mnemonka 02.10.06, 13:15 mam pytanko, czemu podaje sie oba lekarstwa na raz? Czy one nie maja takiego samego działania? Czy tak do konca ciazy trzeba brac oba, czy tylko na poczatku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anneczka78 Re: acard i clexan 02.10.06, 17:26 Sa wyniki badań klinicznych, które potwierdzają, że te leki razem maja większa skuteczność. Z tego, co wiem, clexane bierze się do końca ciąży. A z acardem to nie wiem. Ja własnie mam w ten sposób prowadzona ciążę. Odpowiedz Link
patka05 Re: acard i clexan 02.10.06, 22:31 nie jestem lekarzem, ale ponoć każdy z nich oddziałuje na inny czynnik krzepnięcia krwii, stąd stosuje się je razem a nie zamiennie. Odpowiedz Link
mamusia100 Re: acard i clexan 04.10.06, 12:48 Czesc Mnemonka Jestem świeżo po wizycie - maleństwo ładnie rośnie. HURRRRAAA!! Jestem "skazana" na Clexane aż do porodu ale lekarz wycofał mi Acard. Nie jestem pewna czy dlatego że wynik badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego był u mnie słabo dodatni czy z innych powodów, ja się cieszę ponieważ Acard bardzo obciąża żołądek, a z nim i bez tego mam teraz mnóstwo problemów.. Z tego co czytam większość dziewczyn bierze na początku ciąży obydwa leki. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
mnemonka Re: acard i clexan 10.10.06, 09:14 Gratulacje dla Ciebie i dla Maleństwa co rosnie pieknie ja z Clexanem mam tak samo , do porodu a potem jeszcze w trakcie karmienia. Mnie prowadzi dwóch lekarzy i jeden kazał odstawic Acard a u drugiego bede dopiero w przyszłym tyg dlatego chciałam sie tu poradzic. A na czym polega obciążenie zołądka Acardem? Te uporczywe wymioty moga byc tym spowodowane? Odpowiedz Link
mamusia100 Re: acard i clexan 10.10.06, 13:18 Gratulacje należą się dzidziusiowi, że się tak dzielnie trzyma, ale dziękuję! Niestety nie odpowiem na Twoje pytanie odnośnie Acardu, tylko tyle powiedział mi lekarz a ja nie dopytywałam - byłam szczęśliwa po usg i b. zadowolona, że jedno lekarstwo mam mniej. Ale wymioty to raczej nie są powodowane acardem. Wpływ na nudności ma na pewno progesteron, czyli jeśli bierzesz duphaston lub luteinę to objawy te mogą się nasilić.. Jednak znam kobiety, które w ciąży nie brały lekarstw i też miały okropne nudności i wymioty. Chyba trzeba zacisnąc zęby i czekać.. Powodzenia i cierpliwości. Odpowiedz Link
maretina Re: acard i clexan 22.10.06, 22:11 nie mja, sa rozne parametry krzepniecia krwi. card i clexane dzialaja na cos innego. Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: acard i clexan 01.11.06, 12:15 > mam pytanko, czemu podaje sie oba lekarstwa na raz? bo sa wyniki badan, ktore udowadniaja ze obydwa na raz daja duze lesze efekjty niz kazdy stosowany oddzielnie. Ja bralam acard do 34 tyg. heparyne mam brac do konca .. a nawet jeszcze po ciazy. Przerwa bedzie tylko w okolicach porodu ale na razie nie wiem jak to bedzie rozplanowane bo "walczymy" o kazdy nastepny tydzien ... Odpowiedz Link