Dodaj do ulubionych

Bezpłatne autostrady?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 19:12
Czy coś zmieniło się w temacie opłaty za autostrady A36, A39, A40?
Czyżby zawieszono pobieranie opłat za przejazd?
Teraz gdy wybieram trasę do Lyonu to Viamichelin proponuje tą trasę i przejazd tymi autostradami bez opłat.
Obserwuj wątek
    • janou Re: Bezpłatne autostrady? 25.03.11, 19:57
      Na Via Michelin miedzy Mulhouse a Beaune to okolo 38€78 ,innych nie sprawdzilam.
      • Gość: macgregor Re: Bezpłatne autostrady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 20:13
        To właśnie dziwne, bo na Viamichelin wybrałem opcję od Mulhouse do Montelimar. Do Lyonu kieruje A36, A39 i A40 i koszt ppa 0,0. Dalej już kieruje omijając płatne autostrady (taką opcję ustawiłem). Myślałem, że może są prowadzone jakieś prace remontowe i z tego powodu na tych autostradach nie są pobierane opłaty.
        Ale faktycznie jak teraz odznaczyłem omijanie płatnych autostrad, to na tych samych odcinkach są już wyszczególnione bramki.
        Jakieś niedoróbki na Viamichelin.
        • janou Re: Bezpłatne autostrady? 25.03.11, 23:19
          Gość portalu: macgregor napisał(a):
          Jakieś niedoróbki na Viamichelin
          zdarzaja sie burdy:(

a tu masz mape nie platnych autostrad(zielone) ,drog expresowych, drog krajowych itp
          campingcar.enliberte.free.fr/03_franc/docum/route01.htm
          • Gość: koralka Re: Bezpłatne autostrady? IP: *.156.76-86.rev.gaoland.net 25.03.11, 23:51
            fr.mappy.com/ Ja wole te strone niz viamichelin;
        • bah77 Re: Bezpłatne autostrady? 26.03.11, 14:45
          > Jakieś niedoróbki na Viamichelin.

Czyżby w tym przypadku to niedoróbka ViaMichelin'a?

U mnie, zarówno polskie, jak i francuskie propozycje "zalecane" ViaMi pokazują opłaty autostradowe na odcinku Miluza - Lyon.
          Propozycja "ekonomiczna" zakłada b. krótkie odcinki A36, które są zwolnione z opłat.

bah77
        • Gość: ed^tr Do > macgrego IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 17:14
          macgregor napisał(a):
          Jakieś niedoróbki na Viamichelin. < to nie ja, to ViaMichelin

Mulhouse - Montelimar < wejdż i sprawdż
          ...krok 1 mapa < wejdż
          ...krok 2 szczegóły < sprawdż
          • Gość: macgregor Re: Do > macgrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 23:43
            A mi wyszło tak
            Od Belford do Bourg-en-Bresse trasa praktycznie jest ta sama, jest punkt poboru biletu a nie ma punktu opłaty.
            • Gość: koralka Re: Do > macgrego IP: *.172.22-93.rev.gaoland.net 01.04.11, 18:47
              www.aprr.fr/fr
              popatrz tutaj. via mi jest nieaktualny, bedziesz placil dopiero w beynost, chyba 25 euro
              • Gość: macgregor Re: Do > macgrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 00:35
                Dzięki.
                Dobrze mieć jakieś alternatywne mapki.
                Lubię sobie czasem tak pooglądać i porównać trasy nawet z ciekawości.
                Ale tak z technokratami jest, że 2 dni kombinują jak coś zrobić 2 godz. szybciej.
            • bah77 Re: Do > macgrego 01.04.11, 23:53
              Widocznie przekombinowałeś: zaznaczyłeś jednocześnie, że chcesz na 1 trasie korzystać z autostrad (czyli także tych płatnych) i unikać punktów poboru opłat (co oczywiście się nie uda, a program zapewne w tym przypadku odczytuje to, że nie chcesz wiedzieć, gdzie i ile zapłacisz).

> Od Belford do Bourg-en-Bresse trasa praktycznie jest ta sama, jest punkt poboru
              > biletu a nie ma punktu opłaty.

Oczywiście są oba, ViaMi pokazuje punkty opłat na tym odcinku i to różnych wersjach, np. w "najszybszej" w okolicy Viriat zapłacisz 19.20 €:

tiny.pl/hdlmg

bah77
              • Gość: macgregor Re: Do > macgrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 00:30
                Myślę, że błąd wynikł z tego, że trasa obrana przeze mnie kieruje do południowej obwodnicy Macon, gdzie zjeżdża się z autostrady (gdzie pewnie jest bramka) a ta obwodnica widoczna jest tylko przy dużej skali (małym powiększeniu). Pewnie jest to nowa obwodnica.
                • bah77 Re: Do > macgrego 02.04.11, 10:29
                  > Pewnie jest to nowa obwodnica.

Tak.
                  W/g moich info, ta obwodnica (A 406) została otwarta 7 marca 2011 r.

bah77
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka