Dodaj do ulubionych

acard i clexan

02.10.06, 13:15
mam pytanko, czemu podaje sie oba lekarstwa na raz? Czy one nie maja takiego
samego działania?
Czy tak do konca ciazy trzeba brac oba, czy tylko na poczatku?
Obserwuj wątek
    • anneczka78 Re: acard i clexan 02.10.06, 17:26
      Sa wyniki badań klinicznych, które potwierdzają, że te leki razem maja większa
      skuteczność. Z tego, co wiem, clexane bierze się do końca ciąży. A z acardem to
      nie wiem.
      Ja własnie mam w ten sposób prowadzona ciążę.
      • patka05 Re: acard i clexan 02.10.06, 22:31
        nie jestem lekarzem, ale ponoć każdy z nich oddziałuje na inny czynnik
        krzepnięcia krwii, stąd stosuje się je razem a nie zamiennie.
    • mamusia100 Re: acard i clexan 04.10.06, 12:48
      Czesc Mnemonka smile
      Jestem świeżo po wizycie - maleństwo ładnie rośnie. HURRRRAAA!!
      Jestem "skazana" na Clexane aż do porodu ale lekarz wycofał mi Acard. Nie jestem
      pewna czy dlatego że wynik badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego był u
      mnie słabo dodatni czy z innych powodów, ja się cieszę ponieważ Acard bardzo
      obciąża żołądek, a z nim i bez tego mam teraz mnóstwo problemów..
      Z tego co czytam większość dziewczyn bierze na początku ciąży obydwa leki.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • mnemonka Re: acard i clexan 10.10.06, 09:14
        Gratulacje dla Ciebie i dla Maleństwa co rosnie piekniesmile

ja z Clexanem mam tak samo , do porodu a potem jeszcze w trakcie karmienia.
        Mnie prowadzi dwóch lekarzy i jeden kazał odstawic Acard a u drugiego bede
        dopiero w przyszłym tyg dlatego chciałam sie tu poradzic.
        A na czym polega obciążenie zołądka Acardem? Te uporczywe wymioty moga byc tym
        spowodowane?
        • mamusia100 Re: acard i clexan 10.10.06, 13:18
          Gratulacje należą się dzidziusiowi, że się tak dzielnie trzyma, ale dziękuję!
          Niestety nie odpowiem na Twoje pytanie odnośnie Acardu, tylko tyle powiedział mi
          lekarz a ja nie dopytywałam - byłam szczęśliwa po usg i b. zadowolona, że jedno
          lekarstwo mam mniej. Ale wymioty to raczej nie są powodowane acardem. Wpływ na
          nudności ma na pewno progesteron, czyli jeśli bierzesz duphaston lub luteinę to
          objawy te mogą się nasilić.. Jednak znam kobiety, które w ciąży nie brały
          lekarstw i też miały okropne nudności i wymioty. Chyba trzeba zacisnąc zęby i
          czekać.. Powodzenia i cierpliwości.
    • maretina Re: acard i clexan 22.10.06, 22:11
      nie mja, sa rozne parametry krzepniecia krwi. card i clexane dzialaja na cos innego.
    • to-ja-007 Re: acard i clexan 01.11.06, 12:15
      > mam pytanko, czemu podaje sie oba lekarstwa na raz?

bo sa wyniki badan, ktore udowadniaja ze obydwa na raz daja duze lesze efekjty
      niz kazdy stosowany oddzielnie.

Ja bralam acard do 34 tyg. heparyne mam brac do konca .. a nawet jeszcze po
      ciazy. Przerwa bedzie tylko w okolicach porodu ale na razie nie wiem jak to
      bedzie rozplanowane bo "walczymy" o kazdy nastepny tydzien ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka