nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 14.07.06, 18:40 Sorry, za wcześnie wcisnęłam Enter... Mam do Was takie pytanie... Straciłam synka w 23 tc z powodu za późno wykrytej niewydolności szyjki macicy... Trafiłam do szpitala z pełnym rozwarciem (nie miałam żadnych objawów!) i niestety kilka dni późnej urodziłam... Synek urodził się żywy, ale ze względu na wiek ciąży nie miał szans... Teraz znowu jestem w ciąży, w 13 tc. W 11 tc założono mi pessar, w ramach profilaktyki porodu przedwczesnego. Wczoraj miałam kontrolę w szpitalu (tam mi go zakładano) i podobno trzymał. Dzisiaj byłam na kontroli u mojej gin i dowiedziałam się, że pessar się zsunął i nie trzymał jak należy! Ginka mi to poprawiła, ale twierdzi, że w tak wczesnej ciąży, przy długiej (40 mm na razie) i twardej szyjce może on się nie utrzymać. No i mocno się denerwuję, że mam pessar, a nie będzie on spełniał swojej funkcji. Na razie szyjka trzyma, ale jak długo? Ginka powiedziała mi, że na razie będzie mi robić co 2 tygodnie kontrole i w razie czego poprawiać, a w wysokiej ciąży powinien trzymać. Ale czy to faktycznie tak jest, że szyjka musi być krótka, by pessar się trzymał? Może chodzi o grubość, że we wczesnej ciąży szyjka jest jeszcze za cienka i pessar się zsuwa? I od którego tc powinien już trzymać? Może macie w tym względzie jakieś doświadczenie. Boże, tak bardzo nie chcę stracić kolejnego dziecka... Myślałam, że jak mi założą ten krążek to już będę spokojna... Odpowiedz Link
55555aaa Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 14.07.06, 20:02 Hej! Ponieważ obie moje ciąże(poprzednią i obecną)przechodze z krążkiem wiele czytałam na ten temat i rozmawiałam z wieloma lekarzami(pierwszą ciąże spędziłam od 7 m w szpitalu więc ciągle ich zadręczałam pytaniami...).Większość mówiła,,że krążek zakłada się od 10-12 tc.I im dluższa szyjka i twardsza tym krążek lepiej się trzyma .Ja w pierwszej ciąży miałam tak krótką szyjkę (ok.0,5 -1 cm),że najpierw przed założeniem pessara musiałam leżeć dwa tygodnie z nogami do góry(na dwóch poduszkach) ,żeby choć trochę się wydłużyła bo w przeciwnym razie krążek nie miał by się na czym trzymać.Szyjka na początku ciąży jest długa i twarda a dopiero potem się skraca i ścieńcza.Z własnego doświadczenia wiem,że bardzzo ważne jest aby unikać zaparć,dzwigania,długiego stania i chodzenia oraz regularnie stosować środki przeciwgrzybiczne.Ja w obu ciążach miałam i mam nadal obsesje,że krążek mi się przesunie i powiem Ci szczerze ,że codziennie się o to boję.Już dwa razy byłam u lekarza bo miałam wrażenie,że się przesunął,ale na szczęście to było tylko wrażenie.No i dobrze,ze ginekolożka każe Ci robić co dwa tygodnie kontrole-najważniejsze są regularne badania wtedy zawsze zdążą wychwycić wszelkie zmiany.Ja uważam ,że dużo można dowiedzieć się od dziewczyn piszących na forum bo one same wiedzą ak to jest przeżyć ciąże z krązkiem a facet lekarz nigdy nie będzie wiedział jak to jest mieć krążek w środku co nie znaczy,że lekarze się na tym nie znają.Po chińsku to napisałam,ale chyba rozumiesz o co mi chodzi? A Tobie kazali leżeć czy tylko musisz się oszczędzać?Pozdrawiam Cię gorąco . Nie martw się będzie dobrze! Odpowiedz Link
hanti Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 15.07.06, 11:54 tak się zastanawiam dlaczo w tak wczesnej ciąży założono Ci pessar, a nie szew. Ja ze szwem chodzę od 17 tc, gdyby nie on już dawno bym urodziła, a szew rzyma dobrze i nie ma jak sie zsunąć. Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 15.07.06, 12:16 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! Mam założony pessar, bo jestem pacjentką szpitala (Karowa w W-wie), który po prostu preferuje ten sposób zabezpieczenia. Też nie bardzo rozumiem dlaeczgo miałby gorzej trzymać na szyjce długiej... no ale ewidentnie zmienił swoją pozycję, więc albo był założony za wcześnie, albo był źle założony... Mam tylko nadzieję, że będzie trzymał jak coś się z szyjką zacznie dziać. Po to mam mieć te częste kontrole... Prowadzę bardzo oszczędny tryb życia, siedząco - leżący (ze wskazaniem na leżący), bo się po prostu boję... Stosuję też różne globulki ochronnie. No i staram się być dobrej myśli... Odpowiedz Link
jade_adas Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 02.08.06, 16:53 Ja krążek miałam od 19 tc do około 33 tc - kiedy się zsunął. Założono mi go jak szyjka miała 2 cm. To podobno za mało i wogóle pessar to trochę pic na wodę. Mój gin chciał założyć szew - bo on rzeczywiście trzyma, ale ordynator się uparł, ze pessar (bo za to musiałam zapłacic). W każdym razie pessar podobno troszkę odciąża szyjkę, przy większej ciąży ale ogólnie jej nie zamyka no i może się zsunąć. Na pocieszenie dodam, że ja donosiłam ciążę z pessarem i urodziłam synka w 38 tc )) tyle, że cały czas praktycznie leżałam. Pozdrawiam, Jade Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 03.08.06, 12:44 Na razie nic złego się z szyjką nie dzieje i pessar podobno trzyma... Wiem, że on pełni funkcję tylko wspomagającą, ale taka też jest potrzebna. Zawsze trochę odciąża szyjkę... Leżę bardzo dużo i mam nadzieję, że to też mi pomoże. Ze szwami też niestet róznie bywa, też potrafią się zsuwać i niosą z sobą większe dodatkowe ryzyko... Chyba nie ma po prostu metody idealnej. Trzeba leżeć, starać się byc dobrej myśli i liczyć na to, że pessar lub szew trochę tej szyjce pomogą... Odpowiedz Link
magdula55 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 05.08.06, 14:45 cześć Nalo! Jak się czujesz i co z Twoją szyjką? Ja też jestem po porodzie przedwczesnym i tak samo jak Ty w 23tc (niewydolność szyjki). My o dzidzię będziemy starac się dopiero w październiku i najprawdopodobniej będę miała założony szew. Dlatego probuję dowiedzieć się wszystkiego na ten temat. Trzymam za Was! Trzeba wierzyć, że się uda! znam kobietki, które miały założone krążki i donosiły. Dużo odpoczywj Pozdrawiam Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 06.08.06, 15:43 Cześć Magdula! U nas na razie, odpukać, wszystko ok! Szyjka zamknięta i jak okazało się na usg długa. A lekarka nastraszyła mnie, że już mi się skróciła... No ale to dopiero 16 tc, więc jeszcze długa droga przede mną... Pessar podobno założony mam trochę nietypowo, bo taką mam anatomię, ale ponoć podtrzymuje i liczę na to, że to prawda... Poza tym większość czasu leżę... Wstaję tylko do wc, na szybki prysznic i raz w tygodniu na kontrolę do lekarza. No i odliczam dni i marzę o donoszeniu do jakigoś rozsądnego terminu chociaż... No i już wiem, że najprawdopodobniej znowu zamieszkał we mnie chłopiec Magdula nastęna ciąża po takiej stracie jest trudna... Bo jest ryzyko, strach, bo trzeba leżeć, wspomnienia wracają... ale w końcu jest też nadzieja i tego musimy się trzymać. Tylu kobietom udało się donosić dzięki szwom, krążkom i leżeniu... Dlaczego miałoby nam się nie udać?! Trzymam kciuki żebyś już wkrótce była w ciąży... I za szczęśliwe rozwiązanie oczywiście! Odpowiedz Link
magdula55 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 07.08.06, 09:38 Nalo! Mocno za Was trzymam! pisz a bieżąco co u Was, bo naprawdę Wam kibicuję! Zdaję sobie sprawę, że to duży stres być w ciąży po takich przejściach jak my, ale trzeba byc dobrej myśli. chciałabym, żeby juz był październik... P.s po jakim czasie zaszłaś w drugą ciąże? Buziaki Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 07.08.06, 12:37 Najpierw zaszłam po pół roku, jak tylko dostałam zielone światło. Skończyło się jednak na ciąży biochemicznej... Nie wiem, może to było dla mojego organizmu za wcześnie, a może po prostu pech? W tę ciążę zaszłam po 10 miesiącach i to w momencie, gdy tego nie planowaliśmy i nie spodziewaliśmy się tego... Taki prezent od losu . Teraz jeszcze żeby donosić... Odpowiedz Link
magdula55 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 18.08.06, 08:07 cześć Nalo! Co u Ciebie? Jak sobie radzisz z leżeniem? No i czy pessar trzyma? Jeśli zaglądasz jeszcze na forum to daj znać co u Ciebie słychać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 25.07.06, 13:40 Dzisiaj miałam kontrolę i niestety, szyjka już jest miękka i się skróciła... A to dopier 15 tc Pessar niby trzyma, ale podobno nie leży do końca tak jak powinien i istnieje niebezpieczeństwo, że się zsunie. Dr uważa, że mam źle dobrany rozmiar... Mam za kilka dni zrobić usg i sprawdzić czy nie robi się rozwarcie wewnętrzne. Możliwe, że przed 20 tc trzeba mi będzie założyć jeszcze raz, nowy pessar, w innym rozmiarze. Albo pomyśleć jednak o szwie... Czy szew lepiej trzyma szyjkę, jak mam to rozumieć? Boję się okropnie... Odpowiedz Link
koziolkowa11 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 25.07.06, 15:21 szew jest może mniej bezpieczny, bo bardziej inwazyjny, za to jak szyjka rozwiera się od wewnątrz to krążek nie ma szans... czyste pawa fizyki... zsuwa się. Mam nadzieje, że nie będziesz miała rozwarcia wewnętrznego.Trzymajcie się. Trzymam kciuki za dzidziola i Ciebie *** Jakbyś miała ochotę to moje gg 2326227 Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 25.07.06, 16:24 Dzięki! choć nie pocieszyłaś mnie informacją o tym, że pessar nie powstrzyma wewnętrznego rozwierania się... Miałam nadzieję, że pessar wystarczy... Staram się jak najwięcej leżeć, to chyba najlepsze co mogę zrobić. A jak Twoje bakterie? Cały czas na antybiotyku? Trzymam kciuki za szybkie wyplenienie dziadostwa! Odpowiedz Link
koziolkowa11 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 25.07.06, 17:18 Przykro mi, że Cię nie pocieszyłam, ale dla pocieszenia dodam, że szew w takim przypadku działa a co do bakterii czekam na kolejny wynik, bo teraz troszke na ślepo te antybiotyki biorę (nie zrobili antybiogramu pod kątem ciąży i ginka trochę strzelała). Środa, czwartek mają być wyniki i mam nadzieje, że strzały okazały się celne, bo jak nie, to czeka mnie kolejna zmiana i walka od nowa Odpowiedz Link
koziolkowa11 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 25.07.06, 17:19 i leż jak najwięcej z dupskiem do góry trzymam kciuki ********** Odpowiedz Link
isabell14 Re: Do nalo!! 25.07.06, 17:45 Przepraszam za wczesnie wcisnelam enter.Sluchaj ja mam zalozony szew poniewaz mialam rozwarcie wewnatrzne i jak do tej pory jest ok rozwarcie nie idzie dalej stoi w miejscu(kontrola po 4tyg od zalozenia szwu i wszystko stoi w mjescu)Mieszkam w Anglii i tu stosuje sie tylko szew passera nie uznaja tutaj wcale. Nie martw sie przynaimniej troszke musi trzymac jak cos bedzie nie tak zaloza ci szew.Duzo odpoczywaj i jak mozesz prowadz tryb zycia siedzaco-lezacy. Odpowiedz Link
korneliap Re: Do nalo!! 18.08.06, 08:57 mi tez sie wydaje ze dla swojego wlasnego spokoju lepiej miec szew niz pesar Szew nie moze Ci sie przesunac Jest to bardziej pewniejsza metoda Odpowiedz Link
nalo Re: Do nalo!! 18.08.06, 14:58 Znam niestety historie, gdzie to właśnie szew się zsuwał... I takie, gdzie pessar trzymał mimo rozwarcia wewnętrznego i skurczy (moja przyjaciółka)... Chyba nie ma metody, która dawałaby 100% gwaracji. Zawsze można mieć szczęście lub pecha. Na razie pessar ponoć trzyma, szyjka długa i zamknięta, więc staram się to po prostu często kontrolować, leżeć ile się tylko da i być dobrej myśli... Choć jeszcze długa droga przede mną, bo to dopiero 18 tc. I mam nadzieję, że pessar jednak wystarczy, bo moi lekarze odnoszą się do szwów niechętnie... Odpowiedz Link
majka.majka Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 18.08.06, 20:19 Ja też miałam pessar. Założony w 26 tc z powodu sktócenia szyjki, miała poniżej 1 cm. Nie leżałam, normalnie żyłam, brałam fenoterol i bez najmniejszych problemów donosiłam do 38 tc, po 3 dniach od zdjęcia urodziłam piękną, zdrową córeczkę, szybko i "bezboleśnie")) Głowa do góry i powodzenia. Pozdrawiamy (mamy roczek) Odpowiedz Link
magdula55 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 21.08.06, 16:43 Witam Nalo! Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie w porządku! mam do Ciebie pytanko - jakie robiłaś badania przed zajściem w ciążę? Pytam, bo mój lekarz nie zlecił mi właściwie żadnych konkretnych badań, gdyz uważa, że są zbędne. Ja natomiast zastanawiam się, czy nie zmienić lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nalo Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 22.08.06, 16:12 Mgdulko, robiłam całą masę badań, ale to dlatego że mam na koncie też dwie ciąże biochemiczne i musiałam mieć pewność, że nie ma jakiejś wspólnej przyczyny... Jedyne co znalazłam to lekką niedoczynność tarczycy... Teraz kontroluję tarczycę w ciąży i biorę hormony... A straciłam na te badania dużo czasu, o pieniądzach nie wspominając... No ale czego się nie robi Dzisiaj mamy podglądanie szyjki na usg. "Od dołu" wszystko wyglądało dobrze, więc mam nadzieję, że "od środka" też tak jest... Odpowiedz Link
magdula55 Re: od którego tc pessar powinien trzymać? 22.08.06, 19:56 Dzięki, sama już nie wiem co mam robić, bo każdy lekarz twierdzi ( a byłam chyba u dziesięciu), że nie ma potrzeby, że to na pewno była niewydolność i każdy potwierdza konieczność założenia szwu lub pessara. chyba muszę im zaufać! Cieszę się, że u Ciebie wszystko dobrze. Trzymaj tak dalej!!!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link