga

15.05.06, 11:28
Witam wszystkie Panie z macicami dwuroznymi i te z normalnymismile.
Ja mam macice dwurozna.Pierwsza ciaze lezalam calutka z mozliwoscia wstawania
tylko by sie umyc i za potrzeba, cale 9 miesiecy na lekach podtrzymujacych i
rozkurczowych w ogromnych ilosciach,ciagle jakies nowe problemy, cudem
dolezalam do 9 miesiaca i w 40 tyg tylko dzieki temu ze dostalam silnego
bialkomoczu zrobili mi cc bo tak caly czas mowili ze porod sn bo to pierwsze
dziecko i jestem mloda. Teraz minelo juz 2,5 roku od tamtego ciecia
cearskiego i chcialabym bardzo bardzo mocno miec jescze jedno dziecko i zajsc
w ciaze tylko niewiem czy to mozliwe. wiem ze przy normalnych macicach, po
cesarce, podczas nastepnej ciazy macica moze peknac lub puscic blizna(tylko
ze przy normalnych dziecko ma normalnie duzo miejsca
) a jak to moze sie skonczyc u macic dworoznych gdy tego miejsca jest bardzo
malo i dziecko ma bardzo ciasno i ciagle sie silnie rozpycha. czy
spotkalyscie sie z kkims kto majac taka macice i bedac juz po cesarce zaszedl
z druga ciaze i ja donosil bez problemow, co na to wasi(ich ) lekarze, czy
odradzaja zajscie w kolejna ciaze czy nie widza problemu-moj nie widzi ale
nie wiem czy na tym sie opierac bo mieszkam w malej miejscowosci gdzie
lekarze z macicami dwuroznymi spotykaja sie baaaardzo rzadko, bylam ja a
przed moja moze z 10 lat wczesniej jakas kobitka tak mi ordynator mowil.
prosze doradzcie mni cos i powiedzcie co na ten temat wiecie.
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: Macica dwurozna-pierwszy porod cc mozliwa dru 15.05.06, 15:10
      Przede wszystkim, pęknięcie macicy, lub rozejście szwu po cc zdarza się
      niezmiernie żadko, a w dobie usg nie powinno to stanowić wogóle problemu. Nie
      trzeba więc panikowac na zapas.

nie wiem jaki jest problem z macicą dwurożną, ale sądze, że po takich
      problemach z pierwszą ciążą trzeba pojechać do dobrego lekarza. Jeżeli nie ma
      go w twojej miejscowości, to udaj się do pobliskiego dużego miasta i odwiedź
      specjalistyczną poradnię patologii ciaży. Przewanie są takie przy szpitalach
      specjalistycznych. Napisz z jakiego miasta jesteś, na pewno ktoś ci podpowie
      dobrego lekarza.
      Dziecko to duży wydatek, na wiele lat. Warto zainwestować w jego zdrowie, nawet
      jakby miało potem jeździć w używanym wózku.
      • lizka55 Re: Macica dwurozna-pierwszy porod cc mozliwa dru 15.05.06, 18:59
        Zgodze sie z toba ze pekniecie macicy lub rozejscie blizny to rzadkosc, ale
        jesli ma sie do czynienia z macica normalna, troszke inaczej jest w przypadku
        macicy dwuroznej.Wystarczy soebie wyobrazic ile ma miejsca dziecko a macicy w 9
        miesiacu a zaraz pozniej o polowe tego miejsca mniej w przypadku macicy
        dwuroznej gdy dziecko ma do wykorzystania jeden z rogow i troszke przestarzeni
        pomiedzy rogamirozpycha sie calymi silami i jest normalne4j wielkosci.a jesli
        do tego dojdzie jescze fakt ze macica jest juz zszyta po cieciu cesarskim to
        juz wogole dochodzi nastepny problem.co do lekarza to ja na tamtego ktory
        prowadzil mi ciaze nie moge narzekac zajmowal sie mna naprawde dobrze moglam
        dzwonic i przyjezdzac bez problemow i stresu do niego o kazdej porze dnia i
        nocy, na kazde pytanie odpowiedzial, podtrzymywal na duchu i odstresowywal w
        ten sposob,pomijajac to ze akurat z dworoznoscia mial malo do czynienia i slabe
        z nia doswiadczeni.u mnie ta wadewykryto dopiero ok 6-7 miesiaca ogladajac
        brzuch zauwazajac ze w dziwny sposob rosnie na bok i jest znacznie mniejszy
        niz powinien mimo iz dziecko jak na wiek jest wpozadku.o sowjej dwuroznosci
        wiem i mam dokladne baanie zrobione w tym kierunku wraz ze zdjeciem zrobione.
        najblizsze duze miasto w ktorym z pewnoscia trafilabym pod opieke lepszego
        lakarza znajacego sie byc moze na takich przypadkach to Łódz. Oddalona jest od
        mojej miejscowosci ok 150km jak nie wiecej,nawet gdybym chciala to przeciez nie
        przeprowadze sie specjalnie do lodzi by chodzic do tego lakarzasad no nie4stety,
        pozostaje mi ten tutaj. Napisalam tego posta bo chcialam sie dowiedziec czy
        slyszalyscie o podobnych przypadkach i jak sie czulyscie lub wasze znajome w
        kolejnej ciazy jesli maja macice dwurozna a pierwszy porod mialy przez ciecie
        cesarskie, jesli mozecie odpowiedzcie mi na moj list bede bardzo wdzieczna.
        tobie nati1011 rowniez dziekuje za odpowiedz choc na troszke w innym kierunku
        odpowiedz skierowana czekalam. jeszce raz dzieki i prosze inne panie o
        odpowiedzi
        • nati1011 Re: Macica dwurozna-pierwszy porod cc mozliwa dru 16.05.06, 08:34
          wiesz, nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Odpowiedzalne rodzicielstwo w
          pierwszej kolejności oznacza, że nie decyduję się na ciążę jeżeli wiem, że z
          dużym prawdopodobieństwem skończy się ona tragicznie.
          Sama piszesz, że lekarz, który prowadził twoją ciążę nie ma doświadczenia w
          wadzie jaka posiadasz. To, ze jest miły nie ma większego znaczania. Tobie
          potrzebny jest specjalista. Nikt nie każe ci przeprowadzac się do łodzi, ale
          przed podjęciem decyzji o 2 ciązy powinnaś ją jednak skonsultowac ze
          specjalistą. On powie ci czy jest to wogóle bezpieczne i możliwe. Może okazać
          się, że albo:
          1. taka ciąża MUSI byc prowadzona przez ośrodek specjalistyczny - a nie
          wiejskiego specjalistę - potrzebny będzie specjalistyczny sprzet dostepny tylko
          w dużych ośrodkach.
          2. Wystarczy,ze prowadzić będzie ją miejscowy lekarz w POROZUMIENIU ze
          specjalistą - w dobie telefonów i komputerów to też nie wielki problem
          3. ciąża jest zbyt dużym zagrożeniem dla ciebie i dziecka.
          Ktoś może ci napisać, że w podobnej sytuacji urodził zdrowe dziecko, ale to
          wcale nie oznacza, że w twoim przypadku nie może to skończć się tragicznie.

Wiesz, odnoszę wrażenie, że ten lekarz ci odradza 2. ciaze, a ty nia siłe
          szukasz potwierdzenia, ze to moze się udać. Masz jedno dziecko. Naprawdę chcesz
          go osierocić?
    • mada27 Re: Macica dwurozna-pierwszy porod cc mozliwa dru 16.05.06, 13:34
      Ja jestem dokładnie takim przypadkiem. Mam macicę dwurożną, pierwszy poród przez
      cc o czasie z powodu pośladkowego położenia płodu. Ciąża ta przebiegała na
      początku z problemami, później się szczęśliwie wszystko ustatkowało. Do drugiej
      ciąży lekarz nie widział przeciwwskazań, choć była ciążą od początku wysokiego
      ryzyka z poważnymi problemami od początku. Potem na krótko poprawa i bardzo
      poważne problemy w wyniku których drugie dziecko urodziłam naturalnie w 28
      tygodniu. Lekarze nie znają przyczyny, ale prawie napewno ma to związek z
      dwurożnością. Nie wiadomo czy wcześniejsza cc miała na to wpływ. W moim odczuciu
      raczej położnenie dziecka. Być może wtedy pośladkowe było dla niego lepsze niż w
      drugiej ciąży główkowe. Ale to już moje gdybania. W każdym razie mój drugi synek
      wyszedł z tego obronną ręką i mam teraz w domu 2 urwisów.
      Jeśli masz jakieś pytania nie krępuj się.
      Pozdrawiam,
      Magda
      • agakukla Re: Macica dwurozna 16.05.06, 14:41
        Jestem w 12 t.c. też jestem ,,posiadaczką" takiej macicy.czy zawsze kończy się
        cc? na co zwracać uwagę w czasie ciąży czy lekarz przepisze jakieś leki na
        rozciągnięcie?czytałam też że kobiety rodziły naturalnie przy takiej
        wadzie,pewnie zależy od stopnia zmiany budowy macicy.
        • lizka55 do mada27 16.05.06, 14:46
          chcialabym o wiele rzeczy zapytac cie ale wolalabym przez gg a nie na forum.
          bylabym ci barzo wdzieczna za twoj numer gg.
          • mada27 Re: do mada27 16.05.06, 15:11
            Nie mam gg, ale napisz na maila: madaz27@wp.pl. Na gazetowego bardzo rzadko wchodzę.
            • lizka55 Re: do mada27 16.05.06, 15:15
              ok dzieki zaraz napisze do ciebie, ja tez zawsze z innego adresu korzystam
        • lizka55 Re: Macica dwurozna 16.05.06, 14:54
          Z tego co wiem mozliwy jest porod silami natury ale jesli wada nie jest zbyt
          duza i podobno porod przy takiej macicy trwa o wiele wiele dluzej bo macica nie
          ma takiej sily sie kurczyc by wypchnac dziecko.a czesto bywa tak ze z powodu
          bardzo dlugo trwajacego porodu bez wyraznego postepu decyduja sie na cesarskie
          ciecie. wiec niby przy dwuroznosci nie zawsze ciaza konczy sie cc ale z tego co
          wiem to zazwyczaj. co do lekow na rozciagnienie macicy to ja pierwszy raz
          slysze, ja takich nie dostawalam i na pozniejszych konsultacjach u innych
          lekarzy w sprawie macicy tez niczego takiego sie nie dowierdzialam zeby sie
          stosowalo.ja bralam nospe, duphaston pozniej luteine, kaprogest, fenoterol i
          inne specyfiki.pytasz na co zwrazac uwage? ja musialam zwracac na wszystko
          kazdy wiekszy bol klucie mialam zglaszac o krwawieniach nie wspomne, no i
          musialam cala ciaze lezec, ale tez cala czulam bol brzucha. a jak narazie u
          ciebie przebiega ta ciaza i jak duza masz wade?
          • agakukla Re: Macica dwurozna 16.05.06, 15:00
            wada jest mała ale jest.dziś mam wizytę także wypytam o wszystko.przyczyną
            mojego piuerwszego poronienia była prawdopodobnie nadczynność tarczycy którą
            teraz kontrolujemy z moim endokrynologiem. ciąża rozwija się dobrze. ale spytam
            lekarza na co mam się przygotować?dzięki za odp.
            • lizka55 Re: Macica dwurozna 16.05.06, 15:12
              a czy ty chodzisz do lakarza ktory sie zajmuje takimi macicami dwuroznymi? i
              jakie badania mialas w tym kierunku robione i czy to on ci je zlecil i wykryl?
              jesli sie zajmuje i on ci to wykryl to bardzo prosze cie czy moglabys zapytac
              tylko o takie cos czy przy takich macicach mozna planowac druga ciaze ? bylabym
              ci bardzo wdzieczna. aha to moj nr gg 1210245 gdybys sie mogla na niego odezwac
              teraz do mnie porozmawialybysmy chcwilke.pozdrawiam
              • agakukla Re: Macica dwurozna 16.05.06, 15:20
                Oj nie sądzę żeby był specjalistą stwierdził u mnie tę wadę tylko na podstawie USG.
                • lizka55 Re: Macica dwurozna 16.05.06, 15:53
                  to i tak dobrze.ja slyszalam ze przed ciaza na podstawie zwyklego usg trudno
                  stwierdzic dwuroznosc jelsi nie jest duza. dopiero najwczesniej w ciazy ok 3
                  miesiaca daje sie to zauwazyc ale tez trzeba miec dobre usg albo byc naprawde
                  dobrym w te klocki.a ty jestes z warszawy?do kogo chodzisz na wizyty?
                  • agakukla Re: Macica dwurozna 17.05.06, 11:01

nie jestem z Grudziądza woj. Kuj.-Pom. po wczorajszej wizycie wiem tylko tyle że
                    nie mam się denerwować ponieważ to nie jest już tak istotne jeśli zarodek się
                    zagnieździł już.u mnie zagnieżdził się w jednym z rogów ale lekarz stweirdził że
                    wszystyko ok ponieważ ciąża rozwija się prawidłowo.także nie będe za dużo
                    czytała bo później siedzę i się zamartwiam.pozdrawiam
                    Aga.
                    • lizka55 Re: Macica dwurozna 17.05.06, 12:00
                      ciesze sie ze wszytsko u ciebie ok, i napewno tak dobrze juz zostanie, tego ci
                      zycze i powodzenia w kolejnych miesiacach ciazy. pozdrawiam smile
                      • lizka55 Re: Macica dwurozna 17.05.06, 15:26
                        A moze jest jeszcze ktos kto przeszedl z taka macica druga ciaze?
                        • lizka55 Re: Macica dwurozna 22.05.06, 10:00
                          Up
                          up
                          • agrazia1 Re: Macica dwurozna 23.05.06, 08:47
                            Ja mam taką wadę macicy i mam już jedno dziecko, a teraz jestem w 15 tyg.
                            drugiej ciąży. Pocżątki były podobne jak w pierwszej ciąży, ale łagodniejsze.
                            Trochę krwawienia i leżenia. Teraz jest (nie zapeszając) całkiem dobrze. Nie
                            muszę leżeć, macica się nie stawia tak jak w pierwszej ciąży, tzn. nie mam
                            ciągłych skurczów macicy, ale tak jak poprzednio muszę brać magnez, duphaston i
                            nospę 3x1 tabletkę na dzień. Pierwsza ciąża skończyła się cesarką w 39 tyg.,z
                            powodu ułożenia posladkowego dziecka, a teraz nie wiadomo jak się skończy. Jak
                            będzie cesarka to raczej płakać z tego powodu nie będę. Co do pekania macicy z
                            powodu poprzedniej cesarki to raczej nie sądzę aby było takie zagrozenie.
                            Kobiety noszą nawet piecioraczki i macica potrafi się rozciągnąć, więc macica
                            dwurożna też się rozciągnie. A gdy różnica pomiędzy ciążami jest 2-3 lata to
                            miejsce po cięciu cesarskim jest już bardzo zagojone. I jeśli już urodziłaś
                            jedno dziecko to i urodzisz drugie. Nie martw się i do dzieła. A jeśli lekarz
                            Ci odradza to zmień lekarza. Poszukaj dobrego spracjalisty.
                            • lizka55 Re: Macica dwurozna 23.05.06, 12:17
                              dzikeuje za kolejna wiadomosc na ten temat. moj tutejszy lekarz mi nie zabrania
                              mowi ze roznie moze byc i tez kaze sie barc do dziela, taki tez mam zamiar ale
                              chcialam popytac czy to faktycznie jest mozliwe i czy my kobitki z takimi
                              macicami mozemy miec dwoje dzieci, bardzo cie prosze jesli masz nr gg odezwij
                              sie do mnie na moj gg , wydaje mi sie ze podawalam go ale w razie gdyby nie to
                              podaje jescze raz 1210245, chcialabym porozmawiac z toba na ten temat o ile
                              nie masz nic przeciwko temu. Njalepiej przez gg ale jesli nie masz to bylabym
                              ci wdzieczna za podanie adresu mailowego zktorego najczesciej korzystasz wtedy
                              przesle ci kilka pytan na ten adres. z gory dzieki
                              • agrazia1 Re: Macica dwurozna 23.05.06, 13:23
                                podaję email, bo gg nie mam. agrazia@o2.pl
                                z chęcią odpowiem na pytania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka